hirdetés

Keresési eredmény a(z) „szilágyi zsófia” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Esterházy-könyvtár

Szilágyi Zsófia: Föltűnést kelteni

...olyan jelentőségű ez az írás nekem, mint amikor Kosztolányi, félretéve minden sértettségét, megírta, hogy Móricz Barbárokja lenyűgözte. Annyira izgalomba jött tőle, hogy ezt meg kell írnia, hátha rájön a nyitjára. – Esterházy Péter virtuális könyvtárából Szilágyi Zsófia választott könyvet, Oravecz Imre Halászóemberét.

Ott jártunk

Mint szíveden a penész

2017 novemberének utolsó napján Szántai Márk moderálásával Szilágyi Zsófia és Kovács Krisztina kritikusok járták körül Szerényi Szabolcs, 2017-ben megjelent, Éhség című, első kötetét. – Csenki Nikolett tudósítása.

HELYSZÍNI

Egy hallgatag évtized megszólaltatása

A klasszikus modernség kávéházi tereihez képest a kádárizmusban egyre inkább a presszó, a kocsma köztes tereibe utalódott a második nyilvánosság, a hivatalossággal szembehelyezkedő liminális létforma. – A Hallgatag évtized – az 1970-es évek című szegedi konferenciáról Szántai Márk tudósított.

Interjú

Szilágyi Zsófia: Volt benne provokáció is

Amikor Kosztolányi elkezdte a pályát, egészen fiatalon, húsz éves kora körül, akkor még Peteleivel, Mikszáthtal együtt jelent meg a lapokban, vagyis az „elődeivel”, akik voltaképpen a kortársai voltak. - Szilágyi Zsófiával nemrég megjelent Az éretlen Kosztolányi című kötetéről beszélgettünk.

Ott jártunk

Hagyomány mint forradalom

Hagyomány és fordulópont: Esterházy recepciója a kelet-európai régióban címmel rendez nemzetközi tudományos konferenciát a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) április 27-én. - Szántai Márk beszámolója.

Részlet a könyvből

Szilágyi Zsófia: Az éretlen Kosztolányi (részlet)

„Össze ne csirizeld holmi bárgyú mesével. Maradjon minden annak, ami egy költőhöz illik: töredéknek.” Ha költőinek aligha is lehet nevezni egy tanulmánykötetet, a célom nem volt más, mint Estié... – írja Szilágyi Zsófia könyvének ajánlójában. Az éretlen Kosztolányi című monográfiát ma mutatják be a Nyitott Műhelyben.

Interjú

Szilágyi Zsófia: Mind a tíz könyv ott áll a rajtvonalon

Bármennyire patetikusan hangozzék ez, nemcsak az adott, díjazott szerző örömét, hanem a kortárs magyar irodalom érdekét is szem előtt kell tartanunk. Vagyis azt, amiért a díj szervezésében részt vevő remek csapat hónapokon át dolgozott, hogy új olvasókat nyerjünk meg a kortárs magyar irodalomnak. – A Libri-díj zsűrije hamarosan dönt az idei díjazottról. A zsűri egyik tagját, Szilágyi Zsófiát kérdeztük. 

A katedrán

Szilágyi Zsófia: Nem unatkozunk

„Merthogy messze nem csak azzal tanítunk, amit mondunk, hanem valamilyen módon azzal is, amilyenek vagyunk.” – A Litera új beszélgetéssorozatot indít A katedrán címmel. Oktatóként is tevékenykedő kritikusokat, irodalomtörténészeket, esztétákat, írókat kérdezünk, hogyan látják a magyar oktatást. Elsőként Szilágyi Zsófia válaszolt nekünk.

PUBLICISZTIKA

Folytonosság és megszakítottság – Szilágyi Zsófia Komlós Aladárról

Ha Komlósról beszélünk tehát, voltaképpen nem csak hozzá juthatunk közelebb: eljátszhatunk azzal a gondolattal is, milyen lett volna Móricz, Kosztolányi vagy Karinthy öregen. – A Komlós Aladár-díjjal jutalmazott Szilágyi Zsófia, az átadón elhangzott beszédét olvashatják.

Laudáció

Margócsy István: Nem levélnehezék

Szilágyi Zsófia azokat a sarokpontokat keresi (és sok esetben találja is meg), amely pontokból nézve az irodalmi művek és remekművek nagysága és esendősége, sokfélesége és történeti kiszolgáltatottsága látványosan felmutatható. - Margócsy István laudációja Szilágyi Zsófia Komlós Aladár-díjához.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Bodor Béla- díjátadó


Kezdő dátum: 2016-03-09 17:00:00
Az idei Bodor Béla-díjat Sipos Balázs kapta.

