hirdetés

Keresési eredmény a(z) „szijj ferenc” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Tandori 80

Szijj Ferenc: Három szonett Tandorinak

A Szépírók Társasága a Literával közösen felolvasóestet szervezett Tandori Dezső születésnapjára, december 8-ára, a Szimpla Kávézóban. Az író huszonnégy verseskötetét sorsolták ki a fellépők között, akik a kötetekre reflektáló szövegeket írtak. – Szijj Ferenc versét olvashatják.

Köszöntő

György Péter: Nem Szijj változott meg

Szijj nem keres, s nem teremt racionális összefüggéseket, nem állít fel politikai-filozófiai hipotéziseket, nem elemzi hűvösen, hogy mi vezetett a „tökéletesedett bűnösség” vagy épp az ismeretlen ostobaság korszakához, nem hoz ítéletet. – György Péter Szijj Ferencről.

Köszöntő

Szijj 60

Szemmel tartja környezetét, elmélyülten tanulmányozza és analizálja az emberi egyed mozgását, beszédét, társas viszonylatait, nyelvi és nonverbális kifejezésmódjait, a fény-árnyék hatást, szögeket, átmérőket, tömeget, fajsúlyt, tér és idő görbületeit. – A 60 éves Szijj Ferencet köszöntjük.

Inspiráció

Inspiráció: Turi Tímea

Mindig akartam valamit írni Magritte-ről, erről soha nem beszéltem senkinek, mert féltem, hogy akkor majd nem megy, de eddig még tényleg nem ment, úgyhogy végülis most már el is mondhatom. – Az Inspiráció huszonötödik részében Turi Tímea reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: Szijj Ferenc

Ősi szokás, hogy a londoni Lord Mayornak minden év júniusában, a hónap tizenötödik napjáig bezárólag el kell mennie három dragonyos kíséretében a Horgony kocsmába, és adnia kell a kocsmáros lányának egy macskafület és egy rókalábat. Újabban bizonyos állatvédők megkérdőjelezik ennek a szokásnak a létjogosultságát. – Az Inspiráció huszonnegyedik részében Szijj Ferenc reflexióit olvashatják.

Képmegnyitás

Szijj Ferenc: A koldus és a lányka

Tehát kéregetni bárhol, de komolyan koldulni csak a parlament, a miniszterelnökség és az igazságügyi minisztérium környékén lehessen. Nem taglalom, mert könnyen kitalálható, hogy ennek milyen előnyei lennének választott képviselőinkre és a magas hivatalt viselőkre nézve – Oláh Gergely Máté fotóihoz hat író írt verset, novellát. Szijj Ferenc írását olvashatják. Videóval!

Kritika

A nyúlon túl

In medias res kerülünk az elbeszélésbe, nem lepődhetünk meg hát, hogy egy erdő közepén találjuk magunk, és ebből a csapdahelyzetből gyakorlatilag a végéig nem tudunk kikeveredni. – Nagy Gabriella kritikája Szijj Ferenc Növényolimpia című regényéről.

Ott jártunk

Gyors vágta a virágot jelentő deszkákon

A bemutatandó kötetek számát és a műsoridőt összevetve ekkor fogalmazódik meg bennem az a sejtés, hogy egy viszonylag gyors vágta lesz az este, szerzőnként egy-két kérdéssel, majd felolvasott részletekkel. És nem is tévedek. - A Magvető Kiadó Nem csak egy kaland című könyvheti premierestjén jártunk, a Radnóti Színházban.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szijj Ferenc: Növényolimpia

Szijj Ferenc első regénye meglepően humoros és megdöbbentően abszurd látomás a mindennapok küzdelmeiről és a hivatalok packázásairól. A poszthumán vízió azonban valójában egy nagy realista regényt takar. – Részletet ajánlunk a kötetből.

OTT JÁRTUNK

Megúszni a valóságot

Május 30-án mutatták be Szijj Ferenc könyvhétre megjelenő első regényét, a Növényolimpiát a Magvető Caféban. A könyvről Sipos Balázs és Turi Tímea beszélgetett a szerzővel. – Ott jártunk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Karácsonyi mesék 2

Karácsonyi rap és karácsony Afrikában

2013. december 26. - Karácsonyi mesék

Gyerekmese naplósorozatunk mai darabjában Parti Nagy Lajos és Both Gabi kislányai, Parti Nagy Elza és Parti Nagy Berta verseit, rajzait és meséit, valamint Szijj Ferenc kislánya, a tíz és fél éves Szijj Zina Róza karácsonyi meséjét olvashatják el és tekinthetik meg. - „Gyere már karácsony hol van a kalácsom? Ne Ne Ne Ne Jee!!!”

Napló - Vasárnap

2011. február 13. - Szijj Ferenc
Most akkor beleegyeztem, vagy nem, törtem a fejem, de nem kellett sokáig törnöm, mert dudált is az utcáról a fekete taxi. Ruhát kaptam magamra, és szaladtam le. - Szijj Ferenc netnaplója.

