hirdetés

Keresési eredmény a(z) „tolnai ottó” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍR

Magyarország lesz a 2018-as Szlovén Könyvvásár díszvendége

2018. november 20. és 25. között rendezik meg a 34. Szlovén Könyvvásárt Ljubjanában, amelyen Magyarország díszvendégként szerepel, a vásár díszvendég írója Nádas Péter.

2flekken

Radics Viktória: Vidéki lelkület

A természet esztétikailag megbízhatóbb, nem csal, a természetes ember arca tisztább, a városi kultúrában rengeteg a silány, különböző formában giccses, gyatra teljesítmény, egy nagyváros mindent benyel... – Radics Viktória 2flekken.

Laudáció

Radics Viktória: Imago mundi

Nem könyveket olvasunk tőle, hanem, mindenki így mondja, Tolnait olvasunk, ahogy a zenében hallgatjuk Bachot, szinte mindegy, mit. Az ő mondatfűzése, ezt a felolvasásokkor különösen érezni, tényleg zenei és fugaszerű. – Tolnai Ottó Szépíró Díjához Radics Viktória írt laudációt.

HÍR

Tolnai Ottó Hazám-díjas

Szombaton ismét hét közéleti személy vette át a József Attila-versről elnevezett Hazám-díjat. Köztük van Tolnai Ottó író, költő is.

Ott jártunk

Vickó Árpádé a Balassi Műfordítói Nagydíj

2018. szeptember 27-én, csütörtökön második alkalommal adták át a Balassi Műfordítói Nagydíjat a Magyar Tudományos Akadémia felolvasótermében. A tavaly alapított díjat 2018-ban Vickó Árpád szerb műfordító, az Utas és holdvilág, az Örkény-egypercesek és az Asszony a fronton fordítója nyerte el. – Ott jártunk.

Kritika

A határtalanőr

Amennyiben Tolnainak a képzőművészetek iránti érzékenységére apellálok, akkor a Szeméremékszereket kollázsként méltathatom. Amennyiben filmes fogékonyságát hívom segítségül, Jancsó hosszú snittjei jutnak eszembe. – Tolnai Ottó Szeméremékszerek című könyvéről Jánossy Lajos írt kritikát.

Hír

Szerdán nyílik meg a Margó Fesztivál

Két nap múlva veszi kezdetét a Margó Irodalmi Fesztivál. Az egyedülálló eseménysorozatnak 2018. június 6-10. között idén is a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont. Az ötnapos fesztiválon fellép többek között Dragomán György, Kemény István, Mán-Várhegyi Réka, Krusovszky Dénes, Boldizsár Ildikó és Terézia Mora.

Folyóirat ajánló

Tolnai Ottó Térségünk egyik legjobb festőjéről

amikor is ő betoppan / túgy toppant be mint egy könnyű / karcsú vad mint egy antilóp / az arabok élénk ügyesen ugró / békeszerető gazellája / és aztán a városban (1) is / éppen úgy mozgott - A Forrás folyóirat 2018. májusi számát Tolnai Ottó versével ajánljuk.

Nagyvizit

Tolnai Ottó: Az interjú mint olyan (III. rész)

Milyen érdekes lett volna, egy vajdasági, északbácskai író, erdélyi taplógomba sapkával a fején nyilatkozik a pesti LITERÁ-nak könnycsepp-, illetve szívformájúnak álmodott interjújában, jóllehet nem lett interjú, ismét csak valami szuszogó motyogás lett... – Tolnai Ottóval készített nagyvizit-interjúnk harmadik, befejező része.

Nagyvizit

Tolnai Ottó: Az interjú mint olyan (II. rész)

Megkísérelem, ezért kísérleti költészet az én úgynevezett költészetem, megkísérelem valóssá varázsolni semmis kisebbségi költői létemet. Mit az égvilágon semmi sem támaszt, többszörösen is a semmiben lebeg... Legfeljebb ez a semmi, ha netán metafizikummá szilárdul. – Tolnai Ottóval készült nagyvizit-interjúnk második része.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Belgrádban

2008. június 26. csütörtök - Végel László

Sem előtte, sem, utána a magyarságnak nem volt olyan nagy az ázsiója, mint a kilencvenes évek elején. Az átlagembernek Magyarország jelentette a nagyvilágot, mert csak oda utazhatott, az értelmiség pedig a demokratikus magyar ellenzéket emelte piadesztálra. A magyar kultúra rangja olyan volt, hogy óvta a magyar kisebbséget is.

