hirdetés

Keresési eredmény a(z) „díj” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hír

Kürti László Bella István-díjat kapott

A Magyar Írószövetség és Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata idén Kürti László költőnek ítélte a Bella István-díjat.

Hírösszefoglaló

Díjak Afrikától Amerikáig, új könyvek Zolától Poundig

Bejelentették a Mabati Cornell Kiswahili-díj kiválasztott műveinek és szerzőinek, és az Aspen Intézet First-ever széppróza-díj jelöltjeinek listáját. A héten jelent meg Sam Shepard drámaíró utolsó munkája, a Spy of the First Person. Új életrajzot olvashatunk Ezra Poundról, és megismerhetjük Émile Zola fotós oldalát. Külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hír

2017-es Korunk-díj Sánta Miriámé

Az immáron negyedik alkalommal kiosztásra került Korunk-díjat idén, 2017-ben Sánta Miriámnak ítélte a Korunk folyóirat szerkesztősége. A díjat a Korunkban publikált fiatal kritikusok, esszéírók kapják.

Hír

Hamarosan jön a Horváth Péter Ösztöndíj 2017-es top10-es listája

A november végi díjátadás előtt egy hónappal, azaz október végén hozzák nyilvánosságra a Horváth Péter Ösztöndíj idei tíz legjobbjának nevét, majd a versenyben maradó három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – esélyes nevére november 20. táján derül fény.

SZÉP ERNŐ-DÍJ

Megvannak az idei Szép Ernő-díjasok

Elbírálták a Szép Ernő-jutalmakat, melyet drámaírók között osztanak ki évről évre. A kitüntetettek oklevelüket a magyar dráma napján, szeptember 21-én vehetik át ünnepélyes keretek között a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A Szép Ernő-díj kuratóriuma döntése alapján a 2017-es év díjazottjai Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna.

Hírösszefoglaló

Idegen nyelven, idegen közegben

Borbély Szilárd könyvének fordítása a National Translation Awards egyik jelöltje, a menekültválság foglalkoztatja a gyermekírókat, Murakami Harukit harminc éve olvassák lengyelül, az indiai nyelvjárásokat használó írók egyre kevesebb olvasóra számíthatnak.  – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

HÍR

Transatlantyk műfordítói életműdíjat kapott Pálfalvi Lajos

Idén Pálfalvi Lajos polonista, műfordító, irodalomkritikus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Lengyel Tanszékének és Közép-Európa Intézetének vezetője vehette a lengyel irodalom és kultúra külföldi közvetítőinek járó legrangosabb lengyel kitüntetést, a Transatlantyk életműdíjat.

hírösszefoglaló

Helyet a könyveknek: üldvözve, átírva, újra felfedezve

Írók kampányolnak írókért a menekülteket érő megkülönböztetések ellen, Margaret Atwood kapja idén a Franz Kafka-díjat, ötvenéves lett a Száz év magány, Fitzgerald eddig nem olvasható kötete jelenik meg, George Eliot kapcsán szabad kezet kapunk az élet és a fikció összehasonlításához, és mit csináltak a könyvekkel a nácik? – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

HÍR

Szathmáry István Pál kapta idén a Vízy Dorka-díjat

Idén Szathmáry István Pál kapta a Vízy Dorka emlékére alapított díjat. A Magyar Nemzet újságírója a Hogyan került Lengyelország trónjára Jézus? című cikkéért érdemelte ki a második alkalommal odítélt elismerést. 

Díj

Az Acsai Roland nó-drámájából készült előadás nyerte az RS9 fődíját

Acsai Roland modern nó-drámája alapján a Ziggurat Project által Kalmár Ákos rendezésében készült darab, az Esumi és Asao, elnyerte az RS9 Színház Off Fesztiváljának fődíját a hétvégén. 

