hirdetés

Keresési eredmény a(z) „tamás gáspár miklós” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

TGM 70

Jánossy Lajos: Megalkuvás nincs – TGM 70

Az antik etika bázisán lábát szilárdan megvető, a mindenkori zsarnokság fölött pálcát törő ítélő erőre, a hit elszántságát a próbatételeknek kitett emberben ébren tartó prófétai erélyre, az elesettek iránti irgalmas, evangéliumi figyelemre hagyatkozik. – Tamás Gáspár Miklóst 70. születésnapján Jánossy Lajos köszönti.

PUBLICISZTIKA

Tamás Gáspár Miklós: Magyar remekírók

„Nemzeti klasszikusainkat ezentúl mint Bayer Zsolt előzményeit lapozhatjuk; talán még nem tudjuk, hogyan végződik a könyv, de tudjuk, hogyan végződik a magyar irodalomtörténet”– Tamás Gáspár Miklós írása annak kapcsán, hogy Bayer Zsolt művét is beválogatják a Nemzeti Könyvtár című, Kerényi Imre által szerkesztett sorozatba.

Publicisztika

Tamás Gáspár Miklós: Vörösmartyus vigili oculo tenendus

De mit keres József Attila neve utcaföliraton, Tisza István országában? Már nincs Beszélő, Holmi, 2000, BUKSZ, Esély, Lettre stb. – a megvetett és elátkozott 1989 folyóiratai megszűntek, ilyen-olyan-amolyan okokból –, halk sóhaj se hallatszik utánuk. – Tamás Gáspár Miklós írását olvashatják.

Magasiskola

Bertolt Brecht: Akik elmehetnek

Hogy tartsuk vissza őket, / Akik el is mehetnek? / Embereket szorultságukban / Nem marasztalhat senki. − Magasiskola rovatunkban Bertolt Brecht versét olvashatják Tamás Gáspár Miklós fordításában.

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – Magyarírás

A Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című sorozatának legutóbbi estjén, április 7-én a Tamás Gáspár Miklós HVG-ben megjelent cikke nyomán kialakult vitáról beszélgettek a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György. – A beszélgetés teljes hangfelvételét meghallgathatják a Litera Rádióban.

Előhívás

ELŐHÍVÁS – Magyarírás

2015. április 7-én, kedden 19.30-tól a Litera és a Nyitott Műhely Előhívás című sorozatában Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György a Tamás Gáspár Miklós HVG-ben megjelent cikke nyomán kialakult vitáról beszélget a Nyitott Műhelyben.

2FLEKKEN

Mi is az, hogy „IRODALOM ÉS POLITIKA"?

Márpedig ha van valami, amit a mai irodalom nem mutat, az éppen ez az egység. Az irodalom tele van alternatívával, mert továbbra is úgy írnak, mintha még lenne ellenhatalom, ellenkultúra, alternatív szociális kozmosz. Az irodalom egyik lehetséges nézete ma, hogy az egykori szabad politika halvány nyoma. - Tamás Gáspár Miklós 2flekken.

2flekken

Politikailag korrekt tárca

Öt-hat országban voltam már kapatos haverokkal, de a szesz befolyása alatt se derült ki mindeddig, hogy bárki is homofób, szexista vagy fajgyűlölő lett volna a szíve mélyén... - Tamás Gáspár Miklós írása a 2flekken rovatban.

2 FLEKKEN

Hűség és bizalom

"A XIX-XX. századi polgári regény alaphelyzete a házasságtörés (...) Története csak a hűtlenségnek van. Ez is mutatja, hogy az irodalom nem jó mindenre. A hűség kalandja az emberi érzelemtörténet megíratlan fejezete." - Tamás Gáspár Miklós 2flekken.

2FLEKKEN

Műveltség meg színvonal

A műveltségnek egyébként rossz sajtója van válságos időkben. Kétségbeesett emberek újra s újra megkérdezik - s ugyan ki neheztelhet rájuk emiatt - , hogy ment-e a műveltség által a világ elébb... - Tamás Gáspár Miklós 2 Flekken.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Szépírók Társasága Őszi Fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-10-28 11:00:00

Időnk Eörsivel - könyvbemutató

Merlin Színház (Bp, V., Gerlóczy u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-06-05 19:00:00

Szellemvasút

Óbudai sziget
Kezdő dátum: 2006-08-13 14:00:00

Guy Debord: A spektákulum társadalma

Magiszter Könyvesbolt (Bp, V., Városház u. 1.)
Kezdő dátum: 2006-06-26 17:00:00

Más-e ez a kapitalizmus?


Kezdő dátum: 2005-03-19 19:00:00
Bp, VI., Révay u. 16.

