hirdetés

Keresési eredmény a(z) „szegedy-maszák mihály” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hír

Seregi Tamás Szegedy-Maszák Mihály-díjas

Seregi Tamás kapta az első Szegedy-Maszák Mihály-díjat, melyet az Irodalomtudományi Intézetben működő, az Irodalomelméleti Osztály tagjaiból álló kuratórium ítélt oda. Az átadásra a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett emlékkonferencián került sor június 19-én.

Hír

Szegedy-Maszák Mihály-emlékkonferencia lesz a PIM-ben

A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kosztolányi Kritikai Kiadás Kutatócsoport és az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet Irodalomelméleti Osztálya emlékkonferenciát szervez Szegedy-Maszák Mihály születésének 75. évfordulójára 2018. június 19-én 10 órától a PIM-ben.

Konferencia

Újraolvasó konferencia lesz Szegedy-Maszák Mihály emlékére

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya, valamint az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete tudományos ülést rendez Narratíva, kánon, fordítás – Újraolvasó konferencia Szegedy-Maszák Mihály emlékére címen az MTA Székházban, 2017. március 16-án és 17-én, délelőtt 10-től.

Búcsú

Esti Kornél elment

De leginkább talán mégis azt kaptam tőle, amit a barátja, Esterházy Péter a tágasság iskolájának nevezett a 70. születésnapján elmondott beszédben, az iskolát, ami maga volt a tudása, a műveltsége, az odafordulása, a tág horizontja. - Szegedy-Maszák Mihályra  tanítványa, Hermann Veronika emlékezik.

Búcsú

A távolságtartás szenvedélye

Itt volt többek között nagyon emberi, ebben a kultúraközi szenvedélyben, a szenvedélygyakorlás szövegszerű részleteiben. - Szegedy-Maszák Mihálytól Bazsányi Sándor búcsúzik.

Gyász

Meghalt Szegedy-Maszák Mihály

Elhunyt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az összehasonlító irodalomtudomány, a fordításelmélet és a magyar irodalom 19. századtól napjainkig tartó időszakának kutatója.

Könyvajánló

Szegedy-Maszák Mihály: Az újraolvasás kényszere

A Szegedy-Maszák Mihály válogatott munkái sorozat ötödik kötete a szerző magyar és összehasonlító világirodalmi tanulmányait tartalmazza. A Kalligram Kiadó gondozásában megjelenő könyvből kaphatnak ízelítőt.

LITERA RÁDIÓ

Litera Rádió - Mészöly 90 a PIM-ben

A Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett, kilencven éve született Mészöly Miklósról szóló beszélgetésről nemcsak írásos, hanem hangzóanyaggal is készültünk. Az alábbi, kattintásra elinduló 22 perces, szerkesztett hangfelvétel Mészáros Sándor, Péterfy Gergely, Márton László és Szegedy-Maszák Mihály beszélgetéséből ad ízelítőt.

OTT JÁRTUNK

A dolog maga

A Mészöly Miklós születésének 90. évfordulója alkalmából rendezett beszélgetésen kiderült a kultuszok ledöntendők, de mindehhez elengedhetetlen, hogy előbb megalkossuk őket. - Az eseményen Turi Tímea járt.

Ott jártunk

„Még mondják, hogy a tudomány unalmas!”

Mi az összefüggés a férfikarok és a német nemzettudat kialakulása között? Mit gondolt Miroslav Krleža ’56-ról? Mire táncoltak a pesti lakásokban a húszas években? Az Országos Széchényi Könyvtár Tudományos ülésszaka választ adott a kérdésekre. Turi Tímea beszámolója.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Kegyelmet a klasszikusoknak – Írások Gyergyai Albertről - könyvbemutató


Kezdő dátum: 2016-02-25 17:00:00
Gyergyai Albert maga is klasszikussá vált, éppen ideje, hogy nagyszabású életművét újragondoljuk

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Literatv

BÚCSÚ 2016

2016 a veszteségek éveként is elkönyvelhető. Nincs már köztünk Csoóri Sándor, Esterházy Péter, Kertész Imre, Kőrösi Zoltán, Szegedy-Maszák Mihály, Réz Pál és még annyian. A Litera ezzel a kisfilmmel búcsúzik tőlük.