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Az Évad Legjobb Magyar Drámája díjátadó


Kezdő dátum: 2015-10-12 16:30:00
Az Évad Legjobb Magyar Drámája díj ünnepélyes átadója. Közreműködik: Spiró György, Marton László, Hegedűs D. Géza, Radnóti Zsuzsa, Takács Katalin.

World Press Photo 2008

Millenáris Fogadó (Bp, II. Fény utca 20-22.)
Kezdő dátum: 2008-10-18 10:00:00

Borostyán-estek: Ferencz Győző

Stúdió K (Bp, IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2008-10-16 19:30:00

World Press Photo 2008

Millenáris Fogadó (Bp, II. Fény utca 20-22.)
Kezdő dátum: 2008-10-12 10:00:00

World Press Photo 2008

Millenáris Fogadó (Bp, II. Fény utca 20-22.)
Kezdő dátum: 2008-10-05 10:00:00

A Fassbinder-univerzum- szimpózium

Grand Café (Szeged, Deák Ferenc u. 18. II. emelet)
Kezdő dátum: 2008-10-03 15:00:00

A vendég: Nagy Pál

Írók Boltja (Bp, VI. Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-10-07 16:00:00

World Press Photo 2008

Millenáris Fogadó (Bp, II. Fény utca 20-22.)
Kezdő dátum: 2008-09-29 10:00:00

A Fassbinder-univerzum - Filmvetítések, szimpózium

Grand Café (Szeged, Deák Ferenc u. 18. II. emelet)
Kezdő dátum: 2008-09-29 14:00:00

A Magyar Dráma Napja az Új Színházban

Új Színház (Bp, VI. Paulay Ede utca 35.)
Kezdő dátum: 2008-09-21 11:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

"Ez egy áldásos borulás"

Térey János nyerte el az Aegon Művészeti Díjat az idén - ennek alapján ő lesz az, aki kiválaszthatja az Aegon Művészeti Társdíj nyertesét is. A díjátadás alkalmával a litera közölt interjút a most a Magyar Dráma Napján is kitüntetett szerzővel, de Térey János a literaTV számára is adott egy interjút - ezt láthatják most.

"A díjak nem az én életem ritmusát követik"

A Palládium Díj kapcsán kérdezte Jánossy Lajos Háy Jánost, aki a nyelv kifáradásáról és átalakulásáról, a díjak biztosította lehetőségekről és a Palatinus Kiadónál a Könyvfesztiválra megjelenő Meleg kilincs című válogatott verseskötetéről mesél: hogyan vált meg 16 évesen a kamaszkori "trutyis-szerelmes" versektől s mutatja meg az új gyűjteményben 2003-ig a Kotródom el kötetig összegezve mindazt, ami eddig elkészült a költői életműben.

A legnagyobb megaláztatás

Nádas Péter beszélt arról a Képzett Társítások - Aegon-estek a Bárkában eseményen, miért nem élmény a Kossuth-díj átvétele, s a formaságok mennyire határozzák meg egy-egy díj értékét, érvényét; de szóba került a képzőművészet értése is.

Társdíj-átadás

Rakovszky Zsuzsa a második Aegon Művészeti Díj tulajdonosaként Vojnich Erzsébetet választotta az Aegon Művészeti Társdíj díjazottjának. Hogy miért? Erre laudációjából kaphatunk választ, melyet a kilencedik Bárka-beli képzett Társítások esten rögzítettünk. A díjat Zatykó Péter, az Aegon Magyarország vezérigazgatója adja át.

Motor a színpadon

A kilencedik Képzett Társítások esten adták át a második Aegon Művészeti Társdíjat. A díj ötletgazdája, a sorozat szervező-ötletadója Eszéki Erzsébet beszél a díj alapításáról.

Laudáció Tandori Dezsőről

Tandori Dezső vehette át a budapesti Goethe Intézetben a Goethe-érmet. A díj átadásakor Konrád György tartott laudációt.

