hirdetés

Keresési eredmény a(z) „szegő jános” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Gyász

Búcsú Grendel Lajostól III.

Függő beszéd, megtört mondatok. – Ma vesznek végső búcsút Grendel Lajostól Pozsonyban. A Literán írók, költők, irodalmárok búcsúztatják. Összeállításunk harmadik részében Szegő János, Méhes Károly, Bíró József, Vass Tibor, Mohai V. Lajos és Pénzes Tímea írásait olvashatják.

Laudáció

Szegő János: Éjszakai fény

Schein talán legradikálisabb kérdése, hogy milyen téglák vannak a kezünkben, és hogy van-e lehetőségünk eldönteni, hová tegyük őket. Illetve, hogy van-e lehetőségünk el- vagy ledönteni magukat a kérdéses válaszfalakat. – Schein Gábor Szépíró Díjához Szegő János írt laudációt.

A MECCS EMBERE – FOCI VB 2018

Szegő János: Hogyan lettem videóíró?

Egyszerű történetek az egyik térfélen, az elbeszélés nehézségei a másikon. Aki meg erről eszünkbe jut, mindenhol ott van, de különösen a stadionok környékén. Csillaghegytől Jekatyerinburgig – kalinyingrádi átszállással. (Königsberg: yes we Kant.) – Szegő János írása A meccs embere című sorozatunkban.

A MECCS EMBERE 2018

A meccs embere – Foci VB 2018

Június 14-én kezdetét veszi az oroszországi labdarúgó-világbajnokság. A Litera irodalmárokat szerződtetett a csoportkör szemlézésére. A kommentátorállásban Csepelyi Adrienn, Kiss Tibor Noé, Láng Zsolt, Palágyi Ildikó Brigitta, Szálinger Balázs, Szegő János, Turi Tímea, Zelei Dávid.

Ott jártunk

Az egyben látáshoz sűrített nyelv kell

Az Olvasópróba című rendezvénysorozat október 31-ei vendége Sándor Iván volt. A Petőfi Irodalmi Múzeumban Szegő János beszélgetett az íróval készülő regényéről, a parabola veszélyes lehetőségének elkerüléséről, a történelemről és korunk fontos csomópontjairól. Ott jártunk.

OTT jártunk

Tálcairodalom és Létbüfé-falatok

Az idei Olvasás Éjszakája eseményeinek egyik helyszíne a Magvető Café volt. A programok között szerepelt Szegő János és Turi Tímea beszélgetése a Magvető Kiadó műhelytitkairól, Parti Nagy Lajos pedig Létbüfé-falatokat szolgált fel. Ott jártunk.

Ott jártunk

"Mindig volt egy titkos életem" – Kertész Imre Józsefvárosa

Kertész Imre-emléksétát rendeztek a Magvető Kiadó és a Sétaműhely (régi nevén BUPAP) szervezésében. A Tömő utcai szülőháztól a Teleki téren át a Fiumei úti Sírkertig vezető úton Szegő János anekdotái és felolvasások által elevenedett meg Kertész Imre története. Ott jártunk.

Litera Rádió

Litera Rádió: Beszélgetés Krasznahorkai Lászlóval

A József Attila Kör idei szigligeti táborában Krasznahorkai Lászlóval Szegő János beszélgetett. A Litera Rádióban most meghallgathatják a teljes beszélgetést.

Ott jártunk

Gyors vágta a virágot jelentő deszkákon

A bemutatandó kötetek számát és a műsoridőt összevetve ekkor fogalmazódik meg bennem az a sejtés, hogy egy viszonylag gyors vágta lesz az este, szerzőnként egy-két kérdéssel, majd felolvasott részletekkel. És nem is tévedek. - A Magvető Kiadó Nem csak egy kaland című könyvheti premierestjén jártunk, a Radnóti Színházban.

KIADÓI KÖRKÉP 2017

Szegő János: A könyvfesztivált kettős lehetőségnek tartjuk

Budapestre látogat Olivier Bourdeaut, akinek Merre jársz, Bojangles? című könyve az elmúlt év egyik irodalmi szenzációja volt Franciaországban. – Szegő Jánost, a Magvető szerkesztőjét a könyvfesztiválra és a könyvhétre megjelenő újdonságokról kérdeztük.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Szegő János: A műhelynek minél több szegletét be tudjuk járni

Szegő Jánost, a Magvető Könyvkiadó szerkesztőjét a Szép versek antológiáról Keresztury Tibor faggatta az Ünnepi Könyvhéten. - LiteraTV.

