hirdetés

Keresési eredmény a(z) „avantgárd” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Gyász

Elhunyt Papp Tibor

Elhunyt Papp Tibor író, költő, tipográfus. A József Attila-díjas alkotó, a magyar avantgárd meghatározó személyisége, a párizsi Magyar Műhely alapító szerkesztője szerdán Budapesten élete 83. évében halt meg – közölte a Magyar Írószövetség és a Magyar Műhely csütörtökön az MTI-vel.

A hét verse

A hét verse – Erdély Miklós: Számozottak

Erdély hagy időt, nyugodtan leül buherálni az aknákat, és végül a diadalmaskodók félreismerhetetlen, higgadt magabiztosságával vágja el direkt a rossz kábelt. - A hét versét Csete Soma választotta. 

Hír

Elhunyt Pauer Gyula

Elhunyt Pauer Gyula szobrász, konceptuális és performanszművész, látványtervező, a magyar neoavantgárd képzőművészek egyik kiemelkedő egyénisége - értesült a hírről 2012. október 8-án a Litera.

Hír

Az avantgárd szabadegyetem új kurzusa indul az ELTE-n

"Az emberi test a költészet, meg az utca" (Henri Chopin) - Az avantgárd irodalom nyelvi és műfaji kontextusai címmel új avantgárd művészettel foglalkozó kurzus indul az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, fiatal előadókkal.

OTT JÁRTUNK

Építés, rombolás

Január közepéig tekinthető meg az óbudai Kassák Múzeumban Az avantgárd magángyűjteményekben I: A Kiss Ferenc-gyűjtemény című kiállítás, amely a magyar avantgárd csupán pár évig virágzó, mégis rendkívül izgalmas folyóirat-kiadását mutatja be. - Dobó Gábor beszámolója a kiállításról.

Hír

"Minden ember művész - a művészet tőke" - Avantgárd szabadegyetem indul

"Minden ember művész - a művészet tőke" - Az avantgárd irodalom nyelvi és műfaji kontextusai címmel avantgárd szabadegyetemi kurzus kezdődik szeptember 29-én az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a Múzeum körúton.


HÍR

Két Kassák-kiállítás Berlinben

Két évtized után első ízben találkozhat Berlin közönsége Kassák Lajos (1887-1967) munkásságával a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) és a Berlinische Galerie párhuzamos tárlatain.

Ott jártunk

Betű szerint

KÉP / VERS, vizuális és konkrét költészet címmel nyílt tegnap kiállítás a Vasarely Múzeumban. Ott jártunk.

Papp Tibor költőnek szentelt különszámot a Revista Texto Digital című folyóirat

Papp Tibor Párizsban élő költő iskolateremtő munkásságával a brazíliai Revista Digital Texto című folyóirat különszámban foglalkozik.

HÍR

Elhunyt Balaskó Jenő költő, publicista (1940-2009)

2009. február 18-án, 68 éves korában elhunyt a már életében is avantgárd klasszikusnak számító Balaskó Jenő költő, író, publicista, újságíró.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Az eső mosott, de azért a koncert maradt

2008. július 17. - Becsey Zsuzsa
Csaltam egy kicsit, a gyímesbükki határkő kiállítás a csíki nagybányaival keveredett, bár mackó felhívta figyelmem, hogy csak őt ne. Dehát neki is tetszett a fotó, és most nincs itthon. Különben is áttűnéssel akartam, hogy alig kivehető... dehát itt nincs hozzá programon. Legalább látszik, hogy már mosolyog.

Szeretem Budapest, szeretem Sepsiszentgyörgy

2008. július 14. - Becsey Zsuzsa
Hiszen ezentúl itt és most vegyem tudomásul, nem párommal értekezem, se nem barátnőmmel, hanem egy fürdőhelyen igenis tessen úgy beszélni, akár zuhany alatt is, meztelen, hogy azt mindenki aki a fürdőben, értse. Minden kíváncsi szem. Kivétel nélkül. Elvégre közvagyon, közösen fizettünk a ház, a víz, a fák, a cementhideg fürdőért. És mégsem. Szeretem az embert, s a világot. Az álmokat, emléket. Sepsiszentgyörgy és Budapest között.

A Dunánál

2008. június 29. vasárnap - Végel László

A piacok, a pályaudvarok és a kis kávézók mellett a parkokat kedvelem legjobban, a parkokat, amelyeknek a hangulata felidézi a régi újvidéki polgárság életmódját. Kiülni a parkba, valamikor ünnepet jelentett, és a vasárnap délutáni sétára is fel kellett készülni, ki kellett választani a megfelelő gardróbot és vissza kellett nyerni a lelki nyugalmat.

Apokrif Szerbia, apokrif Magyarország?

2008. június 25. kedd - Végel László

A két ország szellemileg mintha nem tudna többé mit mondani egymásnak, holott soha még nem volt ennyi közös témájuk, mint az elmúlt egy-két évtizedben. A hasonlóságokról, és a különbségekről is lenne értekezni való. Ám, mégis értetlenül élnek egymás mellett, a rendszerváltások másnaposságában.

Lófej az ágyunkban

2007. október 30. - Kozák Ignác Tibor
Nálam az un. „Párna szám”, ahol a borító egy kispárna valódi tollal - szedegettem is, mikor kibontottam a lapot, belül pedig egy dupla gerinccel ellátott fekete 90 gr. műnyomó papírra fehérrel írt szöveg, minőségi szerkesztéssel! Külsejében és belbecsben is impozáns lap. A könyvhét kapcsán jártak már Pesten, akkor az Újnautilus szervezett egy bemutatót.

