hirdetés

Keresési eredmény a(z) „amerikai” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hír

Elhunyt Philip Roth

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Philip Roth, a kortárs amerikai irodalom egyik kulcsfigurája. Halálát helyi idő szerint kedd este jelentette az amerikai média.

KÖNYVAJÁNLÓ

Rachel Urquhart: A látnok

A felkavaró történet magával ragadó és okos elemzését adja a jó és a rossz természetének, a bűn és a bűnhődés örök harcának. - Rachel Urquhart A látnok című, a Scolar Kiadónál megjelent regényéből olvashatnak nálunk most egy részletet.

HÍR

Meghalt Maya Angelou

Nyolcvanhat éves korában meghalt Maya Angelou kortárs amerikai költő, író, rendező, emberi jogi aktivista, aki aktívan részt vett a feketék polgárjogi küzdelmében az Egyesült Államokban. Halálhírét az észak-karolinai Wake Forest Egyetem jelentette be szerdán, amelynek 1982-től professzora volt.

HÍR

Tennessee Williams eddig ismeretlen novellája látott napvilágot

Tennessee Williams Pulitzer-díjas drámaíró eddig ismeretlen novellája látott napvilágot első ízben a The Strand irodalmi magazin tavaszi kiadványában.

HÍR

Német elismerés Esterházynak, amerikai díj a Sátántangónak

Német irodalmi elismerésben részesült Esterházy Péter: Bremerhaven városának idei  Jeanette Schocken irodalmi díját ítélték oda neki, amelyet tegnap adtak át. Krasznahorkai László Sátántangójának angol nyelvű kiadása George Szirtes fordításában pedig elnyerte a Three Percent amerikai lap legjobb idei fordítás díját. 

HÍR

Krasznahorkai sikere Amerikában

Best Translated Book Award, Independent Foreign Fiction Prize - két neves elismerés, amelyekre a közelmúltban jelölték Krasznahorkai László Sátántangójának angol fordítását. A Music & Literature amerikai kulturális magazin pedig egy külön számot szentelt Krasznahorkainak és alkotótársainak, Tarr Bélának és Max Neumann-nak.

KÖNYVAJÁNLÓ

Marilynne Robinson: Gilead

Apák és fiúk egymásba kapcsolódó történetei a folytonos egymásrautaltság és a kölcsönös meg nem értettség láncolataként bontakoznak ki előttünk. Az apák tékozló fiúk is egyben. - Marilynne Robinson, a Magvető kiadónál megjelenő Gilead című regényéből ajánlunk részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Cormac McCarthy: Átkelés

"Nincs könnyű dolgotok odaát Texasba’. Nem is értem hogyan bírjátok átvészelni a telet. Na idehallgass – aszondja. Először is amikor rábömbölsz a texasiakra összeszarják magukat a félelemtől. Amikor meg rájuk veted magad kinyomod belőlük a szuszt." - Megjelent a Magvető Kiadónál Cormac McCarty Határvidék trilógiájának második kötete, Az átkelés, ebből ajánlunkmost egy részletet.

SYLVIA PLATH 80

Happy Birthday, Sylvia!

Ma ünnepelné nyolcvanadik születésnapját a modern amerikai irodalom egyik legnagyobb hatású költőnője, Sylvia Plath. Ez alkalomból fordította újra egyik legismertebb versét, a Daddyt egy fiatal műfordító Galambos Gábor, amely mellett elolvashatják a vers két korábbi, mára klasszikussá vált fordítását Gergely Ágnes és Tandori Dezső tollából is. 

KÖNYVAJÁNLÓ

Patti Smith: Kölykök

Patti Smith – a könnyűzene és a költészet találkozási pontjait kereső legendás énekes-dalszerző – fiatalkorának és egy elveszett generációnak állít emléket Kölykök című könyvében, amelyért 2010-ben elnyerte az amerikai National Book Awardot. - A frissen - a Magvetőnél - megjelent könyvből most részletet ajánlunk!

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Az Animáció világnapja

Budapesten a KINO-ban, Debrecen több helyszínen
Kezdő dátum: 2008-10-28 11:00:00

A vendég: Nagy Pál

Írók Boltja (Bp, VI. Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-10-07 16:00:00

Faludy versszínház

VAM Design Center
Kezdő dátum: 2008-09-16 20:00:00

SzóPolgár - Najmányi László műsora -

Merlin Színház (Bp, V., Gerlóczy u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-30 09:38:50

Miért félünk a farkastól?

