hirdetés

Keresési eredmény a(z) „takáts józsef” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

JELENKOR 2018. február

Takáts József: Magyarázatok az Omertához

Mert nemcsak a hangok emlékezetesek az Omertában, hanem a karakterek is: a három, legnagyobb bajokat is túlélni, elviselni, megváltoztatni képes, erős nő, s a náluk gyarlóbb, mert önzőbb, a politikai rezsimbe belesodródó rögeszmés férfi. – A Jelenkor folyóirat 2018/2-es számát Takáts József írásával ajánljuk.

Laudáció

A töprengés hasznáról – Laudáció Takáts Józsefről

Jellemző rá a tudós, tárgyias megszólalást – a pszichológiából vett kifejezéssel szólva – én-közléssel ötvöző hangütés, ami meghatározza a másik számára a beszélő pozícióját, azaz föltárja annak szellemi-kulturális előföltevéseit, premisszáit, ezáltal segítve elő mondandójának megértését. – Takáts József Komlós Aladár-díjához Ágoston Zoltán mondott laudációt.

hír

Az idei Komlós Aladár-díjasok: Kőbányai János és Takáts József

November 21-én kedden, 17 órakor vehették át a Komlós Aladár-díjat az idei díjazottak, Kőbányai János és Takáts József a PIM-ben. A díjosztással egybekötött esten Heller Ágnes filozófus és Ágoston Zoltán kritikus, a Jelenkor főszerkesztője mondott laudációt.

Ott jártunk

Hagyomány mint forradalom

Hagyomány és fordulópont: Esterházy recepciója a kelet-európai régióban címmel rendez nemzetközi tudományos konferenciát a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) április 27-én. - Szántai Márk beszámolója.

Déry-díj – Laudációk

Selyem Zsuzsa, Takáts József és Zoltán Gábor Déry-díjához

Az idei Déry-díjakat október 21-én Selyem Zsuzsa, Takáts József és Zoltán Gábor vehette át. A díjazottakat Demény Péter, Keresztesi József és Závada Pál méltatta. 

Déry-díj

Átadták az idei Déry-díjakat

A Déry Tibor-díjat évenként olyan alkotók kapják, akik a magyar irodalom művelésében kimagasló eredményeket értek el. Ebben az évben Selyem Zsuzsa, Takáts József és Zoltán Gábor vehette át a díjat.

Ott jártunk

Ritkán jutnak el a nagyközönséghez a szakkönyvek

Az Osiris Könyvkiadó az egyik legigényesebb magyarországi tudományos és szépirodalmi könyvműhely. Pogátsa Zoltán, Szabó Márton, Takáts József és Jeszenszky Géza frissen megjelent köteteit a könyvfesztiválon mutatták be. Ott jártunk.

INTERJÚ

Takáts József: Ötvözet és elmozdulás

A szabadság védelmében elmondott szavak mindig aktuálisak – Fehér Renátó interjúja az Artisjus-díjas Takáts Józseffel, A megfelelő ötvözet című tanulmánykötet szerzőjével.

Díj

Tőzsér Árpád az Artisjus irodalmi nagydíjasa

Erről az Euphorboszról beszélik című válogatáskötetéért Tőzsér Árpád kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat 2016-ban. A fiatalabb szerzők közül Bognár Péter és Gerőcs Péter, a középgenerációból Beck András és Takáts József részesül a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület irodalmi elismerésében.

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – Előhívás Takáts József könyvéről

A Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című sorozatának estjén Takáts József: A megfelelő ötvözet – Politikai eszmetörténeti tanulmányok című könyvéről beszélgettek a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György. A Litera Rádióban meghallgathatják a teljes beszélgetést.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Beszéd a városról


Kezdő dátum: 2005-04-09 10:30:00
Pécs

"Sturm und Drang"-vita


Kezdő dátum: 2005-04-06 17:00:00
Bp, VI., Nagymező u. 8.

Korszakok és mítoszok a magyar irodalomban (VI/6.)


