hirdetés

Keresési eredmény a(z) „térey jános” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kamaszkorom legszebb nyara

Térey János: Nagy Rozália hallása

Utólag ütött szöget valamelyikünk fejébe, hogy vajon nem voltunk-e mi, abszolút tudtunkon kívül, ha természetesen nem is beszervezve, de gyermeki naivitásunkban fölhasználva, apró ügynökök gyanánt? Hiszen az írásos anyagot le kellett adnunk a végén, ez alól nem ismertek kibúvót. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Térey János írását olvashatják.

A LITERA BEMUTATJA

Pálfi Norbert kisprózái

Darwin még mindig ütötte a kellemetlen élősködő holttestét, amikor hírnök érkezett a sok újsággal. Darwin megrendülten kísérte ki a szomorú hírek hozóját, majd zokniban sört bontott a konyhában, nem húzta le maga után a vécét, kiköpött az ablakon. – A Litera bemutatja rovatunkban Pálfi Norbert kisprózáit ajánljuk.

A LITERA BEMUTATJA

Cserne Klára: Nyelv és lélek

Kértem, hogy ne mondjanak semmit, csak hallgassanak, nézzenek, figyeljenek rám, azáltal megy végbe az átváltozásom, de gyűlölöm a csendes, a néma, ostoba figyelmet, utálatos ostoba bunkónak hiszem azt, aki meg sem szólal. Pedig én kértem hogy ne mondjanak semmit. – A Litera bemutatja rovatunkban Cserne Klára drámarészletét ajánljuk.

A Litera bemutatja

Lengyel Zoltán: Argo Navis

Mikor kérdezték tőle, mit akar, Omar csak rámutatott a boríték címzésére. Egy hajóács átvezette a sólyatéren, majd bementek az egyik gyárépületbe, átmentek az öntőcsarnokon, fullasztó forróság volt, és iszonyú zaj, döngtek a gőzkalapácsok. – A Litera bemutatja rovatunkban Lengyel Zoltán regényrészletét olvashatják.

A LITERA BEMUTATJA

Antal Balázs: Sóvárgás

Vannak még olyan nagy poszterek, mint valamikor, Bari? Olyan tájképesek, amit darabokból lehetett a falra ragasztani?, kérdezte Barillától. Tudod, mint a tapétát, csak ez kép. Régen voltak ezek, hogy tengerpart, meg erdő. – A Litera bemutatja rovatunkban Antal Balázs prózarészletét olvashatják.

A LITERA BEMUTATJA

Térey János: Tudományos szeretet

Jules Verne, Claudio Magris, Kabdebó Tamás és Esterházy Péter után újabb Duna-regény íródik. Alternatív történelmi elképzelésen alapuló, a gőzgépek korának eszközeit, eszméit és szavait korunkéival keverő, „steampunk" mű. – Lengyel Zoltán, Cserne Klára, Antal Balázs és Pálfi Norbert műveit a hónap szerzője, Térey János ajánlja.

A HÓNAP SZERZŐJE

Térey János: „Az ütött résen át tovább"

Kalapáccsal az ajtónak, és az ütött résen át tovább, mondhatnám Mészöly-parafrázisként. A polgári lét mint az étkezés botránya, valamint a kávéskészlet amortizációja. Kőzuhatag a mennyezetről, nem is egyszer, hanem háromszor. – A hónap szerzője, Térey János mint a POSZT egyik válogatója ajánl négy színházi előadást.

HÉVÍZ 2018/3

Térey János és Milbacher Dániel versei a Hévízben

„Gyászmunkás, hasznos hang a fülemben!/ Költözz el, mielőtt szétforgácsol a hűség.”/ „Ez a föld gondolkodtat, levegője táplál,/ A Csárdáskirálynő a mítoszom.” – A Hévíz folyóirat 2018/3-as számát Térey János és Milbacher Dániel versével ajánljuk.

Hír

Ne kertelj! – Kortárs irodalmi estek Szentendrén

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Art Capital című projektjének irodalmi kísérőrendezvénye a Művészetmalomban lesz megtekinthető 2018. június 13. és június 18. között.

A HÓNAP SZERZŐJE

Térey János: A ragyogás inkább az enyém, mint Az élőhalottak éjszakája

Emberek nélkül a Káli-medence még szebb lenne, de akkor nem volna kinek elmesélni. – A hónap szerzőjét, Térey Jánost Káli holtak című új regényéről Fehér Renátó kérdezte.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Ökumené

2008. április 20. - Tokai András
Sok példaképemet és mesteremet említettem már e hét naplóbeírásai során, Vas István említése valahogy elmaradt, pedig hát Takács Imre mellett mindenképp fő biztató mesterem volt, első, talán 1978-as találkozásunktól haláláig. Ha ezt a fordítási nyűgöt végre levetem magamról, a nyáron folytatom levelezésem digitalizálását, aminek legértékesebb része a Vas Istvántól őrzött 20-25 levél és levelezőlap...

Ház Assszuánban

2008. április 16. – Tokai András
Papp Árpádnak ezekről az ízes somogyi nyelvhasználatot idéző „vakotás” meg „elejbéd”  szavairól jut eszembe, hogy mióta Illyés Gyula is, Nagy László is, Takács Imre is elment tőlünk, az ilyen versben fölragyogtatott tájszavak szinte teljesen kivesztek költészetünkből. Kár értük. Este olvasgatok még Takács Imre (1926-2000) verseket.

Duna-napló 1.

