hirdetés

Keresési eredmény a(z) „várady szabolcs” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Karácsony 2018

Várady Szabolcs: Kaliforniában egy dán falu és más versek

Hogy is hívták azt a kis dán falut? / Azt hittem, soha nem érünk oda, / nem jó felé megyünk vagy micsoda, / elfogy a benzin, nincs egy árva kút, / megyünk, megyünk, mióta és miért? / Csinos kis házak, mikor végre meglett, / és egy házon kiírva persze, Hamlet, / és úgy voltunk, mint aki célba ért. – Karácsonyi Magasiskolánkban Várady Szabolcs verseit olvashatják készülő kötetéből.

Tandori 80

Várady Szabolcs: TD – 80

A Szépírók Társasága a Literával közösen felolvasóestet szervezett Tandori Dezső születésnapjára, december 8-ára, a Szimpla Kávézóban. Az író huszonnégy verseskötetét sorsolták ki a fellépők között, akik a kötetekre reflektáló szövegeket írtak. – Várady Szabolcs versét olvashatják.

Laudáció

Várady Szabolcs: Sajó László Zelk Zoltán-díja

A halál botránya mégis a test, a romlandó és esendő hús képét égeti bele tudata közepébe. A szörnyű tréfát soha nem bocsátja meg Istennek. – Sajó László Zelk Zoltán-díjához Várady Szabolcs írt laudációt.

Tandori 80

Tandori 80 – Hangüzenetek Tandori Dezsőnek

Garaczi László, Kornis Mihály és Várady Szabolcs hangüzenetben köszönti a 80 éves Tandori Dezsőt.

INTERJÚ

Várady Szabolcs: Az ember nem tud nem meghatódni

Petri György eddig legteljesebb Összegyűjtött versei-kiadásáról beszélgettünk a kötet szerkesztőjével, Várady Szabolccsal, aki a szöveggondozás kihívásairól, a szerkesztői ízlés jogosultságáról mesélt, de azt is elárulta, miért lehet egyre aktuálisabb Petri költészete. – Melhardt Gergő interjúja.

Réz Pál-emléktábla

Várady Szabolcs: Verscsokor az emléktábla alá

Itt vagy, de vésve, kőben. / S kőtábla nem fogalmaz / másképp, csak múlt időben. / De híre itt reked, / mi is ha elmegyünk, / hogy itt voltunk veled, / hogy itt voltál velünk. – Április 11-én avatták fel Réz Pál emléktábláját a Jászai Mari téren, Várady Szabolcs versekkel emlékezett.

Értékelés

Szerelmes Arany – A zsűri értékelése

Arany-verset írni: a feladat, valljuk be, abszurd. De egy elérhetetlenül magas célpont is szép nagy ugrásokra sarkallhat. – A Litera Szerelmes Arany pályázatát két zsűri bírálta el, a nyílt pályázatot szakmai, a meghívásos pályázatot volt gyakornokainkból álló zsűri. A pályázat esten elhangzott értékelését olvashatják.

Litera-díj 2017

Kukorelly Endre Litera-díjas!

2017. október 20-án a Teslában adta át Szerelmes Arany / Megsemmisült versek című nyílt és meghívásos pályázatának díjait a Litera. A gyakornokzsűri döntése alapján 2017 Litera-díjasa Kukorelly Endre. A szakmai zsűri a nyílt pályázaton Baráth Katalin, Sajó László, Müller Péter Sziámi és Varga Zoltán Zsolt verseit tartotta a legjobbnak.

OTT JÁRTUNK

A Látó és az elaggott fülemile

A beszélgetés első felében rengeteg évszám és történet hangzik el a lap és a jelenlévő külső szerzők találkozásával kapcsolatban, én pedig gondolatban kalapot emelek, amiért szinte mindenre minimum éves pontossággal emlékeznek. – A Petőfi Irodalmi Múzeumban jártunk, a Látó folyóirat Arany János-számának bemutatóján.

