hirdetés

Keresési eredmény a(z) „székelyföld” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

SZÉKELYFÖLD 2019/2

Jenei Gyula: ISTENI MŰHIBA 1.

történnek mulasztások, orvosi tévedések. de / mind csak következmény lesz. következménye / egy jóvátehetetlen isteni műhibának. – A februári Székelyföldet Jenei Gyula versével ajánljuk.

SZÉKELYFÖLD 2019/1

Mărcuțiu-Rácz Dóra: egy rosszhírű park utcáin

ne az legyen a legerősebb önvédelmi fegyverem, / hogy épp megjött, / és így senki sem akarna... — A januári Székelyföldet Mărcuțiu-Rácz Dóra verseivel ajánljuk.

SZÉKELYFÖLD, 2018. OKTÓBER

Fekete Vince: Idővonal

Az októberi Székelyföld Bogdán László, Egyed Emese, Fekete Vince és Láng Orsolya versével búcsúzik munkatársától, Egyed Péter költő, író, filozófustól (1954-2018). A számot Fekete Vince versével ajánljuk.

Lapszámajánló

Molnár Vilmos: Bogdán László csodálatos élete

Bogdán Lászlónak huszonnégy karátos színarany diplomát állítottak ki, és áthívták az elnököt meg a süket takarítónőt is a kocsmába. – A Székelyföld márciusi számát Molnár Vilmos prózájával ajánljuk.

Székelyföld, 2017. augusztus

Magyarok és románok – A Székelyföld körkérdése

Ismerve a magyar és román nép évszázados »barátságát«, szerinted egymás kultúrájának megismerése valóban elősegíti-e a két nép közeledését? – ezt a kérdést tette fel a Székelyföld szerkesztősége kortárs romániai íróknak. A beérkezett válaszokkal ajánljuk a lap augusztusi számát.

SZÉKELYFÖLD 2017./JÚLIUS

Szepesi Attila versei a Székelyföldben

Elfér tenyeremben a fehér mészfoltos, itt-ott kormos és ívekkel ékesített / kődarab, melyet gyöngyvirágok közt a budaszentlőrinci pálos kolostor / romjainál találtam. – A Székelyföld júliusi számát Szepesi Attila verseivel ajánljuk.

Folyóirat-ajánló

Ferenczes István: Drakula blues - A májusi Székelyföldben

Drakula lives! Drakula lives! Dracula lives! Lives forever! – A májusi Székelyföldet Ferenzes István Drakula blues című versével ajánljuk.

Folyóiratajánló

Arany Jánosra emlékeznek a Székelyföldben

A márciusi Székelyföld is megemlékezik a 200 éves született Arany Jánosról. Az alábbiakban Papp Attila Zsolt, Lövétei Lázár László és Markó Béla verseivel ajánljuk a folyóiratot.

Napló-díjak

A Litera átadta 2016-os Napló-díjait

A Litera szerkesztősége 2017. február 8-án a Nyitott Műhelyben átadta a 2016-os év legjobb naplóiért járó díjait. A legjobb egyéni naplóért Fabiny Tamás Napló-díjat nyert el, a Műhelynapló-díjat a Székelyföld folyóirat, a Szabadnapló-díjat Imre Eszter kapta.

SZÉKELYFÖLD 2016. DECEMBER

Hans Bergel: A bécsi ingaóra

Leírhatatlan döbbenet lett úrrá rajtam, amint a lakásba beléptem: a sarokasztalon, a többi ajándék között, ott állt a bécsi ingaóra. – Romániai német irodalom a decemberi Székelyföldben, Szenkovics Enikő fordításában. A lapszámot Hans Bergel írásával ajánljuk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Bencze Attila – A beteg válság

A válság, miként az éhes medve fölfal bárányt, kinek gyönyörű célja volt, úgy álmodok én is zöldülő tavasszal, hol béke réten bundám béke folt. Túl a kezelésen s kemoterápián pesszimista...

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Prímszámok, téli utcák, pókkerekű autók…

Székelyföld - 2017. december 22.

kiesett az egyik fogam, csak úgy, nem kellene annyit cigarettázni, mondja a feleségem, Tolsztojnak harmincévesen egyetlen foga se volt, én pedig már negyvenöt vagyok, próbálom vigasztalni magamat is, a feleségemet is, leszarom Tolsztojt, mondja a feleségem. – Ezen a héten a Székelyföld írja a netnaplót. Zárásként Lövétei Lázár László bejegyzését olvashatják.

