hirdetés

Keresési eredmény a(z) „zoltán gábor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

2flekken

Radics Viktória: Vidéki lelkület

A természet esztétikailag megbízhatóbb, nem csal, a természetes ember arca tisztább, a városi kultúrában rengeteg a silány, különböző formában giccses, gyatra teljesítmény, egy nagyváros mindent benyel... – Radics Viktória 2flekken.

Válasz

Demény Péter: Válasz György Péternek

Szerintem Zoltán Gábornak mélységesen igaza van mindabban, amit az Auschwitz-, illetve Trianon-traumáról mond, hiszen nyilván nem úgy érti, hogy sokaknak ne lenne az előbbi, inkább azt, általánosan, hogy a magyar társadalomnak az utóbbija van. – Demény Péter válasza György Péter írására, amely Zoltán Gáborral készült interjúnkra született.

A hónap szerzője

Zoltán Gábor: Vonnák Dianáról

Vonnák Diána nemcsak Vonnák Diána szemével lát, nemcsak saját érzéseit képes felfogni és rögzíteni, hanem másokéit is. Más országokban, más kultúrákban született és nevelődött emberekéit, meg más neműekéit. – A hónap szerzője, Zoltán Gábor Vonnák Diána íróról.

A Litera bemutatja

Vonnák Diána: Közel menni

Az első hetek láza után kicsit enyhült a kollégiumi kommuna fülledtsége is, a forradalom kezdett megszokássá válni. Aztán átköltöztünk az albérletembe. Hamar megértettem, hogy nincs rajtam meg a kamerán kívül egy biztos pont sem az életében. – A Litera bemutatja rovatban Vonnák Diána novellája.

reflexió

György Péter: A trauma előtt

...azt hiszem, súlyos tévedés azt hinni, hogy amit tettek, az nem okozott traumát az elkövetőknek. Ezt nem tudhatjuk, s én bizony jobban kedvelem az emberi lényt bonyolultnak látni, mintsem egyszerűen gazembernek. A trauma, a rémület abból a felismerésből fakad, hogy ki-ki megérti, hogy amit ő tett, az már ő maga. – Zoltán Gáborral készített interjúnkra György Péter reflektál.

A hónap szerzője

Zoltán Gábor: Orgia alatt

A hónap szerzője, Zoltán Gábor elképzelte, milyen lenne egy Szép versek 1944 című antológia. Hogyan illeszkednének egymáshoz az akkori kortársak művei? Gondolatkísérlete megjelent a Tekinteten és a Szomszédban, ami után Nyáry Krisztián felvetette, hogy csinálhatna ebből egy műsort a Magvető Caféban. Részletet olvashatnak az összeállításból.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Zoltán Gábor

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2018 augusztusában Zoltán Gábor a hónap szerzője a Literán.

Kiállításmegnyitó

Árnyék és füst csak a világ

Az árnyak, a füstfodrok folyamatos módosulása talán jellemzőbb arra a városra, mint valamelyik kitüntetett részletének rögzített képe. Péntek Orsolyát éppen a változás ragadta meg, éppen a változások folyamatának állandóságát mutatják meg képei. – Zoltán Gábor megnyitóbeszéde Péntek Orsolya Cannaregio című kiállításán.

Hír

Júliusban ismét FISZ-tábor – itt a program!

Műfordítás és műhelymunka László Noémivel, Nádasdy Ádámmal és Szilasi Lászlóval, beszélgetés Földényi F. Lászlóval, Kemény Istvánnal, Ladik Katalinnal és Zoltán Gáborral. A FISZ 2018-ban Királyréten rendez tábort július 18. és 22. között. Itt a részletes program!

