hirdetés

Keresési eredmény a(z) „takács ferenc” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Képmegnyitás

Képmegnyitás – Horváth Éva Mónika képeihez

2018. december 10-én, hétfőn 20 órától hét szerző „nyitja meg" ez alkalomra írt történetével Horváth Éva Mónika kiállítását a Nyitott Műhelyben. Az idei képmegnyitók: Abody Rita, Berta Ádám, Legát Tibor, Nagy Márta Júlia, Takács Ferenc és Vass Norbert.

Hír

Végel László konferencia Újvidéken

A térség egyik legjelentősebb írójának munkássága lesz az újvidéki konferencia témája. Szerb előadók mellett, neves magyar szerzők is beszélnek majd az eseményen.

Ott jártunk

Szaftos kontra rágós témák

Gasztroirodalom létezik is, meg nem is, a jelentősége azonban megkérdőjeleződött az este folyamán. – 2015. október 15-én Takács Ferenc, Tarján Tamás és György Péter vallott színt a gasztroirodalomról a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a VIII. Budapest Transzfer Fesztivál keretében. Ott jártunk.

OTT JÁRTUNK

Kedvezmények rendszere

A betiltott könyvek sorsa rávilágít a Kádár rendszer kultúrpolitikájára, hiszen „A tilalmak és tabuk vegytisztán a fordításoknál jelentek meg.” - Orwell, Bulgakov és Kerouac műveinek sorsát vizsgálva a korszak könyvkiadásáról szóló beszélgetéssorozat indult az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. - Az első beszélgetésen Szentpály Miklós járt.

Szépíró Díjak átadása 2009.

Díjátadás szépséghibával

Csütörtökön kilencedik alkalommal adták át a Szépíró Díjakat. Vers kategóriában Aczél Géza, próza kategóriában Krasznahorkai László, esszé kategóriában Takács Ferenc vehette át a Szépírók Társasága rangos irodalmi díját. - A litera jelen volt az eseményen.


Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Könyvről filmre – Salman Rushdie a moziban

Filmvilág - 2014. január 10.

Aki sokat ír a filmről, előbb-utóbb a kamera mögött köt ki, vagy a filmvásznon látja viszont magát. Rushdie-val az utóbbi történt. „Világéletemben színész szerettem volna lenni”, vallotta be többször is. Vágya idővel teljesült. - A Filmvilág naplóját péntekről Takács Ferenc írta. 

2009. december 20. – Takács Ferenc
Havazik. Ilyenkor irodalmi emlékei is támadnak az embernek, hiszen a mérsékelt égöv alatt született szépirodalom folyvást rácsodálkozik az évszakok váltakozására, nem tud betelni a tavaszból, nyárból, őszből, télből áradó jelképi sugallatokkal, az időjárás nagy szimbolikájával.

Holokauszt

2009. december 19. – Takács Ferenc
Hihetünk a szótár tanúságának: a „holokauszt” szó a nyolcvanas évek végén már „bent van” a magyar nyelvben. Akkoriban még magyarázatot igényelt: emlékszem, amikor szó a nyolcvanas években egyre gyakrabban bukkant fel a publicisztika nyelvében és a médiában, sokan, köztük koncentrációs táborokat megjárt emberek, tőlem kérdezték, hogy tulajdonképpen mit is jelent.

Holocaust

2009. december 18. – Takács Ferenc
Tegnap viccelődtem a „holokauszt” szóval (igaz, az elmebeteg ősmagyarász nyelvészkedés rovására), ma viszont komoly leszek ugyanebben a tárgyban: röpke társasnyelvészeti (értsd: szociolingvisztikai) eszmefuttatás következik a „holokauszt” szóról.

"Halok, aszt…"

2009. december 17. – Takács Ferenc
Egyébként elég fura dolgok ezek az ősi hagyományok. Ha megpiszkáljuk őket, kiderül róla, hogy tegnapig, legfeljebb tegnapelőttig tudják visszavezetni a maguk ősiségét. Harminc évvel ezelőtt Magyarországon senki sem tett az asztalra gyertyákkal ellátott adventi koszorút – ma mindenki úgy tudja, hogy időtlen-idők óta szokásban van a dolog.

CounterChrist

2009. december 16. – Takács Ferenc
Így karácsony táján egy másik évforduló is az eszembe jut: idén húsz éve, hogy meghalt Samuel Beckett, a Godot (és sok minden más) szerzője. Születési és halálozási dátumok tekintetében ő tükörviszonyban áll Jézus Krisztussal.

Hogy jutunk el a csillagokig?

2009. december 15. - Takács Ferenc
A „weblog”, a netnapló is a nyilvánosságnak szól, bár a naplót vezető személy természetesen nem untathatja olvasóit avval, hogy minden apró részletében leírja, miként hajózott át élete legutóbbi huszonnégy óráján.

Szívügy

2009. december 14. - Takács Ferenc
Úgyhogy délután kardiológia, nyilván megint bedrótozva kell bicikliznem, aztán meglátjuk, gyógyszer továbbra is, vagy érfestés. De előtte még elmegyek „erőgyalogolni”. Jó friss idő van, ahogy mondani szokás.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Program

Irodalmi sáv - Mező Ferenc költői estje


Kezdő dátum: 2014-04-08 18:00:00
A Gödör Klub Irodalmi sáv sorozatában Mező Ferenc a vendég. A szerzővel Takács Ferenc beszélget. Közreműködik: Galkó Balázs. Háziasszony: Bárdos Deák Ágnes.