Némely részletek 6.

2007. április 21. - Fenyvesi Ottó
Csak egyszerű, kívülálló zenehallgató lettem. Nemrég hívtak az egyik pesti zenei rádió éjszakai műsorába, de nem fogadtam el a kedves invitációt. Köszönöm szépen, de nem. Koko Kommando és Rudi Radiátor visszavonult (erről bővebben: a Blues az óceán című kötetben, az Éjszakai műsor című versemben).

The Clown 4 – anyu, én gép nélkül!

2006. augusztus 24. – Balázs Attila
Moholy-Nagy László valójában a nem kevésbé híres Man Rayjel egy időben fedezte fel újra azt az eljárást, amelynek eredete a fotográfia kezdetéig vezethető vissza. A tárgyakat közvetlenül fényérzékeny papírra helyezte, majd megvilágította, s az így készült képet rögzítette. A leírt módszerrel olyan műveket hozott létre, melyeknek nincs "negatív eredetijük", következésképp nem sokszorosíthatók.

Szinte

2006. 03. 24. – Kozma György
Rájött, hogy nem lehet egy csoportba tartoznia a Nádassal, egyrészt, mert Közmagyar nem profi író és nem is használ írói elemeket a szövegeiben (jellem, leírás, szituáció mindig minimális nála az áradó információk, tények és új világnézetre való rábeszélés szándéka mellett, csupa nem-művészi s talán ettől avantgárd és pop-artos gesztus, egy festő grafomániája az övé).

Például ír

2006. 03. 23. – Kozma György
A Somának egyszer elmagyarázta a Fridi húsz éve, hogy a Kozmagyuri túl bonyolult, a nép nem értené. Arról nem beszélve, hogy eláll a füle. És kész, ezzel el van intézve. Azóta hiába igyekszik, már egészen szimpla közhelyeket is hajlandó leírni a metróba, mégis rendszeresen visszadobják, mert az összkép még mindig túl eredeti. Soma szerint karmikus falba ütközik. Néhányan ezt a hülyeség falának hívnák.

Az írói hiúságról

2006. 02. 10. - Pályi András
Mit tehetnék? Ironizálok és megpróbálok szerény maradni. Habár, habár… Érdemes-e egyáltalán? A túlzott szerénységnek ugyanis megvan az a hátulütője – volt alkalmam tapasztalni –, hogy gőgnek, lekezelésnek, nagyképűségnek vélik. Úgyhogy azt is mondhatnám, nem tudja az ember oly szerényen meghúzni magát, hogy ne kapná meg ama rosszmájú reflexiókat. Vessük el tehát ezt a lehetőséget is. Mi marad akkor?

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Forgács a mesterházban

Elmeszelt jelzőlámpa fényénél egy csiga kúszott a Csillagösvényen Háromszoros világbajnok az agrophobia kitisztult illatok segítenek lépni Hiba söpör végig a rúnákon ugráló árnyék üvölt felém...

Avantgard

  Ó én csak ülök a gép előtt. Mosolyom fagyott szilánkjai, csilingelve hullanak alá. Didergő magányba ölelem magam. Látjátok feleim mik vagyunk? Por vagyunk és hamu vagyunk. A szeptemberi eső...

Amikor anyának mályva szaga volt

Egy általános esti tusoláskor jutott eszembe - mert ilyenkor sok minden jut az ember eszébe - hogy elfelejtettem anyám születésnapját. Mikor kisgyerek voltam és megkérdezték: -mikor született anyád?...

Ezt nektek!

Cigi: Humán erőforrás A lekapcsolódó neoncsövek neszezése, mint egy alkonyati eső visszhangzott a hosszú körfolyosókon. Cigi már alig várta a munkaidő végét, magabiztosan trappolt a labirintusban,...

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

"Van egyfajta háború"

A 80-as évek elején csatlakozott a Magyar Műhely Körhöz, azóta más irányba kalandozott, az Idegenek című regény minimál-volta azonban az avantgard értékeinek megőrzését mutatja: az Idegenek szerzőjével, Petőcz Andrással Alföldi Róbert beszélget a Képzett Társítások - Aegon-estek a Bárkában sorozat 12. eseményén 2008. januárjában.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

A vendég: Nagy Pál

Írók Boltja (Bp, VI. Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-10-07 16:00:00

Hommage a Kassák

Kassák Múzeum (Bp. III., Fő tér 1. )
Kezdő dátum: 2007-07-01 11:00:00

Műfajiság, kulturális emlékezet és medialitás a 20. századi magyar irodalomtudományban

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-03-09 10:00:00

BESZÉLŐ-EST

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-02-21 19:00:00

IRODALMI CENTRIFUGA

Centrál Kávéház (Bp. V., Károlyi M. u. 9.)
Kezdő dátum: 2007-01-18 19:00:00

Szellemvasút

Óbudai sziget
Kezdő dátum: 2006-08-09 15:00:00

Grencsó István jubileumi koncertje

Katona József Színház (Bp. V., Petőfi S. u. 6.)
Kezdő dátum: 2006-04-08 19:00:00

Borostyán-estek

Stúdió K Színház (Bp, IX., Mátyás u. 9.)
Kezdő dátum: 2006-02-15 19:30:00

Új spanyol filmek

Örökmozgó Filmmúzeum (Bp, Erzsébet körút 39.)
Kezdő dátum: 2006-01-29 20:30:00

Új spanyol filmek

Örökmozgó Filmmúzeum (Bp, Erzsébet körút 39.)
Kezdő dátum: 2006-01-28 20:30:00
További találatok