hirdetés

Keresési eredmény a(z) „zemlényi attila” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Szöveggyár Mexikóban! – a Műút pályázati felhívása

Pályázati felhívás a 16–19 éves korosztály alkotói számára: a Műút folyóirat idén 8. alkalommal rendezi meg hagyományos tehetséggondozó táborát — ezúttal a Miskolcon, a Bükk lábainál található Mexikó-völgyben október 28-30 között.

Köszöntő

Nyilas Atilla köszöntése a Műút folyóirat 2015053 számában

„Ókeresztény punk, akire nyugodtan rábízhatnád az életedet, ráadásként a gyerekeidét is." − A Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat októberi lapszáma külön blokkban köszönti az idén ötvenéves Nyilas Atillát.

Irodalmi tábor

Kezdődik a Műút Szöveggyár-tábor

Július 2–5. között ötödik alkalommal rendezik meg a Szöveggyár-tábort a miskolci vasgyárban. A Műút folyóirat szerkesztői idén is a 16-19 éves korosztály alkotóit várják, akik ebben a rendhagyó környezetben vehetnek részt a műhelyfoglalkozásokon, amelyek során a résztvevők írásainak elemzésével foglalkoznak majd.

Magasiskola

kabai lóránt – Zemlényi Attila: A Vasgyári eklógákból

Az a hír járja, és az éj rémjáró szaka hosszú / mifelénk, mint nemesfémből hegesztett élet, / van valami eleven halál vasföld őskohójában... - kabai lóránt és Zemlényi Attila készülő művének első darabjait olvashatják Magasiskola rovatunkban.

Hír

Kemény István életműve áll idén a Műút-napok középpontjában

Az idén második alkalommal, a miskolci Cinefest filmfesztivál ideje alatt megrendezésre kerülő Műút-napokon, az Ezredváltó életművek szériájában az ezredforduló környékén összegződő legfontosabb életműveket fogják vizsgálni, Kemény Istvánnal indítanak.

Körkérdés 2010

Év végi körkérdés 2010/11.

Körkérdésünkre ez alkalommal Boris János, Benedek Szabolcs és Zemlényi Attila válaszolt, 2010 irodalmi eseményeiről, teljesítményeiről és megjelenéseiről.

Színes flanelkockák

Megjelent a Műút újabb száma Nádasdy Ádám és Nyilas Atilla, Birtalan Ferenc és Tatár Sándor verseivel, Can Togay prózarészleteivel, Kálmán C. György, Pályi András, Sántha József és Vári György kritikáival, valamint a kitűnő Kikötői hírek rovat újabb bejegyzéseivel - nálunk Szilágyi-Nagy Ildikó írásait és Vári György kritikáját olvashatják.

Édesből lett folyadék

A Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat hatodik száma  Vörös István verseivel indul, melyet Ayhan Gökhán prózaversei követnek, ezek egyikéből származik a címbeli idézet, és e szövegeket közöljük lentebb is.Málik Roland, Perneczky Géza és Benedek Szabolcs novellái mellett olvasható Joachim Sartorius Kis haláltánc című versciklusa, melyet Nádas Péter fordított magyarra.

„Mire is van szükséged?”

Ki teszi fel ezt a kérdést, és mi a válasz? Minden kiderül a második évfolyamába lépett Műút irodalmi folyóirat első 2008-as lapszámából, melyben a szépirodalmi szövegek, esszék és kritikák mellett egy izgalmas írás éleszti fel az elhíresült kritika-vitát. Nagy Balázs tanulmányát mi is közöljük.

Ismeretlen katona (Írók katonatörténetei)

Az antológia az első és talán az utolsó kísérlet annak bemutatására, mit jelentett az általános hadkötelezettség idején a dolgozó népet szolgálni, a Magyar Néphadsereg sorállományú katonájaként védeni a hazát. A kötetben szereplő határon túli szerzők írásai rámutatnak, hogy a szocialista blokk további országaiban sem volt ez nagyon másmilyen; a délszláv háborúk látómezőbe kerülése pedig (időben és térben egyaránt) nagyon is közeli, valós hadi helyzeteket mutat be egy eddig kevéssé figyelembe vett nézőpontból.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

JAK-tábor

Szigliget, Alkotóház
Kezdő dátum: 2007-08-29 10:00:00

Bruthalia-est

Műcsarnok (Bp, XIV., Dózsa György u. 37. - Hősök tere)
Kezdő dátum: 2006-01-17 18:00:00

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

netnapló

Ünnepnapok a szarvasgyárban

Műút Szöveggyár – 2015. július 4.

