hirdetés

Keresési eredmény a(z) „takács zsuzsa” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍR

Megvannak a Hévíz U25 verspályázat döntősei

Megvannak a Hévíz U25 verspályázat döntősei. A zsűri, melynek tagjai Beck Zoltán, Kemény István és Takács Zsuzsa, öt vers közül választja majd ki a győztest. Az eredményhirdetésre a Hévíz 25 Fesztivál nyitónapján, július 20-án kerül sor.

Könyvhét 2018

Takács Zsuzsa: A Vak Remény (részlet)

Látta a Máramarosból deportált férfi / Kafkát. Mint akit szél fúj, lengedezett / előre-hátra, mikor az Appelplatzon / álltunk, esküdözött, s hogy kísértet- / szerű volt, mint akit krétával / rajzoltak a sötétbe. Komiszabb időket is átvészeltem / már, közölte vele Kafka. – Takács Zsuzsa A Vak Remény címen megjelent összegyűjtött verseit ajánljuk.

PÁLYÁZAT

Hévíz U25 – verspályázat

Az idén 25 éves Hévíz folyóirat verspályázatot hirdet 25 évnél fiatalabb költők számára. A zsűri tagjai Beck Zoltán, Kemény István és Takács Zsuzsa. Benyújtási határidő: 2018. július 1.

Karácsonyi Magasiskola

Takács Zsuzsa: A zöld dzseki; A szakadék szélén

Nem mertem ránézni sosem. Féltem, hogy szétfoszlik, / mert ködkép. Máskor meg testet öltött, csak sejthettem, / hogy ő a Vak Remény, mert nem volt nála a fehér bot. – Karácsonyi Magasiskolánkban Takács Zsuzsa két versét olvashatják készülő kötetéből.

Litera Rádió

Litera Rádió: Visky Andrást Takács Zsuzsa kérdezi

2017. november 27-én Visky András Nevezd csak szeretetnek című új kötetét mutatták be a Mai Manó Ház Napfényműtermében. A szerzővel Takács Zsuzsa beszélgetett; az est második felében az On The Spot című sorozat Visky Andrásról készült portréfilmjét nézhette meg a közönség. Hallgassák meg Visky András és Takács Zsuzsa beszélgetését.

A hónap szerzője

Takács Zsuzsa: A vers születése

Che far(r)ó senza Euridice? Dov’ andró senza il mio ben? Legszívesebben eltakartam volna az arcomat, vagy észrevétlenül fölálltam volna, hogy odalépjek az ablakhoz és kinézzek a kertbe, hogy a többiek véletlenül se nézzenek rám, de moccanni sem mertem, nehogy magamra vonjam a figyelmüket. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa Gluck: Orfeo ed Euridice című operájából a Ché faró senz’Euridice? áriáról és egy vers születéséről.

A Litera bemutatja

Profán gyónás

Az író egy percig sem szépíti a szeretet nélküli „szeretetkapcsolatot”, nem érzékenykedik, nem részletez, nem ítélkezik, és főképp nem hazudik, csak vallomásának hitelességével, érzékletességével, nyelvének tanult és ösztönös gazdagságával kívánja elnyerni az olvasó rokonszenvét. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa, Varga Zoltán Tamás költészetéről írt. 

A hónap szerzője

Egy filmről – Az álmodó kötéltánca

Hála Polanski remekművének, A zongoristának, s benne a főszereplő Adrien Brodynak, aki pokoli élményeit önéletrajzi regénnyé formálta, s hála Pawel Edelmannak, az operatőrnek, az üldözöttséget megélő éhen és szomjan haló, párialétre redukálódó néző végül megváltásban részesülhet. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa Roman Polanski filmjéről írt.

A hónap szerzője

Takács Zsuzsa: Ha mindent tudnék magamról, biztosan nem írnék többet

Ha írok, végtelenül szabadnak érzem magamat. Újraélem, átírom és értelmezem az életemet. Újraszületek, anélkül a gyötrelmes gondolat nélkül, hogy újra kéne születnem. – A hónap szerzőjével, Takács Zsuzsával beszélgettünk.

A hónap szerzője

Takács Zsuzsa: Vak Remény

Ültem a Vak Reménnyel a körúton egy / nemrég nyílt kávézó járdára kitett billegő / asztalánál. Ültünk és beszélgettünk. / Kérdezte – milyenek az utcák a koratavaszban? – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa készülő életmű-kötetéből olvashatnak három verset.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Nyugdíjas költő

2008. április 14. - Tokai András
Beérkeztek az első gratulációk a rokonságnak és barátoknak körbeküldött, Panka születését hírül adó e-mailekre. Este még olvasok Flórának Nádasdy nekünk dedikált Rómeó és Júlia-fordításából, és elalvás előtt eszembe jut a Ráday utcában vasárnap este tőle hallott szép, tűnődő mondat: „Talán a Jóisten azt akarja, hogy az ember terheket cipeljen.”

Karnevál

2008. április 13. - Takács Zsuzsa

A test és a nemiség megvetése, mint a teremtés megvetése. Misztika és érosz: „Segít megtapasztalni az isteni életet magunkban és másokban, sőt az egész teremtésben is.” Lásd továbbá: Emily Dickinson levele: a testi szerelem ’megváltás’ jellegéről. Ugyanez Anselm Grűn és Gerhardt Riedl könyvében: „Ha erotikus úton járunk minden intenzív tapasztalatban megérezhetjük Istent”.

Rémálomfejtés

2008. április 12. – Takács Zsuzsa

Rémálmát azonban senkivel sem sikerül megosztania, mert kőszívűsége miatt mindenki visszautasítja közeledését. A forgatókönyv és maga a film is álomjelenettel zárul, de Isak halálában végül a boldog hazatalálást éli meg. „Azt álmodtam, hogy állok a vízparton, és kiabálok a messzeségbe..., megkönnyebbültem.”– mondja. (Nem tudom, miért nem szeretem Isak álmának ezt a részét.

