hirdetés

Keresési eredmény a(z) „spiró györgy” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍR

Spiró György: A játékosságot az emberből nem lehet kiölni

A Magyar Dráma Napján arra emlékezünk, hogy 1883. szeptember 21-én tartották Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatóját. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház felkérésére az egyik legtermékenyebb magyar drámaíró, Spiró György fogalmazott meg üzenetet.

Könyvajánló

Spiró György: Kőbéka (részlet)

Legyen a címe ,,Kálmánka"? De ki ez a Kálmánka? Legyen ,,Kálmán vitéz"? Van benne valami, csak éppen Kálmánka nem vitézkedik, bár kitüntetik érte. Legyen a címe ,,Lipót"? Megtévesztő, mert csak a negyede játszódik a Lipótmezőn, az elmegyógyintézetben. – Spiró György Kőbéka című új kötetéből olvashatnak részletet.

Ott jártunk

Egy éve múlt folyamatos jelen

2017. április elsején volt egy éve és egy napja, hogy meghalt Kertész Imre. A Kelet Kávézó, a Magvető Kiadó és a Szépírók Társasága emléknapot, Kertész budapesti életének fontos helyszíneit bejáró sétát és felolvasást szervezett. – Mészáros Gábor beszámolója.

Kritika

Korunk kíméletlen kritikusa

Az élvezetes, szellemes, sokszor provokatív hangvételű írások között vannak alkotói pályaképek, műelemzések, színészportrék, történelmi elemzések és közéleti fejtegetések is, így a kötet sokszínűre sikerült. - Spiró György Válogatott esszéiről Forgách Kinga írt kritikát.

OTT JÁRTUNK

Főúri gesztusok, plebejusi attitűd

Október 21-én a Művészetek Palotájában rendezték meg a Literárium Extrát, Esterházy Péter emlékestjét Veiszer Alinda, Spiró György, Závada Pál, Bán Zsófia, Parti Nagy Lajos, Dés László és Dés András közreműködésével. Csete Soma helyszíni szemléjét olvashatják. 

Fesztivál

Elkezdődött a PIM Nyári Fesztivál

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2016-ban tizennegyedik alkalommal rendezi meg a PIM Nyári Fesztivált. A fesztivál célja, hogy könnyed szórakoztatást nyújtson, ezért az irodalmat ezen a nyári rendezvénysorozatunkon tágabban értelmezik a szervezők. A fesztivál június 27-én a Budapest Bár koncertjével vette kezdetét. 

Könyvhét 2016

Spiró György: A meséket értjük

A mesék révén lehetett az életmentő tapasztalatokat a következő nemzedékeknek átadni, azok a közösségek pedig, amelyek nem találták fel a mesét, egyszerűen kihaltak. – Spiró György 2016. június 9-én Szegeden nyitotta meg a 87. Ünnepi Könyvhetet. 

Hír

Magyar díszvendégség a Varsói Nemzetközi Könyvvásáron

2016. május 19-én, ma nyílik a Varsói Nemzetközi Könyvvásár, melynek Magyarország a díszvendége. Ezzel veszi kezdetét a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad. 

Litera Rádió

Litera Rádió: Az Amíg játszol című interjúkötetről

2016. május 11-én a Litera Előhívás sorozatában Jámbor Judit: Amíg játszol - Beszélgetés Spiró Györggyel című interjúkötete volt a beszélgetés témája. Beszélgetőtársak: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Sipos Balázs.

ELŐHÍVÁS

ELŐHÍVÁS – Amíg játszol - Beszélgetés Spiró Györggyel c. kötetről

2016. május 11-én, szerdán este 7-től JÁMBOR JUDIT: AMÍG JÁTSZOL - BESZÉLGETÉS SPIRÓ GYÖRGGYEL című könyve az Előhívás témája.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Beszélgetés Spiró Györggyel


Kezdő dátum: 2016-04-19 16:00:00
Beszélgetés Spiró Györggyel.

Standeisky Éva: Demokrácia negyvenötben című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-12-07 16:00:00
Standeisky Éva: Demokrácia negyvenötben című könyvét bemutatják: Spiró György és Ungváry Rudolf.

