hirdetés

Keresési eredmény a(z) „szabó magda” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Szabó Magda: Csigaház (részlet)

Az év vége irodalmi szenzációt is tartogat: Szabó Magda eddig ismeretlen kézirata, első kisregénye jelent meg most a Jaffa Kiadónál. A Csigaház bár a szerző fiatalkori zsengéje, a csak Szabó Magdára jellemző motívumok és stílus már itt is szembetűnőek. – Most elolvashatnak egy részletet a könyvből.

OTT JÁRTUNK

Újra kell értelmeznünk Szabó Magda pályakezdését

Szabó Magda első nagyobb lélegzetű alkotását mutatták be a Hadikban: a Csigaház kötetbemutatóján jártuk, ahol megtudhattuk, hogy a szerző nem lírával kezdte irodalmi pályáját, hanem egy kisregénnyel. A kézirat megtalálásáról és szerkesztéséről beszélgetett Jolsvai Júlia és Juhász Anna. – Ott jártunk.

Hírösszefoglaló

Frankenstein él

Kétszáz éves lett a Frankenstein, Len Rix újabb fordítása aratott sikert, nagymerítésű vizsgálat alapján készült tanulmányt publikáltak a női szerzők és szereplők jelenlétéről. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

OTT JÁRTUNK

Szabó Magda, a kunfajta nagyszemű lány

Az Olvasás Éjszakája nem feledkezett el az idén 100 éve született Szabó Magdáról. Az írónővel kapcsolatos személyes élményeit, emlékeit Szabó T. Anna osztotta meg a hallgatósággal Juhász Anna társaságában. Az estét Pion István költő vezényelte le. Ott jártunk.

HÍR

Annyi titkom maradt.... - Szabó Magda-kiállítás nyílik

100 éve, 1917. október 5-én született Szabó Magda. Születésének évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum nagyszabású kiállítást rendez.

HÍR

LE SILHOUETTE - Dialógus a női identitásról a Szabó Magda-centenárium keretében

A Szabó Magda-centenárium alkalmából 2017. május 30. és 31. között kerül sor a Római Magyar Akadémia Dialógus a női identitásról című kétnapos programsorozatára a Falconieri palotában. A érdeklődők kedden Valentina Murabito fotós, Szabó Magda által is inspirált pop-up kiállítását, illetve Szabó István Az ajtó című filmjét tekinthetik meg. Szerdán két szekcióból álló kerekasztal-beszélgetés során az olasz és magyar irodalmi élet kiemelkedő személyiségei a női identitás kortárs irodalomban betöltött szerepéről beszélgetnek. Május 31-én a programokat Kézdy Luca hegedűművész koncertje zárja.

Írók írókról

Ez volt a feladata - Háy János Szabó Magdáról

Amúgy semmi más nem volt fontos számára, csak a művek. Rettenetes körülmények között lakott a Júlia utcában, famintás kopott linóleum, lópokróccal letakart kanapé. Nem érdekelték a külsőségek. - Írók írókról sorozatunkban Háy Jánost kérdeztük Szabó Magdáról.

HÍR

Erdős Virág kapta a Szabó Magda- Szobotka Tibor-emlékdíjat

Erdős Virág költőnek ítélte a Szabó Magda és Szobotka Tibor Emlékéért Alapítvány kuratóriuma az íróházaspárról elnevezett emlékdíjat - jelentette be Tasi Géza, a kuratórium elnöke csütörtökön Debrecenben, a Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának dísztermében rendezett díjátadó ünnepségen.

Hír

Térey János kapta a Szabó Magda és Szobotka Tibor emlékére alapított díjat

Az íróházaspár szellemi hagyatékát gondozó Szabó Magda és Szobotka Tibor Emlékéért Alapítvány idei díját Térey János költő, író, drámaíró, műfordító kapta – jelentette be Tasi Géza, Szabó Magda hagyatékának örököse, az alapítvány kuratóriumi tagja csütörtökön Debrecenben.

HÍR

Tóth Krisztina kapta a Szabó Magda-Szobotka Tibor emlékdíjat

Tóth Krisztina költő, író, műfordító vehette át csütörtökön a debreceni Református Kollégiumban a Szabó Magda és Szobotka Tibor Emlékéért Alapítvány 2011-es emlékdíját.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Oázis

2008. május 24. - Reményi József Tamás
Cirkó ugrik az asztalra. Ennek koreográfiája van: előbb a monitornak háttal ül, szemben velem, mint önmaga szobra, az orrunk majdnem összeér, akkor meg kell simogatni, kicsit dorombol, aztán gyorsan lelapul, elheveredik a gép előtt, amilyen laposan csak lehet, tudja, hogy ha nem takarja a képernyőt, maradhat. Így fogunk neki az előző napi naplónak.

Szervezett szabálytalanságok

2008. 02. 16. – Varga Zoltán Tamás
A Piac utcán felfedezem a Szabó Magda Könyvesboltot. (Szemben a Szabó Lőrinc Könyvesbolttal.) Nyitva van, bemegyek. A sarokban álló üveges szekrényben kéziratok, korrektúrák, feljegyzések, régi fotográfiák. Szabó Magda kedvenc írógépe – áll egy kis táblán – benne egy félig írt papírlappal, mellette fotel, kis asztalka. Az összhatásból mégis valami hiányzik. Végignézem a könyvválasztékot, elszomorít. A szépirodalom jelenléte csalódás. A teljességre való törekvés teljes hiánya. A gesztus nemes.

Jelentés a Születésnapról

2007. november 2. - KozákIgnác Tibor
Pesten rengeteg ember próbál tenni valamit. Egyetlen estére akár három jelentős kiállítás-megnyitó is eshet, percre pontosan egyszerre! Luxus!