Kegyetlen románc - Írómozi Szilágyi Zsófiával


Kezdő dátum: 2016-01-27 19:00:00
A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. január 27-én, szerdán este 7-től SZILÁGYI ZSÓFIA, aki ELDAR RJAZANOV: KEGYETLEN ROMÁNC című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után beszélgetés következik, vezeti: SZEKERES DÓRA.

Schein Gábor: Svéd című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-09 19:00:00
Újra megjelent Schein Gábor: Svéd című könyve. A szerzővel beszélgetnek Szilágyi Zsófia és Mészáros Sándor.

Károlyi Csaba: Mindig más történik című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-24 17:00:00
Károlyi Csaba: Mindig más történik (25 irodalmi beszélgetés) című könyvének bemutatója. Részt vesznek: Károlyi Csaba, Szilágyi Zsófia, Parti Nagy Lajos, Mészáros Sándor.

Program

Apáczai-napok 2014 - Vendég: Grecsó Krisztián


Kezdő dátum: 2014-03-13 13:30:00
Az Apáczai-napokon Szilágyi Zsófia és Grecsó Krisztián beszélget egymással.

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-26 11:00:00

Az Ex Symposion IVO ANDRIĆ lapszámának bemutatója

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-05 16:00:00

Prózafordulat

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-05-25 10:00:00

1956 - Ferdinandy és András Sándor szerint

Károli Gáspár Református Egyetem BTK pinceklubja (VIII. Reviczky utca 4/c)
Kezdő dátum: 2006-10-25 17:00:00

Újraolvasott negyedszázad

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-09-14 10:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Szomszédok – Újpesten és Mogyoróhegyen

FISZ-tábor – 2015. július 26.

Sok író együtt már nehezebben figyel az időre, ez kiderül az utolsó estén – vacsora után, mint rendesen, elkezdődik az esti program. Akkor az idővel is számoló világban 8 óra van: az utolsó felolvasó hajnali kettőkor köszön el. Kimaxoltuk a felolvasást, mondom a kritikaszemináriumot tevékenyen végigülő, és kétségtelenül igen kritikus saját kamaszomnak, de ő kijavít: túltoltuk. – A FISZ-tábor utolsó naplóját Szilágyi Zsófia írta. 

Netnapló extra - Könnyhelyek

2013. december 31. - Szilágyi Zsófia

Az év végére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük idei legkedvesebb netnaplóinkat. Mára Szilágyi Zsófia 2013. január 16-ai naplóját ajánljuk.

Netnapló

A ballagás az ballagás az ballagás

Kalligram Kiadó - 2013. május 3.

Az élet, az igazi élet tulajdonképpen most végződik. Ami jön, az szürke és hétköznapi, mert a gimnáziummal zárul az első, öntudatlan, boldog fiatalság. Ezt akarta ő megóvni bennük, amikor hangjuk kamaszosan változott, s kissé visszatartotta őket, hogy hosszabbítsa ifjúságukat. - A Kalligram Kiadó műhelynaplóját péntekről Szilágyi Zsófia írta. 

Bejciglizés, passzióból

2013. január 20. - Szilágyi Zsófia

Minden órán hegyek kerülnek az utunkba, ezt már megszoktam, valahogy sosem arról fantáziálunk, hogy Kisújszálláson vagy Jászberényben tekerünk. Pedig érdemes lenne a spinningoktatóknak bevezetni olyan különleges óratípusokat, amikor, mondjuk, azt képzeljük el, hogy egy gázpalackot viszünk a biciklin, vagy, teszem azt, két összekötött lábú tyúkot haza a piacról, és az izgatott madarak folyton menekülni szeretnének. - Szilágyi Zsófia befejező Netnaplója vasárnapról.

Megáll a kattogó munka

2013. január 19. - Szilágyi Zsófia

Pedig egy ideje nem szeretek hétvégén dolgozni, sem éjt nappallá téve. 19 hónapon át kutattam egy olyan ösztöndíj keretében, ahol napi jelentést kellett írnunk önmagunkról, mindennap rögzítve, mit olvastunk, mit írtunk, mit gondoltunk, szigorúan napi nyolc órában és munkaidőben... - Szilágyi Zsófia Netnaplója szombatról.

