hirdetés

Keresési eredmény a(z) „térey jános” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Karácsonyi Magasiskola

Térey János: Káli holtak (részlet a regényből)

A népszerűségért virítanod kell. Valaminek errefelé kötelező nagyon valamilyennek lennie. Vagy elemien brutálisnak, vagy meghökkentően mélynek, vagy nagyon popnak, nagyon konzervatívnak vagy nagyon liberálisnak. – Karácsonyi Magasiskolánkban Térey János készülő regényéből olvashatnak részletet.

HÍR

Irodalmi beszélgetések a Dunapest Fesztiválon

Az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Dunapest fesztivál szeptember 1-től 3-ig tart. Ennek keretében ingyenes irodalmi beszélgetések is zajlanak a Jászai Mari téri hajóállomásról induló Rubin Hajón.

BESZÁMOLÓ

Vének tanácsa, révhely

Közösség, közérzet, közélet – ezek voltak a hívószavai a IX. Véneki Alkotótábornak, melyet augusztus 7. és 10. között rendeztek. A második hangulatjelentésben Kemény István, Géczi János és Térey János reflexióit olvashatják.

BESZÁMOLÓ

Véneki átjárók, véneki ének

Közösség, közérzet, közélet – ezek voltak a hívószavai a IX. Véneki Alkotótábornak, melyet augusztus 7. és 10. között rendeztek. Az eseményről először Horváth Veronika és Szalai Zsolt négykezesét olvashatják.

ESSZÉ

Térey János: Art deco a pusztán

Art deco, itt a pusztán? Igen, itt. Ezek Sajó István műépítész állandó ismertetőjelei, mint arról kőbe vésett névjegye is tanúskodik. Akinek nem csak munkái ilyen karakteresek, hanem az élete is regényes volt. – Térey János esszéje Sajó István építészről.

HÍR

Magyar irodalom a 2017-es Lipcsei Könyvvásáron

Magyarország immáron hagyománnyá vált részvétele a Lipcsei Könyvvásáron idén új, formabontó keretet kap. A látványos megjelenés kiemelt látogatói célponttá teszi a magyar irodalmat, melyet ezúttal Danyi Zoltán, Hidas Judit, Kalász Orsolya, Péterfy Gergely, Térey János és Tóth Kinga képviselnek.

OTT JÁRTUNK

Sivatag, hómező, utópia a Műcsarnokban

Ragaszkodhatunk történelmi korszakokhoz, mégsem ez határozza meg közösségeinket – így foglalható össze a Műcsarnok Az első aranykor című kiállításához kapcsolódó beszélgése, amelyen András Sándor, Térey János és Trenka Csaba Gábor próbálták megfejteni az aranykor titkait.

HÍR

A 2017-es AEGON Irodalmi Díj jelöltjei

Összeállt a legjobban várt magyar irodalmi lista, az Aegon Művészeti Díj shortlistje. A szerzőkről idén is egész estés film készül.

ELSŐ KÖZLÉS

Thomas Mann: (Micsoda csoda, végre kiderült...)

Február 4-én mutatták be az Örkény Színházban Ascher Tamás és Gáspár Ildikó rendezésében Thomas Mann regényének színpadi adaptációját, a József és testvéreit. Az előadásban elhangzó dalt Térey János fordította, ezt olvashatják most nálunk.

Folyóiratajánló

Sándor Iván és Térey János prózája a Forrásban

nem féltem, mégis reszkettem, behunytam a szememet, így még jobban reszkettem, magamat láttam a fémasztalon, mintha az én szívemet, tüdőmet mutatták volna fel... – A Forrás folyóirat 2017. januári számát Sándor Iván és Térey János prózájával ajánljuk. 

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Ökumené

2008. április 20. - Tokai András
Sok példaképemet és mesteremet említettem már e hét naplóbeírásai során, Vas István említése valahogy elmaradt, pedig hát Takács Imre mellett mindenképp fő biztató mesterem volt, első, talán 1978-as találkozásunktól haláláig. Ha ezt a fordítási nyűgöt végre levetem magamról, a nyáron folytatom levelezésem digitalizálását, aminek legértékesebb része a Vas Istvántól őrzött 20-25 levél és levelezőlap...

Ház Assszuánban

2008. április 16. – Tokai András
Papp Árpádnak ezekről az ízes somogyi nyelvhasználatot idéző „vakotás” meg „elejbéd”  szavairól jut eszembe, hogy mióta Illyés Gyula is, Nagy László is, Takács Imre is elment tőlünk, az ilyen versben fölragyogtatott tájszavak szinte teljesen kivesztek költészetünkből. Kár értük. Este olvasgatok még Takács Imre (1926-2000) verseket.

Duna-napló 1.

1-2. nap: Bécs-Hainburg
...a baszk legalább annyira reménytelenül elveszett nyelv a sok újlatin monstrum között, ahogyan a magyar – és talán az ETA, talán a Franco-rendszer miatt, pontosan érti, amikor azt mondom neki: "Közép-Európa tele van szarral. Mármint, történelmileg értve a dolgot." S ezért nehéz nekünk némi szívtáji szorítás nélkül nézni, amint egy francia színész a költészet hatalmáról szónokol.

