hirdetés

Keresési eredmény a(z) „tábor Ádám” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Tandori 80

Tábor Ádám: December nyolc/van

A Szépírók Társasága a Literával közösen felolvasóestet szervezett Tandori Dezső születésnapjára, december 8.-ára, a Szimpla Kávézóban. Az író huszonnégy verseskötetét sorsolták ki a fellépők között, akik a kötetekre reflektáló szövegeket írtak. – Tábor Ádám versét olvashatják.

Gyász

Meghalt Vörös(s) László

A 91. évében szeptemberben meghalt Vöröss László gondolkodót, írót, társadalomtudóst e hó 21-én búcsúztatták szűk körben a Szent Gellért plébánián.

Búcsú

Tábor Ádám: Búcsú egy modern amoderntől

Kevés olyan prózaírót ismerek, akit annyira markáns intellektualitás, reflexiós képesség jellemez, mint őt – és fordítva: kevés esszéírót, aki annyira eredeti, fanyar és érzékletes stílusban, szépirodalmi igénnyel írt volna esszét, mint ő. - Berkovits Györgytől búcsúzik Tábor Ádám.

Magasiskola

Tábor Ádám: Héthalál

Hét hét alatt hét halott / legsötétebb napok – In memoriam Votisky Zsuzsa, Miklóssy Endre, Litván Péter, Bíró Eszter, Bojtár Endre, Dúl Antal, Melis László. – Tábor Ádám verse a Magasiskolában.

Publicisztika

György Péter: Hőstettek az ülőkádban (Tábor Ádámnak szeretettel)

Azaz, attól tartok, hogy mindössze normatív fikció az univerzális avantgárd kronológia. A kulturális terek nélkül mozgalom még nem létezett, melyek alakulása viszont olykor ellentmond a a nagy steril fejlődéstörténeteknek. – György Péter reflexiója a Tábor Ádámmal készült, Vers, kísérlet, mozgalom, megismerés című interjúra.

INTERJÚ

Tábor Ádám: Vers, kísérlet, mozgalom, megismerés

Nálunk a neoavantgárd kényszerrel szűnt meg, emigrációba kényszerítették azokat, akik csinálták, de külföldön is visszaszorult. Ez a fajta művészet és irodalom ugyanis mozgalom és bálványromboló attitűd nélkül nem lehetséges. – A hónap szerzőjével, Tábor Ádámmal Fehér Renátó készített interjút.

A hónap szerzője bemutatja

Ayhan Gökhan két verse – Tábor Ádám ajánlásával

Lírája egyrészt a biblikus keresztény hit és a legmodernebb létérzékelés/lírai nyelv, másrészt a testi szenvedés/halál és a szellem/relígió pólusainak személyes erőterében születik. – A hónap szerzője, Tábor Ádám, Ayhan Gökhan verseit ajánlja.

A hónap szerzője

Tábor Ádám: A rendszerváltás kori budapesti dadaisták

A kopár szík sarja című kiállításon a csoport 1987-92 közti munkássága látható. Anonim festményeken, rajzokon kívül videók és néhány fontos installációjuk – A hónap szerzője, Tábor Ádám a Hejettes Szomlyazók kiállítását ajánlja a Ludwig Múzeumban.

A hónap szerzője

Tábor Ádám: Egy elfelejtett zseniális film

A Kárpátok félelmetesen gyönyörű lejtőin élő huculok között játszódó, az ő folklórjukból és egy közel száz évvel korábbi történetből szabadon merítő filmballada ugyanúgy újra és újra megnézhető, ahogy egy nagy vers vagy zenedarab újraolvasható, -hallgatható. – A hónap szerzője Paradzsanov Elfelejtett ősök árnyai című filmjét ajánlja.

A hónap szerzője

Tábor Ádám: Aiónforduló: dráma és lehetőségek

Hatalmas tudományos, filozófiai és művészeti ismeretanyagot mozgósít egy dialogikus krisztiánus alapértékelés jegyében. A Shakespeare-t parafrazeáló című Vízöntő – vagy amit akartok ezért maga is rendkívül produktív krizeológiai könyv. – A hónap szerzője, Tábor Ádám Miklóssy Endre új könyvét ajánlja.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló extra - Dixi és alétheia

2014. január 2. - Tábor Ádám

...én pedig épp ekkor, a hatvanas-hetvenes évtized fordulóján cirka másfél éven át hetente többször szinte egész nap együtt voltam Bereményivel... - A szerkesztőség válogatásában felelevenítjük 2013-as legkedvesebb netnaplóinkat. Mára Tábor Ádám 2013. november 19-ei naplóját ajánljuk.

Netnapló

Megszólítani a kort

Tábor Ádám

Ezeknél végtelenszer nehezebb némi sikerrel kecsegtetően felhívni egy velem közeli kapcsolatban lévő embertársam figyelmét arra, hogy valamit helytelenül, ráadásul önnön kárára cselekszik az életben. Kell hozzá, hogy hitele legyen nála a szavamnak, hogy a megfelelő pillanatban, megfelelő körülmények között, a megfelelő hangsúllyal szóljak hozzá, és azon a nyelven belüli nyelven, amely számára magától értetődő... - Tábor Ádám naplójának utolsó darabja.

