hirdetés

Keresési eredmény a(z) „sziveri jános” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Emlékbeszéd

Végel László: Befejezetlen mondat

Nem kötött különbékét. Nevezetes interjújában megnevezte a bűnösöket, és felsorolta annak a néhány írótársnak a nevét, akik védelmükbe vették. – 64 éves lenne idén Sziveri János, a fiatalon elhunyt vajdasági költő. Végel László emlékbeszédét olvashatják.

Ott jártunk

Sziveri-napok

Előadásában a mai folyóirat-kultúrára reflektált Mészáros Sándor, amely szerinte nem találta ki saját intézményességének hátterét; egyre kevésbé állnak rendelkezésre támogatások, így inkább más utakat keresve, a piac nyújtotta lehetőségeket kellene kiaknázni. – 2016. április 1-2. között rendezték meg az idei Sziveri-napokat Veszprémben. Ott jártunk.

Díj

Áfra János az idei Sziveri-díjas

Április elsején, pénteken 25. alkalommal adták át a fiatalon elhunyt vajdasági költő, szerkesztő emlékére alapított Sziveri János-díjat. A 2016. évi díjazott Áfra János, költő, akinek Glaukóma című első kötete után tavaly Két akarat címmel adta ki új verseit a Kalligram Kiadó.

Konferencia

Folyóirat-konferenciát tart a Sziveri János Intézet

A Sziveri János Intézet 2016. április 1-jén és 2-án, Sziveri-napok néven folyóirat-konferenciát tart Veszprémben. A konferencia mellett lapbemutatók, kerekasztal-beszélgetés és a Sziveri János-díj átadása is szerepel a programban. 

Laudáció

Soha ne záruljon be a nyelv

"Költői opusa híven tükrözik azt a kísérletező költői szellemiséget, amelyet egykoron a most átnyújtásra kerülő díj, névadója, Sziveri János képvisel és képviselt a magyar költészetben." – Idén Nemes Z. Máriónak ítélték a Sziveri-díjat. Fenyvesi Ottó laudációját olvashatják.

Díj

Nemes Z. Márió az idei Sziveri-díjas

A 2015. évi Sziveri-díjat március 23-án 18 órakor adták át Veszprémben. Az idei díjazott Nemes Z. Márió, akinek tavaly jelent meg a harmadik verseskötete A hercegprímás elsírja magát címen. 

Ott jártunk

Veszprémi sugarak – Erdélyi napok

A nézőpont vállaltan veszprémi, vagyis az időszakos kiállítás (és valójában az egész rendezvény - a szerk.) egy olyan metszetet akart kihasítani, ami megmutatja, hogy milyen is Erdély Veszprémből nézve. - Az Erdélyi napok veszprémi programsorozat első napjáról Pintér Viktória tudósított. 

Laudáció

Meztelen honleány – a babérbokor mögött

Orsolya könnyedén elővarázsolja a maga kalapjából a zongorát, a birsalmát, a ribiszkét. Ama honleányt, a sörivó fiatal nőt, meg a novinarkát is. Mutat kutyatejet és disznófarkat a konyhaablakon át. Halmokat, vaktérképeket és vaktöltényeket. - 2014 Sziveri-díjasa Bencsik Orsolya. Balázs Attila laudációját olvashatják.

Díj

Bencsik Orsolya az idei Sziveri-díjas

A 2014. évi Sziveri-díjat március 31-én, ma este fél 8-kor a (bácska)topolyai születésű Bencsik Orsolya veheti át, Kékítőt old az én vizében és Akció van! című köteteiért Veszprémben, az Erdélyi Napok keretében.

Sziveri 60

Zalán Tibor: A Sziveri-jelenség

„Az idő felejt, és mi könnyen felejtünk az időben. Még élünk néhányan, akik tudjuk, akik még elékezünk arra, milyen volt ő. Hogy kért sajtot, bort, pálinkát, hogy vett zakót vagy táskát magának. Fontos ez?”  - Sziveri János ma ünnepelné hatvanadik születésnapját. Barátja és pályatársa Zalán Tibor emlékezik a költőre a Literán.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Program

Sziveri János: Az ember komédiája


Kezdő dátum: 2015-10-26 19:00:00
Sziveri János: Az ember komádiája a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégelőadásában.