hirdetés

Keresési eredmény a(z) „tóth anikó” címkére

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Cézanne almái

Litera - 2015. november 13.

„A rémálom kronológiája” – olvasom a Le Figaro honlapján. Aztán elindítok egy videót, látom a lövöldözést, amit a felvételt készítő férfi az ablakából lát, és hallom, ahogy az kiabálja: „Mi történik, kérem, mi történik?” − A héten a Litera jelenlegi és korábbi gyakornokai írják a naplót. Tóth Anikó pénteki bejegyzését olvashatják.


Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Litera-díj

Jelentés a lélekről – A zsűri értékelése

Mán-Várhegyi Réka írása a legprecízebb zavar. Lélektani novella, amely fokozatosan alakul át emlékezésre felszólító, irodalmi óriásplakáttá. – A Litera-díj idei nyertese Mán-Várhegyi Réka. A Szigorúan titkos című pályázatot a Litera egykori gyakornokaiból álló zsűri, Fülöp Enikő, Szmerka Dániel és Tóth Anikó bírálta el. Az értékelést olvashatják. 

kritika

Szeretni azt, aki nincsen

Fontos erénye a regénynek, hogy nemcsak a már lezajlott eseményeket mutatja be, hanem az emlékezés darabos, nehézkes folyamatát is. Komoly szerepe van az elbeszélés hátteréül szolgáló kórházi miliőnek, amely zártságával, sterilitásával, megszokhatatlan idegenségével megerősíti és kiemeli a főhős átmeneti helyzetét. - Tóth Anikó kritikája Kiss Noémi Sovány angyalok című regényéről.

Kritika

Fájdalom és fájdalom

A főhős zavaros személyisége fölött nem lehet ítéletet mondani, hiszen a szövegben többször előforduló „pszichopata” vagy „őrült” kifejezés nem fedi, pontosabban nem fedi le teljesen a karakter élethelyzetét, létállapotát. Ez a regény ugyanis minden tekintetben a nehezebb út regénye, egy nehéz sorsé, egy nehéz korszaké. – Tóth Anikó kritikája Potozky László Éles című regényéről.

Ott jártunk

Árnyas regénypiknik

Egyszerű, barátságos program volt ez a délutáni összejövetel: a Százezer eperfa fejezetei önmagukért beszéltek, nemigen kellett ehhez hozzáfűzni semmit. M. Nagy Miklós is csak a felolvasó vendégek nevét közölte a hallgatósággal, s csak egy-egy hosszúra nyúló szakasznál szólt közbe. - Egressy Zoltán Százezer eperfa című regénye kapcsán irodalmi pikniket rendeztek a margitszigeti eperfánál, ott jártunk.

HANGULATJELENTÉS

Kiszakad és belesimul

Az utolsó napon senkit sem zavar a cigarettafüst, nem veszi be a parkot a pihegő tömeg, az oroszlános kút mellett japán turisták billegő táncot járnak – lehet tolakodás nélkül haladni, csak éppen a cél nem tiszta. Az ember előbb belesimul, majd kiszakad a tömegből, a kiüresedett teret újra kell tanulni. Teszünk pár kört, hogy megszokjuk. - A Könyvhetet Harmos Noémi és Tóth Anikó búcsúztatja a Literán.

OTT JÁRTUNK

Könyvjelzők bajnokokhoz

Könyvhét idején mit tehet az ember? Hazamegy és megnéz egy meccset, esetleg olvasgat, vagy elmegy a Radnóti Színházba, hogy megtudja, mi mindennel rukkolt elő idén a Magvető Kiadó. Mindhárom program mellett komoly érvek szólnak. - Tóth Anikó beszámolója a Magvető Kiadó estjéről.

OTT JÁRTUNK

Ez az egész egy csoda volt

Feltehetően nemcsak az idő rövidsége és a könyvfesztivál zsúfolt programja indokolta Szegedy-Maszák Marianne, Závada Pál és Fenyő Miksa könyveinek közös bemutatását. Ahogyan azt a beszélgetés moderátora, Krizsó Szilvia is hangsúlyozta, a három mű legfontosabb kapcsolóeleme a 2. világháború gyötrelmeire való emlékezés.

OTT JÁRTUNK

A szenvedés hézagai

Minden szereplő egy-egy vonás – nem pedig hős: fájdalmaikkal és örömeikkel együtt mindenestül emberiek maradnak. Az Átriumklorid arra kérdez rá, hogy miképpen illeszthető össze két emberi élet és miképpen hozhatóak helyre a pillanatnyi disszonanciák. - Parti Nagy Lajos darabjának ősbemutatóján az Átrium Film-Színházban Tóth Anikó járt.

OTT JÁRTUNK

Tengeri út Kecskeméten – 45 éves a Forrás folyóirat

1969 márciusában jelent meg a Forrás folyóirat első lapszáma. Az azóta eltelt 45 év során a folyóirat arculata és szerkesztősége számos változáson ment keresztül, a Forrás szemléletmódjának magva azonban változatlan. - A születésnapi ünnepségen a kecskeméti Katona József Könyvtárban Tóth Anikó járt.

INTERJÚ

Barguzin akkor és most - Beszélgetés Borzák Tiborral

A 2014 egyik ínyenceknek való megjelenése Borzák Tibor újságíró P. S. – Titkok a barguzini csontváz körül című könyve. A kötet annak a kutatásnak a dokumentumait, tényanyagát sorakoztatja fel, amelyet a szerző az 1989-es barguzini expedíciót követő 25 évben végzett. A frissen megjelent könyvről a szerzővel beszélgettünk.

További találatok