Videó

Vörös István: Azért írok, mert eszembe jut

Vörös István az egyik legtermékenyebb kortárs szerző. Vajon miért és hogyan ír ilyen sokat? A Szabadság téren megkérdeztük tőle ezt is, de szóba kerültek a mostanában publikált művei és a cseh kultúra sajátosságai is. Honnan fakad a cseh irónia? Milyen állampolgár lett Thomas Mann? Mit jelent a svejkelés? - Videó.

Nagyvizit - Videó

Perzsa szak és medvegyűjtemény

Hamarosan olvashatják Nagyvizitünket Szörényi Lászlóval. Előzetesként egy videó, amelyben megtudhatjuk, kire várt Szörényi három órát a Nemzeti előtt, miért nem lett földrajztudós, és hogyan lett bölcsész. Nagyszerű anekdoták, egyetemi emlékek és egy impozáns medvegyűjtemény a Litera TV-ben.

Videó

Megálltunk egy szóra - Videóriport

A következő rész tartalmából: Duna-legendárium sorsolás - hogyan viseli Marno János a tömeget - hogyan fogynak a filozófiai könyvek az Atlantisznál - Radnóti Sándor tippje - Nagy Bandó András derűjének titka - vesz-e Grecsó Krisztián ajándékba könyvet - mit olvas Nemes Z. Márió majma - és itt van a téren Finta Laci?

Videó

Pénteken nem esett - Videóriport

A Litera TV híradós tempóra váltott: mozgóképes hangulatjelentésünk a pénteki Vörösmarty térről, melyben kiadókat és irodalmárokat kérdeztünk. Mi fogyott az első nap? Mik az újdonságok? Mi lesz holnap? Valamint: vattacukor, léggömb, olvasó emberek. Könyvek és könyvesek.

Videó

Spiró György: A novella akkor jó, ha igaz

Kémjelentés címmel a Könyvhétre jelent meg Spiró György új novelláskötete. Spiró életművében izgalmasan válik el egymástól a kisepika és a nagyregény. Milyen respektje van a novellának a magyar irodalomban? Miért nehéz műfaj a novella? Kik a legjobb novellisták? Mennyiben azonos az elbeszélő a főhőssel? - Videóinterjú Spiró Györggyel.

Videó

Tóth Krisztina: Folyamatosan figyelek

A 2011-es Ünnepi Könyvhetet ma megnyitó Tóth Krisztinával beszélgettünk a Pixel című most megjelenő kötet keletkezéstörténetéről, műfajötvözetéről és a kisepika fortélyairól. A pódiumbeszélgetést a Könyvfesztiválon vettük fel. - Videó.

Videó

Parti Nagy Lajos: Olyan leszel, amilyennek mutatod magad

Parti Nagy Lajossal beszélgettünk Ünnepi Könyvhétre megjelent új könyve (Az étkezés ártalmasságáról) előzményeiről, az önértelmezés következményeiről, Mészöly Miklós igazi műfajáról, valamint a költészet és a próza viszonyáról, belső súlypontjairól. - Videó.

A színház rengeteget változott II.

Tasnádi István író-drámaíróval az idei Könyvfesztiválon készült beszélgetésünk második részét láthatják. A szerzőt a Libri Könyvszalonban Szegő János kérdezte. Interjúnkat a hamarosan beköszöntő színházi évadra tekintettel különös figyelmükbe ajánljuk.

A színház rengeteget változott

Tasnádi István író-drámaíróval láthatnak most egy Könyvfesztiválon készült beszélgetést. A Libri Szalonban Szegő János kérdezte a szerzőt, akinek Finito (Magyar zombi) c. drámája legutóbb júliusban Pécsett is látható volt. A hamarosan beköszöntő színházi évad nyitányaként nézzék-hallgassák a LiteraTV felvételét.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Sorban

Kiadók a könyvfesztiválon – 2017. április 23.

