hirdetés

Keresési eredmény a(z) „symposion” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

LAPSZEMLE

Lapot kérek - 2013. január

Böngészgetett a lapszemész, dönteni, mint annyiszor, ezúttal sem volt könnyű neki, végül öt lapra csapott le, amelyekből tallózni szándékozik: a Forrás januárja, a Tiszatáj decembere, az Enigma duplája, a Symposion-Híd 2012-öt búcsúztató állítása és a Látó 2012/12-je az egyik - nem az egyetlen! - lehetséges nyerő kombináció.

Ott jártunk

A Symposionok szümposionja

Az Új-, Ex- és jelző nélküli Symposionok szövényes, és perszonál-unióktól nem mentes folyamában az avatottak sem igazodnak el könnyedén. - A Szümposion címmel rendezett szegedi konferencián ott jártunk.

Szerbhorváth György: Vajdasági lakoma

Szerbhorváth György 1972-ben született, a vajdasági Kishegyesen él. Az ELTE szociológia szakán végzett, az újvidéki Symposion felelős szerkesztője volt. Kritikus, újságíró, esszéista.

Multikulturalizmus és utópia

 “A szerkezeti törések és a tranzíciós sokkok után továbbra is sok dolgunk akad a leghétköznapibb tehetetlenséggel, lustasággal és önimádattal. Nem azért  támogatjuk a multikulturalizmust, hogy az feloldja az identitás-alapú politikát és egy jámbor szociokulturális közeggel idevonzza a globális tőke erejét, hanem azért, hogy megmaradhassunk olyannak, amilyenek vagyunk, és főként, hogy megtarthassuk önmagunkról és másokról alkotott elgondolásainkat.

"Finom kis kereszt, puhafából"

A Beszélő májusi számában Mesterházi Mónika verse melett olvasható egy beszélgetés Török Ádám akadémikussal, valamint Krémer Balázs, Pál Attila, Seres László, Szerbhorváth György írásai, Polónyi István cikke az Akadémiáról és Révész Sándoré A homo stalinicus haláláról. Márton László Velencébe kalauzoló kisregényének újabb folytatása is megjelent a lapban,

Halál, leszámolás, számvetés, újrakezdés

Az EX Symposion TOR – száma a csontvázak fölött ül lakomát, és elfekvőben levő ígéretekre gondol: ilyen mondjuk a közösség és a közös intellektuális kalandozás. Az ínyencek szerepe a világban. Azoké, akik hozzá akarnak szólni ahhoz, hogy milyen mondatok hangozzanak el a világban.

Füstbe írt szavak

"Azokat a helyeket pedig, amelyek továbbra is füstben óhajtanák élni napjaikat, mindössze arra lehetne kötelezni, hogy a bejáratnál jól olvasható táblán tudassák e tényt beérkező vendégeikkel. Amint az imént írtam, ezeknek nagy részében is elszívók működnek már, és – ha csak nem túl kicsiny alapterületűek ?, a dohányzó és a nem dohányzó térrészek elválasztása hatékony módon megvalósítható, s részben már be is következett."

Horror-pornó-thriller-erotika

Saját bevallásuk szerint, amikor a Symposion munkatársai elkezdték a horror-pornó-thriller-erotika számot szerkeszteni álmatlan, átízzadt éjszakák, fejük felett köröző árnyalakok ideje alatt, még nem tudták mi lesz a vég(e).

PIKNIK A TELEPEN

Az EX Symposion szerkesztői igencsak rövid határidővel kérték fel a Telep Csoport tagjait, hogy töltsék fel a folyóirat utolsó 2007-es számát: mindössze négy nap állt rendelkezésükre a lapszám összeállításához. Ennek ellenére éltek a lehetőséggel: így született meg a Piknik a Telepen, régi és új szövegekkel, versekkel, prózával, műfordítással.

Totál Érzelemhalál - Bada Dada Tibor Antikánon

"Bada Dadát jóformán csak annyira érdekelte a magas művészet, amennyire az alkalmat adott rá, hogy gúnyt lehessen belőle űzni, meg lehessen fricskázni, szamarat lehessen belőle csinálni – oly megbotránkoztatóan bánni vele, mint a néhai dadaisták a korabeli polgári művészettel." Az A38 hajó Kht kiadásában megjelent kötet ára 4900 Ft.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló-extra

Netnapló-extra – Faszikáim

Symposion - 2019. január 7.

A Symposion a lehetőségek terepe. A pasizásé. Vagy ahogy a főszerkesztő úr mondaná, a faszizásé. – Ezen a héten 2018 legjobb netnaplóiból válogatunk. A Symposion áprilisban írta a naplót. Bencsik Orsolya bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Néhány közhely az underground művészetről

Symposion - 2018. április 09.

Vajdasági-e, magyar-e, az sem biztos. Szerbiai, közép-kelet-európai, nemzetközi? Minderről majd egy másik napon. Addig itt van Vladimir Palibrk szövege Bakos Petra fordításában az S62-ből, a Symposion egyik 2012-es számából az undergroundról. - A héten a Symposion folyóírat írja a netnaplót. A hétfői napot Sirbik Attila.

