hirdetés

Keresési eredmény a(z) „villányi lászló” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hír

Tizenöt új tag a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) szeptember végén tartotta tisztújító közgyűlését, amelyen tizenöt új tagot választott. SZIMA-tag lett például Péterfy Gergely, Szabó T. Anna, Villányi László és Visky András.

HÍR

Átadták a 2012-es Szépíró Díjakat

Az immár hagyományosnak mondható gyakorlat szerint az Ünnepi Könyvhét előestéjén az Andrássy úti Alexandra könyváruházban adták át az idei Szépíró Díjakat. Próza kategóriában Bodor Ádám, lírában Villányi László, az esszé területén pedig Margócsy István könyve kapta meg a rangos elismerést.

KÖLTÉSZET NAPJA 2012

Költők kézzel 4.

Költészet napján kortárs költők kéziratait publikálta a Litera három galériában. Ám mára is maradt még mutatnivaló - Háy János, Schein Gábor, Térey János és Villányi László verseit közöljük.

Kortárs 2011/02

Szörényi László: A protokollfőnök

A Kortárs legfrissebb, idei második számából Szörényi László szövege mellett Villányi László verseit és Papp Attila Zsolt Karácsonyi Zsolttal készített rövid interjúját tesszük közzé.

ÍROGATSZ MÉG?

Villányi László: Álmok

Írogatsz még? sorozatunkban ezen a héten Villányi László került sorra. Interjúnk mellett a szerző Álmok című versét ajánljuk.

ÍROGATSZ MÉG?

Villányi László: … azért édesanyám mondja tovább …

Írogatsz még? című sorozatunkban Villányi Lászlóval a családi miliő meghatározó erejéről, a győri Műhely folyóirat aktuális terveiről, az egyszerű költői megszólalásról, a gyászmunkáról beszélgetett Jánossy Lajos.

A meccs embere

Az egyetlen

Mindenki neki udvarol, őt akarja, a bedobásoknál különösen, élvezi is, ahogyan megragadják az erős férfikezek, azt pedig különösen, ha magukhoz ölelik a kapusok, főként, ha Iker Casillas. - Villányi László a dél-afrikai foci-vébéről.

A háború mint poétikai fordulat

Az Alföld legújabb számból nálunk Radics Viktória írását olvashatják a délszláv háborúkról és Czakó Gábor Hosszúalattság című regényének egy részletét, de a lapszám tartalmáról is részletes infiormációkat olvashatnak cikkünkben.

Az állatias és az emberies

Megjelent a Pécsett szerkesztett Jelenkor folyóirat   májusi száma, mely Balla Zsófia, illetve Parti Nagy Lajos versével, Szelényi Iván és Komoróczy Géza esszéivel köszönti a 75 éves Konrád Györgyöt, aki részletet is közöl az idei könyvhétre megjelenő, Inga című kötetéből.

Az a szerencsétlen Micimackó

A debreceni folyóirat júniusi számában Micimackóról és adaptációiról olvashatunk versek és szépprózák társaságában.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

A folytathatóság reménye

Széchenyi Akadémia – 2015. április 6.

Ha 1944-ben az esküvő után nem édesanyám jön Győrbe, hanem apám marad Beregszászban, akkor ott születnek meg fiaim, s most harcolniuk kellene az orosz fronton. Hány kárpátaljai fiú veszett már oda! Majd utólag kiderülnek a szörnyűségek, s hogy milyen hatalmi harc áldozatai lettek az ártatlanok. – A Széchenyi Akadémia naplóját Villányi László írta.

A tenger felé

2012. december 17. - Műhely folyóirat

A hegy előtt, az öbölben, most nem pislákol a halászbárka lámpácskája. Ha messzi földről lenne vendégem, aki először néz ki ablakomon, el sem hinné nekem, hogy Győr tengerparti város. - Ezen a héten a győri Műhely folyóirat munkatársai írják a műhelynaplót, az elsőt Villányi László.