Centrál Kávéház (Bp, V., Károlyi Mihály u. 9.)
Kezdő dátum: 2008-04-10 19:00:00

Danilo Kiš magyar irodalma

Grand Café (Szeged)
Kezdő dátum: 2008-03-20 19:00:00

LégyOtt

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-02-19 19:00:00

lho.es - honlapbemutató

Cervantes Intézet (Bp, VI., Vörösmarty utca 62.)
Kezdő dátum: 2008-01-31 18:00:00

Késelés villával extra

Nyitott műhely (Bp, XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-01-24 18:00:00

Jordi Galcerán: A GRÖNHOLM-MÓDSZER

Új Színház nagyszínpada (Bp, VI., Paulay Ede utca 35.)
Kezdő dátum: 2008-01-10 19:40:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Álmatlanság

Gondolatok az álmatlanságról, a hosszú utazásokról, s a Föld gömbölyűségének problémájáról: érthető-e, mitől gömbölyű a Föld és mekkora híre volt amerikai utazásának - minderről Alföldi Róbertnek válaszolva Nádas Péter beszélt a Képzett Társítások - Aegon-estek a Bárkában vendégeként.


Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

2 kiló 20 deka másfél nap alatt

2008. október 26. – Barta András
Az első szeretőmet nem mondhatom meg, hogy hívták, mert a falusi helyi erők még mindig apró darabokra cincálnák, mert fiú, és én is fiú vagyok. Engem mégsem cincálnának apró darabokra, mert a fővárosi falusiak buzulhatnak, azoknak meg van engedve, míg a falusi falusiaknak egészen tilos -- no, persze, szétcincálás terhe alatt.

Petőfi non coronat

2008. október 25. – Barta András
….mondtam, hogy a mélybe tegye. Nem baj, kicsit iszom belőle, visszateszem a mélybe. Végig azon rágódom, hogy mit csinálok itt, és azt mért, de ez nem akadályoz meg benne, hogy egyenesen kényelembe helyezzem magam az ágyán, még a cipőmet is levetettem.

Átjárók

2008. október 22. – Barta András
Magam sem tudom, hogy könyörögtem ki magam a náci buzi lakásából, és azóta tudom, hogy senkihez se rohangálunk fel csak úgy. Örülök, mert ez a náci buzi, a reménytelen menthetetlenségek, a borzasztó, homoszexuális semmilyenségek – ezek lesznek az átjáró majd nekem Tar Sándor hasonlóan biztató világába.

Bach és az ellenállás

2008. október 21. – Barta András
… ellenállok a megszerkesztettség kísérletének, email postafiókot se nézek, a google-be se írom be, vajon mikor válik már végre a magyar nyelv izolálóvá? […]Az írásban sem találok kielégülést, pedig ideje volna már. Együnk.

Macska, test, vér

2008. október 20. – Barta András
Hogy veszik így át a gépek a hatalmat? Mikor csúcspontjukra érnek, lefagynak, mint nagyapám lábujjai a második világháborúban. Nem is neki fagytak le amúgy, hanem nagymamám sarka, mert amikor kicsi volt, nagyon szegények voltak, nem tudtak mivel fűteni, és nagymamám sarka kilógott a takaró alól, és kicsit megfagyott.

A kritikáról, az emberről és az alkotóemberről

2008. szeptember 24. – Barok Eszter
Nyilvánvaló, hogy a téma (értsd: kritika) mindenkit izgat valamilyen szinten, aki bárminemű alkotótevékenységet végez (vagy éppen csak nóném firkász-wannabe, mint például jómagam). És persze az is adja magát, hogy még a fentiekben idézett fényharcos mestert is megmozgatja a kérdéskör – máskülönben nem fecsérelne időről időre több bekezdést annak taglalására, mennyire nem érdekli, ha szidják.

Jobb a partoskodás?

2008. szeptember 13. - Sumonyi Zoltán
Ma este, az egyik tévéműsorban közölték, hogy már Németországban az áruházak polcairól leszedték a magyar libamájakat. S ezt valahogy olyan hangsúllyal, hogy az állatvédő egyesület elérte a célját. Bravó! Igaz, hogy néhányszáz, vagy néhányezer magyar család munka és megélhetés nélkül marad, de ezután nem fognak már szenvedni a szegény libák. Győzelem!