Ott jártunk

Két csóró kelet-európai Itáliában

Az utazás úgy tűnik, összekapcsolja Halasi köteteit, egyfajta motivikus hálóba vonva ezzel eddigi életművét. A szerző szerint ezek a kapcsolódási pontok először a véletlen művei, majd szükségszerűvé válnak. – Halasi Zoltán legújabb, Bella Italia című kötetének bemutatóján jártunk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Szilágyi Lenke fotónaplója 4.

Szilágyi Lenke - 2014. március 6.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Szilágyi Lenke fotóit láthatják. A negyedik napon Mosonyi Aliz, Petri György, Pintér József, Darvas Ferenc és Várady Szabolcs portréit tekinthetik meg. 

BEST OF 2012: Egy taxisofőr csengetett be a kézirattal

2012. január 2. - Holmi folyóirat

Vajon – micsoda önhittség már a képzettársítás és a kérdés is! –, vajon száz év múlva előveszi-e valaki a mi folyóiratunkat – és ha igen, kicsap-e, kicsordul-e belőle a mi korunk? Azt hiszem, alig. - Az év elején 2012 legjobb naplóiból közlünk egy-egy darabot. Ma az idei legjobb műhelynaplót író, Holmi szerkesztőségéből Réz Pál és Várady Szabolcs közös írását olvashatják. 

Netnapló

Stekovics Gáspár fotónaplója 6.

Stekovics Gáspár - 2012. augusztus 25.

FOTÓNAPLÓ! - Új sorozatunkat, melyben kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs magyar írókról, Stekovics Gáspár fotóival nyitjuk. Naplójába Szigligeten készült fényképeket válogatott. A hatodik napon Várady Szabolcs és Vörös István portréit tekinthetik meg. 

Netnapló

Jó, ha egy évben négyszer-ötször

Holmi - 2012. február 2.

Legnehezebb megindokolni az olyan vers elutasítását, amelyik akár meg is jelenhetne. ”Jöhet is, mehet is” – ír vissza Sándor, amikor megkapja. De hát, a fenébe is, a vers legyen ünnep! Vágjon mellbe, ámítson el. - A Holmi naplója csütörtökről. Várady Szabolcs írása.

Netnapló

Egy taxisofőr csengetett be a kézirattal

Holmi - 2012. január 30.

Vajon – micsoda önhittség már a képzettársítás és a kérdés is! –, vajon száz év múlva előveszi-e valaki a mi folyóiratunkat – és ha igen, kicsap-e, kicsordul-e belőle a mi korunk? Azt hiszem, alig. - Ezen a héten a Holmi folyóirat szerkesztői írják a naplót a Literán. Elsőként Réz Pál és Várady Szabolcs írását olvashatják.

Mintha angyalok hordoznának

2008. július 21. - Becsey Zsuzsa
A Rózsaszín nyúl. Hogy most akkor így mi lesz vele. Ki fogja őt tenyerébe venni, kényeztetni. Mint én annak idején a magocskákat. És ugye azok is hogy elvesztek. Hogyan fog most akkor napvilágot látni. Aztán úgy van mégis mindig, hogy bízom. Minden összeszedett bátorsággal azon, hogy sikerülni fog. Hogy meg fogja találni nyulacska is a maga foltját. Hiszen a sors kiderült, éppenséggel nagyonis kiderült, hogy tenyerén hordoz. És igen, a magocskák, szép idők. Mintha álom. De ki ez az óriás, ki lesz ez az óriás? Aki engem a tenyerén.

Családom legfőbb kritikusom

2008. július 18. - Becsey Zsuzsa
Apám: dehát csak játszol, nem? Ez csak játék, az írás neked, nem fizetnek érte. Tudni kell azt, hogy itt a családban, a pénznek van legnagyobb értéke. Pedig régi szép idők, mikor még apám szomszédnak, utcán ismerősnek mutogatott. Amikor rajzoltam, és egyetemre felvettek. Hogy neki milyen tehetséges lánya van. Fűnek-fának. Második Barabás Miklós. Arról nem beszélve, azt sem tudtam, hová bújjak ilyenkor. Ma? Nem szeretnék okos lenni, magyarázatba bocsájtkozni. Öregség? Milyenek leszünk mi is, ki tudja?

