hirdetés

Keresési eredmény a(z) „tar sándor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Részlet a könyvből

Tar Sándor: Tájékoztató (részlet)

Január közepén, a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatták be a Tar Sándor műveiből és eredeti dokumentumokból összeállított, Tájékoztató című kötetet. A debreceni Déri Múzeumnál, Lakner Lajos szerkesztésében, kísérőtanulmányokkal megjelent kötetet Tar Sándor Szőke város című, 1969-es versével ajánljuk.

OTT JÁRTUNK

A hazaút viszontagságai

Tar Sándor sokat járt a Hajdú-bihari Napló szerkesztőségébe, hazafelé a róla elnevezett emléktúra állomásain időzött. Azóta néhány kocsma bezárt, egy-két hely neve megváltozott, de ezek a viszontagságok idén sem akadályozták az író tisztelőit abban, hogy szeptember 30-án összegyűljenek, és nekivágjanak a városi felolvasó-kirándulásnak. – A XIII. Tar-túráról Juhász Tibor írt.

A hét prózája

A hét prózája – Tar Sándor: Ennyi volt

Kellene nekünk, munkálatlanoknak is valamiféle menekülttábor, hogy ne rontsuk otthon a levegőt meg a hangulatot az örökös kesergéssel, semmittevéssel. Oda aztán be lehetne hajtani mindenkit, munkanélkülieket, hajléktalanokat, koldusokat, árvákat, meg aki általában útban van vagy rontja a városképet. – Tar Sándor novelláját Nagy Gabriella ajánlja. 

Interjú

Horváth Csaba: Ott van a gombóc az ember torkában

Tarnál nincsenek ideológiák, ő ingerszegény környezetben élő emberek természetrajzát, történeteit írja le csodálatosan. Ezen ingerszegény környezethez képest ábrázolja a hősök lelki nyomorát... – Horváth Csabával, a Forte Társulat rendezőjével a két legújabb előadás, a Bűn és bűnhődés, valamint A te országod kapcsán Kirilla Teréz beszélgetett.

Előhívás retró

ELŐHÍVÁS RETRÓ – Tar Sándor művéről

Előhívás retró címen 2008 óta tartó Előhívás című sorozatunk első beszélgetéseiből válogatunk most induló, új sorozatunkban a Litera Rádióban. Elsőként Tar Sándor A 6714-es személy című művéről szóló beszélgetést hallgathatják meg, 2009-ből.

interjú

Keresztury Tibor: Akiknek ma sem osztanak lapot

Nézz körül a mai Magyarországon: minden utcasarkon, minden borozóban megannyi Tar Sándor-hős kéreget és fixálja üveges tekintettel a kezében tartott poharat. Ma este a Trafóban mutatják be a Forte Társulat, Horváth Csaba rendezésében Tar Sándor-Keresztury Tibor drámáját A te országodat. - Keresztury Tiborral beszélgettünk.

A hét prózája

A hét prózája – Tar Sándor: Ház a térkép szélén

Az életmű legerősebb, kivételesen termékeny periódusának egyik kulcsdarabja olyan szereplőarzenált léptet színre, és olyan magába szippantó, fojtó atmoszférát teremt, hogy sokadik olvasásra is levegőért kapkod a naivnak és gyanútlannak ilyeténképp pedig egyáltalán nem mondható befogadó. Hortobágyi horror-sztori a boldog békeidőkből, amikor még a liba volt a biznisz tárgya, nem az ország maga... – A hét prózáját Keresztury Tibor választotta. 

A hét prózája

A hét prózája - Tar Sándor: A leghidegebb éjszaka

Hit és kétely híján maradtunk. Ellenben Tar novellája még állít valamit, még karácsony van, nagyon is karácsony... - A hét prózáját, Tar Sándor A leghidegebb éjszaka című novelláját Jánossy Lajos választotta.

INTERJÚ

Egy pária sorstörténete - Interjú Bán Zoltán Andrással

Az Könyvfesztivál talán legkülönösebb kötetével jelentkezett a kritikusként és prózaíróként egyaránt jól ismert Bán Zoltán András. A Keserű nevű ügynök története olyannyira emlékeztet Tar Sándor alakjára és lelepleződésére, hogy a könyv folytonosan a fikciós széppróza és a dokumentumregény határán egyensúlyozik. - Bán Zoltán Andrással Keresztury Tibor beszélgetett.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája - Tar Sándor: Néha úgy elmennénk

A mi utcánk olyan könyv, hogy bármikor felütöd, benne ragadsz, olvasod és nem unod. Nevetsz, közben megjelenik a szemed sarkában egy könnycsepp. Vagy éppen megborzongsz az undortól és attól, hogy felismered, mennyire a tied is mindaz, amit olvasol. - A hét prózáját Szekeres Dóra választotta.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Negyvenhat gimnazista

Ménes Attila - 2016. február 28.

Olyan apróságok is stimmelnek, mint például, hogy a melósok kezeslábasa nem nézhet ki úgy, mintha most vették volna a munkaruházati boltban. − Ménes Attila Bihari című, Tar Sándor ügynökmúltját feldolgozó darabjának bemutatója február 27-én, tegnap volt a Katona József Színházban. A főpróbahét vasárnapi napjáról szóló bejegyzését olvashatják.