1-2. nap: Bécs-Hainburg
...a baszk legalább annyira reménytelenül elveszett nyelv a sok újlatin monstrum között, ahogyan a magyar – és talán az ETA, talán a Franco-rendszer miatt, pontosan érti, amikor azt mondom neki: "Közép-Európa tele van szarral. Mármint, történelmileg értve a dolgot." S ezért nehéz nekünk némi szívtáji szorítás nélkül nézni, amint egy francia színész a költészet hatalmáról szónokol.

Bimbózó lányok árnyékában

2006. október 4. – Dunajcsik Mátyás
Ó, azok a drága, bimbózó, franciaszakos lányok! Milyen szomorúan néztem őket hétfőn is a XVI. századi irodalomról szóló szemináriumon, amikor az istennek sem tudták megérteni, hogy a reneszánsz is rakendroll, csak a megfelelő oldaláról kellene megfogni! Milyen szívesen meséltem volna el nekik, ahogyan a 17 éves kis Louise Labé férfiruhát öltve részt vesz a Perpignan-i lovagi tornán 1542-ben, páncélja alatt surran a selyem, lebben a bársony, míg kopjafája nagyot nem csattan a felfuvalkodott férfifőkön!

Antropológiai horizont

2006. január 12. – Bodor Béla
Mai tudásunk és irodalomképünk alapján nehéz elhinni, pedig úgy volt, hogy halála után Kosztolányiról szinte megfeledkeztek, az 1940-50-es években a cinikus felszínességgel jelentett egyet a neve, aztán a csillogóan ügyes, de tartalmatlan formabűvész alakjában jelenítette meg a polgári világ hanyatlását. Szép, mint egy napfényben csillogó trágyalégy, mondta rá egy potentát úgy harmincegynéhány éve. Hát ebből az özvegységből nemigen lehetett volna tőkét kovácsolni.  

Egy, aki hiszi, egy, aki tudja

2005. 09. 20. – Nádasdy Ádám
Ja és kérek két jegyet a Pierrot Lunaire-be, azt szeretném élőben hallani, pedig különben nem vagyok a modern zene híve, de ez inkább szavalat (Térey fordítása), mint zene. Képzeljék el: egy nő énekel-szaval-kántál 3x7 = 21 kis verset, egy számomra ismeretlen francia költőtől, valami Giraud, ehhez írt zenét Schönberg, A holdbéli Pierrot, nagyon szecessziós az egész. Például: „A bor, melyből szemünk iszik, A holdas égboltról csorog le.” Na?

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LITERATV

ELEVEN - Térey János a Litera születésnapjára

A Litera 11. születésnapját ünnepli ma virtuálisan, de annál elevenebben. Ez alkalomból ma több szerző is felolvassa írásait nekünk, elsőként Térey János két versét láthatják és hallhatják. - Philosophy of Sherpa és A Földön annyi jó a szerző előadásában. 

Országos Elme

Térey János: Ice - LiteraTV

Térey János a Litera Országos Elme című, 11. előszilveszterén és 10. születésnapján olvasta fel Ice című művét, 2012. december 30-án a Trafóban. A LiteraTV felvételét láthatják.

LiteraTV

Most szólunk! - Jánossy Lajos Térey János könyvéről

Most szólunk! rovatunkban Jánossy Lajos beszél Térey János idei Könyvhétre a Libri Kiadónál megjelent Termann hagyatéka című novelláskötetéről, amely az 1997-es Termann hagyományai újraírása. - LiteraTV.

Térey János laudációja Kovalik Balázsról

Az Aegon Társdíjat idén Kovalik Balázs vehette át - Térey János az első Nemzeti Színházban tartott Képzett Társítások Aegon-esten mondta el róla laudációját, melyet korábban a magazin rovatban olvashattak.

"Ez egy áldásos borulás"

Térey János nyerte el az Aegon Művészeti Díjat az idén - ennek alapján ő lesz az, aki kiválaszthatja az Aegon Művészeti Társdíj nyertesét is. A díjátadás alkalmával a litera közölt interjút a most a Magyar Dráma Napján is kitüntetett szerzővel, de Térey János a literaTV számára is adott egy interjút - ezt láthatják most.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Valami súlyos termés. A Jelenkor Kiadó zenés költészet napi estje


Kezdő dátum: 2016-04-08 19:00:00
Tolnai Ottó, Térey János, Závada Péter, Szabó Márton István, Seamus Heaney és Petr Hruska versei

Térey János: A Legkisebb Jégkorszak című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-09-25 19:00:00
Térey János: A Legkisebb Jégkorszak című könyvének bemutatója. A szerzővel és Szilasi László íróval Nagy Boglárka, a kötet szerkesztője beszélget.

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-25 11:00:00

Költőpárok

Osztrák Kulturális Fórum (Bp., VI. kerület, Benczúr utca 16.) 
Kezdő dátum: 2008-09-23 18:00:00

A Magyar Dráma Napja az Új Színházban

Új Színház (Bp, VI. Paulay Ede utca 35.)
Kezdő dátum: 2008-09-21 11:00:00

Légyott: Nyugat 100 – Ady

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-01-21 19:00:00

„Sem utódja, sem boldog őse”?

ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola (Bp. XIV., Cházár András u. 10.)
Kezdő dátum: 2007-12-08 09:45:00

KEX ÉS TEA

Marczibányi téri Művelődési Központ (Bp. II., Marczibányi tér 5/a.)
Kezdő dátum: 2007-11-06 18:30:00

Asztali zene - Ősbemutató

Radnóti Színház (Bp. VI., Nagymező u. 11.)
Kezdő dátum: 2007-10-20 19:00:00
További találatok