Ez most nem vers, nem naplóvers, netnaplóvers; a Szép versekbe garantáltan be nem tenném, / a Líracsúcson is csak mélyen szántana, de sorokat látok magam előtt, sorokat írok hát ide is. – A Magvető Kiadó naplóját vasárnapról ketten is írták. Elsőként Szegő János versbe szedett bejegyzését olvashatják. 

Netnapló

Sziszifusz kavicsa

Kiadók a könyvfesztiválon – 2016. április 22.

Ez a temetés, bár kerülném a nagyobb szavakat, a mindenkori másik-Magyarországon volt: Ottlik Géza Magyarországán. A hazaamagasban van a mélyben. – A Könyvfesztivál hetének ötödik napjáról a Magvető Könyvkiadó képviseletében Szegő János írt. 

Netnapló

Osvát és Iniesta

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2015. április 21.

Ma (tegnap) is mennyi minden történt! Most volt például az az ünnepi és mámoros pillanat és pillantás, amikor először láttam meg egy új könyv borítóját. -  A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hetében hét könyvkiadó írja a naplót a Literán. Szegő János keddi bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Enigmák, pedigholnapok

Ex Symposion – 2015. február 13.

A memória Mengyelejev-táblázatán ilyenkor lesz csak igazi a cserebomlás. Ebben sokat segít a zene is. Ugyanazt a 30-40 számot hallgatom folyamatosan, pontosabban ez a lista bővül időnként néhány elemmel. Így lesz egy-egy számnak konkrét helye és ideje. Ezek pedig egymásra rétegződnek. (A létezés mint egytálétel.) – Az Ex Symposion naplóját péntekről Szegő János írta. 

Netnapló

A hallgatásról nem beszélve

Magvető Kiadó - 2012. április 27.

Kántor Péter még egy verset átírna, telefonon megbeszéljük, hogy este találkozunk. Néhány hete első olvasója lehettem egy csodálatos új ciklusának az Európa (lánykori nevén: Sziget) cukrászdában. Állati boldog voltam. Irodalmi kultusz ide, kéknadrágos rajongás oda, nagyon jól esett. - A Magvető Kiadó műhelynaplója péntekről Szegő Jánostól.

Bodza és jegesmedve a Fischer-táblán

2012. április 23. - Magvető Kiadó

Néhány hónapja a Verhovina madarai  bemutatóján Bodor Ádám melletti nagy zavaromban magvetőjánosként mutatkoztam be. Talán ekkor váltott át bennem végérvényesen az azonosságvágány. - Ezen a héten a Magvető Kiadó szerkesztői írják a műhelynaplót, elsőként Szegő János.

Netnapló

Görögkávé

2011. július 16. - Litera
Ha nyár, akkor netnapló. Ha netnapló, akkor fikcióelméleti dilemma, hogy kitaláljak-e izgalmasabb dolgokat annál, mint ami a való. Ha pedig fikcióelméleti dilemma, akkor már meg is van a lead. – Szegő János szombati naplója.

Vezette Ivicz. Jól.

Szegő János - 2010. július 11.
Négy éve rettenetesen vártam az egész tornát, aztán a felét se láttam. A fele se volt igaz. Ellenben a másik felében elviselhetetlenül szerelmes voltam.

Nem szimpla duplanap

Szegő János - 2010. július 10.
Clown-depresszió, a lányok legjobb barátjaként, a fiúk elviselt haverjaként, mint egy szolgáltatás voltam vicces állandóan. Belül kéjes örömmel voltam szomorú, kifelé gyáva voltam hallgatni is. - Szegő János naplóját olvashatták a héten.

Löszvigasz

Szegő János - 2010. július 8.
De a végtelenség fizikailag látható illúziója, ami megkülönbözteti a vasutat a repülőtől, az az, hogy ezek a sínek Bécsig, Berlinig, Londonig, illetve Isztambulig és Bagdadig tartanak.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

JAK Retró Garaczi Lászlóval


Kezdő dátum: 2015-11-16 18:30:00
JAK Retró Garaczi Lászlóval. A szerzővel beszélgetnek: Kerber Balázs és Szegő János.