hirdetés

Keresési eredmény a(z) „szirák péter” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

ott jártunk

A trauma-egzisztenciától az oktatási gyakorlatig

Október 13-án Kertész Imre-emlékülést tartottak a veszprémi Pannon egyetemen. A három plenáris előadást és két kerekasztal-beszélgetést magába foglaló konferenciáról olvashatják helyszíni szemlénket. 

Interjú

Szirák Péter: "Van még tovább"

Az egyetemen és a Stúdióban felbukkanó fiatal költők, írók és értekezők igényességét, szorgalmát és kitartását látva mindig egy kicsit megnyugszom. Van még tovább. − Interjú Szirák Péterrel, az Alföld újonnan megválasztott főszerkesztőjével.

HÍR

Szirák Péter irodalomtörténész a 2014-es Balassa Péter-díjas

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, a magyar kultúra napján rendezett díjátadó ünnepségen a Nemzeti Színházban Balassa Péter- és Csokonai Vitéz Mihály-díjakat, a Minősített Könyvtár és Minősített Közművelődési Intézmény címeket, valamint a Közművelődési Minőség díjat adott át.

OTT JÁRTUNK

Kánonkerengő

Idén november 9. és 11. között rendezték meg a Debreceni Irodalmi Napokat, melyen a tudományos folyóiratok fórumbeszélgetésén túl szó esett az irodalomtörténet-írás esélyeiről, sor került a 75 éves Buda Ferenc köszöntésére és az Alföld-díjak átadására is. A díjat ebben az évben Bacsó Béla, Grendel Lajos és portálunk főszerkesztője, Keresztury Tibor nyerte el. - Pozderka Judit járt a helyszínen.

Könyvhét - Debrecen

Muszáj ennyit képzelegni?

A Piac utca szegletében, az elmélyülten olvasó Szabó Lőrinc szobra körül jellemzően nem kiadók, hanem a helyi kereskedések, antikváriumok meg az Alföldi Nyomda szoktak sárga-kék sátrat verni, még van belőlük egy tucatnyi. A nyitó alkalomra novellisztikus élményeit közönségével megosztó Bereményi Géza azt kérdi: muszáj nekünk ennyit képzelegni? - Pozderka Judit tudósít Debrecenből és Balatonfüredről.

Prózafordulat

A hazai irodalomkritikában már jóval az ezredforduló előtt közmegegyezés uralkodott arról, hogy a Bevezetés a szépirodalomba és az Emlékiratok könyve nemcsak kiemelkedő jelentőségű művek, hanem egy prózatörténeti korszakváltás dokumentumai is.

Debreceni jeladás

Ha irodalmi lapokat kell felsorolni, hamar elhangzik a neve. Az Alföld 2008. januári számában olvasható Halász László Caesar hazudjon-e? című tanulmánya történetírás és regényirodalom alcímmel. Folytatódik Vajda Mihály sorozata, a Szókratészi huzatban, de itt olvasható Horváth Elemér versciklusa is --, s persze még rengeteg izgalmas írás, azonban jó okunk volt rá, hogy e hármat emeljük ki: e három részletet olvashatják el a la januári számából cikkünkben.

A messziről érkezett ember

A decemberi Alföldben interjú olvasható Németh Zoltánnal, akinek Parti Nagy Lajos-monográfiáját L. Varga Péter recenzálja, Németh Zoltán pedig Szécsi Noémi regényéről írt bírálatot.

Szemléletek avagy a tengeri sün

A debreceni Alföld folyóirat olvasásmódok és irodalomszemléletek jellegzetességeiről közöl tanulmányokat szépirodalmi és bírálati rovatai mellett a novemberi számban.

Mítoszok mítosza

Szépirodalmi fronton az októberi Alföldben többek között Juhász Ferenc, Esterházy Péter, Kovács András Ferenc, Ferdinándy György és Schein Gábor művei olvashatóak és számottevő tanulmány található a mítoszok tárgykörében.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Ott vagyok, ahol nem vagyok

JAK Műfordító tábor - 2017. október 9.

Ahogy Nietzsche írta egy helyütt: akkor leszel igazi német, ha elvész benned a német. Az afteren elég magyarosan pálinkázunk és borozunk, turbómagyarosan szalonnázunk és tepertőzünk, de közben szellemileg megmártózunk abban, ami nem magyar. A lengyel nazálisokban, a román félhangokban, a portugál selypegésben, a norvég dialektusokban – A JAK műfordító táborából Szirák Péter bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Ír, olvas, fordít

JAk műfordító tábor - 2016. szeptember 6.

Amire egy nyelv képes, azt leginkább a költészete, az irodalma képes megmutatni, s az észt, német és török barátaink éppen azt vizslatják, hogy ez a teljesítmény miképpen szól a saját nyelvükön. a JAK műfordító táborának keddi naplóját Szirák Péter írta.

Netnapló

Elviszem magammal

FISZ - Fiatal Írók Szövetsége - 2016. július 23.

Oly szépen folyik a szó, hogy az jut eszembe: micsoda adomány az irodalom! Egy hét fenn a hegyen: társiasságban, barátságban, a lelket és az értelmet edzve, emelkedetten, de nem sótlanul, munkásan, az unalmat és a rosszindulatot száműzve. - A FISZ-tábor negyedik napjáról Szirák Péter írt.

Netnapló

Aligha sűrű nem lesz

Alföld - 2016. április 3.

Sose bírtam a szobatudósi magányt, de azért nem kellene száguldó riporternek sem lenni. Annyi mindennek nem kellene lenni. Aztán mindig késő lesz a bánat. Aztán mégis tele lesz a naptár. – Az Alföld műhelynaplójának utolsó bejegyzését Szirák Péter írta. 

Netnapló

Radikális archaizmus

Alföld - 2016. március 28.

Szombat délután a kis gyülekezeti teremben „közös elcsendesülés”. Kint zuhogó eső és hozzá viharos szél. Éppen autentikus időjárás. Bent prédikáció arról, amiről nem lehet beszélni. – Ezen a héten az Alföld folyóirat szerkesztősége írja a naplót a Literán. Az első bejegyzést Szirák Péter írta.

Rezonáló húrok

2004. 03. 20. - Határ Győző
Ilyen ráhangzó húr voltam, annak éreztem magam, amikor Szirák Péter VAN HONNAN c. írását olvastam, amelyet ő maga pastiche-nak nevez. Mintha én lettem volna az a Viola d'Amore, amely mögötte ott függött a falon, amikor írta: mind a hét ráhangzó húrom veleremegett és hogy miért? Azt is megmondom, vagyis hát magyarázattal tartozom. Ám ez a magyarázat amilyen visszatetsző, olyan nehéz.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Örkény-bemutató

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-05-26 17:00:00

Heller Ágnes és Kulcsár-Szabó Zoltán könyveinek bemutatója

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy u. 45.)
Kezdő dátum: 2006-02-13 16:00:00

Debreceni Irodalmi Napok: Az újabb magyar önéletírás

Vojtina Bábszínház (Debrecen, Kálvin tér 13.)
Kezdő dátum: 2005-11-17 14:00:00

JAK-tábor

Szigligeti Alkotóház
Kezdő dátum: 2005-08-25 10:00:00