hirdetés

Keresési eredmény a(z) „szécsi noémi” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Ott jártunk

Kedvencek temetője: Rejtő Jenő a Margó Fesztiválon

A Margó fesztivál harmadik napján, péntek este fél kilenckor a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarában a szavak mesterei ismét egy évfordulós nagy magyar íróból merítettek inspirációt. – A kedvencek temetőjében Szijj Márton járt.

Interjú

Szécsi Noémi: A történelem dögtemetője valóságos

A három regény megírása folyamán rá akartam kényszeríteni magam, hogy mindig építsem újra a világot, még ha járkál is benne néhány ismerős szereplő. De már az elején tudtam, hogy ennek a családtörténetnek három szakasza lesz, és szétesőnek, valamint homályosnak kell lennie. A trilógia szerzőjét, Szécsi Noémit kérdeztük.

Interjú

Rosa Liksom: Kelet és Nyugat határa Finnországban húzódik

A 6-os számú fülke bemutatóján jártam Tallinnban, amikor egy újságíró azzal emelkedett szóra a közönség soraiból, hogy nekem finnként nincs jogom a Szovjetunióról írni, mert csak afféle külső szemlélőként tapasztaltam meg, nem a bőrömre ment. – Rosa Liksom finn íróval Szécsi Noémi beszélgetett.

Könyvajánló

Szécsi Noémi: Egyformák vagytok (részlet)

Az igazán átütő hatáshoz persze elengedhetetlen, hogy érzelmi érintettséget tudományos tárgyilagossággal és szakértelemmel leplezze, és legfeljebb a szemizma egy-egy rándulásával jelezze, hogy micsoda zaklatottságot palástol a tények hideg, hatékony áradatával. – Szécsi Noémi Egyformák vagytok című könyvét ajánljuk.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Őszi könyvújdonságok, amelyeket nagyon várunk

A nyár és a vakáció elmúltával nemcsak az iskolások számára kezdődik új időszak, hanem a könyvkiadók is számos új megjelenéssel készülnek. Összeállításunkban az ősszel megjelenő kötetekből szemezgettünk.

Klímacsúcs

Szécsi Noémi: A faj fennmaradása (Rohadt állatok)

Szeretett volna persze ki is kacsintani a hallgatóságra, hogy éreztesse velük, bár a Hörcsög mellett ül a színpadon, de valójában rugalmas észjárású, képzett, európai értelemben vett emlős, széles szakmai perspektívával. Már ha attól eltekintünk, hogy szinte teljesen vak. – Szécsi Noémi írása a Litera Klímacsúcs című előszilveszterén hangzott el a Trafóban.

Könyvajánló

Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete (1860–1914)

A magyar nők mindennapjait mutatja be az 1800-as évek közepétől 1914-ig Szécsi Noémi és Géra Eleonóra könyve. A budapesti úrinő magánélete című kötetből kiderül, hogyan nevelték a lánygyermeket, mit kockáztatott, ha szülői beleegyezés nélkül kötött házasságot, milyen „dress code” szerint öltözködött, mit főzött vagy főzetett. – Részletet ajánlunk a könyvből. 

Könyvfesztivál 2015

Kjell Westö: Ahol mi is jártunk

Aggaszt valamelyest az a konzervatív, nacionalista és időnként akár idegengyűlölő szemlélet, ami Finnországban – és sok más európai országban – az utóbbi öt évben terjedni kezdett. Pillanatnyilag úgy érzem, senki sem tudja igazán, mit tartogat a jövő Európa számára. – A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál finn vendégét, Kjell Westőt Szécsi Noémi kérdezte. 

Interjú

Kjell Westö: Drága cimborám, író vagy, nem zenész

A kétpólusú világ alattomos módon vált a gondolkodásunk részévé. Hogy bármit is tettek a ruszkik, össze kellett hasonlítani azzal, amit a jenkik csináltak, meg fordítva. – Szécsi Noémi fordításában részletet közlünk a Könyvfesztivál finn vendégének öninterjújából. 