Globfeszt

Gödör Klub (Bp, V., Erzsébet tér)
Kezdő dátum: 2005-12-03 12:00:00

Globfeszt

Gödör Klub (Bp, V., Erzsébet tér)
Kezdő dátum: 2005-12-02 12:00:00

Tamás Gáspár Miklós estje

Spinoza Kávéház (Bp, VII., Dob utca 15.)
Kezdő dátum: 2005-10-12 19:00:00

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

A transzilván hagyomány jegyében

2008. június 17. - Csordás Gábor
Nem tudom, miért, Witold Gombrowicz elmés mondása jut eszembe erről, ha jól emlékszem, még a háború előtt vetette papírra: pisztolyt csináltunk Istenből, hogy Marxra lövöldözzünk vele. Most meg már mindenre, ami mozog. Hát ne mozogjon, a kutyaúristenit! Maradjon meg a mi ősi keresztyén izénk, ami megtartott minket porló sziklának a zajló tengeren.

A szaunában szenvedek

2007. november 24. – Scherter Judit
Lógó mell, sörhas, egyenesre vágott kövér lábfej, csapott váll, szederjes bőr, rövid kar, rövid lábszár, sárga sarok, kimeredő köldök, gombás körmök, aszott fenék, bütykök, göcsörtös térdek, pipaszár lábak, görbe combok, lúdtalp, tyúkmell, pulykanyak. Miért-e gyötrő látvány, miért vagyunk ily csúnyák mi, emberek? Csakis mi, mert ki látott már visszeres lábú tengelicét, narancsbőrű farkast, rossz helyen szőrös kígyót?

Február tizenharmadika

Tamás Gáspár Miklós
Apám tekergőknek nevezett bennünket, de sütött krumplit, adott hozzá aludttejet, dominóztunk, és néztük kinn a ködöt. Apám, gondolom, beteget jelentett, vagy másképp kimentette magát, s játszott velünk, nagyon türelmesen. Azóta se éreztem magam ekkora biztonságban.
            Künn köd, hó, hideg, bévül meleg, étel, játék, föltétel nélküli szeretet.

Február tizenkettedike

Tamás Gáspár Miklós
Általános viszolygás is, kb. húsz éve először nem vettem újságot, még interneten se néztem meg. El kéne költözni, ki kéne vándorolni, nevet változtatni – illetve meg kéne javulni, és nem a falat hibáztatni a rá hányt borsó miatt. Talán a borsó vacak.

Február tizenegyedike

Tamás Gáspár Miklós
A Fővám téri villamosmegállóban tűrhetően fogalmazott antiszemita fölirat, a 49-es villamoson az antiszemita fölirat már kevésbé jó nyelvileg. Hanna még csak 6 betűt tud elolvasni, ez hála Istennek nem elég.

Február tizedike

2007. február 8. - Tamás Gáspár Miklós
...nálunk azonban (és Ausztriában) a barokk ellenreformáció vidékre szorította a kálvinizmust (az ún. erdélyi emlékírókban semmi „vidéki” nincs még, Bethlen Miklós lehetne igazi grandseigneur a poitou-i birtokán) és illegalitásba a janzenizmust, Pestre már csak valami tiroli-vorarlbergi árnyalatú szlovák katolicizmus jutott, így hát a megbánásnak nincs nyelve.

Február kilencedike

2007. február 07. - Tamás Gáspár Miklós
…mintha a Madison (Wisconsin)-i egyetem egyik antropológusát olvasná a dél-gambiai népszokásokat és balladákat összegyűjtő svéd expedíciónak a francia nyelvű előszóval ellátott, Uppsalában megjelentetett beszámolójáról. A szerzőt mintha jobban érdekelné a Cornell University rivális tanszékének a fölfogása, mint Dél-Gambia.

Február nyolcadika

2006. 02. 06. - Tamás Gáspár Miklós
Szabó T. Anna kötetének címadó verse – Elhagy – benyomásom szerint túl fogja élni a még ifjú évszázadot. Nem „Spitzenleistung”. És bár ezt líráról szólván nem illik bevallani, tanultam belőle valamit. Anyákról és gyerekekről. Persze ez nagyon érdekel most.

Február hetedike

2007. 02. 05. - Tamás Gáspár Miklós
Manchesterben is azt tapasztalom, mint mindenütt mostanság: az értelmiség radikalizálódik – még Lengyelországban is roppantul népszerű, divatos marxista folyóirat jelenik meg újabban, a Krytyka Polityczna, szerzőiket fölkapta a napisajtó…

Háromból egy tucat

2005. 06. 07. - Láng Zsolt
A zsidók szerint harminchat igaz ember van, volt és lesz, ők a világegyetem rejtett oszlopai, és az a feladatuk, hogy igazolják a világot Isten előtt. Ha valaki ráébred, hogy igaz ember, azon nyomban meghal, és más veszi át a helyét. Az én tucatomról tehát hallgatok.