Vegyen érte fagyit

2006. 06. 06. – Rácz Péter
Egyébként nem csak azért volt időutazás a játéka, mert ősrégi dalokat adott elő, hanem a közönség miatt is. Mint egy temetésen, olyanokkal találkozik az ember, akivel 15-20 éve. Jé, még élnek? Mit csinálnak mindig? (És én?)

A vízzel elöntött Betyárvölgy felett

2005. 12. 21. - Harkai Vass Éva
A zentai után a topolyai volt az egykor tágasabb ország másodikként létrehozott művésztelepe, ahová az egész országból és külföldről is érkeztek képzőművészek, de írók is megfordultak itt. Egy alkalommal Weöres Sándor is járt itt, a művésztelep emlékkönyvében vers- és rajzrögtönzései őrzik a nyomát, az újvidéki Híd folyóirat le is közölte ezeket.

Weissbrunni levelek 1.

2005. 09. 05. – Bozsik Péter
Megegyeztünk abban, hogy írunk egy levelet a kormányfőnek, a kultuszminiszternek, a Vatikánnak, Tőkés Lászlónak, Ciccolinának, Kasza Józsefnek és Uhrin Benedeknek, legyenek szívesek, együttes erővel tiltsák be a kultúrát, ezzel nagy szolgálatot tennének a nemzetnek, mert megszüntethetnék lassú agonizálását. Cirkuszt és tűzijátékot a népnek! (És kevés kenyeret, mert ha sokat kapnak, a végén lázadozni kezdenek!)

Mennyien megúszták

2005. 08. 07. - Ágoston Zoltán
Bár lenne minél több honfitársunk olyan mélyen és termékenyen kétségbeesett, mint ő. Ámde kétségbeesésében, otthontalanságában, bármiféle fönsőbb instancia hiányában nemritkán a baseballütő a mértékadó és útmutató. (Hé paraszt, melyik út megyen, és azzal mutatja.)

A Dombos hete: Névsor

2005. 07. 08. - Szerbhorváth György
A sok hablaty után Ottó úgy döntött, inkább maga is beszél, nem olvassa fel szövegét. Azt a pódiumon nem mondta, csak nekem: azon se csodálkozna, ha húsz év múlva a dombosi löszfalon egy Bin Laden-arcképes molinó lógna. De legalábbis egy új Bin Ladené.
Úgyhogy inkább – szíves engedelmével, csak a Litera olvasóinak itt és most – bemásolom fel nem olvasott megnyitószövegét, úgyis jobban látszik ebből, hogy vagyunk. I

Huskó

2004. 01. 19. - Kőrösi Zoltán netnaplója

A körúti sarkon a Hotel Swing. Ötemeletes nagypolgári ház, az alsó szinten peep-show és kellékbolt, illetve az étterem. Állítólag az első három emelet már bordély, a felső kettőben még tartják magukat a lakók. A sarkon és végig az épület előtt fehér papírlapok világítanak a villanyoszlopokra ragasztva. Barna ragasztószalag tartja őket, és rajtuk (betűhíven) a következő felirat...

Árnyékul és holdfényül

2004. 09. 13. - Ladik Katalin
Azt mesélték, hogy a könyv valami raktárban hever évtizedek óta, mert hivatalosan nem lehet árulni a könyvesboltokban, ezért maga az író visz be időnként néhány példányt az antikváriumba. Így csak nagyon kevesen juthatnak a könyvhöz, de legfőképpen én nem, hiszen a hatvanas évek elején még nem utaztam külföldre, Magyarországra sem, és tudtam, hogy még jó ideig nem is fogok.

Példák gömbemberségre

2004. 09. 12. - Ladik Katalin
Lehetséges, hogy Indra gyöngyhálójában egy személyként az egész emberiség álmodja az egész emberiség közös álmát, az örökkévalóságot? Az ember örökkévalósága körforgás, bukás és felemelkedés örök körforgása. Ezt az "örök visszatérés" természetű örökkévalóságot példázza a James Joyce Finnegan's wake könyvének különös formája is, egy mély értelmű írói "tréfa".