Napló - Szombat

2011. február 12. - Szijj Ferenc
És ott újból bebizonyosodott, hogy síró gyerekkel nem szabad idegen Spárba menni, ahol nem tudja a szülő, mit hol talál, hanem fejetlenül tologatja fel-alá a hasával a babakocsit, egyik kezében a bevásárlandók listájával, a másikban a kosárral. - Szijj Ferenc netnaplója.

Napló - Péntek

2011. február 11. - Szijj Ferenc
A Csillagok háborúját én jóval a rendszerváltás után láttam DVD-n, és valami olyasmit érezhettem, anélkül, hogy ez megfogalmazódott volna bennem, hogy igen, van ilyen, hogy legyőzik a zsarnokot, mi is átéltünk valami ilyesmit, igaz, e nélkül a nagy eufória, össznépi utcai ünneplés nélkül. Mintegy kárpótlásnak érezhettem akkor a filmbeli jeleneteket, a fikció visszamenőleges hatállyal rátett egy lapáttal a valóságra. - Szijj Ferenc netnaplója.

Napló - Csütörtök

2011. február 10. - Szijj Ferenc
„Újra divat a filozófia” – írta (szabad fordításban) a Die Zeit a címlapján, amit megpillantottam valahol, és én ebben, mint tegnap jeleztem, érdekes véletlen egybeesést fedeztem fel. - Szijj Ferenc netnaplója.

Netnapló

Netnapló Extra - Napló - Szerda

2012. január 1. - Szijj Ferenc
Az év elejére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük 2011 számunkra legkedvesebb netnaplóit. Mára a Litera-naplódíjas Szijj Ferenc 2011. február 9-ei naplóbejegyzését választottuk újraolvasásra.

Napló - Kedd

2011. február 8. - Szijj Ferenc
Erőt vesz magán a gyerek, elkér egy dobozt, és azt hiszi, meg van oldva a probléma. Viszonylag egyszerűen megoldják valakinek az alvási problémáját, más valaki pedig magyarázza el valahogy a gyerekének. Magyarázza el önmagának. Hogyan jutott idáig az ország, a kerület, a ház, az a család. - Szijj Ferenc netnaplója.

Napló - Hétfő

2011. február 7. - Szijj Ferenc
Mert azt gondolnám, egy naplóhoz elsősorban élet kell, olyan, ami lejegyzésre érdemes, legalább a naplóíró számára, egy azonnali nyilvánosságnak szánt naplóhoz pedig kifejezetten olyan élet kell, ami az olvasókat is érdekli. - Ezen a héten Szijj Ferenc írja a Netnaplót.

Pszt! Psszt! Psssszt!

2009. május 6. - Takács Vera
MAGYAR ÍRÓK! Azért mert már nem tetszetek üldöztetni, írhatnátok a gyerekeknek. Vagy anélkül nem megy? Milyen szép kor volt az a nemszép kor, amikor a másutt nem megjelenő írók mondandójukat és tehetségüket gyerekkönyvekbe fojtották.

Netnapló-retro 2.

2007. május 8.
Kedves Olvasóink!

Mivel e heti netnaplószerzőnk halaszthatatlan külföldi utazásnak nézett elébe, s technikai akadályok miatt nem tud naplókban beszámolni az ott történtekről, így számunkra sem marad más, mint hogy megnézzük, vajon mi történ ugyanezen a napon a rovat életében egy éve, két éve, három éve.

Ha gondolják, tartsanak velünk!
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Kornis Mihály költőket mond – Szijj Ferenc

Kornis Mihály a Nyitott Műhelyben tartott sorozatában havonta egyszer egy-egy kortárs költő életművét rendezi lírai nagymonológokba. Most a Szijj Ferenc verseiből rendezett est felvételét láthatják a Litera TV-ben.

Szijj Ferenc: Az öreg juhász

Szijj Ferenc fél perces klipje Hemingwayt továbbgondolva nem az öreg halászról és a tengerről, hanem az öreg juhászról és a nőkről (is) szól.


Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Irodalmi maraton

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-05-12 16:00:00

I. író-olvasó bál

Gödör Klub (Bp, V., Erzsébet-téri gödör)
Kezdő dátum: 2006-02-04 19:00:00

A költészet másnapja


Kezdő dátum: 2004-04-12 18:00:00
Bp, VIII., Rákóczi tér

Költészet napi könyvvásár


Kezdő dátum: 2005-04-10 10:00:00
Bp, IX., Ráday utca

100 év - 1000 vers - Költészet napi Könyvmutatvány


Kezdő dátum: 2005-04-09 10:00:00
Bp, II., Fény u. 20-22.

a Lettre téli számának bemutatója

Műcsarnok (Bp, XIV., Dózsa György út 37.)
Kezdő dátum: 2005-12-15 18:00:00

Podium folyóirat-bemutató Bécsben

Österreichische Gesellschaft für Literatur (1010 Bécs, Herrengasse 5.)
Kezdő dátum: 2005-11-22 19:00:00

JAK-tábor

Szigligeti Alkotóház
Kezdő dátum: 2005-08-27 10:00:00

JAK-tábor

Szigligeti Alkotótábor
Kezdő dátum: 2005-08-26 10:00:00

JAK-tábor

Szigligeti Alkotóház
Kezdő dátum: 2005-08-25 10:00:00
További találatok