hirdetés

Keresési eredmény a(z) „umberto eco” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Búcsú

Hogyan készüljünk derűsen a halálra?

Ahhoz, hogy belássuk: a körülöttünk levők (mind az ötmilliárdan) hülyék, kifinomult és ravasz munkára van szükség. Ész és kitartás kell hozzá. Ne kapkodjunk. Szép lassan, de biztosan jussunk el a derűs meghalásig. – Umberto Ecótól Barna Imre válogatásában és bevezetőjével két saját szövegével búcsúzunk.

Gyász

Meghalt Umberto Eco

2016. február 19-én, pénteken, az esti órákban meghalt a kortárs irodalom egyik legnagyobb, emblematikus alakja, Umberto Eco. 84 éves volt.

Hírösszefoglaló

Új könyv, új opera, régi ház

Nemsokára megjelenik Umberto Eco új könyve, Párizsban bemutatták a Stanisław Lem regényéből készült operát, adományokat gyűjtenek Dumas egykori házának renoválására. – Külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják. 

OTT JÁRTUNK

Naivitás és hamisság ambivalenciája

Umberto Eco új, A legendás földek és helyek története című könyvében azokat a vidékeket mutatja be, amelyekről ma már tudjuk, hogy nem léteztek, a régebbi korok emberei azonban töretlenül hittek bennük. A magyar bemutatón Barna Imre, az Európa Könyvkiadó főmunkatársa, Sajó Tamás műfordító és Klaniczay Gábor történész eredtek a legendák és Eco nyomába. - Hanák Judit beszámolója.

KÖNYVAJÁNLÓ

Umberto Eco: A legendás földek és helyek története

Képzeletünket sosemvolt földek és helyek népesítik be, a hét törpe kunyhójától a Gulliver által felkeresett szigetekig, Salgari indiai útonállóinak templomától Sherlock Holmes Baker Street-i lakásáig. Ezeknek az illúzióknak a valóságával foglalkozik Umberto Eco legújabb kötete, amelybe most nálunk is belenézhetnek.

Literatura 2012/3

Kelemen János: Eco minore

"Vajon hogyan fogja fel Eco általában a tolerancia kérdését? Vannak-e szerinte a toleranciának elvi határai? A toleránsnak tűrnie kell-e az intoleránst? Létezik-e olyasmi, amit nem tűrhetünk el? Néhány, a világsajtót is bejárt, utólag profetikusnak tekinthető cikkében Eco világos és egyenes választ ad ezekre a kérdésekre." - A Literatura Umberto Eco előtt tisztelgő új számát Kelemen János tanulmányával ajánljuk.

HÍR

Umberto Eco az izraeli irodalmi bojkott ellen

Umberto Eco az irodalmi bojkott ellen emelt szót szerdán a jeruzsálemi könyvvásáron annak kapcsán, hogy brit írók arra szólították fel honfitársukat, Ian McEwant: utasítsa vissza a neki ítélt izraeli irodalmi díjat tiltakozásul Izrael palesztinokkal szembeni politikája ellen.

Umberto Eco: Loana királynő titokzatos tüze

Umberto Eco
Loana királynő titokzatos tüze
Képes regény
(La misteriosa fiamma della regina Loana)
Európa Kiadó, 2007.
Fordította: Barna Imre
520 oldal, 3.600 Ft

Mátrix a gödörben

A litera "Mátyás király Gömörbe'" címmel meghívásos pályázatot hirdetett kisprózai művek alkotására. A pályázatról bővebben a litera Mátyás-oldalán olvashatnak.

Orhan Pamuk: A nevem Piros

Orhan Pamuk
A nevem Piros
Ulpius-ház Könyvkiadó, 2007.
Fordította: Tasnádi Edit
608 olda, 3.999 Ft
ISBN 978 963 254 045 0
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

I. COMET Fesztivál

Szigligeti Színház (Szolnok)
Kezdő dátum: 2005-12-02 19:00:00

A rózsa neve

Országos Idegennyelvű Könyvtár (Bp, V., Molnár u. 11.)
Kezdő dátum: 2005-11-02 17:00:00

A szépség történetének története

Alexandra Pódium (Bp, V., nyugati tér 7. Alexandra Könyvesház 4. emelet)
Kezdő dátum: 2005-08-23 19:00:00

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

A szent is kegyetlenségből gyógyít

Szijj Márton - 2018. augusztus 7.

Ma, amikor odaültem mellé az asztalhoz, és talán tíz év óta először kimondtam, amit ki kellett, és megfogtam a kezét, akkor ráláttam arra, hogy az ember elsősorban érző, és csak másodikban gondolkodó lény. – Ezen a héten a Litera gyakornokai írják a netnaplót. A másodikat Szijj Márton.

Netnapló

Valuska Gábor fotónaplója 5.

Valuska Gábor - 2012. szeptember 21.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról. Ezen a héten a Litera fotósa, Valuska Gábor képeit tekinthetik meg. Az ötödik napon a Könyvfesztiválon készült fotókból közlünk válogatást. Tekintsék meg Bret Easton Ellis, Ámosz Oz, Ljudmila Ulickaja, Claudio Magris, Umberto Eco és Per Olov Enquist portréját.

Majdnem száz év magány

2008. június 14. - Józsa Márta
Hogy mi történt ma este az Insomniában, az maradjon az én titkom, kedves olvasó, hacsak a holnapi naplóban el nem lotyogom: lassan megérkeznek a volt osztálytársaim, iszonyú stréber, azaz madár dolog lenne naplót írnom, amikor velük is sörözhetek. Madárnak hívtuk a strébereket, mert magolnak. Legyen, aminek lennie kell: szeretem a volt osztálytársaimat, hiszen magamat is szeretem.

Némely részletek 2.

2007. április 17. - Fenyvesi Ottó
Kollázs-készítés közben „bosszúból” szétdarabolom, apró elemeire szaggatom, tépem a valóságot. Összevagdalom a róla készült lenyomatokat, és újjáalkotom, mintegy a magam képére formálom egy sajátos egyéni logika, ihlet és sugallat alapján.