Ernyőpulykák

2004. 09. 10. - Ladik Katalin
Régóta kísérnek - kísértenek az esernyők. Ezt a kis piros összecsukható ernyőt hordtam leggyakrabban magammal. Pedig gyenge volt a szerkezete, állandóan kifordította a szél, két év alatt sorban kitöredeztek a fém részek, nyiklett-nyaklott az egész ernyő, akárha egy részeg pulyka tárta volna ki szárnyait fölöttem, hogy elvigyen egy Emir Kusturica-filmbe.
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Nagyvizit Tolnai Ottónál II.

2017 nyarán meglátogattuk otthonában Tolnai Ottót. Nagyinterjút készítettünk, és filmet forgattunk vele Palicson, a Magyarkanizsa melletti tanyán és Szabadkán. A filmet 2018-ban, a költészet napján mutatjuk be. Ünnepi előzetesként nézzenek meg egy újabb részt a beszélgetésből. – LiteraTV.

LiteraTV

Nagyvizitben Tolnai Ottónál

Nemrég meglátogattuk Tolnai Ottót. Nagyvizit-interjút készítettünk vele, Palicson, a Magyarkanizsa melletti tanyán és Szabadkán filmet forgattunk. Elsőként nézzenek meg egy részletet a palicsi beszélgetésből, melyben egy leégett moziról, a lószőr csikorgó zenéjéről, zsánerképről és molyrágta gobelinről mesél.

Határkönyv folytatásokkal

Tolnai Ottóval új esszé- és novelláskötetéről Jánossy Lajos beszélgetett a Könyvhéten. Kiderült, hogy az új, határhelyzetben álló könyv csupán része egy későbbi, alakuló regénynek, de szóba került a Mikola Gyöngyi által válogatott legszebb verseket közreadó kötet is.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

ELŐHÍVÁS – Tolnai Ottó: Költő disznózsírból c. könyvéről


Kezdő dátum: 2016-04-13 19:00:00
2016. április 13-án, szerdán este 7-től TOLNAI OTTÓ: KÖLTŐ DISZNÓZSÍRBÓL című könyve lesz a beszélgetés témája a Litera és a Nyitott Műhely ELŐHÍVÁS című sorozatában.

Valami súlyos termés. A Jelenkor Kiadó zenés költészet napi estje


Kezdő dátum: 2016-04-08 19:00:00
Tolnai Ottó, Térey János, Závada Péter, Szabó Márton István, Seamus Heaney és Petr Hruska versei

Tolnai Ottó: Világpor- beszélgetés, felolvasás és zene


Kezdő dátum: 2016-04-07 19:00:00
Tolnai Ottóval Mikola Gyöngyi irodalomtörténész beszélget.Közreműködik: Mezei Zoltán és Berta Csongor, a Szabadkai Népszínház színészei Zenél: Grencsó István. A könyvbemutató után, 21.00-től BARDO-koncert!

Hang-Kép-Szó


Kezdő dátum: 2015-12-16 19:00:00
A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia hagyományos Ünnepi eseményén laudációval és koncerttel köszöntötték a 2015. évben 70., 75., 80., 85. és 90. életévüket betöltött tagokat.

Tolnai Ottó-est a Filozófia Tanszék Kép-szöveg kurzusa keretében


Kezdő dátum: 2015-05-14 17:00:00
Tolnai Ottó estje Szegeden. Kiállítás, felolvasás és kerekasztal-beszélgetés.

KIŠ-ESSZÉ - Szimpózium és beszélgetés

Grand Café (Szeged)
Kezdő dátum: 2008-10-17 17:00:00

Kultúrcsempész Sínbusz-Fesztivál

Szeged – Szabadka (Gyülekező: Szeged, nagyállomás váróterme)
Kezdő dátum: 2008-10-15 10:00:00

Ajvár szerdán: Fövenyóra

Stúdió K Színház (Bp, IX. Ráday utca 32.)
Kezdő dátum: 2008-10-15 18:00:00

Ajvár szerdán: Helyszíni szemle

Stúdió K Színház (Bp, IX. Ráday utca 32.)
Kezdő dátum: 2008-10-08 18:00:00

Az Ex Symposion IVO ANDRIĆ lapszámának bemutatója

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-05 16:00:00
További találatok