hirdetés

Keresési eredmény a(z) „zelk zoltán-díj” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Laudáció

Kántor Péter: Krusovszky Dénes Zelk-díjára

Olyan, hogy néha csak úgy elmesél valamit: egy februárt, ami mintha évekig tartott volna. Máskor benéz a fiókok mélyére, és amit lát, nem mulatságos. (...) Olyan, vagy csak olyannak tűnik, mintha kezdettől fogva a vége felől nézné a dolgokat, amiknek talán soha nincs is végük. – A Zelk Zoltán-díjas Krusovszky Dénest Kántor Péter méltatja.

Interjú

Krusovszky Dénes: A nemzetközi lírában nincs egy jól ismert magyar név sem

Abban a dologban, amit nemzetközi lírának hívunk, nincs egy jól ismert magyar név sem. Se Ady, se József Attila, se Pilinszky, se Weöres, se Petri nem ismert a magyar nyelv hatókörén túl. – A Zelk Zoltán-díjas Krusovszky Dénest Brok Bernadett kérdezte.

Hír

Krusovszky Dénes Zelk Zoltán-díjas

Krusovszky Dénes nyerte el az idei Zelk Zoltán-díjat. Az elismerésről a díj kuratóriuma döntött: Ágh István, Bazsányi Sándor, Kántor Péter. Krusovszky Dénes 2017. december 12-én, ma veheti át a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a 15:30 órakor kezdődő díjátadó ünnepségen. Laudációt mond: Kántor Péter.

LAUDÁCIÓ

Bazsányi Sándor: Babits Sanghajban

Kőrizs az irodalomtörténet fennkölt tradícióját és a hétköznapok tolakodó trivialitását tükrözi egymásba, de nem csak azért, elsősorban nem azért, mert kórosan elhatalmasodott rajta az intellektuális élősködhetnékkel határos kultúraértelmező játékszenvedély, hanem mert tényleg komolyan veszi ősi eredetű mesterségét. – A Zelk Zoltán-díjas Kőrizs Imrét Bazsányi Sándor laudálja.

HÍR

Kőrizs Imre Zelk Zoltán-díjas

Az alapítvány célja, hogy mind erkölcsi, mind anyagi értelemben segítse a költők munkáját és irodalmi, művészeti tevékenységét a már meglévő irodalmi és művészeti értékek megőrzése és gyarapítása érdekében.  Az idei díjazott Kőrizs Imre.

Zelk-díj

Zelk Zoltán-díjátadás december 16-án a PIM-ben

December 16.-án kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Zelk Zoltán-díj átadására.

Zelk-díj

„Mint infúzióra, úgy vagyunk ezekre az emlékekre kötve”

Azt hiszem, ez a következetesen használt nem-hozzád-de-neked beszédmód a legnagyobb trouvaille-ja Dékány Dávid verseinek. De hogy ez működhessen, ahhoz elengedhetetlenül szükséges a verseket uraló intim, őszinte hang, egy hétköznapi, természetes nyelv, amely kerül minden mesterkélten költői megfogalmazást. – Kántor Péter a Zelk Zoltán-díjas Dékány Dávidról.

Interjú

Fehér Renátó: Újabb múzsákról

Az első díjazott Borbély Szilárd volt. Nekem, idei kitüntetettként, a névadó mellett ő is mindig eszembe fog jutni, ha ezt a hosszú napot és ezt a megtiszteltetést felidézem. Borbély Szilárdra gondolok. - Fehér Renátó lett az idei Zelk Zoltán-díj kitüntetettje. A Zelk Zoltán születésnapjára eső megemlékezésen és díjátadón a díjazottal beszélgettünk.

Zelk Zoltán-díj 2014

Belekérdezni az életbe

Nem költ legendákat, nem akar letagadni semmit, se földbe döngölni senkit, csak megmutatni mindent és mindenkit úgy, ahogy van. Ez nem kevés. - Kántor Péter laudációja a Zelk Zoltán-díjas Fehér Renátóról.

HÍR

Varga Mátyás Zelk Zoltán-díjat kapott

Idén lenne 105 éves Zelk Zoltán. A róla elnevezett díjat idén december 8-án adják át Varga Mátyásnak.
További találatok