hirdetés

Keresési eredmény a(z) „takács zsuzsa” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Interjú

Takács Zsuzsa: A távollévő Isten mellett

Egy idő után úgy éreztem magamat, mint aki egyszerre két műszakban dolgozik, nappal dr.Jekyll és éjjel Mr. Hyde. S hogy álmaimat korlátok között tartsam, egy idő után megszerkesztett, tizennégy soros verseket álmodtam. - Takács Zsuzsával összegyűjtött verseiről, A Vak Remény című kötetről Jánossy Lajos beszélgetett.

Hír

JAK-tábor 2018 – program és jelentkezés!

A József Attila Kör idén 30. alkalommal rendezi meg hagyományos irodalmi-művészeti táborát 2018. augusztus 29. és szeptember 1. között Szigligeten. Itt a részletes program!

HÍR

Megvannak a Hévíz U25 verspályázat döntősei

Megvannak a Hévíz U25 verspályázat döntősei. A zsűri, melynek tagjai Beck Zoltán, Kemény István és Takács Zsuzsa, öt vers közül választja majd ki a győztest. Az eredményhirdetésre a Hévíz 25 Fesztivál nyitónapján, július 20-án kerül sor.

Könyvhét 2018

Takács Zsuzsa: A Vak Remény (részlet)

Látta a Máramarosból deportált férfi / Kafkát. Mint akit szél fúj, lengedezett / előre-hátra, mikor az Appelplatzon / álltunk, esküdözött, s hogy kísértet- / szerű volt, mint akit krétával / rajzoltak a sötétbe. Komiszabb időket is átvészeltem / már, közölte vele Kafka. – Takács Zsuzsa A Vak Remény címen megjelent összegyűjtött verseit ajánljuk.

PÁLYÁZAT

Hévíz U25 – verspályázat

Az idén 25 éves Hévíz folyóirat verspályázatot hirdet 25 évnél fiatalabb költők számára. A zsűri tagjai Beck Zoltán, Kemény István és Takács Zsuzsa. Benyújtási határidő: 2018. július 1.

Karácsonyi Magasiskola

Takács Zsuzsa: A zöld dzseki; A szakadék szélén

Nem mertem ránézni sosem. Féltem, hogy szétfoszlik, / mert ködkép. Máskor meg testet öltött, csak sejthettem, / hogy ő a Vak Remény, mert nem volt nála a fehér bot. – Karácsonyi Magasiskolánkban Takács Zsuzsa két versét olvashatják készülő kötetéből.

Litera Rádió

Litera Rádió: Visky Andrást Takács Zsuzsa kérdezi

2017. november 27-én Visky András Nevezd csak szeretetnek című új kötetét mutatták be a Mai Manó Ház Napfényműtermében. A szerzővel Takács Zsuzsa beszélgetett; az est második felében az On The Spot című sorozat Visky Andrásról készült portréfilmjét nézhette meg a közönség. Hallgassák meg Visky András és Takács Zsuzsa beszélgetését.

A hónap szerzője

Takács Zsuzsa: A vers születése

Che far(r)ó senza Euridice? Dov’ andró senza il mio ben? Legszívesebben eltakartam volna az arcomat, vagy észrevétlenül fölálltam volna, hogy odalépjek az ablakhoz és kinézzek a kertbe, hogy a többiek véletlenül se nézzenek rám, de moccanni sem mertem, nehogy magamra vonjam a figyelmüket. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa Gluck: Orfeo ed Euridice című operájából a Ché faró senz’Euridice? áriáról és egy vers születéséről.

A Litera bemutatja

Profán gyónás

Az író egy percig sem szépíti a szeretet nélküli „szeretetkapcsolatot”, nem érzékenykedik, nem részletez, nem ítélkezik, és főképp nem hazudik, csak vallomásának hitelességével, érzékletességével, nyelvének tanult és ösztönös gazdagságával kívánja elnyerni az olvasó rokonszenvét. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa, Varga Zoltán Tamás költészetéről írt. 

A hónap szerzője

Egy filmről – Az álmodó kötéltánca

Hála Polanski remekművének, A zongoristának, s benne a főszereplő Adrien Brodynak, aki pokoli élményeit önéletrajzi regénnyé formálta, s hála Pawel Edelmannak, az operatőrnek, az üldözöttséget megélő éhen és szomjan haló, párialétre redukálódó néző végül megváltásban részesülhet. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa Roman Polanski filmjéről írt.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

(zárójelek)

Spanyolnátha Műhelytábor - 2018. július 26.

Van wifi? Segítőkészen mosolyog: itt a bejáratnál van. De a kódot csak a Juli tudja. A főnökasszony. De az szabadságon van. Hm. Tehát marad a papír és a toll. Az Orcsik Roland Harmadolása és Takács Zsuzsa Vak Reménye (meg a Garaczi Hasítása) lesz csak olvasnivaló. A Spanyolnátha Műhelytábor negyedik naplóját Nagy Izabella jegyzi.

Nyugdíjas költő

2008. április 14. - Tokai András
Beérkeztek az első gratulációk a rokonságnak és barátoknak körbeküldött, Panka születését hírül adó e-mailekre. Este még olvasok Flórának Nádasdy nekünk dedikált Rómeó és Júlia-fordításából, és elalvás előtt eszembe jut a Ráday utcában vasárnap este tőle hallott szép, tűnődő mondat: „Talán a Jóisten azt akarja, hogy az ember terheket cipeljen.”

Karnevál

2008. április 13. - Takács Zsuzsa

A test és a nemiség megvetése, mint a teremtés megvetése. Misztika és érosz: „Segít megtapasztalni az isteni életet magunkban és másokban, sőt az egész teremtésben is.” Lásd továbbá: Emily Dickinson levele: a testi szerelem ’megváltás’ jellegéről. Ugyanez Anselm Grűn és Gerhardt Riedl könyvében: „Ha erotikus úton járunk minden intenzív tapasztalatban megérezhetjük Istent”.