LITERA RÁDIÓ

Szécsi Noémi a Litera Rádióban

Újra kinyitott a Litera és Nyitott Műhely Írómozija. Első vendégünk Szécsi Noémi volt, aki Tony Richardson nagyszerű klasszikusát, A könnyűlovasság támadása című filmet mutatta meg nekünk. A Litera Rádióban most meghallgathatják a beszélgetés egy nagyobb részletét.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

A ház úrnőjétől a szüfrazsettig – nők a századfordulón


Kezdő dátum: 2016-03-08 18:00:00
A 19. és a 20. század fordulóján Magyarországon is szenvedélyes viták folytak a nők „természetadta” és „természetellenes” szerepeiről. Szécsi Noémi és Géra Eleonóra a századforduló ismert és ismeretlen nőalakjainak magánéletét és hétköznapjait mutatja be március 8-án az Alexandra Pódiumon.

A könnyűlovasság támadása - Írómozi Szécsi Noémivel


Kezdő dátum: 2014-03-26 19:00:00
FILM A KRÍMI HÁBORÚRÓL! - FOLYTATÓDIK AZ ÍRÓMOZI! Az új évad első vendége: SZÉCSI NOÉMI, aki TONY RICHARDSON angol rendező A könnyűlovasság támadása című filmjét választotta. A vetítés után Szekeres Dóra beszélget az íróval.

Octopus Összművészeti Sátor (aug. 8-14.)

Hajógyári Sziget
Kezdő dátum: 2007-08-10 10:00:00

Vamp-írók és vámpírok bálja


Kezdő dátum: 2005-03-05 20:00:00
Bp, V., Erzsébet tér

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Regény

Szécsi Noémi - 2010. március 21.
A regény 1853 őszén kezdődik majd. Már ott vagyok, egyre több részletet látok tisztán.

Gótika

Szécsi Noémi - 2010. március 20.
Varga Katalin egy őrülési jelenetnek nyugodtan nevezhető csónakázás során előadja megerőszakolása részleteit.

Irodalom

Szécsi Noémi - 2010. március 19.
Hát igen, nehéz úgy írónak lenni, hogy a történelem érdekel, és nem az irodalom, de talán nem lehetetlen. - E héten Szécsi Noémi írja a netnaplót a literán.

Proletárdiktatúra

Szécsi Noémi - 2010. március 18.
Gyermekként az első és a második tavaszi forradalom egyaránt lenyűgözött...

Női test

Szécsi Noémi - 2010. március 18.
De a kétségbeesés nagy úr. Mert vagy ezzel lehet próbálkozni, vagy ott van a citromlével ecettel való öblögetés, esetleg a birkabél óvszer.

Megtorlás

Szécsi Noémi - 2010. március 16.
...azt tudjuk, hogy mit mutat szemből, de mit mutat oldalról, hátulról, alulról? (Csak nézem, leköpni nem fogom.)

Huszárok

Szécsi Noémi - 2010. március 15.
Otthonról megfenyegették: vagy azonnal férjhez mész, vagy azonnal hazajössz. „Férjhez mentem” – táviratozta Adèle 1863 szeptemberében.

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Szécsi Noémi: A faj fennmaradása – LiteraTV

Szeretett volna persze ki is kacsintani a hallgatóságra, hogy éreztesse velük, bár a Hörcsög mellett ül a színpadon, de valójában rugalmas észjárású, képzett, európai értelemben vett emlős, széles szakmai perspektívával. Már ha attól eltekintünk, hogy szinte teljesen vak. – Szécsi Noémi írása a Litera Klímacsúcs című előszilveszterén hangzott el a Trafóban.

LiteraTV

Szécsi Noémi: Gondolatolvasó - részlet

Szécsi Noémi a Litera vendégeként az Európa Könyvkiadónál nemrég megjelent emigránstrilógiájának második részéből, a Gondolatolvasó című regényből olvas fel egy részletet a LiteraTV-ben.