hirdetés

Keresési eredmény a(z) „zoltán gábor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hír

Júliusban ismét FISZ-tábor – itt a program!

Műfordítás és műhelymunka László Noémivel, Nádasdy Ádámmal és Szilasi Lászlóval, beszélgetés Földényi F. Lászlóval, Kemény Istvánnal, Ladik Katalinnal és Zoltán Gáborral. A FISZ 2018-ban Királyréten rendez tábort július 18. és 22. között. Itt a részletes program!

Könyvfesztivál 2018

Zoltán Gábor: Szomszéd – Orgia előtt és után (részlet)

Rendben. Belenézek a nemzetnek abba a szúrós tekintetébe: van bennem zsidóvér. Ez elég, hogy idegennek láss? Hogy kétségbe vond a jó szándékomat? A hozzáértésemet? Mert mit tud az ilyen a magyarok művészetéről? Általában a művészetről? – A  Szomszéd folytatása és előzménye is Zoltán Gábor 2016-ban megjelent Orgia című regényének. Ebből olvashatnak most részletet.

Könyvfesztivál 2018

Városmajori emlékezés

Szomszéd kapcsán nemcsak az emésztés, a feldolgozás, a megértés nehézségének felismeréséről beszélhetünk, hanem az emésztés, a feldolgozás, a megértés szükségességéről is. – Zoltán Gábor Szomszéd – Orgia előtt és után című könyvéről Szmerka Dániel írt kritikát.

Laudáció

Rácz Péter: A hitelesség érdekében

Zoltán Gábor könyve, az Orgia, egyszerre dokumentumgyűjtemény és regény nagyon közeli múltunkból. Sokan felednék inkább a megszégyenítéseket, hazánk, vagy Budapest, vagy a Városmajor megszégyenítését a nyugalom és béke kedvéért. A feledés azonban tudatlansághoz vezet. A tudatlanság pedig újabb rémtetteket szül. - Rácz Péter laudációja Zoltán Gábor Füst Milán díja alkalmából.

Díj

Németh Gábor és Zoltán Gábor Füst Milán-díjas

Németh Gábor és Zoltán Gábor az idei Füst Milán-díjasok. A díjat, melyről a díj kuratóriuma – Földényi F. László, Márton László, Sándor Iván elnök – döntött, 2017. december 5-én adják át a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Ott jártunk

Barangolás a Gutenberg-galaxisban

Az SZTE Bölcsészettudományi Kar hagyományteremtő céllal rendezte meg október 4-én a Magyar Könyvkiadók Napját, amelynek programjaira a BTK épületében és a Grand Caféban került sor. A rendezvény a Bálint Sándor-program keretében valósult meg, megszólítva nem csupán az egyetem polgárait, hanem a középiskolák tanárait, diákjait, valamint a város szélesebb közönségét is. Ott jártunk.

Interjú

Géppisztoly és mandolin – Beszélgetés Zoltán Gáborral

Zoltán Gábor négy év levéltári kutatómunka után írta meg a XII. kerületi nyilasok tetteit akkurátusan megörökítő Orgia című regényét, amely antropológiai látleletként is olvasható. – Zoltán Gáborral Csontos Erika beszélgetett.

Déry-díj – Laudációk

Selyem Zsuzsa, Takáts József és Zoltán Gábor Déry-díjához

Az idei Déry-díjakat október 21-én Selyem Zsuzsa, Takáts József és Zoltán Gábor vehette át. A díjazottakat Demény Péter, Keresztesi József és Závada Pál méltatta. 

Déry-díj

Átadták az idei Déry-díjakat

A Déry Tibor-díjat évenként olyan alkotók kapják, akik a magyar irodalom művelésében kimagasló eredményeket értek el. Ebben az évben Selyem Zsuzsa, Takáts József és Zoltán Gábor vehette át a díjat.

