hirdetés

Keresési eredmény a(z) „tóth krisztina” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Könyvfesztivál 2018

Megy a nap

1995-ben Ernst Jandl kapta a nagydíjat, '97-ben Kertész Imre, aztán Rushdie, majd Mrozek. Utánuk Merle és Llosa. Jandlra nem emlékszem, Llosánál veszem fel a szálakat. Mert akkor már volt Litera, Garaczi Nevetnek az angyalokjáról írtam az első cikket, és Keresztury hívására, biztatására látogattam ki (Népsport) az eseményre. - Jánossy Lajos hangulatjelentése a könyfesztivál zárónapjáról.

KIADÓI KÖRKÉP 2018

Kőrössi P. József: Minden csupa érzelem

Az Európa női szemmel sorozatból négy kötet jelenik meg áprilisban. Karádi Éva ennek a programnak a tervezője, szerkesztője. Remek elgondolás már csak azért is, mert a sorozat szerzői között lappföldi, máltai, török és norvég író is van. – A Noran Libro Kiadó 2018-as terveiről Kőrössi P. József számolt be a Literának.

Köszöntő

Mary Poppins, lobogó kabátban

Mint Mary Poppins, ismeri a varázslás titkát, sorai, olykor egész versei, figurái, történetei képesek arra, hogy kitörölhetetlen nyomot hagyjanak az olvasóban. – A születésnapját ma ünneplő Tóth Krisztinát Nagy Gabriella köszönti.

Megsemmisült versek

Tóth Krisztina: Rózsa és Ibolya

Finisben a Litera Szerelmes Arany / Megsemmisült versek című pályázata, melyben Arany János megsemmisült szerelmes és erotikus verseinek újraírására kértünk költőket. A pályaművek közzététele, a költőverseny lezárása és az október 20-ai eredményhirdetés előtt olvassák el Tóth Krisztina korábban született, most versenyen kívül közölt remeklését.

SZEMLE

Visegrádi körkapcsolás: Lengyelország

Sorozatunkban a térség irodalmának magyarországi, illetve a magyar irodalom külföldi megjelenésének járunk utána. A következő állomás: Lengyelország. A kínálat szemlézésben Zöldy Áron, a budapesti Lengyel Intézet munkatársa és Monika Marianna Blaszczak, a varsói Magyar Intézet munkatársa volt a Litera segítségére.

A hónap szerzője

Tóth Krisztina: Elképesztő történeteket kapsz az emberektől

...az az izgalmas, hogy hogyan lehet úgy kimetszeni pillanatokat, hogy az ember nem írja meg az előzményeket, hanem ráfókuszál a megfelelő részletre, keresi a képkivágást, a látványt, a mozdulatot, a dialógust, ami hordozza magában a nagyobb sztorit. – A hónap szerzőjét, Tóth Krisztinát Szihalmi Csilla kérdezte.

A Litera bemutatja

Rékai Anett: Hét vers

Nem akarlak vinni, csak beléd akadok, / úton, út félen, mint egy kavics, / amit nem állok meg kivenni, / nyomsz minden lépésnél. – A Litera bemutatja rovatban Rékai Anett hét versét olvashatják, Az ötödik nap délelőttje, Az ötödik nap délutánja, Kavics az úton, Tartózkodó kérelem, A viskóban, Parazita és Bujdosóének egy farkasról címmel.

A Litera bemutatja

Harag Anita: Magyarul; Családi anamnézis

A recepciónál elkérik a beutalót, és megkérdezik, hányra jöttem. Hány éves, néz rám a recepciós. Huszonhét, mondom. És minek akar mammográfiára menni, azt magának még úgysem csinálnak, túl fiatal. Közbevágok, hogy beutalóm van, családi anamnézis... – A Litera bemutatja rovatban Harag Anita két novelláját olvashatják.