PRIVÁT NACIONALIZMUS - Írói tárlatvezetés és felolvasás


Kezdő dátum: 2015-12-05 18:00:00
Írói tárlatvezetést tart és felolvas: Németh Gábor, Parti Nagy Lajos és Spiró György A Privát nacionalizmus projekt keretében.

Az Évad Legjobb Magyar Drámája díjátadó


Kezdő dátum: 2015-10-12 16:30:00
Az Évad Legjobb Magyar Drámája díj ünnepélyes átadója. Közreműködik: Spiró György, Marton László, Hegedűs D. Géza, Radnóti Zsuzsa, Takács Katalin.

Piknikezzen szerzőinkkel!


Kezdő dátum: 2015-09-05 16:00:00
Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Tóth Krisztina a Pozsonyi Pikniken.

Három az egyben

Sirály (Bp. VI., Király u. 50.)
Kezdő dátum: 2007-12-05 18:00:00

műKEDDvelő

MU Színház (Bp. XI., Kőrösy József u. 17.)
Kezdő dátum: 2007-09-24 17:30:00

Művészetek Völgye, 2007

Pula
Kezdő dátum: 2007-08-05 19:00:00

Az én íróm-írók színésztükörben

Alexandra Könyvesház (Bp. V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2007-03-07 19:00:00

A Szépírók Társasága III. Őszi Irodalmi Fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-10-28 11:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Spiró György tárlatvezetése

Spiró György a Kiscelli Múzeum Privát nacionalizmus projekt keretében megrendezett Képzelt közösségek, magánképzetek című kiállításán tartott tárlatvezetést. Választott alkotója, Martin Piacek szlovák művész alkotásaihoz fűzött kommentárt. A rendhagyó tárlatvezetést megtekinthetik a LiteraTV-ben.

Előszilveszter

Spiró György: Világszám – LiteraTV

A határainkon túl is világhírű Levitáció Ugrócsoport névadójaként azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy a legújabb világszámunk előadása céljából szükséges stadion felépítését támogassa. – Spiró György írása a Litera Kenyeret és cirkuszt című, 13. előszilveszterén hangzott el a Trafóban. A LiteraTV felvétele.

LiteraTV

Könyvhét-megnyitó 2014

Zentai Péter László bevezető szavaival és Spiró György beszédével 2014. június 12-én megnyílt a 85. Ünnepi Könyvhét és a 13. Gyermekkönyvnapok Budapesten, a Vörösmarty téren. - LiteraTV.

LiteraTV

Spiró György: Konyhatörvény - LiteraTV

Spiró György egyéni képviselői törvényjavaslatát hallgathatják meg most a konyha jellegű helyiségek energetikai költségeinek csökkentéséről, valamint a közösségi érzület fejlesztéséről. Elhangzott a Litera Országos Elme című előszilveszterén a Trafóban.

LiteraTV

Most szólunk! - Spiró György Magtáráról

Most szólunk! rovatunkban Jánossy Lajos Spiró György Magtár című esszégyűjteményét ajánlja az olvasónak. A kötet a Magvető Kiadónál jelent meg az Ünnepi Könyvhétre.

Videó

Spiró Menyegzője

Szeptember 28-án indul a Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című filmklubjának újabb szériája, Karafiáth Orsolyával. Ennek apropóján ajánljuk figyelmükbe a 2011 márciusában készült felvételt, amelyen Spiró György beszél Andrzej Wajda Menyegzőjéről.

Litera TV

Spiró György felolvas

Spiró György új novelláskötetéből (Kémjelentés) a Nyom című írását olvassa fel a Litera TV-ben.

Videó

Spiró György: A novella akkor jó, ha igaz

Kémjelentés címmel a Könyvhétre jelent meg Spiró György új novelláskötete. Spiró életművében izgalmasan válik el egymástól a kisepika és a nagyregény. Milyen respektje van a novellának a magyar irodalomban? Miért nehéz műfaj a novella? Kik a legjobb novellisták? Mennyiben azonos az elbeszélő a főhőssel? - Videóinterjú Spiró Györggyel.

