hirdetés

Keresési eredmény a(z) „shakespeare” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

RÉSZLET A KÖTETBŐL

Shakespeare: Szentivánéji álom (részlet)

Valóban figyelmesen kell nézni vagy olvasni, hogy minden mozzanatot nyomon tudjunk követni – de megéri, mert nemcsak mulatságos, hanem mélyen emberi is az egész. Vagy mélyen tündéri, ahogy vesszük. – Nádasdy Ádám új fordításában megjelent Szentivánéji álomból olvashatnak részletet.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Wu Ming-Yi, Nesbø és Habermas

Shakespeare klasszikusa krimiadaptációban, egy kisebb kultúrdiplomácia botrányt kiváltó író, egy német filozófus könyvtára és a bestsellerfaktor áll a fókuszban ezen a a héten. – Külföldi hírösszefolglalónk következik.

A HÉT VERSE

A hét verse – Ingeborg Bachmann: A kimért idő

Akad, aki magzatvíznek hiszi a cunamit. Ami közös: a lebegés. Rostoklás a fekvő nyolcas számú kórteremben. Nehezebb napok jönnek – írja rá a vizitelő Ingeborg Bachmann reggelente mindenki kórlapjára, beveti a saját ágyát, és folytatja a betegfelvételt. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Őszi könyvújdonságok, amelyeket nagyon várunk

A nyár és a vakáció elmúltával nemcsak az iskolások számára kezdődik új időszak, hanem a könyvkiadók is számos új megjelenéssel készülnek. Összeállításunkban az ősszel megjelenő kötetekből szemezgettünk.

Hírösszefoglaló

Shakespeare, Roxfort, Man Booker

A Man Booker-díjat idén Paul Beatty kapta; a VI. Henriknél társzerzőként tüntették fel Christopher Marlowe-t; tudományos módszerrel igyekeztek igazolni, hogy az Osszián-költemények két alapvető ír mondát dolgoznak át;  boszorkány- és varázslóképző szakiskola nyílik muglik számára Franciaországban. - Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hírösszefoglaló

Dosztojevszkij, Donald Trump, Harry Potter és Márquez

Hibásan tulajdonítottak eddig Shakespeare-nek számos kifejezést, Dosztojevszkij karakterei kísértetiesen hasonlítanak Donald Trumpra, Márquez felkerült a legújabb kolumbiai bankjegyre, és mutatunk szép Harry Potter-rajzokat is. - Hírösszefoglalónkat olvashatják.

Ott jártunk

Finom ecsettel

Nádasdy a Hamlet fordítása során a pontosabb jelentés és a szereplők lelkiállapotának precízebb tükrözésére összpontosított. Az Arany Jánostól származó „Ez itt a kérdés” (ami Eörsi István szerint „Ez hát a kérdés”) helyett például a ritmikailag is jobban megfelelő „Ez a nagy kérdés” formát választotta - Széljegyzet címmel Nádasdy Ádámmal és Nádori Lídiával Bíró Kriszta beszélgetett az Örkény Színházban. Ott jártunk.

Előszilveszter 2011

Háy János: Hamlet

Claudius: A tököm tele van a fiaddal. Elküldtük Erasmusra, egy vagyonba került, mert az a geci állam csak annyit ad, hogy még a koleszra sem elég, hogy majd persze önálló lesz, meg magabiztos, meg végre megtanul rendesen angolul, erre visszajön, s kiderül, hogy a faterja szellemével társalgott fél évig belőve Amszterdam utcáin magyarul. - Háy János Shakespeare Hamletjét dolgozta át a Litera előszilveszterére.

HÍR

Füvezett-e Shakespeare?

Szívesen lennénk tudósok, akik azt kutatják, hogy vajon Shakespeare füvezett-e, sőt, esetleg a kokainnal is élt, de nem vagyunk, így csak beszámolunk a johannesburgi Witwatersrand Egyetem Emberi Evolúció Intézetének folyó vizsgálatáról.

hír

Újabb Shakespeare-darab került elő

Egy háromszáz évvel ezelőtt felfedezett színdarabról most bebizonyosodott, hogy mégis Shakespeare írta.

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Háy János: Hamlet

Háy János a Litera Tíz híres sztori című előszilveszterére William Shakespeare Hamletjét dolgozta fel. Elhangzott 2011. december 30-án a Trafóban.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Szakad az eső, szakad a lánc, szakad a net

Vilmos - 2014. július 7-9.

Ülni a sötét szobában, bámulni a világító telefont, a laptopot és várni. Ha áram van, minden van... szólt a reklám egykor. Minden? Ez a világ elmúlt. Vilmos még csak egy küldöncöt se tud hívni ebben a modern korban: nem fogadósnál szállt meg, hát nem ropogtatják az abrakot a közelben a lovak, sehol egy lélek, nemhogy küldönc. Hanem várni kell. Reggelig. Akkorra megjön a vonal, a hálózat meg a szolgáltató. Nem épp költői állapot. Drámainak sem ezekért tartják a helyiek a gyulai viharos napokat. - Vilmos harmadik bejegyzése a gyulai Shakespeare Fesztiválról. 

Netnapló

Puck mindenütt ott van, csak meg kell találni

Vilmos naplója - 2014. július 5-6.

A X. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál július 3-án kezdődött Gyulán, és július 13-án, vasárnap este ér véget. Profik és amatőr színházak osztoznak a tíznapos programban a jobbnál jobb helyszíneken. Az eseményeket  bizonyos Vilmos blogja foglalja össze. Kissé elfogult, de ez az ő esetében érthető. Viszont saját véleménye mellé saját képeivel is szolgál. - Vilmos második bejegyzése. 

Netnapló

Kapaszkodni kell! És mi az a Batman?

Vilmos naplója - 2014. július 3-4.

A X. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál július 3-án kezdődött Gyulán, és július 13-án, vasárnap este ér véget. Profik és amatőr színházak osztoznak a tíznapos programban a jobbnál jobb helyszíneken. Az eseményeket  bizonyos Vilmos blogja foglalja össze. Kissé elfogult, de ez az ő esetében érthető. Viszont saját véleménye mellé saját képeivel is szolgál. - Vilmos első bejegyzését olvashatják.