hirdetés

Keresési eredmény a(z) „tompa andrea” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

hír

Új tagokat választott a SZIMA

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes éves és tisztújító ülésén az irodalmi osztály rendes tagjaivá választotta Bartis Attilát, Dragomán Györgyöt és Tompa Andreát, Karátson Endre szenior tag lett. Az osztály vezetője Imre Flóra maradt.

Hírösszefoglaló

Nemzetközi díjazottak és gyászolók

Elhunyt Richard Wilbur, kétszeres Pulitzer-díjas amerikai költő. Az idei Angelus Közép-Európai Irodalmi Díjat Oleg Pavlov orosz író vehette át, míg a Man Booker díjat George Saunders amerikai író kapta meg. Tompa Andrea pedig Natalie Gorbaniewska közönségdíjas. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Díj

Tompa Andrea Natalie Gorbaniewska-díjas

Ma este hirdették ki az idei Angelus Közép-Európai Irodalmi Díj nyerteseit. 2017-ben Oleg Popov orosz író kapta az Angelus-díjat. Tompa Andrea A hóhér háza című regényéért, melyet Anna Butrym fordított lengyelre, a Natalie Gorbaniewska nevét viselő közönségdíjat vehette át.

HÍR

Ki vagy te, kisebbségi magyar?

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete Ki vagy te, kisebbségi magyar? - A kisebbségi azonosságtudat az irodalomban és a tudományos kutatásokban című előadást szervez szeptember 28-án pénteken.

Litera Rádió

Litera Rádió: Beszélgetés Tompa Andreával

2017. augusztus 30-án Tompa Andrea volt a szigligeti JAK-tábor vendége, akit Darabos Enikő kérdezett. A Litera Rádióban most meghallgathatják a teljes beszélgetést.

Hírösszefoglaló

Díjak, dúlák, gyászolók

Elhunyt az amerikai költészet egyik legnagyobb alakja, a gyász mellett azonban izgalommal várjuk a Man Booker- és a Nobel-díj győztesének bejelentését, ahogyan a lengyel Angelus-díjét is, amelynek jelöltjei között Tompa Andrea is szerepel; az ausztrál Franklin-díj nyertesének kiléte azonban nemrég kiderült, ahogyan az sem titok többé, kik azok a könyvdúlák. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

A Litera bemutatja

Boross Martin: Bevonós? – A néző szerepei

Miért rettegünk annyira, ha valami direkt megszólít minket. Mi az a régi rossz reflex, ami miatt azt gondoljuk, hogy a bevonás (nyitás, kommunikáció, megosztás, a részvétel ajánlata, játékba hívás) veszélyezteti az integritásunkat? – A Litera bemutatja rovatban Boross Martin írását olvashatják.

A Litera bemutatja

Legyen kockázat

Csak a független színházi terület az, ahol igazán nagyot lehet kockáztatni, bukást, kísérletet, kudarcot produkálni. Márpedig a tehetségnek erre szüksége van. – A hónap szerzője, Tompa Andrea egy színházi alkotót, Boross Martint mutatja be a Litera olvasóinak.

A hónap szerzője

Jól hatnak az idegrendszerre

Most felidézem az évad legvadabb, velünk esett nevetését. A színpadi feladat a következő: egy nagy csapat civil (és színpadi tapasztalattal bíró), nagyon különböző tudású és habitusú ember együtt mozog, mondjuk táncol, bár ezt olykor túlzás táncnak nevezni. – A hónap szerzője, Tompa Andrea Sven Taddicken filmjét és Jérôme Bel Gala című előadását ajánlja.

Interjú

Tompa Andrea: Valaminek mindig ellent kell állni

Nagyon ritkán találkoztam olyan attitűddel, aki a magáénak érezte azt a mondatot, hogy a dolgok velünk és általunk romlanak el. Nem arra vagyunk szocializálva, hogy rákérdezzünk a döntéseinkre, és azt mondjuk, ez a világ tőlünk is szar. – A hónap szerzőjével, Tompa Andreával Mészáros Gábor beszélgetett a Könyvhétre megjelent Omerta című regényéről.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Rész szerint

Színház folyóirat - 2016. június 18.

Még egy korty a bürökből: jön a hír, hogy önkénteseinket a megállapodás ellenére nem engedték be a Pécsi Nemzeti épületébe lapot árulni, pedig több levelet váltottam a szervezőkkel és mindent megígértek. − A Színház folyóirat szombati naplóját Tompa Andrea írta.

Netnapló

E tájék mit jelent

Színház folyóirat - 2016. június 13.