Február kilencedike

2007. február 07. - Tamás Gáspár Miklós
…mintha a Madison (Wisconsin)-i egyetem egyik antropológusát olvasná a dél-gambiai népszokásokat és balladákat összegyűjtő svéd expedíciónak a francia nyelvű előszóval ellátott, Uppsalában megjelentetett beszámolójáról. A szerzőt mintha jobban érdekelné a Cornell University rivális tanszékének a fölfogása, mint Dél-Gambia.

Sok a lé (nem az, a másik)

2006. 06. 08. – Rácz Péter
Nem akarom aláásni a nagy klasszikusunk iránti bizalmat, de valami azt súgja nekem, hogy a porcukor mint olyan sem kóser, dekadens, ezenkívül minimum romlottságra vall. Vigaszágon azért még van esélyem, hiszen a „bűnbeesett ember a tejfölös epret jégszekrénybe teszi és természetellenesen lehűti, ami ellen a leghatározottabban tiltakozni kell”.

Királyság

2006. 05. 26. - Pallag Zoltán
Nem vagyok benne biztos, hogy a pultoslány tudatában volt-e annak, hogy ő egy szatellit településen lakik. Mindenesetre én szatellit-létem tudatában élem mindennapjaimat. Seregélyesről nézve Székesfehérvár a központi hely, Székesfehárvár pedig Budapest vonzásában van.

Negyedik nap – tévét néz, olvasgat

2003. 11. 16. - Kiss Ottó netnaplója
Kétféle dolgot tudok, az egyik a rakott, a másik a töltött káposztás konzerv, ezeket lehet kapni a sarki boltban, csak fel kell nyitni valamelyiket, beleönteni egy edénybe, és három perc múlva már lehet is enni. Nagyon rossz, de csillapítja az étvágyat. Aztán már csak várni kell, várni, hogy valaki végre betévedjen a lakásba, kerülgesse darab ideig a mosatlanokat, és amikor már nem bírja tovább, úgyis elmosogat.

Fogd a pénzt és fuss! - Pandora's Box

2004. 05. 09. - Harangi Andrea
21.20h-kor már feldereng tudatom szélén, hogy esetleg ez a napló nem fog elkészülni. Benyomom a continue-t, márminthogy folytat. Bizony, a játék az oka, a játékszenvedély, amit ma már itthon is gyógyítanak kórházban. Legújabb kedvencem Pandora szelencéje. Festményeket, szobrokat, épületeket, gyümölcsöket és pálmafákat ábrázoló képeket kell benne összekattintgatni. Kitt-katt, ezt csinálom már órák óta. Felnőttnek is három napba telik letenni, ez egy olyan verzió.

Határidő

2003. 12. 30. - Kiss Noémi netnaplója
Szelíd üresség, alig kevesek az úton, a város visszahúzódik az év végi szürkületbe. Budapesten eddig csakis üres szilvesztereim voltak. Hogy ez a város nem tudja kirakni magát, úgy igazán odaadni valamit nekem év végén, év végén egy évvégét tud csak, sosem nyújt át semmi lényegeset, ijesztő tanácstalanság, mit várjak a jövőtől.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

In memoriam: Szabó Magda

Tisztelet Szabó Magdának! Tisztelet, hazaszeretet, hűség! Ez az ő hitvallása. Költőnek indult, prózaíróvá lett. Ihletett,fegyelmezett prózát írt. Összehasonlítás Thornton Wilder szintje alatt...

Egy megalomán naplója, javított kiadás,részlet

Tömbházam a világ, sűrítve. Agyvérzéses öreg- kettő, kopasz fiatal- hat, száz kiló feletti férfiak- hét, ugyanolyan nők- hét, halász- négy, focirajongó- tizennyolc, szemüveges férfi, nő- hatvanegy....

Regényrészlet, folytassam?

Ctrl Alt Delete. Újra. Húsz perce igérte a taxiscégnél a meleghangú fiatalember. Tényleg meleg a hangja. És már tudja a címet, csak annyit, hogy Igen, tudom, mond, mondja puhán. Száraz csütörtök....

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

KEX ÉS TEA - Szabó Magda emlékest

Marczibányi téri Művelődési Központ (Bp, II., Marczibányi tér 5/A)
Kezdő dátum: 2008-04-01 18:30:00

Szabó Magda és a mesevilág

Alexandra Könyvesház (Bp. V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2007-12-07 17:00:00

Örkénytől Örkényig

Petőfi Irodalmi Múzeum díszterme (Bp, V., Károlyi Mihály u.)
Kezdő dátum: 2007-06-05 18:00:00

A Szépírók Társasága III. Őszi Irodalmi Fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-10-29 11:00:00

Az a szép fényes nap

Esztergomi Várszínház (Esztergom, Imaház u. 2/A.)
Kezdő dátum: 2006-08-18 21:00:00

Felolvasószínpad

Bp. V., Vörösmarty tér
Kezdő dátum: 2006-06-11 11:30:00

Rádiószínház

Alexandra Könyvesház (Bp. V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2006-06-06 11:00:00

Szabó Magda és Lator László könyvbemutatója

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-06-12 17:00:00

Irodalmi maraton

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-05-12 16:00:00

Hangoskönyvek hangosan

Libri Mammut Könyváruház (Bp., II., Margit krt. 87-89.)
Kezdő dátum: 2005-11-26 13:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Szabó Magda 100

Ma 100 éve, 1917. október 5-én született Szabó Magda. Rá emlékezünk ezzel a videóval. Tekintsék meg a Petőfi Irodalmi Múzeum 2005. október 5-ei felvételét, amelyen Szabó Magda mond köszönőbeszédet a tiszteletére egybegyűlteknek. – LiteraTV.