A hónap szerzője bemutatja

Tóth Krisztina Harag Anitáról és Rékai Anettről

Az eddig általam olvasott Harag Anita-írások egyik legjellemzőbb vonása ez a lendületes, merész tömörítés. Nincs semmi felvezetés, bedobja az olvasót a történetbe, és nemigen ad támpontokat. / Semmi manír, csak rezignált figyelem, és váratlan nézőpontváltások – A hónap szerzője két fiatal szerzőt mutat be: Harag Anitát és Rékai Anettet.

A hónap szerzője

Tóth Krisztina: Roskó Bea képéről

...a juhbelet összecsomózva árulják. Ki kell bogozni, beáztatni és csíkocskákra vágni, hogy lapot lehessen belőle ragasztani. Az így létrejövő hártyavékony felület aztán észrevétlenül változik, mozog, mint valami élő bőr. A kékeslilás ceruzafoltok is olyanok rajta, mint a véraláfutás. – A hónap szerzője Roskó Bea Hangok folyója című képéről írt.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

A vad elszabadulása

2008. április 18. - Tokai András
Két utóbbi eseményen sok ígéretes ( pl. Bajtai András, Váczi János) és pár még kialakulatlan fiatal, az ismert nevek közül kedvencem és öreg barátom, Birtalan Ferenc, Báger Gusztáv, Erdődi Gábor, Dunajcsik Mátyás és mások szerepeltek. Lehet, hogy megint én is ott leszek. Érdekes, a két előző alkalommal megfigyeltem, hogy főleg a nagyon fiatalok és mi, az eléggé öregek vagyunk jelen. A középkorúak nyilván mással vannak elfoglalva.

4. tétel - És ti szeretitek Zenthe Ferencet?

2007. november 15. – Scheer Katalin
Mi vagyunk azok, akik a rendszerváltás idején érettségiztünk. A késői Kádár-kor gyermekei. Ha valamire nem szocializálódtunk, az a verseny. Ha röhögtünk is az úttörőavatásokon és a tíz pontba szedett életelveken, az egyenlőség (hazug) ideológiája mégiscsak hatott gyermeki lelkünkre. Elhittük, hogy az igazi érték előbb-utóbb felszínre kerül (mint moslékban a kenyérhaj).

Duna-napló 7.

14-15. nap: Bukarest(-Budapest)
...a cseppfolyóssá vált, hömpölygő történelem, földrajz és építészet; és ezzel párhuzamosan, és ettől függetlenül, és ennek ellenére: a folyó végtelen közönye is a Duna, a semleges és jelentés nélküli víztömeg, a – Rimbaud kifejezésével élve – fleuve impassible, mely vállrándítás nélkül cipeli el a Fekete-tengerig a hullákat, a sörösdobozokat, épületeket és kavicsokat, vagy éppen a Theodor Körner részeg hajóját.

Duna-napló 2.

3-4. nap: Pozsony
… valahol nagyon mélyen, kicsiny közép-európai szívem legközepébe sikerült találniuk, amikor a sok nyugati lilaköd után végre olyan szövegeket hallhattam, amikben ott van a vér is, a szar is, az élet. Igazából az egész előadást, úgy ahogy van, meg kellene csinálni magyarul; egyelőre azonban lefordítottam néhányat a középső szerző koncept-verseiből ...

Nyersen gilisztát

2007. június 7.- Varró Dániel
Még a címét is tudja, ne mondjam meg, valamilyen hegy. És, kérdezi érdeklődve tőlem, most az tényleg jó, vagy miért kapták föl annyira?Mi a siker titka? Ezt tegnap is megkérdezte Pallag Zoli a fehérvári esten. Én nem tudom, de tetszik Tóth Krisztina válasza, aki ugyanerre a kérdésre azt felelte: ha például az ember nyersen eszik gilisztát, az segít.

A fogoly lány

2006. október 5.– Dunajcsik Mátyás
Ezúttal nem fejtem ki neki, hogy mennyire kemény munka is magabiztos nőnek lenni egy barokk fővárosban (jól tudja ő, hiszen anyámmal és velem él együtt), inkább egy homlokcsók kíséretében hagyom elmenni az irodába, és tárgyalásokat kezdek a Tisztaság Angyalával a területek felosztásáról.

