hirdetés

Keresési eredmény a(z) „szörényi lászló” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Laudáció

Szörényi László: Szvoren Edina laudációja

...az irodalomtörténet-írásra, verselemzésre, irodalomtudományra, tehát az irodalomról szóló irdatlan írás-micsodára tett célzást, illetve avatta szereplővé tulajdonképpen, és egyúttal rejtéllyé, hiszen ezzel a minőséggel, mármint a rejtélyességgel, mindenfajta élő és élettelen szereplőjét is szereti felruházni – A Mészöly-díjas Szvoren Edinát Szörényi László méltatta.

Laudáció

Szörényi László: Laudáció Lábass Endréről

Angol tükörben, húszéves munka után invitálva föld körüli útra olvasóit, egy budapesti dolgozószobából, ahol időnként kínai szomszédaival társalog, és így elkalauzol minket, olvasóit, örök barátainkhoz is, költőkhöz, festőkhöz, prófétákhoz, mágusokhoz, ládalakó polihisztorokhoz vagy Shakespeare-hez... – Szörényi László a Mészöly-díjas Lábass Endrét méltatja.

Díj

Lábass Endre Mészöly-díjas

Mészöly Miklós író születésnapján, január 19-én, pénteken kerül sor a XV. Mészöly Miklós Emléknapra Szekszárdon. A gazdag program központi részét képezi a Mészöly-díj átadása, amelyet ebben az évben Lábass Endre kap Árnyékkereskedő 1-3 (Üvegsziget, Varázscsomó, Mutabor) című esszéregényéért. Szörényi László ugyanekkor Mészöly-emlékplakettet vehet át.

Kozmopolitavita

Szörényi László: „...fajtám korcsa: / Kosmopolita czigány”

...itt a cigányra mint bérzenészre alkalmazott jelző adhatta az ötletet a vers címének átírására is, amely tudniillik eredetileg Világköltészet volt. – Kozmopolitavita című sorozatunk Arany János verséből és az egykori vitából kiindulva kozmopolita és nemzeti eszme viszonyát kutatja. Szörényi László esszéjét olvashatják.

JELENKOR 2017. FEBRUÁR

Mészöly Miklós: Alakulások – Szörényi László archív beszélgetése Mészöly Miklóssal

A Jelenkor folyóirat februári számában most először olvasható nyomtatott formában Szörényi László 1979-es beszélgetése Mészöly Miklóssal. Ebből az interjúból olvashatnak most nálunk egy részletet. 

Mészöly-díj

Szörényi László: Laudáció

Szabó Róbert Csaba igen alapos történeti és sajtótörténeti kutatást is végzett, hogy felmutassa a féregtermészetű román kommunizmus elpusztíthatatlan átváltozásait. A regény magyar, illetve székely és román szereplői egyaránt elszenvedői és rabjai ennek a rendszernek, amely ördögi taktikával fordít mindenkit mindenkivel szembe, hogy fönnmaradjon. – Szörényi László laudációja Szabó Róbert Csaba Mészöly Miklós-díjának átadásán.

Augusztus 20.

Kitüntetések az államalapítás ünnepén

Az államalapítás ünnepe alkalmából magas állami kitüntetést vehetett ma át mások mellett Kiss Gy. Csaba, Szkárosi Endre, Szörényi László, Vilcsek Béla és Sári László. 

Ott jártunk

Lecsiszolva és megtisztítva

Most azonban újraolvasáson túl újrainterpretálásra is lehetőséget ad az új kiadás. Egy lezárult, de akár egy alakulóban lévő életműnél továbbá a közelmúlt kortárs irodalmának újragondolására is alkalmat ad. − Szörényi Lászlót, Szkárosi Endrét és Bagi Zsoltot kérdezte Szolláth Dávid a Jelenkor Mészöly-, Nádas-, Polcz Alaine-életműkiadásról és a Sensus Csoportról február 2-án az Írók Boltjában. – Ott jártunk.

Hangulatjelentés

A könyvek csodálatos élete

Az ünnep ideje és tere méri a napot. Adjatok egy pontot, és én kifordítom a világot! Nos, a pont - pont adott. Karneváli a forgatag. Az olvasó népet szolgálom, és válogathatok, mint tót a vadkörtében. – Jánossy Lajos hangulatai a könyvfesztivál pénteki napjáról.

Köszöntés

A tudás öröme – Szörényi László 70 éves

A legnagyobb tudású, egyszersmind legszórakoztatóbb irodalomtörténészek egyike. Élmény vele egy légtérben tartózkodni: egyfelől az őt körüllengő kellemes pipafüst, másrészt lenyűgöző tudása, imponálóan eleven észjárása miatt... – A 70 éves Szörényi Lászlót 2011-es nagyvizit-interjúnkkal köszöntjük.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Szörényi László: Az Isonzó a Dunába ömlik

Szörényi László Az Isonzó a Dunába ömlik című esszéket és tanulmányokat tartalmazó, a Könyvhétre megjelent kötetéről - a cím jelentéséről, az egyetemi rendszerről, útirajzairól és filmes írásairól mesélt Jánossy Lajosnak a LiteraTV-ben.

Nagyvizit - Videó

Perzsa szak és medvegyűjtemény

Hamarosan olvashatják Nagyvizitünket Szörényi Lászlóval. Előzetesként egy videó, amelyben megtudhatjuk, kire várt Szörényi három órát a Nemzeti előtt, miért nem lett földrajztudós, és hogyan lett bölcsész. Nagyszerű anekdoták, egyetemi emlékek és egy impozáns medvegyűjtemény a Litera TV-ben.