Magasiskola

Zoltán Gábor: Orgia

A Hunyadi-tér irányába indulnak, nem a Hűség Háza felé. A téren Potter hátramarad. A géppisztolyt egyes lövésre állítja. Felzárkózik a lányhoz. Tarkón lövi. Ferdén, alulról fel. Megállnak. Ibolya még egyet lép előre, aztán egy felet. A hóba roskad. – Zoltán Gábor Orgia című regénye a könyvhétre jelenik meg a Kalligramnál. Ebből olvashatnak most egy részletet. 

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

A hetedik

2007. január 14. – Zoltán Gábor
Rossz érzésekkel ébredtem: nem voltam elégedett a szombati naplómmal. Mármint a napló helyett írott naplóval. A felkérés szerint mindig délelőtt kell elküldenem az előző napit. Főztem egy teát, és leültem a számítógéphez. A tea jól sikerült. Egyáltalán nem evidens, hogy a teafű és a forró víz találkozásából olyasmi jön létre, ami ízlik. Ez most összejött.

Ami foglalkoztat

2007. január 13. – Zoltán Gábor
Legjobb, ha az ember nem kesereg bele a közös ügyekbe, még a lehetőségét is kerüli a fontoskodásnak. A jelenlegi köztársasági elnököt végül is egy fontoskodó értelmiségi csoportnak köszönhetjük, és ezt ha akarnám se tudom elfelejteni, folyton eszembe juttatják az elnöki gesztusok. Hogy jövök én ahhoz, hogy bármilyen ügyben, ami rajtam kívül mást is érint, szót emeljek? Egyedül vagyok.

Kulcs egy archoz

2007. január 12. – Zoltán Gábor
Szeretek őszinte lenni. Nemcsak mert jólesik, hanem mert jobban veszi ki magát. Márai például őszinte a naplóiban. Még ha ezt nem is mindenki találja így. Nekem az az érzésem, éppen az őszinteségért csinálta, az őszinteségén dolgozott, amikor írta. Nem kis kockázatot vállalva.

Harminc év

2007. január 11. – Zoltán Gábor
A műsor meghallgatása utáni beszélgetés pedig afféle csendes de annál ádázabb bálványdöntés lett, minthogy F. E. egyáltalán nem hallotta a felvételen az angyalszárnyak suhanását, még verseket se hallott, csak elviselhetetlenül túlméretezett színészkedést, magamutogatást. Nem is a színészkirálynak nevezett egykori művésszel került szembe, hanem harminc évvel ezelőtti önmagával, akkori ízlésével, általában a kor ízlésével és gondolkodásával.

Szerencse

2007. január 10. – Zoltán Gábor
                               (…) a fa átküzdi magát a kerítésen
                               ám tehet akármit gyökere bennmarad
                               így lázadok én is ellened (…)
                                                                      (de profundis)

Csomagolás

2007. január 9. – Zoltán Gábor
Vera tudja, hogy ennivaló várja, és egy test, ami egyúttal naplóíró, elválaszthatatlan a vágytól és elválaszthatatlan a megfigyeléstől, az önmegfigyeléstől és az önmegfigyelés megfigyelésétől és még sok más furcsa, végső soron értelmetlen jelenségtől.

Csontig ható

2007. január 8. – Zoltán Gábor
Osztályfőnöki órák tipikus témája. De hogy ő mit gondol, mégiscsak érdekelt. Láttam a csontját, vére a kezemre csöppent, azonkívül könyvekről is beszélgettünk egy párszor… Hát ha nőkről is beszéltünk volna, mondta, akkor már lehetnénk barátok. Aztán, évekkel később, adódott úgy, hogy beszéltünk olyasmikről, ám én nem kérdeztem többé, mit tart a kapcsolatunkról.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

A nézőtérrel szemben

Sirály (Bp. VI, Király u. 50.)
Kezdő dátum: 2007-05-09 18:00:00

Saját tao

Jövő Háza (Millenáris Fogadó, Padlás)
Kezdő dátum: 2007-05-04 20:00:00

A Bródy Sándor-díj átadása

Műcsarnok (Bp, XIV., Hősök tere)
Kezdő dátum: 2005-10-07 19:00:00