Csomag

Székelyföld - 2017. december 21.

S hogy ismét az irodalmi életből hozzam a példákat, az elmúlt évben a kolozsvári román irodalmi körnek voltak magyar, a magyarnak román meghívottai, fiatal erdélyi magyar költők antológiája jelent meg románul, s a Nepotu’ lui Thoreau idén először nemcsak román, hanem magyar fiatalokat is díjazott. – A héten a Székelyföld írja a netnaplót, most Borcsa Imola bejegyzését olvashatják.

A homokszemek csodája

Székelyföld - 2017. december 20.

A National Geographic valamelyik régi számában megjelent egy fotó néhány erősen felnagyított homokszemről. Mindegyik szemecske más-más alakú és színezetű volt, leginkább drágakövekhez vagy színes koralldarabokhoz hasonlítottak. – Ezen a héten a Székelyföld írja a naplót a Literán. Harmadikként Molnár Vilmos bejegyzését olvashatják.

Csak tömören

Székelyföld - 2017. december 19.

Ki is vettem ma egy válogatást Kosztolányi novelláiból, s nekiálltam leellenőrizni a mester alkotásait. Nézzük csak, Dide, hány szót tudok kihúzni egy novelládból anélkül, hogy az értelem és érzés rovására menne. – Ezen a héten a Székelyföld írja a naplót a Literán. Másodiként Voloncs Attila bejegyzését olvashatják.

Netnapló

100 Esztendo Vandorlas

Székelyföld – 2017. december 18.

mintha mindenki el akarná hagyni az országot a Nagy / Ünnep előtt, állva, fekve, folyosón, budin, mindenhol / utasok, mint blattolós korunkban, mintha húsz-harminc / év alatt nem változott volna semmi az égvilágon – Ezen a héten a Székelyföld írja a naplót a Literán. Elsőként Fekete Vince bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Rétisas-fészek a Duna mentén

Székelyföld folyóirat - 2016. április 9.

Két tojás volt – az élőképes tudósítás mellett fórumozók napokig szorítottak, hogy kikeljen a másik is. Volt rá két-három nap. Nem kelt ki. Azóta is ott van a halott tojás a fészekben, a szülők ugyanúgy ülnek rajta és vigyáznak rá, mint arra, amelyik kikelt. − A Székelyföld szombati naplóját Szálinger Balázs írja.

Netnapló

Hamsii muzsdéjjal, novella sörrel

Székelyföld folyóirat - 2016. április 7.

tehát visszaszoktam a régi programomra, délután négykor lefekszem, általában éjfélkor indul a privát reggelem, és a reggel a délutánom. ez így tökéletes, feltéve hogy délután négy és éjfél között nem akad halaszthatatlan teendőm. − A Székelyföld csütörtöki naplóját Gothár Tamás írta.

Netnapló

Ágyjelenet kezdő kukkolóknak

Székelyföld - 2016. április 6.

Mi másért olvasnánk netnaplót, atyaég, ráadásul irodalmit (!), ha nem azért, hogy az írók, költők, szerkesztők, ezek a már-már celebek – humorérzékem még a régi – magánjellegű, mondhatni intim dolgaira lennénk kíváncsiak. − A Székelyföld szerdai naplóját Dimény-Haszmann Árpád írja.

Netnapló

Dombon törni az időt

Székelyföld - 2016. április 5.

Kaptatunk fel az ösvényen, a lét elviselhetetlen könnyűsége, gondolom közben, szaporábban szedve a levegőt, de ez az én gondolatom csak, még jó, hogy nem az övék is (egyelőre?). Felérünk, kifújjuk magunkat, csikk a városra pöccintve, képletesen. − A Székelyföld keddi naplóját Szonda Szabolcs írja.

Netnapló

Szubalpin a lélek

Székelyföld - 2016. április 4.

Ügyvéd barátjuk, aki előző este még kisebb rigmust is fabrikált a hegycsúcs nevéből (Liki-liki, Lakóca!), s kezdetben büszkén énekelgette a szerzeményét, húsz perc után feladta (volna) azzal, hogy „vajon szükségszerűen fokozódik-e az élmény, amikor a tetőre felérünk, ha nem, akkor forduljunk inkább vissza!” – Ezen a héten a Székelyföld naplóját olvashatják. Az első bejegyzést Fekete Vince írta.

További találatok