Térerő

2005. 09. 18. – Villányi László
Mindez azonban meglehetősen lassú folyamat, időközben számtalan döntést kell hoznia, számtalan szituációban kell cselekednie, sokszor a javítás esélye nélkül, valamely végig nem gondolt, könnyelmű, vagy akárcsak kellően meg nem alapozott döntése kihat egész életére. Az ember alig-alig ismeri önmagát, képességeit, korlátait, hibáit és erényeit.

Foci

2005. 09. 17. - Villányi László
Nekik azt sem kellett magyaráznom, hogy a futball és az irodalom rokonságban állnak. Hiszen az irodalom lényegi eleme a játék, a csel, a váratlan megoldás. Miként a futball élvezhetetlen a jó összjáték, az improvizáció nélkül, ugyanúgy nincs irodalom a szavak ragyogó összjátéka nélkül.

Bicikli

2005. 09. 16. - Villányi László
Hamarosan ökörnyálak – akárha angyalszárnyak – úsznak majd az ártér fölött. Gyakorta lekanyarodom a holtág felé. Tavasztól őszig láthatom a fehér tündérrózsa, a szibériai nőszirom, a fátyolos nőszirom, a mocsári kosbor, a hússzínű ujjaskosbor, a réti őszirózsa, a kornistárnics, a réti iszalag, a széleslevelű nőszőfű, a nyári tőzike nyílását.

Vonat

2005. 09. 15. – Villányi László
Mátyás Michael Donhauser kötetéért lelkesedett – Kérvény a réthez -, s reggel, indulás előtt hirtelen ezt vettem le a polcról, hogy a Tatabánya környéki hegyek közé érve rábukkanjak a Nyárvég című versre, Szijj Ferenc fordításában...

Menekülés

2005. 09. 14. - Villányi László
Szárnyal a vasaló, a gombok közt simogat, s az sem baj, ha teremtődik néhány ránc. És a vasalás illatáról még nem is beszéltem. (A feleségeket viszont óva intem, hogy férjükre hagyják a vasalást. Mintha tengeri kijáratot nyitnának, óhatatlanul megmutatva a menekülés útvonalát.)

Fény

2005. 09. 13. - Villányi László
Az irodalmi esten mondta Szenkuthy kapcsán: „Egy másodpercig sem szabad lemondani arról, hogy az ember egy bizonyos totális tudásra törekedjen, egy olyan totális tudásra, ahol az intellektuális erőfeszítés már majdnem érzéki. Egy irodalmi művet olvasni, zenét hallgatni, vagy egy képet nézni rendkívül erős érzéki élménynek is kell lennie, az érzéki és az intellektuális nem szabad hogy ketté szakadjon.”

Tenger

2005. 09. 12. – Villányi László
2000-ben Milan Levart, a Hágai Törvényszék tanúját meggyilkolták, mert naivul hitt az igazságban, a humánumban, a jogállamiságban, s nem menekült külföldre. A Hága által kikért tábornokokat pedig Split és a Dalmát régió díszpolgárává választották, abban az évben, amikor fiaimmal a hajó korlátjára támaszkodva az Adriában gyönyörködtünk, útban Hvarra.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

VIII. Győri Könyvszalon

Győri Nemzeti Színház nagyszínpada
Kezdő dátum: 2008-10-03 10:00:00

A Bicikli bemutatója

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-10-18 16:00:00

Műhely – Folyó I-II.

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy u. 45.)
Kezdő dátum: 2005-11-09 16:00:00

A kulturális folyóiratok helyzete - tanácskozás

Magyar Írószövetség Székháza (Bp, VI. Bajza u. 18. I. emelet)
Kezdő dátum: 2005-10-07 14:00:00

Szlukovényi Katalin és Havasi Attila köteteinek bemutatója

Bp, V., Nyugati tér 7.
Kezdő dátum: 2005-05-14 17:00:00