Mondta is Kabai kolléga úr, hogy avázhatunk haza, itt nekünk már nem túl sok dógunk akad a létezésben. De azért ilyen gyorsan nem patázunk el, ne izgulj, most érkezik Lakatos Pisti, majd ad a búrájuknak!  – A Műút Szöveggyár naplóját szombatról Zemlényi Attila írta.

A komor feltámadás titka

Műút Szöveggyár - 2015. június 29.

Évek óta járunk vissza ide a zónába. Guberálunk. Nem tudom neked megmondani, hogy miket. Azt tudom, hogy egyesek már állítólag eljutottak a Gömbig. - Ezen a héten a Műút folyóirat által szervezett miskolci Szöveggyár-tábor résztvevői írják a naplót a Literára. Elsőként Zemlényi Attila hétfői bejegyzését olvashatják.

Műút — hétfő

2011. március 21. - Zemlényi Attila, Műút napló

"Jack Kerouac, akitől lapunk mottóját kölcsönöztük, azt mondja: Élni nagy teher. Súlyos teher, súlyos, nagy, komoly teher. Bárcsak már a Mennyországban lehetnék, biztonságban." - Ezen a héten a Műút folyóirat szerzői és szerkesztői írják a netnaplót, elsőnek Zemlényi Attila naplóbejegyzését olvashatják.

Két élet

2007. augusztus 29. – Nagy Gabriella
Napló a szigligeti JAK-táborból.

Búcsú

2006. december 10. - Zemlényi Attila
Mindig tudtam, hogy a kultúrának hősök kellenek. Most búcsú a fegyverektől. És tőled is kedves naplóolvasó, már ha létezel, megtiszteltél a fáradságoddal, hogy belém pillantottál.  Írtam egy kicsit, te olvastál egy kicsit, tiszta sor, fej meg írás. Még kihasználnám az alkalmat és meghívnálak. Találkozhatunk péntek este a Galéria IX-ben, mondjuk hat körül, ha neked is jó, Ráday u.47.

Erőtér

2006. december 9. – Zemlényi Attila
Egy kis csendkirály a nagy abszurdban. Nemcsak névnapot ülünk ma, hanem születésnapot is. Ma két éves a miskolci Erőmű Kortárs Művészeti Egyesület, kedves Dzsedik, ifjú Padavanok, érzitek ezt a finom remegést az erőben, boldog születésnapot, az Erőmű legyen velünk!

A fej nélküli lovas

2006. december 8. - Zemlényi Attila
Emlékeztek, hogy szól a Mad Max-ben a vándor éji dala? „Én vagyok az éjjeli lovas, benzinszívó, öngyilkos robot, az én tankomban a többiek félelme van!” Vakon ügettünk a város felé, volterdők és ónádasok láncolt lelkei riadoztak, felkeltettük a harminchetesen az alvó aszfaltot, testünkre rettentő szimmetriát metszett a fehér, szaggatott vonal. Odaértünk néhány perccel hat után, yo-yo-yo-yo-yo gépkoccsi.

Külvár

2006. december 7. – Zemlényi Attila
Ezen az identitásgubancon úgy tetszik semmi sem segít, persze az is tovább identifikál, skatulyáz bennünket, amikor mondjuk Fábri műsorában a vicces Szőke András mutatja be az ortodox diósgyőri vasmunkást, amint édesen delirál, de az sem használ, amikor valamelyik reality-borzadályban megjelenik és illusztrál bennünket Szegál, aki aztán később máshol - ehhez ellensúlynak 5-6 Operafesztivál is kevés lenne egy évben.

Szoba kilátással

2006. december 6. – Zemlényi Attila
Nem ennyire kapcsos könyv, gyönyörű, szabályos négyzet, talányos címmel: Kék Pánik Kávéház, ami az őszutón, vagy ami még ritkább spiccén azősznek jelent meg a Szoba Kiadónál. Ennek a Szobának én is az egyik lakója vagyok, társbérletről van szó, barátok osztozunk rajta, mondjuk úgy, hogy enyém az egyik mafis ágy. Nem mindjárt tarantínós, összkomfortos négy szoba, vagy vianos, durrbele baszoba, csak egy szerény, ám tiszta, szoba, garzon, reméljük kilátással.

A Mikulás vérzik

2006. december 5. – Zemlényi Attila
Kereshetjük a kifogásokat, mondhatjuk azt, hogy defektes lett a téli gumija, hogy megbolondult a GPS-e és nem találja a mi utcánkat, vagy azt, hogy a bal első rénszarvas, az amúgy is lógós, éppen sztrájkol, mert kevesli a zúzmóadagját, mit sem ér. A Mikulás szíve ma vérzik, és ha látjátok, mondjátok meg neki, hogy van az a két kislány, és hogy nagyon siet, és tényleg jók voltak…
További találatok