Kikristályosodva álljon az emlékezés kapujába

2008. 02. 15. – Varga Zoltán Tamás
Érdekes és felettébb izgalmas vállalkozás, amit Réz Pál, Várady Szabolcs, Mácsai Pál és az Örkény-társulat véghezvitt, ebben a közel három órás előadásban. Ha az ember figyelt, akkor megszólította és magával sodorta. Pontos volt, részletes és szórakoztató. Megérte a fáradságot, de a végére teljesen kimerültem.

Exkurz: Nyugat(ra)

2008. február 6. - Tatár Sándor
Ezenközben – ez a határozott benyomásom – Kosztolányit, többé-kevésbé az alapító atyákhoz illetve a folyóirat arculatát alapvetően meghatározó szerzőkhöz tudvalevőleg nem tartozó Füst Milánt (meg talán a Babits-tanítvány, de amúgy „nem csont nélkül Nyugat-os” Szabó Lőrincet) kivéve* nincs a hajdani folyóiratnak olyan emblematikus alakja, akinek művét elevenebbként (számottevően elevenebbként) tartaná fönn és készenlétben a kulturális emlékezet,  
s akinek műve elevenebb ösztönzés-forrásul szolgálna a ma íróinak, mint a Nyugat e pillanatban szintén múzeumi tárgyakká szikkadt ellenfeleié, teszem azt, Herczeg Ferencé vagy akár Németh Lászlóé.

Gyűrhetőség, avagy Főhős úr olvas

2006. november 15. – Nagy Koppány Zsolt
Ezen a héten BKV-n olvasom A kutyás hölgyet, az Én és őkelmét, valamint A dolgok kezdetét. Itthon olvasom az Asszonyságok díját, A barlangot, illetve a Minden megvant. Nincs itt semmiféle huncutság, kérem: hogy melyik könyv melyik kategóriába kerül, kizárólag az alapján dől el, hogy könyvtári-e, avagy saját (esetleg a Szálinger Balázsé, mint a Krúdy-regény). Ezt nevezem gyűrhetőségi szempontnak.
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

A népi-alanyi költészettől a prózáig

Népi írónak lenni azért nem jó, mert minden skatulya borzalmas, népzenésznek lenni azért jó, mert közben játszhatsz kortárs szerzőket is. Sebő Ferenc egy Várady Szabolcs verset játszik el, ahonnan egyenes út vezet Grecsó Krisztián költői indulására, s arra, miért tért át mégis a prózaírásra. A történetek eredete is felmerül kérdésként: sok történet válik hihetővé attól, hogy falusinak hisszük, bár kiderül, mégsem az, s arról is szó esik, mitől centrumtudat a centrumtudat.


Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Várady Szabolcs-est a MÜPA-ban


Kezdő dátum: 2016-06-06 20:00:00
Várady Szabolccsal Jánossy Lajos beszélget a MÜPA Literárium programsorozatának keretében.

Lecsó – újratöltve


Kezdő dátum: 2015-09-10 19:00:00
Lecsó - kortárs irodalmi játék új felállásban. Résztvevők: Szabó T. Anna, Kiss Judit Ágnes, Várady Szabolcs, Barna Imre.

VIII. Győri Könyvszalon

Győri Nemzeti Színház nagyszínpada
Kezdő dátum: 2008-10-03 10:00:00

Metafora-est Réz Pállal

Ráday Képesház/Kartonart Galéria (Bp, IX., Ráday u. 25.)
Kezdő dátum: 2008-03-18 19:00:00

NYUGAT 2008-1908

MŰPA, Fesztivál Színház (Bp, IX., Komor Marcell u. 1.)
Kezdő dátum: 2008-02-14 19:00:00

Ünnepi Késelés villával

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-04-11 18:00:00

X beszélget Y-nal – Párbeszélgetés

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-02-19 17:00:00

Borostyán-est Várady Szabolccsal

Stúdió K Színház (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2006-10-26 19:30:00

Irodalmi maraton

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-05-12 16:00:00

Irgalmasvérnő / Fékezés: Könyvbemutatók

Alexandra Könyvesház (Bp. V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2006-05-09 17:00:00
További találatok