hirdetés

Keresési eredmény a(z) „szmerka dániel” címkére

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Egy másik halál

Litera - 2015. november 12.

Tekintete zavart, egy pontra merevedik, de nem arra figyel, ami a váróteremben van, talán épp most gondolkodik azon, ha legközelebb találkoznak, megkérdezi, Grófnő, milyen a halál? − A héten a Litera jelenlegi és korábbi gyakornokai írják a naplót. Szmerka Dániel csütörtöki naplóját olvashatják.

Netnapló

Az utolsó nap Saulussal

Litera - 2015. július 19.

A szakadt szárnyú darázs tetemét kisebb-nagyobb darabokban pár óra alatt eltűntetik a verandán kószáló hangyák. Mellette két megtépázott fügefa, széttárt, húsos tenyereik azelőtt vékonyka sávot, apró rést sem hagytak a délutáni fénynek. - A Litera vasárnapi naplóját Szmerka Dániel írta.


Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kritika

A végső határon

Sem az idő, sem a tér nem felismerhető: a város csak város, a romok csak romok, a folyó pedig csak folyó. Nem tudjuk, hol járunk, a salakos focipálya ugyanolyan, mint a többi, a lebombázott óvóhely bárhol lehet, ahogy a még állva maradt emeletes ház is. – Totth Benedek Az utolsó utáni háború című könyvéről Szmerka Dániel írt kritikát.

Litera-díj

Jelentés a lélekről – A zsűri értékelése

Mán-Várhegyi Réka írása a legprecízebb zavar. Lélektani novella, amely fokozatosan alakul át emlékezésre felszólító, irodalmi óriásplakáttá. – A Litera-díj idei nyertese Mán-Várhegyi Réka. A Szigorúan titkos című pályázatot a Litera egykori gyakornokaiból álló zsűri, Fülöp Enikő, Szmerka Dániel és Tóth Anikó bírálta el. Az értékelést olvashatják. 

Kritika

Kelet-európai valcer

A kelet-európai ember allegóriája, aki, már pusztán a beszéd által is teremti, mélyíti az ellentétet. Trianont például nem emlegeti, mert azt nem látta, ezért nem tudja, mi az, de azért, mert más a díszlet, mi is magunkra ismerhetünk abban, amit ő mond. - Daniela Kapitáňová Könyv a temetőről című művéről Szmerka Dániel írt kritikát.

Kritika

Sándor elszabadul

Jobb pillanataiban némaságba burkolózik, rosszabb pillanataiban előtör belőle a dühöngő tömeggyilkos. Nehéz ezzel az antihős-figurával szimpatizálni: azzal, aki az ostorával agyonver egy gyereket, csak mert az kiejtette a nevét. Nem éppen Robin Hood-i gesztus. Oszter Sándort pedig egyenesen felejtsük el. − Szmerka Dániel kritikája Cserna-Szabó András Sömmi. című kötetéről.

Ott jártunk

A szerkesztő, a kritikus és a prózát író költő

A kerekasztal-beszélgetésekre, az élő-hangzó kritikára, vitára szükség van, mondja komolyan a költő-Krusovszky, akinek arcán a beszélgetők közül legkevésbé látszik a zavar. − Krusovszky Dénes december 16-ai, a Nyitott Műhelyben megrendezett estjéről Modor Bálint és Szmerka Dániel beszélget.

interjú

Urbán Ákos: Csapatmunka volt

Ezek a faluképek ellepték a kortárs magyar irodalmat, és engem ez a sztereotip falukép nagyon zavar. Igyekszem bensőségesebb és számomra hitelesebb falvakat ábrázolni. - Beszélgetés Urbán Ákossal a pályakezdésről és az Egy helyben című kötetéről.

Hírösszefoglaló

Yeats emlékév, interjú Vlagyimir Szorokinnal

Yeats születésének százötvenedik évfordulóján egy éven át tartó programsorozatot hirdettek a Nobel-díjas költő emlékére. Interjút készült Vlagyimir Szorokinnal a Velencei Biennálén való részvétele kapcsán. - Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hírösszefoglaló

Harper Lee, China Miéville és Scott Fitzgerald nemrég megjelent művei

Botrány Harper Lee múlt hónapban megjelent regénye, a Go Set a Watchman körül; közöltek egy nemrégiben megtalált Scott Fitzgerald novellát; megjelent China Miéville új novelláskötete. - Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Ott jártunk

Múlt századi szerelmek

Szerelmes Budapest történeteit mindenki ismerheti, főként „a szerelmek irodalmi lenyomatán keresztül.” Ám a folyamatokat, a szereplők viselkedését, megszólalását eddig még senki nem tárta fel olyan részletességgel, személyességgel, mint Fráter Zoltán. – Fráter Zoltán Szerelmes Budapest című könyvének bemutatóján jártunk.

Hírösszefoglaló

Frankfurti Könyvvásár, Kundera és Oliver Sacks új könyvei

Nyilvános a Frankfurti Könyvvásár díszvendégeinek listája. James Fentonnak ítélték az angol PEN Club Harold Pinterről elnevezett díját. Megjelent Oliver Sacks és Milan Kundera új könyve. - Heti hírösszefoglalónkat olvashatják. 

További találatok