hirdetés

Keresési eredmény a(z) „weöres sándor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hír

Weöres Sándor versét viszi a Holdra a Puli

2015. január 22-én, csütörtök délben lezárult a Kultúrpart szavazása: megvan, melyik magyar költeményt viszi magával a Puli űrszonda hamarosan a Holdra.

A hét verse

A hét verse - Konsztandinosz Kavafisz: Megértés

Nem állítanám, hogy borongós típus lennék, mégis az évfordulók, mindenféle "irracionális" számok zavarba hoznak olykor. Nem elég nekem, hogy május végétől már hallom kopogni a gesztenyét, érzem a vinyetták illatát, mi több: kezdek karácsonyra csomagolni, itt vannak nekem ők. - A hét versét, Kavafisz Megértés című költeményét Jánossy Lajos választotta.

Ott jártunk

Elvarázsolt, megrémített, felajzott

Nyílik az ajtó, és besétálnak a Bob és Bobék Orchestra tagjai. Horváth Kristóf feje fölé emeli Weöres összegyűjtött munkáit, majd lazán felül a fotel karfájára, bekap egy szem szőlőt, és olvasni kezd. Megkezdődik a majd' két óra ritmuszuhatag. - A Bob és Bobék Orchestra WEÖR-Est előadásán az 5K Íróiskola Galambposta csoportjának hallgatója, Kaposi Ildikó járt a PIM-ben.

A hét verse

A hét verse - Weöres Sándor: Nem szándékom

Nem tervem, hogy vonjalak a jóra. / Lépést sem teszek érted. / Nem tervem, hogy várjalak a jóra. / Magad kívánsz jönni hozzám. / Hogy vonjalak és várjalak: nincs oly jelem. - A hét versét Nagy Gabriella választotta.

HÍR

A teremtés dicsérete - Weöres Sándor

Az Országos Széchényi Könyvtár Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára emlékező rendezvényei szeptember 17-én veszik kezdetüket.

FOLYÓIRATAJÁNLÓ

Weiner Sennyey Tibor: Gondvána

Az Irodalmi Szemle idei nyolcadik számát szinte teljes terjedelmében a száz éve született zseninek szenteli, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy Weöres Sándor számtalan arca közül a kevésbé ismerteket helyezze előtérbe. A lapszámot Weiner Sennyey Tibor Weöres Sándor és Hamvas Béla levelezéséről szóló esszéjével ajánljuk.

ÉVFORDULÓ

125 éve született Füst Milán

A ma 125 éve született Füst Milánra egy képes összeállítás és Szántó T. Gábor róla szóló verse mellett egy olyan filmmel emlékezünk, amelyben barátai és pályatársai - Gábor Miklós, Karinthy Ferenc, Kis Pintér Imre, Poszler György, Somlyó György, Varga László, Weöres Sándor és Zelk Zoltán - elevenítik fel alakját.

A hét verse

A hét verse - Weöres Sándor: Petőfi hangja

Hát akkor, tessék parancsolni, a Weöres-év alkalmából, sok szeretettel, a költő bácsi másik hangja. Hangyányit tán karcosabb. A dinamika viszonylag egyszerű: a felütés fejbever egy akkora bunkóval, mint a Frédié A Flintstone családból, aztán ott tart a vers végig lent a porban – ha felemeled a fejed, a költő rögtön lecsap: ott maradsz, kisfiam. - A hét versét Keresztury Tibor választotta.

Weöres 100

Kemény István: Weöres Sándor-kiállítás

...mint a titkos szövetség többi tagja, Weöres is nagyon messzire ment. Befelé. Vissza és előre térben és időben, addig, ameddig csak ember el tud menni, ameddig el tud gondolni, el tud érezni, sejteni. - Weöres Sándor ma lenne 100 éves. Ebből az alkalomból közöljük Kemény István szövegét, amely a PIM-ben rendezett centenáriumi kiállítás megnyitóján hangzott el.

WEÖRES 100

Kovács András Ferenc: Weöres foreweör

Semmit súg a lélek, nem szól soha senki – / Némult tajték tenger habját tovazengi... / Hullámol a törvény, szent cethal a teste – / Hajnalt szül az alkony, reggelt hal az este. - Weöres Sándor épp ma lenne 100 éves. Ma rá emlékezünk, Kovács András Ferenc versével ezúttal.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

"Szép ez a vers, Petike"

Hogyan él egy sziámi ikerpár? - ez volt Sziámi egykori regényének címe, melyről kiderült, tévút. Előbb írt verset, minthogy rendesen beszélt volna, legjobb időszaka 11 éves kora körül volt - Müller Péter Sziámi mestereiről és Tóth Krisztával közös játékáról beszél a Képzett Társítások májusi alkalmán.