hirdetés

Keresési eredmény a(z) „vajda mihály” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Litera Rádió

Litera Rádió – Vajda Mihály könyvéről az Előhívásban

2017. december 13-án Vajda Mihály Szög a zsákból című kötete volt az Előhívás témája a Nyitott Műhelyben. Beszélgetőtársak voltak: Tóth-Czifra Júlia, Jánossy Lajos, Németh Gábor és Reményi József Tamás. Hallgassák meg a Litera Rádió felvételét!

Publicisztika

Vajda Mihály: Heidegger és a nemzetiszocializmus

A Fekete füzetek megjelenését megelőző Heidegger-szövegekben tudomásom szerint nem volt szó antiszemitizmusról, akkor pedig filozófiájának immanens elemzésében antiszemitizmusának emlegetése több mint felesleges. – Vajda Mihály esszéjegyzetei Schwendtner Tibor Heidegger és a nemzeti szocializmus című könyvéhez.

Nagyinterjú

Vajda Mihály: Mit tudom én?!

Arra a pillanatra emlékszem, amikor apám hazajött a kórházból, és bejelentette nekem, hogy megszületett a húgom. Hét évvel volt fiatalabb nálam. Reggel volt, én még az ágyban voltam, úgy emlékszem, hogy még a rácsos ágyban. Nem biztos, hogy reggel volt! – A Szög a zsákból című memoárkötetéről és annak kapcsán Vajda Mihállyal Jánossy Lajos beszélgetett. Az első rész olvashatják.

Nagyinterjú

Vajda Mihály: Maga igen, de én már nem

Persze! Hát mi az, hogy nem kell a marxizmus? Semmiféle izmus nem kell! Nem kell valami dogma, aminek a határait nem szabad átlépni! De miért ne lehetne Marxot olvasni? Mindenkit lehet olvasni, csak tessék odafigyelni, hogy ebből mit tudsz elfogadni. – Szög a zsákból című memoárkötetéről és annak kapcsán Vajda Mihállyal beszélgetett Jánossy Lajos. A második részt olvashatják.

Előhívás

Előhívás – Vajda Mihály: Szög a zsákból című könyvéről

2017. december 13-án, szerdán este héttől Vajda Mihály Szög a zsákból című kötete az Előhívás témája. Beszélgetőtársak: Tóth-Czifra Júlia, Jánossy Lajos, Németh Gábor és Reményi József Tamás.

könyvajánló

Vajda Mihály: Szög a zsákból (részlet)

...mondom a valakinek: nekünk van egy jelentős filozófusunk, a Lukács… Hogy mit akartam ezzel mondani? Azt ugyanis akkor még biztosan nem tudtam, hogy ő is az evangélikusba járt. – Új kötettel jelentkezik Vajda Mihály filozófus, író. A Szög a zsákból a Magvető Kiadó gondozásában októberben jelenik meg. Részletet olvashatnak belőle.

2flekken

Azt álmodtam, hogy… Sóvár vágy az egység iránt?

Buñuel utálja a realitás világát, de megváltoztatni láthatólag nem akarja. Csak felmutatja, hogy a rémséges realitás mögött másik is elképzelhető. Talán ez a szürrealizmus esszenciája. Buñuel szerette a botrányt, de nem szerette a forradalmat. − Vajda Mihály 2flekken.

2flekken

Pazeller Jakab és más fürdővendégek

A kérdés csupán az, hogy vajon ha az embernek éppenséggel semmije sem fáj, de ugyanakkor dúdolja magában Pazeller Jakab örökzöld dallamát, akkor most hulla-e, vagy eleven ember, akiből előtörnek emlékei – az adott esetben valaki másnak, nevezetesen Pazeller Jakabnak az emlékei. Mert hogy én soha nem voltam Herkulesfürdőn. – Vajda Mihály írása 2 flekken.

2flekken

A fenyegető emlékek és a hajdanvolt kettes villamos

Mindjárt összehozom Borbély Szilárd prímszámait és az én kettes villamosomat. Sőt, a budapesti villamosokat általában is. Mert kérem az úgy volt, hogy én gyerekkoromban – a háború után, amikor már újra jártak a villamosok - fel tudtam sorolni Budapest összes villamos-vonalait. - Vajda Mihály 2flekken.

2flekken

Hát? … Mit mondjak?