2. Litera-díj átadás

Az ember tragédiája "féjdalmasan hiányzó" budapesti színét kellett megírnia a hét felkért drámaírónak, akik közül a nyertest a fiatal irodalmárokból álló zsűri választotta ki. A litera támogatinak köszönhetően díjként egy laptopot tudott feljaánlani a zsűri által legjobbnak tartott Péterfy Gergelynek.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

A második csütörtök

2008. szeptember 11. - Sumonyi Zoltán
Ahogy Juhász Anna (a költő legfiatalabb lánya) segítségével végignyomakodtunk a tömegen a laudátoroknak fenntartott első sorok felé, láttam, hogy ott szorong a magyar irodalom és az irodalmi élet teljes képviselete. Semmi „szekértábor”, semmi „ferde szem”! Úgy látszik, hogy mégis csak van egy magaslati pont, ahová már nem csaphatnak föl az ostoba megosztottság és ellenségeskedések hullámai.

Fogyókúra, főállásban

2008. szeptember 10. – Sumonyi Zoltán
A díjat alapító Rotary klub teljesen szabad kezet ad a zsűrinek és a kuratóriumnak, de természetesnek tartják, hogy a díjazott mű kifejezze a Rotary alapeszményét: a humánum és az igazságosság védelme és erősítése a társadalomban.

Fesztiválfíling és rozéfröccs (meg meglett díjak)

2008. szeptember 6. - Rimóczi László
Most kaptuk a hírt, hogy a tegnap beharangozott BuSho díj ellopás vagy vaklárma volt, vagy valahogy meglettek, valahonnan előkerültek közben, de a pontos részletekről nem tájékoztattak.

Ellopták a BuSho díjakat!

2008. szeptember 5. – Rimóczi László
Amikor először meghallottam a hírt, azt hittem, hogy csak kitalálták, hogy kicsit hasonlítson a megszokott Oscar-díj cirkuszhoz, amikor mindig valami történik vele, ellopják őket, majd később megtalálják a kukában…tényleg, a környező kukákban körül se néztünk. Ez hiba volt.

Oázis

2008. május 24. - Reményi József Tamás
Cirkó ugrik az asztalra. Ennek koreográfiája van: előbb a monitornak háttal ül, szemben velem, mint önmaga szobra, az orrunk majdnem összeér, akkor meg kell simogatni, kicsit dorombol, aztán gyorsan lelapul, elheveredik a gép előtt, amilyen laposan csak lehet, tudja, hogy ha nem takarja a képernyőt, maradhat. Így fogunk neki az előző napi naplónak.

Egy boldog nap folytatása

2008. május 21. - Reményi József Tamás
Nem emlékszem a lakásra, nem emlékszem az akkori Nádasra sem, egykorú fényképeken látom, milyen volt. Mintha nem lett volna ablak abban a helyiségben, de nagyon jó volt üldögélni együtt, akár egy dobozban, leginkább arra hasonlított ez az érzés, mint amikor kiskoromban a nagyasztal alá rejtőztünk a szomszéd gyerekkel.

Pénteken Krúdy

2008. április 4. - John Bátki
És Krúdy Gyulának 1931 vége felé nem sikerült egy új kötethez kiadót találni. Pedig több kötetnyit is írt ebben az évben: A kékszalag hőse, megjelent folytatásokban a Pesti Naplóban január 11. és március 25. között (könyv alakban először 1956-ban!); A tiszaeszlári Solymosi Eszter, megjelent a Magyarország lapjain 101 folytatásban március 1. és július 7. között; A Kossuth fiúk az Esti Kurírban látott napvilágot november 12.-től december 14.-ig.

Nehéz mesterség

2007. december 27. - Toepler Zoltán
(23:32) Van egy mondat a Taxidermia elején, hogy nem a pina forog a világ körül, hanem igenis, a világ forog a pina körül. Nem tudom, hogy ezt a Party Nagy Lajos írta-e, mint a film nagy részét, de ez mesteri mondat, dacára, hogy idegesítően pontatlan.

