hirdetés

Keresési eredmény a(z) „thomas mann” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

ELSŐ KÖZLÉS

Thomas Mann: (Micsoda csoda, végre kiderült...)

Február 4-én mutatták be az Örkény Színházban Ascher Tamás és Gáspár Ildikó rendezésében Thomas Mann regényének színpadi adaptációját, a József és testvéreit. Az előadásban elhangzó dalt Térey János fordította, ezt olvashatják most nálunk.

A hét prózája

A hét prózája – Thomas Mann: A varázshegy

"Castorp János... véletlenül a svájci hegyek közé kerül, egy tüdőbeteg szanatóriumba s különböző lelki tusák és szerelmi kalandok után ottreked. Kilenc évig él a havasok között, a «Varázshegy»-en, mely akaratát megbénítja", ajánlja 1922-ben a Nyugat szerkesztője Thomas Mann regényének részletét Kosztolányi Dezső fordításában. A hét prózáját Nagy Gabriella választotta. 

Thomas Mann: Egy apolitikus meglátásai

A napokban jelent meg a monumentális, német nyelvű Thomas Mann kritikai összkiadás legújabb, tizenharmadik kötete.

hír

Megjelent Thomas Mann és Arnold Schönberg levelezésének gyűjteménye

E. Randol Schönberg, a Los Angeles-i Holocaust Múzeum igazgatója, a híres komponista Arnold Schönberg, unokája gyűjtötte össze, és adta ki nagyapja és Thomas Mann 1930 és 1951 közötti levelezését.

Thomas Mann Stuttgartban

Rendhagyó Thomas Mann- kiállítás nyílt a stuttgarti Literaturshausban. A Nobel-díjas író élete utolsó évében készült fényképeket, és az 50-es évek kulturális életét bemutató tárlat 2009. december 22-ig várja az érdeklődőket.

Hír

Heinrich Mann bőröndje?

A Berlini Művészeti Akadémián február 17-én mutatták be azokat a dokumentumokat és leveleket, amelyekre Peter Stein lünebergi irodalomtudós bukkant rá Prágában. A Heinrich Mannhoz köthető iratokat tartalmazó bőrönd évtizedekig kallódott egy prágai lakásban, míg végül valaki felhívta rá az irodalomtörténész figyelmét.

Vágó Márta: József Attila

A Noran Kiadó a költő születésének századik évfordulójára újra kiadja a Szépirodalmi Kiadónál egykor megjelent könyvet, az akkori kiadást bővítve, javítva, s a József Attila-levelek fotokópiáival gazdagítva.

Dunajcsik Mátyás: Repülési kézikönyv

Dunajcsik Mátyás 1983-ban született Budapesten, azóta is itt él. 2001 óta publikál prózát, verseket és műfordításokat francia és angol nyelvből, 2005-től kezdve ír kritikákat a kortárs magyar irodalomról és esszéket Marcel Proust és Thomas Mann regényeiről. A tizenegy fiatal költőből álló Telep Csoport tagja. Jelenleg az ELTE BTK esztétika-francia szakos hallgatója.

Veszélyeztetett fajok enumerációja

A Jelenkor folyóirat szeptemberi számának élén Marno János és Aczél Géza versei olvashatók. Dreff János/Tóth Dezső Az utolsó magyartanár feljegyzései című regényrészletét (mely nálunk is olvasható) Csehy Zoltán, Gellén-Miklós Gábor és Halmai Tamás versei követik, Szvoren Edina Bolgár ritmus című novellája után pedig Sándor Iván közöl újabb részletet készülő regényéből, a lap szépirodalmi rovata végül G. István László és Miklya Zsolt verseivel zárul.

Isten hidege

Az Alföld új számában folytatódik Térey Jeremiás, avagy Isten hidege című drámája. Verseket közöl Keszthelyi Rezső, Tatár Sándor, Kántor Zsolt, Krusovszky Dénes és Tass Marianne, olvashatjuk továbbá Vári Attila és Vajda Mihály írásait, recenziókat Ladik Katalin, Nádasdy Ádám könyvéről. Parti Nagy Lajos írását, Győrffy Miklós tanulmányát és Krusovzsky Dénes verseit nálunk is olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

netnapló

Néha elgondolkodom

Balázs Attila - 2018. április 7.

Sandro Miller munkáin John Malkovich színészzseni látható, amint csodálatos átalakulási képességét bizonyítja azzal, hogy egyik pillanatban John Lennon, a másikban Andy Warhol, a harmadikban Albert Einstein vagy éppen Che Guevara. – A héten Balázs Attila írja a netnaplót. Negyedik bejegyzés.

Rémálomfejtés

2008. április 12. – Takács Zsuzsa

Rémálmát azonban senkivel sem sikerül megosztania, mert kőszívűsége miatt mindenki visszautasítja közeledését. A forgatókönyv és maga a film is álomjelenettel zárul, de Isak halálában végül a boldog hazatalálást éli meg. „Azt álmodtam, hogy állok a vízparton, és kiabálok a messzeségbe..., megkönnyebbültem.”– mondja. (Nem tudom, miért nem szeretem Isak álmának ezt a részét.

