hirdetés

Keresési eredmény a(z) „szijj ferenc” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Képmegnyitás

Szijj Ferenc: A koldus és a lányka

Tehát kéregetni bárhol, de komolyan koldulni csak a parlament, a miniszterelnökség és az igazságügyi minisztérium környékén lehessen. Nem taglalom, mert könnyen kitalálható, hogy ennek milyen előnyei lennének választott képviselőinkre és a magas hivatalt viselőkre nézve – Oláh Gergely Máté fotóihoz hat író írt verset, novellát. Szijj Ferenc írását olvashatják. Videóval!

Kritika

A nyúlon túl

In medias res kerülünk az elbeszélésbe, nem lepődhetünk meg hát, hogy egy erdő közepén találjuk magunk, és ebből a csapdahelyzetből gyakorlatilag a végéig nem tudunk kikeveredni. – Nagy Gabriella kritikája Szijj Ferenc Növényolimpia című regényéről.

Ott jártunk

Gyors vágta a virágot jelentő deszkákon

A bemutatandó kötetek számát és a műsoridőt összevetve ekkor fogalmazódik meg bennem az a sejtés, hogy egy viszonylag gyors vágta lesz az este, szerzőnként egy-két kérdéssel, majd felolvasott részletekkel. És nem is tévedek. - A Magvető Kiadó Nem csak egy kaland című könyvheti premierestjén jártunk, a Radnóti Színházban.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szijj Ferenc: Növényolimpia

Szijj Ferenc első regénye meglepően humoros és megdöbbentően abszurd látomás a mindennapok küzdelmeiről és a hivatalok packázásairól. A poszthumán vízió azonban valójában egy nagy realista regényt takar. – Részletet ajánlunk a kötetből.

OTT JÁRTUNK

Megúszni a valóságot

Május 30-án mutatták be Szijj Ferenc könyvhétre megjelenő első regényét, a Növényolimpiát a Magvető Caféban. A könyvről Sipos Balázs és Turi Tímea beszélgetett a szerzővel. – Ott jártunk.

Kiállítás

György Péter: Szijj Ferenc képeiről

Kevés ilyen őszinte képet látni mifelénk, ha az őszinteségen a magunkramaradottság ábrázolását értjük, s nem a megfelelően szolgáló, hasznot hajtó testért leélt életet. – Szijj Ferencnek március 9-én Hibás torzók címen nyílt kiállítása a Nyitott Műhelyben. A képek mellett György Péter megnyitószövegét olvashatják.

Olimpia 2016

Szijj Ferenc: A futás napja

Szijj hősei sem futnak, vegetálnak, beszélnek és elbeszélnek egymás mellett. Közben kibomlik az életük és be is záródik. A futásban itt nincs semmi felszabadító – pedig kéne, hogy legyen. Nem is antisport ez, hanem a nyelv feltalálása a sport ürügyén. –  A Litera sorozatában írók ajánlanak sporttémájú műveket az olimpia ideje alatt. Kiss Noémi választását közöljük.

Ott jártunk

Poétikai hiánygazdaság

Az újraindított JAK Retró sorozat második eseményén Szijj Ferenc volt a meghívott vendég. A szerzővel Nemes Z. Márió és Krusovszky Dénes beszélgetett. Az est fő témája az író-költő két első műve, A futás napja és A lassú élet titka volt. Ott jártunk. 

Interjú

Szijj Ferenc: Lényegében megvakítom magam

Az érzékelésen túl az elgondolható van, de annak a létezése vagy az igazsága még az érzékelhetőnél is bizonytalanabb. Nincs más lehetőség, a délibábokból kell valami sűrű anyagot gyúrnunk, kovácsolnunk, hegesztenünk. – Szijj Ferencet Agyag és kátrány – Fényleírás című verseskötetéről Nagy Gabriella kérdezte. 

Kritikapályázat

„Ki sem látszom a fényből”

Az Agyag és kátrány olyan lírai számvetés, amelyet a körültekintő alaposság és a teljességigény létértelmezéssé tágít. – A Litera Büszkeség és balítélet című kritikapályázata IV. fordulójának egyik legjobb darabját, Domján Edit kritikáját olvashatják Szijj Ferenc Agyag és kátrány című kötetéről. 

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Karácsonyi mesék 2

Karácsonyi rap és karácsony Afrikában

2013. december 26. - Karácsonyi mesék

Gyerekmese naplósorozatunk mai darabjában Parti Nagy Lajos és Both Gabi kislányai, Parti Nagy Elza és Parti Nagy Berta verseit, rajzait és meséit, valamint Szijj Ferenc kislánya, a tíz és fél éves Szijj Zina Róza karácsonyi meséjét olvashatják el és tekinthetik meg. - „Gyere már karácsony hol van a kalácsom? Ne Ne Ne Ne Jee!!!”

Napló - Vasárnap

2011. február 13. - Szijj Ferenc
Most akkor beleegyeztem, vagy nem, törtem a fejem, de nem kellett sokáig törnöm, mert dudált is az utcáról a fekete taxi. Ruhát kaptam magamra, és szaladtam le. - Szijj Ferenc netnaplója.