Rémálomfejtés

2008. április 12. – Takács Zsuzsa

Rémálmát azonban senkivel sem sikerül megosztania, mert kőszívűsége miatt mindenki visszautasítja közeledését. A forgatókönyv és maga a film is álomjelenettel zárul, de Isak halálában végül a boldog hazatalálást éli meg. „Azt álmodtam, hogy állok a vízparton, és kiabálok a messzeségbe..., megkönnyebbültem.”– mondja. (Nem tudom, miért nem szeretem Isak álmának ezt a részét.

Transz

2008. április 11.  – Takács Zsuzsa

Reggel váratlan dolog történik, rendezőm reményei ellenére, a vártnál egy nappal korábban meghalok. Hiába várnak rám, színészem és rendezőm és a verskedvelő közönség, ilyen állapotban mégsem mutatkozhatom. Nem akarom elrontani a verseimmel való találkozás ünnepét.  Nem küldöm el a halálomról szóló e-mailt sem, mert közben megszólal a telefon, és én lemondom a részvételemet.

A nagy beteg

2008. április 10. - Takács Zsuzsa

Vita az interneten arról, hogy őrült volt-e Blake. Az egyik levelező idézi Wordsworth-t: „Nem kétséges, hogy a szerencsétlen ember őrült volt, de mégis valami  miatt ennek az embernek az őrültsége jobban érdekel, mint Lord Byron és Walter Scott egészsége.

Építőkocka

2008. április 8 - Takács Zsuzsa

Baudry szerint Platón „foglya a valóság illuziójának és áldozata annak, amit éber állapotban hallucinációnak, alvás közben álomnak nevezünk.” A falra árnyékként vetülő tárgyakat: az ember- és állatszobrokat, más agyagból készült képmásokat Baudry kulisszának látja. A kulissza, a maszk egyébként az álom színházi kelléke.

Tartani, mellétenni

2008. április 8. – Takács Zsuzsa
Beszélgetés a rádióban Győri Lászlóval Szerb Antal Száz verse ürügyén. 44-ben készült a kötet. Ideális pillanat a lényegre való koncentrálásra. Szerb Antal, Radnóti, Sárközy Jób története.
Az én válogatásomban is benne maradna:

A regresszió vigaszjellege

2008. április 6. – Takács Zsuzsa

Mi az, amitől Jób, megalázottságában, az önkény által széttaposva még a szájára is téve a kezét, hogy egy szót se szólhasson, megvilágosodik? Jób nem az erős Istent pillantja meg, a lényegre ébred rá. Nem a krokodiltól ijed meg, akinek a kérkedő Isten parancsol. Arra ébred rá, hogy nemcsak neki van szüksége Istenre, hanem Istennek is őrá.

Valós és szellemi apák

2007 június 1. – Forgách András
…döbbenetes a Fritz Lang Liliomja, még sohasem láttam, és a főcímből – arra már nem volt idő, hogy őt a filmben is kikeressem – kiderült, hogy Antonin Artaud is játszik benne egy kisebb szerepet, s míg a kedves technikuslány elkészíti a biztonsági másolatot, beülök a Csészényibe, srévizaví szemben a templommal, ahol Széchenyi megesküdött, s ugyancsak srévizaví szemben az általános iskolával, ahol Péter bátyám abszolválta az első osztályt…
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-25 11:00:00

Ötórai tea

Magyar Írószövetség klubja (Bp. VI., Bajza utca 18.)
Kezdő dátum: 2008-03-29 17:00:00

„…lányod vagyok, hajolj le hozzám…" - Könyvbemutató

MU Színház (Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)
Kezdő dátum: 2006-11-07 18:00:00

A Szépírók Társasága III. Őszi Irodalmi Fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-10-28 11:00:00

Borostyán-est Várady Szabolccsal

Stúdió K Színház (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2006-10-26 19:30:00

Irodalmi maraton

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-05-12 16:00:00

Borostyán-estek

Stúdió K Színház (Bp, IX., Mátyás u. 9.)
Kezdő dátum: 2006-02-15 19:30:00

Magyar Erató – válogatás az erotikus magyar költészetből

Alexandra Pódium (Bp, V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2006-01-18 17:00:00

Verssor az utcazajban


Kezdő dátum: 2005-03-13 19:55:00
MTV2

Debreceni Irodalmi Napok: Az újabb magyar önéletírás

Vojtina Bábszínház (Debrecen, Kálvin tér 13.)
Kezdő dátum: 2005-11-17 14:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Kornis Mihály kortárs költőket mond - Takács Zsuzsa

Kornis Mihály a Nyitott Műhelyben rendezett sorozatában először Petri György életművéből állított össze versportrét; majd Borbély Szilárd verseit sorolta költői nagymonológba, utána Tandori Dezső és Ferencz Győző művei következtek. Most Takács Zsuzsa verseit hallgathatják Kornis Mihály hangján.

Országos Elme

Takács Zsuzsa: Kész cirkusz - LiteraTV

Takács Zsuzsa írása a Litera előszilveszterén és egyben 10. születésnapján hangzott el 2012. december 30-án a Trafóban. - A LiteraTV felvételét láthatják.

LITERA TV

Takács Zsuzsa: Tiltott nyelv

A közelmúltban Nagyvizitben jártunk Takács Zsuzsánál, a vele készült életműinterjút hamarosan olvashatják, addig is ajánljuk a következő videót, amelyen a szerző olvassa fel Tiltott nyelv című versét.