A második csütörtök

2008. szeptember 11. - Sumonyi Zoltán
Ahogy Juhász Anna (a költő legfiatalabb lánya) segítségével végignyomakodtunk a tömegen a laudátoroknak fenntartott első sorok felé, láttam, hogy ott szorong a magyar irodalom és az irodalmi élet teljes képviselete. Semmi „szekértábor”, semmi „ferde szem”! Úgy látszik, hogy mégis csak van egy magaslati pont, ahová már nem csaphatnak föl az ostoba megosztottság és ellenségeskedések hullámai.

Szeptemberi kánikula

2008. szeptember 8. – Sumonyi Zoltán
Koczkás tanár úr szemináriumain elemezgettük egymás verseit, versengve és titkos irigységgel, mert a tanár úr szívéhez, s ezt nemigen tudta véka alá rejteni, Bella Pista „zsengéi” álltak közelebb. Most látom, hogy Koczkás Sándornak igaza volt. Azok a „zsengék” 1966-ban jelentek meg a „Szaggatott világ” című, első kötetében, s azóta is mindnek helye van a későbbi válogatásokban.

Ellopták a BuSho díjakat!

2008. szeptember 5. – Rimóczi László
Amikor először meghallottam a hírt, azt hittem, hogy csak kitalálták, hogy kicsit hasonlítson a megszokott Oscar-díj cirkuszhoz, amikor mindig valami történik vele, ellopják őket, majd később megtalálják a kukában…tényleg, a környező kukákban körül se néztünk. Ez hiba volt.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

A zirodalom, meg a ***tv temporális fluktuációja:avagy tvirodalmi reflexkalapács

(Egy olvasmányélmény és egy „ismeretterjesztő” film nyomán, amely film arról győzködte a nagyérdeműt, hogy mennyire szükségszerű és etikus volt az atombomba használata.) Dicsőség sir Arthur Harris...

Suba

Apám subázott. Emlékszem a kis négergyerekre a falon. Persze ez ma már nem politikailag korrekt így. Szóval az apró afro-amerikai gyermekre sárga háttérben. Tojásos nokedli fejes salátával. Nagyon...

külpolitika rovattól érkezett

  egy meg nem nevezett hírportál szerint az amerikai egyesült államok védelmi minisztériuma a rakéta elhárító rendszert ért folyamatos tiltakozások miatt olyan elit katonai egység létrehozását...

SZERELMEM, P. 6. rész

"SZERELMEM, PAMELA. Hollywood rég nem látott sikerre készül. Monstre költségvetéssel, parádés szereposztással és eddig szinte sohasem tapasztalt intenzitású reklámhadjárattal indulnak az új...

SZERELMEM, P. 5. rész

Hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, kockáztatok; az adattárolók anyagának egy részletét közzéteszem. Az itt olvasható részlet egy személyi számítógép erősen sérült tárolóján található szöveg....

ERROR-TERROR! (2. folyt.)

A szóban forgó (és vélhetőleg már megoldást is nyert) biztonság-technikai probléma nyilvánosságra hozatala tehát egyfajta ÜZENET! Üzenet, éspedig azoknak szóló üzenet, akik netán épp ilyesmiben...

ERROR-TERROR! (folyt.)

A hírolvasó mindenesetre sietett közölni: a „performance” imitált körülmények között történt. Hogy a hír vonatkozásában ez pontosan mit is jelentett, arról nem szólt a fáma, ám véleményem szerint az...

ERROR-TERROR!!!

avagy Affenébe, már megint odalett egy ötletem...! Bizonyára sokan látták talán azt a minapi televíziós hír-beszámolót, illetve az annak részét képező (nyilván felettébb érdekfeszítő és...

SPECIÁLIS TÁRSADALOM-FILOZÓFIAI ELMÉLET (a teljes kidolgozást feltételező befejezés)

Az e vonatkozásban talán legközismertebb, s leginkább eleven erővel ható – a világ néhány országában (főként az USA-ban) napi aktualitással húsba vágó – példa: a keresztény, valamint a muszlim...

Az amerikai republikánusok

Ezek soha nem vesznek öltönyt ötezer dollár alatt De gyarmati seggedtől sajnálják a ruházatot Nézzétek, nézzétek, mit tettek gyáraikban Az amerikai republikánusok Ezek egész országokat füstölnek fel...
További találatok