Kezdő dátum: 2005-03-10 10:05:00
Bartók Rádió

Téli könyvbemutatók az ITI-ben

MTA Irodalomtudományi Intézete, Eötvös Könyvtár (Bp, XI., Ménesi út 11-13., 1. emelet)
Kezdő dátum: 2005-12-07 11:00:00

Jelenkor lapszámbemutató

Alexandra Pódium (Alexandra Könyváruház, Bp, V., Nyugati tér)
Kezdő dátum: 2005-09-09 15:00:00

JAK-tábor

Szigligeti Alkotóház
Kezdő dátum: 2005-08-27 10:00:00

Kiállítás-megnyitó: Undok szép világ

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V. Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2005-06-23 17:00:00

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló extra - Mini útirajzok

2013. december 30.

Az év végére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük idei legkedvesebb netnaplóinkat. Mára az idei Netnapló-díjas Takáts József 2013. július 27-ei naplóját ajánljuk.

Netnapló

Az új Ádám

Takáts József - 2013. július 28.

Irány a Galleria, amelyen június óta „magyar zászló” leng: a modern magyar festészetet bemutató kiállítás óriásplakátja, rajta Bortnyik Az új Ádám című festménye. - Takáts József római naplója, vasárnapról.

Netnapló

Mini útirajzok

Takáts József - 2013. július 27.

Sienában az igazi csoda a Libreria Piccolominiben várt: a Pinturicchio festette terem a dómban. Színek, tágasság, fényesség, sokféleség, világszerűség. Csoda, benn a csodában, hiszen a dóm is csoda, belülről talán a legszebb, amit valaha láttam. S a város is, valószerűtlen, tekervényes, jósolhatatlan utcáival – ezért is lett Vas nagyszerű sienai költeményének Az őrült város a címe... - Takáts József naplója szombatról, Rómából.

Netnapló

Könyvesboltban

Takáts József - 2013. július 26.

A kultúrában a mennyiség is számít. Ahol sok fizetőképes vásárló van, ott nagyobb lehet a kultúra tágassága és szélessége, s a saját hagyományok jelenléte is. Ahol szegények a minőségi vásárlók, ott szűkössé válik a kultúra horizontja, és szűkül a hagyományok jelenléte is.  - Takáts József naplója Rómából, péntekről.

Netnapló

Artisták

Takáts József - 2013. július 25.

Néhány napja a Piazza Minerván – szoktam néha ücsörögni késő délutánonként ezen a téren, a Santa Maria sopra Minerva templom lépcsőjén – észrevettem egy taxist, aki fuvarra várva nyitott kocsiajtónál valami dzsesszt hallgatott, elővette a trombitáját és fújta, beszállt ő is az előadásba, nem is rosszul. - Takáts József naplója Rómából, csütörtökről.

Netnapló

A likőr

Takáts József - 2013. július 24.

Nemrég adták át az olasz irodalom egyik legtekintélyesebb díját, a Strega-díjat (5000 euróval jár és egy palack likőrrel, amit egyből meg is kell húznia a győztesnek, tudniillik a névadó mecénás a Strega likőrgyár): nem az a szerző nyerte, akinek szurkoltam. - Takáts József naplóját olvashatják Rómából. Íme, a szerdai nap.

Netnapló

A hős, a besúgója, a gyilkosai és az unokaöccse

Takáts József - 2013. július 23.

A politikai gyilkosság 1937-ben esett Franciaországban, ahol emigrációban élt Carlo Rosselli, egy harcos szocialista szervezet vezetője, akit egy nyári napon, testvérével együtt, megöltek egy francia szélsőjobboldali terrorszervezet tagjai. - Takáts József naplója keddről.

Netnapló

Szegényen, gazdagon

Takáts József - 2013. július 22.

Noha naplót kellene írnom, inkább „római levelek” vagy inkább „jegyzetek” lesznek ezek – a napló nem az én műfajom. „Én, én, én, én”, az őszinteség, az énkiteljesítés, az önfeltárás, az énmegmutatás kultúrája: ez nem az én asztalom. Sőt, akár az ellenfelemnek is nevezhetném, ha nem volna olyan átfogó, s ezért legyőzhetetlen, bennem is jelenlévő kulturális jelenség. - Ezen a héten Takáts József írja a naplót a Literán Rómából. Ez az első bejegyzése.