Könyvfesztivál 2018

Zoltán Gábor: Szomszéd – Orgia előtt és után (részlet)

Rendben. Belenézek a nemzetnek abba a szúrós tekintetébe: van bennem zsidóvér. Ez elég, hogy idegennek láss? Hogy kétségbe vond a jó szándékomat? A hozzáértésemet? Mert mit tud az ilyen a magyarok művészetéről? Általában a művészetről? – A  Szomszéd folytatása és előzménye is Zoltán Gábor 2016-ban megjelent Orgia című regényének. Ebből olvashatnak most részletet.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

A hetedik

2007. január 14. – Zoltán Gábor
Rossz érzésekkel ébredtem: nem voltam elégedett a szombati naplómmal. Mármint a napló helyett írott naplóval. A felkérés szerint mindig délelőtt kell elküldenem az előző napit. Főztem egy teát, és leültem a számítógéphez. A tea jól sikerült. Egyáltalán nem evidens, hogy a teafű és a forró víz találkozásából olyasmi jön létre, ami ízlik. Ez most összejött.

Ami foglalkoztat

2007. január 13. – Zoltán Gábor
Legjobb, ha az ember nem kesereg bele a közös ügyekbe, még a lehetőségét is kerüli a fontoskodásnak. A jelenlegi köztársasági elnököt végül is egy fontoskodó értelmiségi csoportnak köszönhetjük, és ezt ha akarnám se tudom elfelejteni, folyton eszembe juttatják az elnöki gesztusok. Hogy jövök én ahhoz, hogy bármilyen ügyben, ami rajtam kívül mást is érint, szót emeljek? Egyedül vagyok.

Kulcs egy archoz

2007. január 12. – Zoltán Gábor
Szeretek őszinte lenni. Nemcsak mert jólesik, hanem mert jobban veszi ki magát. Márai például őszinte a naplóiban. Még ha ezt nem is mindenki találja így. Nekem az az érzésem, éppen az őszinteségért csinálta, az őszinteségén dolgozott, amikor írta. Nem kis kockázatot vállalva.

Harminc év

2007. január 11. – Zoltán Gábor
A műsor meghallgatása utáni beszélgetés pedig afféle csendes de annál ádázabb bálványdöntés lett, minthogy F. E. egyáltalán nem hallotta a felvételen az angyalszárnyak suhanását, még verseket se hallott, csak elviselhetetlenül túlméretezett színészkedést, magamutogatást. Nem is a színészkirálynak nevezett egykori művésszel került szembe, hanem harminc évvel ezelőtti önmagával, akkori ízlésével, általában a kor ízlésével és gondolkodásával.

Szerencse

2007. január 10. – Zoltán Gábor
                               (…) a fa átküzdi magát a kerítésen
                               ám tehet akármit gyökere bennmarad
                               így lázadok én is ellened (…)
                                                                      (de profundis)

Csomagolás

2007. január 9. – Zoltán Gábor
Vera tudja, hogy ennivaló várja, és egy test, ami egyúttal naplóíró, elválaszthatatlan a vágytól és elválaszthatatlan a megfigyeléstől, az önmegfigyeléstől és az önmegfigyelés megfigyelésétől és még sok más furcsa, végső soron értelmetlen jelenségtől.

Csontig ható

2007. január 8. – Zoltán Gábor
Osztályfőnöki órák tipikus témája. De hogy ő mit gondol, mégiscsak érdekelt. Láttam a csontját, vére a kezemre csöppent, azonkívül könyvekről is beszélgettünk egy párszor… Hát ha nőkről is beszéltünk volna, mondta, akkor már lehetnénk barátok. Aztán, évekkel később, adódott úgy, hogy beszéltünk olyasmikről, ám én nem kérdeztem többé, mit tart a kapcsolatunkról.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

A nézőtérrel szemben

Sirály (Bp. VI, Király u. 50.)
Kezdő dátum: 2007-05-09 18:00:00

Saját tao

Jövő Háza (Millenáris Fogadó, Padlás)
Kezdő dátum: 2007-05-04 20:00:00

A Bródy Sándor-díj átadása

Műcsarnok (Bp, XIV., Hősök tere)
Kezdő dátum: 2005-10-07 19:00:00