Nem erről szólnék, hanem a filozófiának azon reménytelen kísérleteiről, hogy a földi megváltás reményét keltse az emberekben, azokban, akik talán nem is a Kadmosz kinyírta sárkány fogaiból keltek ki, s ezért úgy hiszik… Sokféleképpen hiszik, de mindenképpen egy szebb világ eljövetelében reménykednek, méghozzá itt a földön. − Vajda Mihály 2flekken.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-26 11:00:00

Állami kitüntetések Yehuda Elkanának és Vajda Mihálynak

Oktatási Minisztérium (Bp, V., Szalay u. 10.14.)
Kezdő dátum: 2006-02-17 10:00:00

Töprengések a mélyben - Vajda Mihály előadása

Budavári Labirintus (Bp, I., Úri u. 9.)
Kezdő dátum: 2005-05-03 20:00:00

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Szilágyi Lenke fotónaplója 3.

Szilágyi Lenke - 2014. március 5.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Szilágyi Lenke fotóit láthatják. A harmadik napon Réz Pál, Forgách András, Zsigmondi Ágnes, Vajda Mihály, Kőszeg Ferenc és a szerző portréját tekinthetik meg. 

Szörnyeteg vagyok-e, aki Tüphonnál is bonyolultabb …

2010. január 17. - Vajda Mihály
A napi élmények, a jelen viszont rögzíthetetlen, leírhatatlan, ha igazán komolyan veszem, nincs is. Ha nem a jövő felől építem a szöveget, akkor jelen sincs, múlt meg még annyira sem. Na tessék, most meg filozofálok.

Feneségek a Ferencvárosban

2010. január 16. - Vajda Mihály
S az éjjel végre álmodtam, erre várok már azóta, hogy írom a Litera naplót. Mert hát itt a környezet ugyancsak ingerszegény, így kénytelen vagyok a tudatalattimtól várni némi segítséget a naplóíráshoz.

Földrengés Haitiban

2010. január 15. - Vajda Mihály
Hová és hogyan temetnek el sok ezer halottat? A megérkező segélycsapatok a bulldózereikkel hatalmas tömegsírokat ásnak, s belesöpörnek minden hullát, akire (amire?) csak rálelnek?

Kultúra és pótlékai Napnyugaton

2010. január 14. - Vajda Mihály
Semmi más, csak szürkeség. Vannak talán olyanok is, akik ezt a szürkeséget is szeretik. A depresszióra hajlamosak azonban, amilyen én vagyok…

Kedves Ismeretlen

2010. január 13. - Vajda Mihály
Kemény István regényét igazán élveztem. Különösen az első részét. Azt olvasva úgy éreztem, hogy Te jóisten, hát itt megint történt valami.

Kulcscsonttörés, Dana Idák, meg Nyíri akadémikus

2010. január 12. - Vajda Mihály
Tegnap még azt írtam, hogy ma a legújabb szépirodalmi élményeimről szeretnék beszámolni, remélem erre is sor kerül, de most előbb még más.

Írogatok ezt-azt

2010. január 11. - Vajda Mihály
"Valami mitológiai szörny ez az unalom, láthatatlan ugyan, de ha erős mancsaival megragadja az embert, ugyancsak nehéz szabadulni tőle. Hát akkor firkálok ezt-azt; most (...)"

4. nap – a középpont felszívódása

2008. február 28. - Darabos Enikő
Nekem szokásom, hogy viszonyulok magamhoz. Különösen ilyen esetekben, mikor tök nyomorultul érzem magam. A jógagyakorlatok viszont elmaradnak, mert a harmadik lélegzetvételnél érzem, hogy az alsó szomszéd épp kilépett dohányozni, és hömpölyög be a füst az erkélyajtón. Az van bennem is elég, nem kéne még az övét is beépítenem a személyiségembe. Már ha van nekem olyanom, per pillanat nyomokban sem tudom felfedezni.

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Test-kerekasztal I.

A Litera idei, TestFeszt című irodalmi táborában test témában kerekasztalt szervezett két ülésben. A 2013. június 22-én megrendezett beszélgetés résztvevői voltak: Angyalosi Gergely, Bazsányi Sándor, Mártonffy Marcell és Vajda Mihály. Kérdezett: Jánossy Lajos. A beszélgetést teljes terjedelmében közöljük. - LiteraTV.