Bimbózó lányok árnyékában

2006. október 4. – Dunajcsik Mátyás
Ó, azok a drága, bimbózó, franciaszakos lányok! Milyen szomorúan néztem őket hétfőn is a XVI. századi irodalomról szóló szemináriumon, amikor az istennek sem tudták megérteni, hogy a reneszánsz is rakendroll, csak a megfelelő oldaláról kellene megfogni! Milyen szívesen meséltem volna el nekik, ahogyan a 17 éves kis Louise Labé férfiruhát öltve részt vesz a Perpignan-i lovagi tornán 1542-ben, páncélja alatt surran a selyem, lebben a bársony, míg kopjafája nagyot nem csattan a felfuvalkodott férfifőkön!

Antropológiai horizont

2006. január 12. – Bodor Béla
Mai tudásunk és irodalomképünk alapján nehéz elhinni, pedig úgy volt, hogy halála után Kosztolányiról szinte megfeledkeztek, az 1940-50-es években a cinikus felszínességgel jelentett egyet a neve, aztán a csillogóan ügyes, de tartalmatlan formabűvész alakjában jelenítette meg a polgári világ hanyatlását. Szép, mint egy napfényben csillogó trágyalégy, mondta rá egy potentát úgy harmincegynéhány éve. Hát ebből az özvegységből nemigen lehetett volna tőkét kovácsolni.  

Egy, aki hiszi, egy, aki tudja

2005. 09. 20. – Nádasdy Ádám
Ja és kérek két jegyet a Pierrot Lunaire-be, azt szeretném élőben hallani, pedig különben nem vagyok a modern zene híve, de ez inkább szavalat (Térey fordítása), mint zene. Képzeljék el: egy nő énekel-szaval-kántál 3x7 = 21 kis verset, egy számomra ismeretlen francia költőtől, valami Giraud, ehhez írt zenét Schönberg, A holdbéli Pierrot, nagyon szecessziós az egész. Például: „A bor, melyből szemünk iszik, A holdas égboltról csorog le.” Na?

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LITERATV

ELEVEN - Térey János a Litera születésnapjára

A Litera 11. születésnapját ünnepli ma virtuálisan, de annál elevenebben. Ez alkalomból ma több szerző is felolvassa írásait nekünk, elsőként Térey János két versét láthatják és hallhatják. - Philosophy of Sherpa és A Földön annyi jó a szerző előadásában. 

Országos Elme

Térey János: Ice - LiteraTV

Térey János a Litera Országos Elme című, 11. előszilveszterén és 10. születésnapján olvasta fel Ice című művét, 2012. december 30-án a Trafóban. A LiteraTV felvételét láthatják.

LiteraTV

Most szólunk! - Jánossy Lajos Térey János könyvéről

Most szólunk! rovatunkban Jánossy Lajos beszél Térey János idei Könyvhétre a Libri Kiadónál megjelent Termann hagyatéka című novelláskötetéről, amely az 1997-es Termann hagyományai újraírása. - LiteraTV.

Térey János laudációja Kovalik Balázsról

Az Aegon Társdíjat idén Kovalik Balázs vehette át - Térey János az első Nemzeti Színházban tartott Képzett Társítások Aegon-esten mondta el róla laudációját, melyet korábban a magazin rovatban olvashattak.

"Ez egy áldásos borulás"

Térey János nyerte el az Aegon Művészeti Díjat az idén - ennek alapján ő lesz az, aki kiválaszthatja az Aegon Művészeti Társdíj nyertesét is. A díjátadás alkalmával a litera közölt interjút a most a Magyar Dráma Napján is kitüntetett szerzővel, de Térey János a literaTV számára is adott egy interjút - ezt láthatják most.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Valami súlyos termés. A Jelenkor Kiadó zenés költészet napi estje


Kezdő dátum: 2016-04-08 19:00:00
Tolnai Ottó, Térey János, Závada Péter, Szabó Márton István, Seamus Heaney és Petr Hruska versei

Térey János: A Legkisebb Jégkorszak című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-09-25 19:00:00
Térey János: A Legkisebb Jégkorszak című könyvének bemutatója. A szerzővel és Szilasi László íróval Nagy Boglárka, a kötet szerkesztője beszélget.

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-25 11:00:00

Költőpárok

Osztrák Kulturális Fórum (Bp., VI. kerület, Benczúr utca 16.) 
Kezdő dátum: 2008-09-23 18:00:00

A Magyar Dráma Napja az Új Színházban

Új Színház (Bp, VI. Paulay Ede utca 35.)
Kezdő dátum: 2008-09-21 11:00:00

Légyott: Nyugat 100 – Ady

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-01-21 19:00:00

„Sem utódja, sem boldog őse”?

ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola (Bp. XIV., Cházár András u. 10.)
Kezdő dátum: 2007-12-08 09:45:00

KEX ÉS TEA

Marczibányi téri Művelődési Központ (Bp. II., Marczibányi tér 5/a.)
Kezdő dátum: 2007-11-06 18:30:00

Asztali zene - Ősbemutató

Radnóti Színház (Bp. VI., Nagymező u. 11.)
Kezdő dátum: 2007-10-20 19:00:00
További találatok