Miss Költő 1931

2013. január 18. - Szilágyi Zsófia

„A legtöbb szavazatot, szám szerint tizenegyet, Gellért Oszkár kapta. Utána második helyen Komlós Aladár feküdt hét szavazattal. Móricz Zsigmond és Kosztolányi Dezső hat-hat szavazatot kapott, Sárközy György és Szabó Lőrinc négyet, Kassák kettőt, Szép Ernő egyet sem.” KD és MZs holtversenyben bronzérmes egy szépségversenyen? Könyvtárba járni jó. - Szilágyi Zsófia Netnaplója péntekről.

Bogarászás

2013. január 17. - Szilágyi Zsófia

MZs, például, jut eszembe véletlenül, nagyon korán, már a XX. század első évtizedében váltott, onnantól a regényeit írógéppel írta (kivéve a Pillangót, de ott kényszerből döntött a kézírás mellett), a feljegyzéseit pedig, utcán, moziban, hajón, többnyire noteszbe, ceruzával. Hogy milyen boldog lett volna egy okostelefonnal vagy egy tablettel, azt inkább el sem képzelem. - Szilágyi Zsófia Netnaplója.

Könnyhelyek

2013. január 16. - Szilágyi Zsófia

És erre nagymama, hiába tudta, hogy létezik olyan, hogy villámhárító, egyetlen reakciót ismert: mindent, ami árammal működött, kihúzni, ami fémből készült, letenni a kezünkből (a kanál és a tű is fémből van, így nem lehetett enni sem, meg varrni sem – előbbit többször fájlaltam, mint az utóbbit), és azonnal lefeküdni aludni. Ha délután két óra volt, akkor is. És így maradhattunk le a Nyomorultak végéről...

Színésznősdi

2013. január 15. - Szilágyi Zsófia

Az úgy volt, hogy egy ideig haladtunk a hagyományos mederben, előadások, hozzászólások, kávé-pogácsa-ásványvíz, vacsora, de aztán, hirtelen (jó, előre megírták, hogy vigyünk fürdőruhát, a valóság megakasztja a poentírozó lendületemet), szóval egyszercsak: leszállt az este, és, amikor amúgy bezárt volna, megnyitották előttünk a helyi élményfürdőt. - Szilágyi Zsófia Netnaplója.

Bérszámfejtés és szürke mókusok

2013. január 14. - Szilágyi Zsófia

Megkönnyebbülés, hogy készen van, félelem, hogy készen van-e, kíváncsiság, hogy mit szólnak majd hozzá – és a szervezetből lassan ürülő szer, MZs. Vagy mint egy szakítás után, még mindenről eszembe jut, azon töprengek, mi lenne, ha még ő is velem. - Ezen a héten Szilágyi Zsófia írja a Netnaplót.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Szilágyi Zsófia a Kegyetlen románcról

Legutóbbi Írómozink vendége Szilágyi Zsófia volt, aki Eldar Rjazanov: Kegyetlen románc című filmjéről Szekeres Dórával beszélgetett a Nyitott Műhelyben. – LiteraTV.

LiteraTV

Szilágyi Zsófia: Ez a könyv nemcsak 2013 könyve

A Litera év végi leltárként videósorozatot indított, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. - Szilágyi Zsófia Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regényét választotta.

LiteraTV

Reményi József Tamás: Mozaikszerűen kirajzolódó Móricz-portré

A Litera év végi leltárként videósorozatot indít, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. Elsőként Reményi József Tamás beszél Szilágyi Zsófia Móricz Zsigmondról írt nagymonográfiájáról. 

LiteraTV

Szilágyi Zsófia a Móricz-monográfiáról

2013. május 13-án, hétfőn délután 6-tól mutatják be a Nyitott Műhelyben Szilágyi Zsófia Móricz-monográfiáját, amely az idei Könyvfesztiválra jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában. A Millenárison Nagy Gabriella kérdezte a szerzőt.

Könyvfesztivál 2013

Mikrofonvégen - Második nap

A Könyvfesztivál második napján Nagy Gabriella kérdezte Ignacio Martínez de Pisón spanyol írót és kiadóját, a Patak Könyvek tulajdonosát, Pávai Patak Mártát többek közt a Mellékutakon című regényről, Szilágyi Zsófia kritikus-irodalomtörténészt a most megjelent Móricz-monográfiáról (Kalligram) és a század eleji prózaválogatásról (Palatinus), valamint Reményi József Tamást a Palatinus szerzője, Szvoren Edina friss Artisjus-díjáról.