2 kiló 20 deka másfél nap alatt

2008. október 26. – Barta András
Az első szeretőmet nem mondhatom meg, hogy hívták, mert a falusi helyi erők még mindig apró darabokra cincálnák, mert fiú, és én is fiú vagyok. Engem mégsem cincálnának apró darabokra, mert a fővárosi falusiak buzulhatnak, azoknak meg van engedve, míg a falusi falusiaknak egészen tilos -- no, persze, szétcincálás terhe alatt.

Petőfi non coronat

2008. október 25. – Barta András
….mondtam, hogy a mélybe tegye. Nem baj, kicsit iszom belőle, visszateszem a mélybe. Végig azon rágódom, hogy mit csinálok itt, és azt mért, de ez nem akadályoz meg benne, hogy egyenesen kényelembe helyezzem magam az ágyán, még a cipőmet is levetettem.

Egy kód meghatározatlan használata

2008. október 24. – Barta András
Hol helyezkedik el Tar Sándor művészete? Félek, hogy el se helyezkedik, félek, hogy amint seggét elhelyhezné oz paradisum belei, ozun pillanat ben úgy elszáll, ahogy az írás, pedig az köztudomásúlag megmarad. Maradj velünk, béláné, maradj velünk. Tényleg, bélának béláné a felesége, még ha tagadja is, nincs mit letagadnia -- no, legalább a korából. Háromdecis néni a kapuban söpröget.

Ihlet és nemzet

2008. október 23. – Barta András
Azt hittem, csak nagyon elszigetelődtem erünniszi magányomban, s csak lemaradtam a szaftos zavargásokról, a kellemes budapesti kergetőzésről, de akárhogy keresem a hírekben, meg kell állapítanom, hogy most, 2008 őszére már nagyon szemfüles lett ez a másik erőszakcsoport aka ungárische rendőrség, és bár a világ vicce volt az elkötött tankocska, amely végigszáguld a Madách Imrea téren, most talán kivételesen már én se bánom, hogy a fasiszta gecik nem borogathatnak annyi környezetszennyező autót fel.

Átjárók

2008. október 22. – Barta András
Magam sem tudom, hogy könyörögtem ki magam a náci buzi lakásából, és azóta tudom, hogy senkihez se rohangálunk fel csak úgy. Örülök, mert ez a náci buzi, a reménytelen menthetetlenségek, a borzasztó, homoszexuális semmilyenségek – ezek lesznek az átjáró majd nekem Tar Sándor hasonlóan biztató világába.

Bach és az ellenállás

2008. október 21. – Barta András
… ellenállok a megszerkesztettség kísérletének, email postafiókot se nézek, a google-be se írom be, vajon mikor válik már végre a magyar nyelv izolálóvá? […]Az írásban sem találok kielégülést, pedig ideje volna már. Együnk.

Negyedik nap – tévét néz, olvasgat

2003. 11. 16. - Kiss Ottó netnaplója
Kétféle dolgot tudok, az egyik a rakott, a másik a töltött káposztás konzerv, ezeket lehet kapni a sarki boltban, csak fel kell nyitni valamelyiket, beleönteni egy edénybe, és három perc múlva már lehet is enni. Nagyon rossz, de csillapítja az étvágyat. Aztán már csak várni kell, várni, hogy valaki végre betévedjen a lakásba, kerülgesse darab ideig a mosatlanokat, és amikor már nem bírja tovább, úgyis elmosogat.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Forte Társulat / Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod


Kezdő dátum: 2016-02-24 20:00:00
Forte Társulat / Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod. Tar Sándor novelláiból írta és színpadra alkalmazta Keresztury Tibor.

Forte Társulat / Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod


Kezdő dátum: 2016-02-23 20:00:00
Forte Társulat / Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod. Tar Sándor novelláiból írta és színpadra alkalmazta Keresztury Tibor.

Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod - premier


Kezdő dátum: 2015-12-17 20:00:00
A te országod című darab premierje a Trafóban. Tar Sándor novelláiból írta és színpadra alkalmazta Keresztury Tibor.

Bevezetés a pokolba - Tar Sándor életművéről


Kezdő dátum: 2015-12-16 18:30:00
Keresztury Tibor író, szerkesztő, irodalomtörténész, kritikus tart előadást Bevezetés a pokolba címmel Tar Sándor életművéről.

Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod - premier


Kezdő dátum: 2015-12-16 20:00:00
A te országod című darab premierje a Trafóban. Tar Sándor novelláiból írta és színpadra alkalmazta Keresztury Tibor.

Szellem-idézés

Alexandra Kávéház (Bp. VII., Károly krt.)
Kezdő dátum: 2007-03-28 19:00:00

Összejátszás

Merlin Színház (Bp. V., Gerlóczy u. 4.)
Kezdő dátum: 2006-12-02 19:00:00

A kékszakállú herceg csodálatos élete /Túlélési gyakorlatok

Katona József Színház (Bp. V., Petőfi S. u. 6.)
Kezdő dátum: 2006-04-20 19:00:00

A mi utcánk


Kezdő dátum: 2005-03-25 20:35:00
Kossuth Rádió

A mi utcánk


Kezdő dátum: 2005-03-24 20:35:00
Kossuth Rádió
További találatok