Kultúrsokk

Spiró György, Tóth Krisztina, Egressy Zoltán és Békés Pál járt író-küldöttségként Kínában, ahol kézről kézre adogatta őket a Kínai Írószövetség, "miközben beszélgettünk a magyar és a kínai kultúra aktuális kérdéseiről".
A Képzett Társítások - Aegon-estek a Bárkában Horváth Ádámot és Békés Pált látta vendégül Alföldi Róbert - itt került szóba a vendégek kínai utazásának élménye.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

A pécsi kenguruk

2007. március 30. - Borbély Szilárd
Nem valljuk be, hogy eltévedtünk volna, csupán a Mikes Kelemen tizenháromhoz vezető útvonal csúszik össze a Méhes Karcsiékhoz vezetővel. A férfiaknál ezek a memóriapályák az agytörzsben raktározódnak, ezért képesek irodalmi lapokat is szerkeszteni. A vadászás, a portya, az áldozat bekerítése, a cél kerülő utakon történő megközelítése az evolúció eredménye, ez segíti a faj túlélését és a Jelenkor működtetését.

Füstköd mögül, avagy Főhős úr tisztán lát

2006. november 16. – Nagy Koppány Zsolt
Mit ad isten, hazafelé találkozunk egy másikkal is, akinek szintén köszönni kell, mert ismerjük, de annyira nem, hogy jóízű beszélgetésbe elegyedjünk. Bocs, nekem itt le kell szállnom, mondjuk otthonunktól körülbelül másfél kilométernyire, mikor látjuk, hogy levegőt vesz, és mesélni akar. Így teszünk. Langyos este van, gyalog megyünk tovább, és ami a legfontosabb: egyedül.

Burkolás

2005. 12. 31. – Rapai Ágnes
Zuhanyfülkém építését olyan komolyan vettem, mintha Leonardo da Vinci lettem volna, aki épp azon morfondíroz, vajon hogyan helyezze el a tizenkét apostolt úgy, hogy a középen ülő Jézusra terelődjék ösztönösen az ámuló néző tekintete.

Másnaposan

2005. 12. 28. – Rapai Ágnes
Ebben az évben Spiró György Fogság című regénye tetszett legjobban, ő is nagyon sokáig dolgozott rajta, talán mégiscsak rántott húst kéne csinálnom szilveszterkor, hagymás krumplival, kovászos uborkával, hülyeség volt annyit innom, most kéne ennem egy szelet vajas kenyeret, hogy elmúljon ez a másnaposság, ilyen össze-vissza gondolatok jönnek, csak jöjjenek, Spiró megérdemelné a Nobel-díjat ezért a regényért, mondja anyám, én meg igazat adok neki, azt hiszem a legegyszerűbb megoldást választom, veszek egy kiló virslit, valami jobbfajta mustárt, tormát, és nem vacakolok a főzéssel...

A neten lógó lajhár

2005. 11. 28. – Kemény István
Ma azért mentem volna el az Írók Boltjába, hogy nyugodtabb lélekkel írhassak a könyvről a net-naplóban. Mivelhogy én is a könyv egyik szerzője vagyok (a harmincnyolcból). De akkor is írnék most a könyvről, ha nem volna benne versem: gyerekvers-gyűjteményt kiadni beletartozik az objektíve jó dolgok közé (mint gyereknemzés, békekötés, májusi alkonyat)!

Szó-pihék

2005. 07. 17. - Csontos Erika
„Még alig volt reggel, már megint este van” mondja valahol rezignáltan Petőfi – és már megint naplót kéne írni, fűzném hozzá. Igaz, utoljára. Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje  a jajgatásnak és ideje a szökdelésnek. Ideje van a kövek elhányásának és ideje a kövek egybegyűjtésének; ideje az ölelgetésnek és ideje az ölelgetéstől való eltávozásnak. Ideje van a naplóírásnak és ideje van a naplóírás befejezésének.

Még mindig nem mond6om el senkinek?

2004. 02. 15. - Jónás Tamás netnaplója
Sok támadás ért a 13-i naplóbejegyzésem miatt. Akik egyetértettek velem, azok azt kifogásolták, miért nem mondtam jobban oda, nem lehet ilyen semmi harci vértben csatába menni, szavaim katonáit átgondoltabb hadrendben, kidolgozottabb haditervvel. Hm. Volt olyan, aki nem mert se egyetérteni, se kettőt. Hm. Hm. És volt, aki egyszerűen lehülyézett. Hm. Hm. Hm. Egyiket sem értem. Hol folyik itt csata?