Belgrádban

2008. június 26. csütörtök - Végel László

Sem előtte, sem, utána a magyarságnak nem volt olyan nagy az ázsiója, mint a kilencvenes évek elején. Az átlagembernek Magyarország jelentette a nagyvilágot, mert csak oda utazhatott, az értelmiség pedig a demokratikus magyar ellenzéket emelte piadesztálra. A magyar kultúra rangja olyan volt, hogy óvta a magyar kisebbséget is.

Obsitos a monszunban

2008. június 9. - Józsa Márta
A zágrábi zarándokút egyébként is rendben prezentáltatott: séta a várban, ami Ladányi szerint nem is vár, csak felsőváros, sörözés a Püspökkertben, tintahal a piacon, travaricák, ami gyógyfüves törkölyt jelent, csülök az Arany Medvében. Amit Medvevárában főznek, ott halt meg a horvátok nagy költője, Janus Pannonius. Mondja Ladányi, aki mégiscsak évek óta magyar lektor a horvát fővárosban, csak tudja, mi a dörgés.

Naná

2007. június 11. - Balogh Endre
Péter röhögcsél, szerinte nem szabadna véka alá rejteni, milyen egy lúzer társaság lettünk: a prae DVD egyik szerkesztőjét, M. Tóth Gézát Oscar-díjra jelölték, a prae.hu irodalmi rovatvezetőjét, Péczely Dórát a Magvető Kiadó kérte fel szerkesztőnek, és az első könyvünk rögtön a Szép Magyar Könyv Díjban részesült.

Némely részletek 7.

2007. április 22. - Fenyvesi Ottó
Babic fordításainak köszönhetően a délszláv térségben valóságos Hamvas-kultusz alakult ki. Hamvas lefordított könyvei nagyobb példányszámban kelnek el a Balkánon, mint Magyarországon. A délszláv mentalitás és kultúra inkább szakrális jellegű, fogékonyabb műveinek mondanivalójára.

The Clown 6 – regény és napló békaegérharca

2006. augusztus 26. – Balázs Attila
Nagy szeretettel állítottam a saját családom kis történetét mindig a nagy szent történelem mellé. Pici, görbe, anonim tojáskánk a nagy és dicső mellett. Remek kép! Ki-begyűrűztek a motívumok, gyümölcsözővé tették a játékot, született egy rakás élmény, egy rakás keserűség, egy rakás lendület. Egy rakás arany, egy rakás szar.

Ne ronts!

2006. 07. 04. – Szkárosi Endre
Egyáltalán: miről írjon egy napló? Ami történt? Amit gondoltam? És egyáltalán: mit gondolok arról, ami történt, vagy mi történt azzal, amit gondoltam? Legyen tudatfolyami metszet?

Folyóiratok

2006. január 14. - Bodor Béla
Ezen a műhelyes baráti találkozón pedig arra figyeltem fel, hogy máskor egy hónap alatt sem látok annyi érdekes, jellegzetes, izgalmas fejet, mint itt ezen az estén. Ennek a titkát még meg kell tudnom valahogyan.


Isten éltessen, Alpár!

Babona, belek, Északfok

2006. január 13. – Bodor Béla
Sokkal kevésbé erkölcstelen film ez, mint például Eizenstein Nagy október-e. Eizenstein hazug mítoszt költ, történelmet hamisít, népfelkeléssé stilizálja az antidemokratikus puccsot. Az akarat diadala a jövőt mutatja meg a jelenben, pontosan és leplezetlenül.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Az Ex Symposion IVO ANDRIĆ lapszámának bemutatója

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-05 16:00:00

Irodalmi párok: Józsa Márta és Bozsik Péter

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-01-19 19:00:00

Összejátszás

Merlin Színház (Bp. V., Gerlóczy u. 4.)
Kezdő dátum: 2006-12-02 19:00:00

DANILO KIŠ IRODALMI KÁVÉHÁZ

Ipolyság
Kezdő dátum: 2006-08-11 15:30:00

EX-Kuka

Grand Café (Szeged)
Kezdő dátum: 2006-05-02 18:00:00

Ex-Symposion est

Békés Megyei Könyvtár, játszóterem (Békéscsaba, Derkovits sor 1.)
Kezdő dátum: 2006-03-13 18:00:00

Trialógusok Solymosi Bálinttal

Veszprémi Egyetem  Magyar Irodalomtudományi Tanszék (Veszprém, Vár utca 39.,  105-ös terem)
Kezdő dátum: 2006-02-16 18:00:00

Ex Symposion-est

Alexandra Pódium (Bp, V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2006-01-31 17:00:00

Riefenstahl és a Gyüttmentek

Műcsarnok (Bp, XIV., Dózsa György út- Hősök tere)
Kezdő dátum: 2006-01-13 18:00:00

GrandCaféDottkom

Grand Café (Szeged,  Deák Ferenc u. 15.)
Kezdő dátum: 2005-12-09 19:00:00
További találatok