Folyik ez a szomorú, gyászos tavasz, rajtam eluralkodik a fölöslegesség-érzés, hogy nem kellek, nem kellünk itt. Mérlegelünk lehetőségeket, számolunk, új költségvetés, cash-flow, ahogy Vera szereti. − A héten a Színház folyóirat írja a naplót. A hétfőt Tompa Andrea jegyzi.

A mi arcunk

2011. június 12 - Tompa Andrea
Akkor megvolnánk, gondolom. Ezzel a naplóval is. Jó együttlét, munkás. Pedig milyen félelmetes az efféle  az arcmutogatás az elején. Aztán már csak élvezzük, hogy nézzük egymást és magunkat. - Tompa Andrea netnaplója a Literán.

Kötődési tréning

2011 június 11 - Tompa Andrea
Gyorsan felérünk. Amikor elképzelem, mindig sokkal nehezebb felmenni egy hegyre, mint a valóságban. Nagy meredek hegy, fülledt erdő – ehelyett fél óra vagy ötven perc, nem tudom, mert nem nézem az órám, és alig kell erőlködnünk. Ezt meg kéne jegyeznem. Lefele sokkal nehezebb, mint fel, szerintem. Felfele tüdő kell, lefele láb. - Tompa Andrea netnaplója a Literán.

Kóbor állat

2011 június 10 - Tompa Andrea
(Most Z. idelép és azt mondja: örömmel hallom a toll sercegését. Várta már, hogy elkezdjek írni, s hogy mielőbb visszalépjek a közösbe. De hiszen ez máris a közös.) Megkérdeztem, hogy mikor kezdett órákat gyűjteni. „Amikor leszoktam a fényképezőgépek gyűjtéséről”.  - Tompa Andrea netnaplója a Literán.

Befejezni

2011 június 9 - Tompa Andrea
Az elutazás és megérkezés szomorúsága nagyon hasonló. Minden megérkezésem első napja azzal telik, hogy rám szakad: minek jöttem ide, mit keresek én itt, mikor nekem van otthonom, ahol engem szeretnek és boldog vagyok, hová megyek folyton.- Tompa Andrea netnaplója a Literán.

Szamos parti Bábel

2011. június 8 - Tompa Andrea
A Szamos itt oly jelentéktelen, széles ugyan, de valahogy mindig sekély, köves testének legalább fele általában kilátszik, nincs bizalmam a zavaros vizéhez. - Tompa Andrea netnaplója a Literán.

Kertjeink

2011 június 7 - Tompa Andrea
Messze van, majdnem hét  óra. Hét óra tiszta idő, mint egy laboratóriumban, pazar együttlét a természettel, ha akarom, vagy a könyvemmel, magammal. Egy darabig sajnáltam magam: nehéz kenyér, mondogattam, Kolozsvárra járni tanítani, 450 kilométer. Most már irigylem magam, kapok hét órát. - Tompa Andrea netnaplója a Literán.

Menjünk már

2011 június 6 - Tompa Andrea
Június – utolsó  fellángolása az időnek. Még mindent egybegyűjt, gyorsan számba vesz, szemléz, aztán megpihen. Jön az úgynevezett nyár. Vágy és félelem, mikor mi, kinek mi. - Ezen a héten Tompa Andrea írja a netnaplót a Literán.

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Írómozi

Tompa Andrea Cristian Mungiu filmjéről

Az Írómozi őszi-téli szemeszterének első vendége, Tompa Andrea, Cristian Mungiu Dombokon túl című filmjéről Nagy Márta Júliával beszélgetett a Nyitott Műhelyben. – LiteraTV.

Messziről jött ember

Tompa Andrea: Kettős adó – LiteraTV

Jubileumi, 15. előszilveszterünk előtt hétvégenként lejátsszuk olvasóinknak újra a tavalyi évbúcsúztató felvételeit. A téma aktuális. Tompa Andrea írása a Litera Messziről jött ember című előszilveszteri estjén hangzott el a Trafóban. 

LiteraTV

Szilágyi Zsófia: Ez a könyv nemcsak 2013 könyve

A Litera év végi leltárként videósorozatot indított, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. - Szilágyi Zsófia Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regényét választotta.


Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

William Yang: Blood Links


Kezdő dátum: 2016-03-03 20:00:00
Egy Ausztráliában élő kínai fotóművész, William Yang szokatlan nyomozásba kezdett: felkutatta családja történetét, a titkos vagy elfelejtett sztorikból pedig előadást szerkesztett. Az előadás után Boronkay Soma, dramaturg beszélget William Yanggal angol nyelven.

Messziről jött ember - A Litera 14. előszilveszteri partija


Kezdő dátum: 2015-12-30 20:00:00
A Litera irodalmi portál 14. előszilveszteri estjének vendégei el-, azaz ki- és bevándorló magyar írók, olyanok, akik maguk is új otthont kerestek a világban.