A szökevény

2006 október 3. - Dunajcsik Mátyás
Mesélik, hogy a Montmartre-i temető macskái azért olyan kövérek, mert az életükben éhenkórász párizsi festők az ő alakjukban térnek vissza, hogy végre egyszer degeszre zabálhassák magukat a turisták által elejtett szendvicseken.

A szent profán

2006. január 11. - Bodor Béla
És akkor ez most mit jelent? Hogy sokféle női beszéd van párhuzamosan? Persze. De az is lehet, hogy valamifajta aszinkronitás mutatkozik ebben a dologban. Hogy egymással versengő beszédformákat figyelhetünk meg, talán egy dialogikus (rosszabb esetben alkalmazkodó) és egy offenzív, önérvényesítő beszédstratégiát. Nekem persze ez a Takács Zsuzsa-féle intonáció a vonzóbb, de ki tudja, hogy nem kell-e mostanában inkább lerúgni a lépcsőn a hokedlit.

Agyleszívás

2005. 11. 18. - Balázs Eszter
Éjszaka ismeretlen egyének orvul megtámadtak, kirángattak az ágyból, és eszméletvesztésig rugdosták a fejemet. Legalábbis ennek kellett történnie az alapján, amit éreztem. Szerencse is volt a szerencsétlenségben: valószínűleg gumitalpú cipőt használtak, mert külsérelmi nyomok nem utaltak az éjszaka brutalitására. De az is lehet, hogy ufók látogattak meg, diszkréten kiemelték az agyamat, és csak szimplán azt taposták meg nagyon.

Hol voltam, hol nem voltam?

2005. 12. 01. – Kemény István
A gyorsaság, amit szolgálnak az elektronikus izék, együttvéve lassúsággá lesz. Együtt az egész rendszer felveszi a leglassúbb teve tempóját. Persze ma már a leglassúbb tevének is van mobilja, és szedi is a lábát. Fél, hogy kihajítják a karavánból. És az nem jó, mert a sivatag az meg azért sivatag… Á, végül is így is van jól minden, ahogy van! A kutya ugat, a karaván halad. A lajhár meg lóg. Beéri a vezetékes telefonnal.
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Esterházyt olvas: Tóth Krisztina

Egy éve, 2016. július 14-én halt meg Esterházy Péter. Emlékére ma egész nap szerzők és szerkesztők olvasnak fel a műveiből a Literán. Tóth Krisztina Esterházy Péter Hrabal könyve című művéből választott részletet.

LiteraTV

Tóth Krisztina: Nagy össznemzeti családállítás

A XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapján a fesztivál díszvendége, Sofi Oksanen vehette át a Budapest Nagydíjat. A díjazottat Tóth Krisztina méltatta. - LiteraTV.

Képmegnyitás

Tóth Krisztina: Soha nincs szabadság

2013. december 10-én nyolc kortárs szerző "nyitotta meg" ez alkalomra írt történetével egymás képét és egyúttal magát az Íróképek című kiállítást a Nyitott Műhelyben. Tóth Krisztina Szijj Ferenc grafikáihoz talált történetet, ezt hallgathatják meg most a LiteraTV-ben. 

Írómozi

Tóth Krisztina Cristian Mungiu filmjéről

Legutóbbi Írómozink vendége Tóth Krisztina volt a Nyitott Műhelyben. Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmjéről Nagy Gabriella beszélgetett az íróval. Legközelebbi vetítésünkön, december 19-én Krasznahorkai Lászlóval találkozhatnak.

LiteraTV

Tóth Krisztina: Inferno letterario - Videó

Tóth Krisztina a Litera 10 híres sztori című előszilveszterén az Isteni színjáték Pokol fejezetének átdolgozásával Dantét idézte meg. A LiteraTV felvételét kínáljuk most olvasóinknak hétvégi irodalmi csemegeként.