Transz

2008. április 11.  – Takács Zsuzsa

Reggel váratlan dolog történik, rendezőm reményei ellenére, a vártnál egy nappal korábban meghalok. Hiába várnak rám, színészem és rendezőm és a verskedvelő közönség, ilyen állapotban mégsem mutatkozhatom. Nem akarom elrontani a verseimmel való találkozás ünnepét.  Nem küldöm el a halálomról szóló e-mailt sem, mert közben megszólal a telefon, és én lemondom a részvételemet.

A nagy beteg

2008. április 10. - Takács Zsuzsa

Vita az interneten arról, hogy őrült volt-e Blake. Az egyik levelező idézi Wordsworth-t: „Nem kétséges, hogy a szerencsétlen ember őrült volt, de mégis valami  miatt ennek az embernek az őrültsége jobban érdekel, mint Lord Byron és Walter Scott egészsége.

Építőkocka

2008. április 8 - Takács Zsuzsa

Baudry szerint Platón „foglya a valóság illuziójának és áldozata annak, amit éber állapotban hallucinációnak, alvás közben álomnak nevezünk.” A falra árnyékként vetülő tárgyakat: az ember- és állatszobrokat, más agyagból készült képmásokat Baudry kulisszának látja. A kulissza, a maszk egyébként az álom színházi kelléke.

Tartani, mellétenni

2008. április 8. – Takács Zsuzsa
Beszélgetés a rádióban Győri Lászlóval Szerb Antal Száz verse ürügyén. 44-ben készült a kötet. Ideális pillanat a lényegre való koncentrálásra. Szerb Antal, Radnóti, Sárközy Jób története.
Az én válogatásomban is benne maradna:

A regresszió vigaszjellege

2008. április 6. – Takács Zsuzsa

Mi az, amitől Jób, megalázottságában, az önkény által széttaposva még a szájára is téve a kezét, hogy egy szót se szólhasson, megvilágosodik? Jób nem az erős Istent pillantja meg, a lényegre ébred rá. Nem a krokodiltól ijed meg, akinek a kérkedő Isten parancsol. Arra ébred rá, hogy nemcsak neki van szüksége Istenre, hanem Istennek is őrá.

Valós és szellemi apák

2007 június 1. – Forgách András
…döbbenetes a Fritz Lang Liliomja, még sohasem láttam, és a főcímből – arra már nem volt idő, hogy őt a filmben is kikeressem – kiderült, hogy Antonin Artaud is játszik benne egy kisebb szerepet, s míg a kedves technikuslány elkészíti a biztonsági másolatot, beülök a Csészényibe, srévizaví szemben a templommal, ahol Széchenyi megesküdött, s ugyancsak srévizaví szemben az általános iskolával, ahol Péter bátyám abszolválta az első osztályt…

Bánattérkép. Örömtérkép.

2007. március 19. - Boldizsár Ildikó
Most legalább reprezentatív felmérést csinálhatok saját magamból is, már ami az örömök és bánatok arányát illeti, ugyanis döbbenten tapasztalom, hogy amikor hallgatóimat vagy pácienseimet kérdezem az örömeikről, csak hümmögnek és a fejüket ingatják, ellenben a bánataikat vég és gondolkodás nélkül sorolják. A bánattérképek tele vannak pöttyökkel, az örömtérképek viszont üresek.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-25 11:00:00

Ötórai tea

Magyar Írószövetség klubja (Bp. VI., Bajza utca 18.)
Kezdő dátum: 2008-03-29 17:00:00

„…lányod vagyok, hajolj le hozzám…" - Könyvbemutató

MU Színház (Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)
Kezdő dátum: 2006-11-07 18:00:00

A Szépírók Társasága III. Őszi Irodalmi Fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-10-28 11:00:00

Borostyán-est Várady Szabolccsal

Stúdió K Színház (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2006-10-26 19:30:00

Irodalmi maraton

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-05-12 16:00:00

Borostyán-estek

Stúdió K Színház (Bp, IX., Mátyás u. 9.)
Kezdő dátum: 2006-02-15 19:30:00

Magyar Erató – válogatás az erotikus magyar költészetből

Alexandra Pódium (Bp, V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2006-01-18 17:00:00

Verssor az utcazajban


Kezdő dátum: 2005-03-13 19:55:00
MTV2

Debreceni Irodalmi Napok: Az újabb magyar önéletírás

Vojtina Bábszínház (Debrecen, Kálvin tér 13.)
Kezdő dátum: 2005-11-17 14:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Kornis Mihály kortárs költőket mond - Takács Zsuzsa

Kornis Mihály a Nyitott Műhelyben rendezett sorozatában először Petri György életművéből állított össze versportrét; majd Borbély Szilárd verseit sorolta költői nagymonológba, utána Tandori Dezső és Ferencz Győző művei következtek. Most Takács Zsuzsa verseit hallgathatják Kornis Mihály hangján.

Országos Elme

Takács Zsuzsa: Kész cirkusz - LiteraTV

Takács Zsuzsa írása a Litera előszilveszterén és egyben 10. születésnapján hangzott el 2012. december 30-án a Trafóban. - A LiteraTV felvételét láthatják.

LITERA TV

Takács Zsuzsa: Tiltott nyelv

A közelmúltban Nagyvizitben jártunk Takács Zsuzsánál, a vele készült életműinterjút hamarosan olvashatják, addig is ajánljuk a következő videót, amelyen a szerző olvassa fel Tiltott nyelv című versét.