Napló - Szombat

2011. február 12. - Szijj Ferenc
És ott újból bebizonyosodott, hogy síró gyerekkel nem szabad idegen Spárba menni, ahol nem tudja a szülő, mit hol talál, hanem fejetlenül tologatja fel-alá a hasával a babakocsit, egyik kezében a bevásárlandók listájával, a másikban a kosárral. - Szijj Ferenc netnaplója.

Napló - Péntek

2011. február 11. - Szijj Ferenc
A Csillagok háborúját én jóval a rendszerváltás után láttam DVD-n, és valami olyasmit érezhettem, anélkül, hogy ez megfogalmazódott volna bennem, hogy igen, van ilyen, hogy legyőzik a zsarnokot, mi is átéltünk valami ilyesmit, igaz, e nélkül a nagy eufória, össznépi utcai ünneplés nélkül. Mintegy kárpótlásnak érezhettem akkor a filmbeli jeleneteket, a fikció visszamenőleges hatállyal rátett egy lapáttal a valóságra. - Szijj Ferenc netnaplója.

Napló - Csütörtök

2011. február 10. - Szijj Ferenc
„Újra divat a filozófia” – írta (szabad fordításban) a Die Zeit a címlapján, amit megpillantottam valahol, és én ebben, mint tegnap jeleztem, érdekes véletlen egybeesést fedeztem fel. - Szijj Ferenc netnaplója.

Netnapló

Netnapló Extra - Napló - Szerda

2012. január 1. - Szijj Ferenc
Az év elejére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük 2011 számunkra legkedvesebb netnaplóit. Mára a Litera-naplódíjas Szijj Ferenc 2011. február 9-ei naplóbejegyzését választottuk újraolvasásra.

Napló - Kedd

2011. február 8. - Szijj Ferenc
Erőt vesz magán a gyerek, elkér egy dobozt, és azt hiszi, meg van oldva a probléma. Viszonylag egyszerűen megoldják valakinek az alvási problémáját, más valaki pedig magyarázza el valahogy a gyerekének. Magyarázza el önmagának. Hogyan jutott idáig az ország, a kerület, a ház, az a család. - Szijj Ferenc netnaplója.

Napló - Hétfő

2011. február 7. - Szijj Ferenc
Mert azt gondolnám, egy naplóhoz elsősorban élet kell, olyan, ami lejegyzésre érdemes, legalább a naplóíró számára, egy azonnali nyilvánosságnak szánt naplóhoz pedig kifejezetten olyan élet kell, ami az olvasókat is érdekli. - Ezen a héten Szijj Ferenc írja a Netnaplót.

Pszt! Psszt! Psssszt!

2009. május 6. - Takács Vera
MAGYAR ÍRÓK! Azért mert már nem tetszetek üldöztetni, írhatnátok a gyerekeknek. Vagy anélkül nem megy? Milyen szép kor volt az a nemszép kor, amikor a másutt nem megjelenő írók mondandójukat és tehetségüket gyerekkönyvekbe fojtották.

Netnapló-retro 2.

2007. május 8.
Kedves Olvasóink!

Mivel e heti netnaplószerzőnk halaszthatatlan külföldi utazásnak nézett elébe, s technikai akadályok miatt nem tud naplókban beszámolni az ott történtekről, így számunkra sem marad más, mint hogy megnézzük, vajon mi történ ugyanezen a napon a rovat életében egy éve, két éve, három éve.

Ha gondolják, tartsanak velünk!
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Kornis Mihály költőket mond – Szijj Ferenc

Kornis Mihály a Nyitott Műhelyben tartott sorozatában havonta egyszer egy-egy kortárs költő életművét rendezi lírai nagymonológokba. Most a Szijj Ferenc verseiből rendezett est felvételét láthatják a Litera TV-ben.

Szijj Ferenc: Az öreg juhász

Szijj Ferenc fél perces klipje Hemingwayt továbbgondolva nem az öreg halászról és a tengerről, hanem az öreg juhászról és a nőkről (is) szól.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Irodalmi maraton

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-05-12 16:00:00

I. író-olvasó bál

Gödör Klub (Bp, V., Erzsébet-téri gödör)
Kezdő dátum: 2006-02-04 19:00:00

A költészet másnapja


Kezdő dátum: 2004-04-12 18:00:00
Bp, VIII., Rákóczi tér

Költészet napi könyvvásár


Kezdő dátum: 2005-04-10 10:00:00
Bp, IX., Ráday utca

100 év - 1000 vers - Költészet napi Könyvmutatvány


Kezdő dátum: 2005-04-09 10:00:00
Bp, II., Fény u. 20-22.

a Lettre téli számának bemutatója

Műcsarnok (Bp, XIV., Dózsa György út 37.)
Kezdő dátum: 2005-12-15 18:00:00

Podium folyóirat-bemutató Bécsben

Österreichische Gesellschaft für Literatur (1010 Bécs, Herrengasse 5.)
Kezdő dátum: 2005-11-22 19:00:00

JAK-tábor

Szigligeti Alkotóház
Kezdő dátum: 2005-08-27 10:00:00

JAK-tábor

Szigligeti Alkotótábor
Kezdő dátum: 2005-08-26 10:00:00

JAK-tábor

Szigligeti Alkotóház
Kezdő dátum: 2005-08-25 10:00:00
További találatok