Videó

Tóth Krisztina: Folyamatosan figyelek

A 2011-es Ünnepi Könyvhetet ma megnyitó Tóth Krisztinával beszélgettünk a Pixel című most megjelenő kötet keletkezéstörténetéről, műfajötvözetéről és a kisepika fortélyairól. A pódiumbeszélgetést a Könyvfesztiválon vettük fel. - Videó.

Sanzonok és dobszólók: Tóth Krisztina és Balázs Elemér

Tóth Krisztina verseire Balázs Elemér lenyűgöző dobjátéka felelt, később pedig Balázs Elemér dobszólóira Tóth Krisztina sanzonjai válaszoltak.

Munka vagy szórakozás?

Beírnád-e a fiad ellenőrzőjébe, hogy a foglalkozásod költő? Miért jó, ha lakik a környékeden valaki, aki irodalommal foglalkozik? Mire lehet rádöbbenni, ha gyakran jársz műtermekbe? Tóth Krisztina válaszolt Alföldi Róbertnek a Képzett társítások - Aegon estek a Nemzetiben 2009. májusi estjén.

Formát adni a szenvedélynek

Mikortól érzékeny a költő a szerzői jogokra, s nyelvből vagy zenéből táplálkozik-e a vers - ezekre a kérdésekre is válaszolt Tóth Krisztina a Képzett Társítások 2009. májusi estjén, ahol az is kiderül mi szól az emberben belül, ha nem a saját süket szöveged?

"Szép ez a vers, Petike"

Hogyan él egy sziámi ikerpár? - ez volt Sziámi egykori regényének címe, melyről kiderült, tévút. Előbb írt verset, minthogy rendesen beszélt volna, legjobb időszaka 11 éves kora körül volt - Müller Péter Sziámi mestereiről és Tóth Krisztával közös játékáról beszél a Képzett Társítások májusi alkalmán.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Kortárs és kedvelt


Kezdő dátum: 2016-03-18 17:30:00
Irodalmi beszélgetés Tóth Krisztinával

Világadapter - Beszélgetés Tóth Krisztinával


Kezdő dátum: 2016-04-22 17:00:00
Tóth Krisztina írónővel Aradi Gizella közgazdász beszélget a Nőkérdés 2016 programsorozat keretében.

Húsz év legizgalmasabb kötetei / Tóth Krisztina: Porhó


Kezdő dátum: 2016-01-17 17:00:00
Tóth Krisztinával Porhó című kötetéről Gács Anna beszélget.

Piknikezzen szerzőinkkel!


Kezdő dátum: 2015-09-05 16:00:00
Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Tóth Krisztina a Pozsonyi Pikniken.

Az irodalmi Franciaország - Kemény István, Imreh András, Lackfi János, Tóth Krisztina


Kezdő dátum: 2015-05-12 19:00:00
Közös nevezők: francia-magyar költészeti találkozások. Az irodalmi Franciaország.

Előszilveszter

JÁTÉK ÉS MUZSIKA - A Litera 12. előszilveszteri partija


Kezdő dátum: 2013-12-30 20:00:00
A Litera 12. előszilveszteri partiján a Trafóban operamesék kelnek új életre, és közkedvelt áriák öltenek magukra mai jelmezt, a Ki nyer ma játékos keretei között, Czigány Györggyel.

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-25 11:00:00

Könyvbemutató – Hasítás – huszonhat magyar író novellája a rockról

Gödör Klub (Bp. V. kerület, Erzsébet tér)
Kezdő dátum: 2008-10-15 18:00:00

PIM Feszt: A gyönyörben nincs középút Eszenyi Enikő önálló estje

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V. ker., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-07-18 20:30:00

Zene és irodalom - Lélek és metafizika

Millenáris Fogadó, Padlás (Bp, II., Fény u. 20-22.)
Kezdő dátum: 2008-03-17 20:00:00
További találatok