Séta, mozgalom

2013. november 23. - Tábor Ádám

Nagy Lajos szerint ugye a kávéházban az a jó, hogy az ember nincs otthon, még sincs levegőn. Engem viszont kifejezetten – főleg versírásra – inspirál az a kevés levegő is, amit egy városi parkban szívhatok. – Tábor Ádám szombati netnaplója.

Netnapló

Irodalom és osztálytudat

Tábor Ádám - 2013. november 22.

A patinás belvárosi gimnázium – zseniális osztályfőnökünknek is köszönhetően – remekül összecsiszolódott 56-os(!) létszámú osztályában érettségiztem 48 éve. A latin osztályba gyökeresen ellentétes felfogású és helyzetű szülők adták gyermekeiket, akik egyetlen dologban egyeztek: régimódian humán emberként nem akarták praktikus, afféle üzemmérnöki pályára állítani őket. - Tábor Ádám naplója péntekről.

Csütörtököket mondok

2013. november 21. - Tábor Ádám

Én meg közben rájöttem, hogy a Bowles életét bemutató dokumentumfilmet nem szerdán láttam, hanem egy csütörtökön, tehát programom szerint ma kellett volna beszámolnom róla. Így egy másik csütörtököt mondok el. - Tábor Ádám netnaplója.

A Cage-ajtó mindig nyitva

2013. november 20. - Tábor Ádám

A mostani Ginsberg-kiállítást még nem láttam. Négyszer találkoztam a költővel (Kőbányai Jánosnál, Eörsinél), de csak egyszer beszélgettünk, a 80-as években, egy keveset. Az Astoriában lakott barátjával, Peter Orlovskyval; Rácz Judittal felszóltunk nekik este, lejöttek egy fél órácskára... - Tábor Ádám netnaplója szerdáról.

Dixi és alétheia

2013. november 19. - Tábor Ádám

Egyik szála ugyanis a Dobrovics nevű első személyű narrátornak, a szerző alteregójának íróvá válása és berobbanása az irodalmi életbe – én pedig épp ekkor, a hatvanas-hetvenes évtized fordulóján cirka másfél éven át hetente többször szinte egész nap együtt voltam Bereményivel... - Tábor Ádám netnaplója keddről.

A szenvedéstől való csömör

2013. november 18. - Tábor Ádám

A Városházán tiltakozó jogvédők formált és megrendítő kórusát ilyen érzékenység szólaltatta meg. Milyen széles sugarú körben talál visszhangra? A természeti csapás ellen pedig hiába tiltakozik az ember... - Ezen a héten Tábor Ádám írja a Netnaplót, első írását olvashatják.

Hetedik nap avagy az újrakezdet

2008. február 24. - Tábor Ádám
A fenti bibliai szövegben is az „alkotás” szó szerepel az előző hat nap kapcsán; a „teremtve szerzett”-et pedig Hertz-Hevesiék úgy fordítják, hogy „teremtett és alkotott”, Ibn Ezra Aberbánelnek azzal a kommentárjával, hogy azért „alkotott, hogy tovább cselekedjenek” az emberek, akiknek a létfeladata éppen a továbbalkotás.

Hatodik nap avagy az áldozati rend teremtése

2008. február 23. – Tábor Ádám
Produktív magyarázata mindez annak, miért beszél Isten itt többes számban (az a gyakori érvelés, hogy az „Elokim” eleve plurális alak, nem meggyőző, hiszen akkor miért „mondott”, „látott”, teremtett”, nevezett” eddig mindig egyes számú igealakban?!). Produktív magyarázata annak is, miért teremtette Isten az embert „az ő képére” „férfiúvá és asszonnyá”.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Szépírók Társasága Őszi Fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-10-28 11:00:00

Újlipótvárosi Estek

Újlipótvárosi Klubgaléria (Bp. XIII., Tátra 20/B.)
Kezdő dátum: 2007-10-05 19:00:00

Szellem és költészet - Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-02-28 16:00:00

Kalligram Könyvek - Bemutató

Szlovák Intézet (Bp, VIII., Rákóczi út 15.)
Kezdő dátum: 2007-01-18 18:00:00

JAK Tanulmányi Napok

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-10-07 10:00:00

Szombat Szalon

Szimpla Kertmozi (Bp. VII., Kazinczy u. 14.)
Kezdő dátum: 2006-09-03 19:00:00

műKEDDvelő Györe Balázzsal

MU Színház (Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)
Kezdő dátum: 2006-05-16 17:30:00

Irodalmi maraton

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-05-12 16:00:00

Greguss Sándor: Az Örley-kör

Műcsarnok (Bp, XIV., Dózsa György út - Hősök tere)
Kezdő dátum: 2005-11-03 18:00:00

Imák és kételyek könyve

Libri Könyvpalota (Bp, VII., Rákóczi u. 12.)
Kezdő dátum: 2005-11-29 17:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Nagyvizit

Nagyvizitben Tábor Ádámnál

Legutóbbi életműinterjúnkat Tábor Ádámmal készítettük. A hamarosan olvasható nagyvizit előzeteseként tekintsék meg a LiteraTV felvételét, amelyben Tábor Ádám többek között a Haris közi lakás történetéről, gyermekkoráról, édesapjáról, Tábor Béláról, társaságról, költőkről, gombfociról és élete első, hintalovon született verséről mesél.