1984

2007. október 19. – Babiczky Tibor
...hetven-nyolcvan szignó, nem több, és már csak annyi maradt hátra, hogy átadjak a pénztárosnak tizenötezer forintot, „ez csak amolyan óvintézkedés”, kvázi biztosíték, meg nehogy rögtön mínuszba kerüljön a friss egyenlegem, még nincs is számlám, de már rögtön vonnak le, viszont megéri, mert a kamatjóváírás akár a százötvenhárom forintot is elérheti, nem ám évente, pedig az sem hangzik rosszul, hanem egyenesen havonta, így, ha jól számolom, nagyon jól járok...

Valódi világot

2007. június 12. - Balogh Endre
Tehát nem az van, hogy az interneten mindenki megírhatja a véleményét, és az odakerül a könyvesblogra, nem, oda csak megszűrt tartalom kerülhet, amit valakik szerkesztenek. (Ezt amiatt kell tisztázni, mert már hallottam, hogy hát nem korlátozza senki sem azt, mi kerül fel.)
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Akarom

Tubí or tubí Detiz dö Ríl kveszcsen Áber ih bean Zér műde Und levetem magam Isten öléből Gondoltál már arra Mit ér Jézus a kereszt nélkül? Kitépem az igazságot a szívemből mely belém hatolt...

NAGYELEK A NAGY LÓFEJ-KÖD DÍJ VÁROMÁNYOSA (sajtóhír)

 Mint lapunk értesült róla, a tegnapi napon (magyar idő szerint ma éjjel 0 óra 17 perckor)a Pángalaktikus Szövetség földi nagykövete sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette, hogy: NagyEleket,...

Slicc? Sicc! (2.)

Lezáró kérdésként feldobja: mi tenné boldoggá a Költőt, mint versfaragót. – Nobel díj, de leginkább egy csók tőled, itt és most. – villan felé a szempár. – Az első kívánságnak nagyobb esélye van. –...

ogyessza

ki váltság válság díj ki vált djt ki god is a od isa otis tarda nemtudomka naposcsibe lapis lazul i lazy tall mi tol iga famacska vaskutya a kör ékkövesítése majdnem sokoldalú majdnem péntek bizzaro...

A gyermek belül

Miért van az, hogy az iránnyílak mindig elmutatnak tőlünk? A csuklóra a bilincset miért a hátunk mögött kötik össze? (Hogyhogy a béklyót a bokára nem a nyakunk körül?) Akárminek a halálos áldozata...

A festő és az üzletember

A két férfi egymás mellett sétált, árnyékuk hosszúra nyúlt az esti utcán. - Hát hogy vagy mostanában? kérdezte egyikük, miközben szorosabbra húzta magán a kabátot. - Jól, köszönöm. - Régen küldtél...

Janó jelenkori amerikai költőktől fordít 4

Stanley Kunitz Stanley Kunitz was born in Worcester, Massachusetts, in 1905. His honors include the Bollingen Prize, a Ford Foundation grant, a Guggenheim Foundation fellowship, Harvard's Centennial...

Janó jelenkori amerikai költőktől fordít 2

" . . . a versek önéletrajzok és vélemények, az ingázó váltakozása a történeteknek és a válaszoknak." -- Louise Glück 2003 augusztus 28-án, a Kongresszus Könyvtárának a könyvtárosa James H....

Nyílt levél a Konkrét Könyvek szerkesztőihez

Tisztelt Szerkesztők! Miután (az E-mailek rá a bizonyíték, utolsó levelem válaszra sem méltatták) a Konkrét Könyvek szerkesztősége elzárkózott Az attentátor c., a Konkrét Könyvek regénypályázatán 3....

Negyedik nap

Kibaszott fejfájás. A földön fekve ébredt. Alatta átázott a szőnyeg. A mennyezetet nézte. Ha most megnyílna beszélhetne vele. Most tudna beszélni. Elmondhatná neki, a Nagy Hallgatónak. Egyetlen...