hirdetés

Keresési eredmény a(z) „tarr béla” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍR

Húsz éve mutatták be a Sátántangót

Idén lesz húsz éve, hogy a hazai mozik bemutatták a Sátántangót, a magyar filmművészet egyik legmonumentálisabb alkotását. Szinte napra pontosan a jubileumhoz igazodva az A38 Hajó szerzői esttel tiszteleg Tarr Béla és Krasznahorkai László műve előtt: a film főszereplője, egyben zeneszerzője, Tarr régi alkotótársa, Víg Mihály adja elő a Sátántangó zenéjét.

Hír

Tarr-szimpózium Szegeden

A szegedi Grand Caféban május 22-én A Tarr-univerzum címmel szimpóziumot rendeznek.

Neveket akarok hallani

 Anita, arcán lemondó grimasszal, a telefonhoz siet, kezében a kis telefonregisztere, az anyjától kapta, ocsmány, lila.\\r
     Természetesen fiút tárcsáz: Árpit - nyílt színi provokáció, jogos, megérdemlem. Ez jár a hazugságért: hányattatás. Vele tarthatnék, ha akarnék, de nem tartok, mert nem akarok.

Vágvölgyi B. András: Tokyo Underground

"Bőven megváltozott tehát a világ és Japán viszonya - Vágvölgyi ennek figyelembevételével bővítette, írta újra könyvét. Manga, anime, poplektűr és irodalom, nyugdíjas terroristák és szamurájhagyomány, gáztámadás, hasfelmetszés, vírusmarketing, cybersushi, bordélynegyedi kultúra, shinto boszorkányok, és a Zen a plasztikkütyü-gyártás művészetében - Vágvölgyi mindent megírt az underground Japánról, amit ma tudni lehet róla."

Mondat a határon

A Seiobo zárt mondatvilágában az elbeszélések között különleges kapcsolódás van. A történetek, amint azt a szövegek előtti Fibonacci-számok is jelzik, az aranymetszés szabályai alapján követik egymást. Minden újabb történetben benne rejlik az előző két elbeszélésnek az összege, ám nem abban az elsődleges értelemben, hogy a narráció ismétlődik, vagy konkrét figurák bukkannak fel újra; inkább beszélhetünk egy láthatatlan ívről, amely azonban ebben a láthatatlanságban hozza létre a kötet kontextusát.

film

A londoni férfi

Simenon érzékeny lélekrajzú történetét Tarr a saját világlátásának megfelelően szabja át: a kárhozatot meséli el újra, miszerint mindig van lejjebb.

film

A preparátorművészek

A 37. Magyar Filmszemle nagyjátékfilm-kategóriájában komoly várakozás előzte meg Pálfi György új filmjét, a Taxidermiát. A film Parti Nagy Lajos írásaira – gerincében A hullámzó Balaton című novellájára – épít, melyekből a rendező és Ruttkay Zsófia írták a forgatókönyvet.

Fordítói műhely

Csendes forradalom (1. rész)

Az itt következő írás szerzője Tim Wilkinson, a mai magyar irodalom egyik legjelentősebb fordítója, aki többek között Márton László, Garaczi László, Bodor Ádám, Hamvas Béla és Kertész Imre műveit ültette át angolra; jelenleg Kertész Felszámolás, Kaddis a meg nem született gyermekért és Sorstalanság című művein dolgozik. Az írás - melyet két részben közlünk le - a Context című irodalmi folyóirat 14. számában jelent meg.

Fordítói műhely

Csendes forradalom (1. rész)

Az itt következő írás szerzője Tim Wilkinson, a mai magyar irodalom egyik legjelentősebb fordítója, aki többek között Márton László, Garaczi László, Bodor Ádám, Hamvas Béla és Kertész Imre műveit ültette át angolra; jelenleg Kertész Felszámolás, Kaddis a meg nem született gyermekért és Sorstalanság című művein dolgozik. Az írás - melyet két részben közlünk le - a Context című irodalmi folyóirat 14. számában jelent meg.

Filmszínházmuzsika

"eliszom inkább, eliszom”

"…a film jelenidejéből beszél (magában) az író, reflektálva aktuális, az alkoholizmus végső stádiuma okozta lelkiállapotaira, valamint ifjúkorából előszivárgó emlékeire, melyek nyersanyagai lennének az írásnak, ami az élethez kapcsoló utolsó szalmaszálként számára megadatott.”
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Még most sem szoktam meg egészen

2008. 02. 14. - Varga Zoltán Tamás
A hang messziről kúszik elő, talán egy másik tartományból, életek, szerelmek, helyszínek kavarognak, egy el nem költött vacsora, egy félbeszakadt beszélgetés. A versek többszöri újrahallgatás után is meglepnek, van bennük valami vibráló kimondatlan vagy kimondhatatlan alázat. Rendszerhiba. Ezt írja ki a gép, néhány óra munka után. Automatikusan kilép. Még nem fogtam fel egészen, de eltűntek a nem mentett anyagok.

A Gitár

2007. május 4. – Kerékgyártó István
          Mutass valamit, vetem oda nagylelkűen. Hendrixel próbálkozik, ujjai akadoznak, nyelvét kidugja, 46-os lábával veri a ritmust.
          Aztán én következem, fonva pengetek, és csak kétszer rontom el, de ő mintha észre sem venné, bólogat.

Február kilencedike

2007. február 07. - Tamás Gáspár Miklós
…mintha a Madison (Wisconsin)-i egyetem egyik antropológusát olvasná a dél-gambiai népszokásokat és balladákat összegyűjtő svéd expedíciónak a francia nyelvű előszóval ellátott, Uppsalában megjelentetett beszámolójáról. A szerzőt mintha jobban érdekelné a Cornell University rivális tanszékének a fölfogása, mint Dél-Gambia.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

DVD-bemutató Tarr Béla filmjéből


Kezdő dátum: 2005-02-17 17:00:00
92, Rue Bonaparte, 75006 Paris

Revitalizáció: Pszeudo az Eat art nevében

Műcsarnok (Bp, XIV., Hősök tere - Dózsa György út)
Kezdő dátum: 2005-07-28 18:00:00