Transz

2008. április 11.  – Takács Zsuzsa

Reggel váratlan dolog történik, rendezőm reményei ellenére, a vártnál egy nappal korábban meghalok. Hiába várnak rám, színészem és rendezőm és a verskedvelő közönség, ilyen állapotban mégsem mutatkozhatom. Nem akarom elrontani a verseimmel való találkozás ünnepét.  Nem küldöm el a halálomról szóló e-mailt sem, mert közben megszólal a telefon, és én lemondom a részvételemet.

Szeretem a macsó hősöket

2008. március 26. - Farkas Péter
Kifejezetten kíváncsi lennék például arra a 16 éves fiúra, aki elballagott Örkényhez, és rendesen kioktatta; vagy a pofozkodó gestapósokat nézte 72-ben és 73-ban a Március 15. téren, vagy alig pár évvel később hajnalig rock and rollozott HK-val, hogy aztán másnap megtudja - intimpistáskodjunk egy kicsit - a Litera későbbi főszerkesztőjétől, hogy a még 24 órája sem ismert HK kora reggel felakasztotta magát;...

Jelen és múlt

2007. december 17. – Böszörményi Zoltán
Füst Milán Feleségem története című regényét viszem magammal a gépre. Hetekkel ezelőtt Szőcs Géza barátom azzal a megjegyzéssel hívta rá fel a figyelmemet: „Ezt feltétlenül el kell olvasnod, a magyar irodalom egyik legjobb regénye”. Nem hittem neki.

Füstköd mögül, avagy Főhős úr tisztán lát

2006. november 16. – Nagy Koppány Zsolt
Mit ad isten, hazafelé találkozunk egy másikkal is, akinek szintén köszönni kell, mert ismerjük, de annyira nem, hogy jóízű beszélgetésbe elegyedjünk. Bocs, nekem itt le kell szállnom, mondjuk otthonunktól körülbelül másfél kilométernyire, mikor látjuk, hogy levegőt vesz, és mesélni akar. Így teszünk. Langyos este van, gyalog megyünk tovább, és ami a legfontosabb: egyedül.

The Clown 5 – USA

2006. augusztus 25. – Balázs Attila
Ah, különben se történik semmi! Tán annyi, hogy a Sevilla lealázza este a Barcát. Tojunk rá, innen Iowából. Szóval, itt az van, hogy eléggé el lett szúrva valami (késő bánat). Tehát se krétai krétakör, se iowai búzatábla (búzakör?). Mindig is tudtunk jól választani. Így történt hát, hogy a Kolumbusz felfedezte Újvilágban Új-Anglia, Új-Franciaország, Új-Spanyolország, Új-Skócia stb., a sok új mellett nem jött létre Új-Magyarország is.

A szűrő mögött

2006. 08. 05. – Nagy Bandó András
Sokan csak akkor értik meg ideköltözésünk okát, amikor átlépik a falu határát, meglátva a gyönyörű tájat, leginkább pedig, amikor kimennek a kertünkbe. Ez egy olyan hely, ahol Isten is elüldögélne, ha pálinkával kínálnám. Még anélkül is. Pedig alig történik valami.

Karcolások vájataiban

2006. 08. 03. – Nagy Bandó András
Az ember azért tart kutyát, hogy legyen kit szeretnie. Akit biztosan szerethet minden nap. Nemcsak a kutyának, sőt, legfőképpen az embernek van szüksége a szeretetére. Mármint, hogy szerethesse a kutyát. Egy élőlényt. Jó az, aki érdek nélkül jó.

Könyvévszakok, vizek, városok

2005. 12. 19. – Harkai Vass Éva
Amikor az utóbbi 10—12 évben erre felénk több ízben is felmerült a menni vagy maradni kérdése, én erre mindig azt válaszoltam, s félig-meddig komolyan is gondoltam, hogy amiatt maradtunk, mert agyrém lett volna a könyvtárunkat visszavinni azon a  határon, amelyen egyszer már áthoztuk.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Esszékről esszéül

Bem mozi kávézója (Bp, Margit körút. 5/A-B)
Kezdő dátum: 2008-02-20 17:00:00

Találkozás Pawel Huelle-vel

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-06-07 19:00:00

Késelés villával

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-02-14 19:00:00

"Őszinteség- roham" Kornis Mihállyal

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2006-03-12 18:00:00

Mario és a varázsló


Kezdő dátum: 2005-03-10 19:30:00
Bp, VII., Erzsébet körút 29-33.

L1 táncnapok - az L1 táncközösség alkotóinak táncszínházi előadásai

ALTERRA – Kortárs Előadóművészeti Központ, Régi Zsinagóga (Szeged, Hajnóczy utca 12.)
Kezdő dátum: 2005-09-14 19:00:00