hirdetés

Keresési eredmény a(z) „szentpály miklós” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kritika

Élmény, élet, elmélet

A kötet fókuszában így természetesen Gyergyai Albert személye áll: legendás, megértő humorérzéke, klasszikus műveltsége, embersége. A kötet szinte minden egyes írása felelevenít valami személyes emléket. – Szentpály Miklós kritikája a Kegyelmet a klasszikusoknak című kötetről.

OTT JÁRTUNK

Személyes műveleteink

Az alábbi szöveg nem pontos leirata a Petőfi Irodalmi Múzeumban Jutta Hausmann evangélikus lelkész és Krasznahorkai László író között lezajlott csütörtök esti vitának. Ez az írás csupán hangulatát és a vita menetét próbálja visszaadni, fontosabb csomópontjainak felidézésével. - Szentpály Miklós beszámolója.

OTT JÁRTUNK

Herta Müller: Az ember az, amit átélt

“Jobb lett volna egy nyugalmasabb élet egy demokráciában, úgy is, ha egyetlen szót le nem írok. Írni nem kötelező. Persze valószínűleg akkor is írtam volna, csak másról. Az élet felülírja az írást” - mondja Herta Müller, aki a Goethe Intézet meghívására látogatott Budapestre. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban rendezett, A szavak ördögi köre című kiállítás zárónapján szervezett sajtótájékoztatón találkozhattunk a Nobel-díjas írónővel.

kritika

Az irodalom arcai

A szubjektum megnyilatkozásai során szükségszerűen kettéválik, hiszen a nyilatkozatokhoz használt nyelv egyszerre részesedik az „én” és a „te” alakzatából. A kötet alap elméletírójaként idézet Bahtyin szavaival: „A szó mintegy határon él, a saját és idegen szövegkörnyezet határán." Szentpály Miklós kritikája.

Kritika

Kortyonként az iróniáról (Vö. Cicero: De Oratore II)

A szerző beváltja a cím ígéretét: szinte pontról pontra követi Móricz mondókáját. - Szentpály Miklós kritikája Bazsányi Sándor: "Fehéret, feketét, tarkát..." Változatok az iróniára című kötetéről.