hirdetés

Keresési eredmény a(z) „dráma” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

SZÉP ERNŐ-DÍJ

Megvannak az idei Szép Ernő-díjasok

Elbírálták a Szép Ernő-jutalmakat, melyet drámaírók között osztanak ki évről évre. A kitüntetettek oklevelüket a magyar dráma napján, szeptember 21-én vehetik át ünnepélyes keretek között a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A Szép Ernő-díj kuratóriuma döntése alapján a 2017-es év díjazottjai Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna.

JELENKOR 2017. JÚNIUS

Keresztesi József: Medvevár (részlet)

A Jelenkor júniusban a hagyományoknak megfelelően színházi számmal jelentkezett. Mellékletben ezúttal Keresztesi József Medvevár című, Janus Pannoniusról írt tragikomédiáját közlik, ebből olvashatnak nálunk egy részletet.

PÁLYÁZAT

Drámapályázat a rendszerváltoztatásról

A Békéscsabai Jókai Színház és a Bárka folyóirat drámapályázattal járul hozzá a 30 évvel ezelőtt történt rendszerváltoztatás folyamatának jobb megértéséhez és méltó színházi megörökítéséhez. A pályamunkákat november 7-ig várják. 

HÍR

Závada, Térey és Parti Nagy a 2017-es POSZT-on

Júniusban ismét ellátogathatunk Pécsre, az immár 17. Pécsi Országos Színházi Találkozóra, ahol a színdarabok között szerepel a Jadviga párnája, és több kortárs író is jelen lesz körzeműködőként. 

RÉSZLET A KÖTETBŐL

Esterházy Péter: Drámák (részlet a könyvből)

A Magvető Kiadó tavaly jelentette meg Esterházy Péter drámáinak összegyűjtött kötetét, amelyből most a Hét utolsó szó című drámából ajánlunk egy részletet, amely Joseph Haydn A megváltó hét szava a keresztfán című műve alapján született.

Hír

Esterházy Péter műve lett az évad legjobb magyar drámája

Esterházy Péter Mercedes Benz című műve nyerte el az évad legjobb magyar drámájának járó díjat, amelyet a Színházi Dramaturgok Céhe ítél oda évente.

Interjú

Závada Péter: Shakespeare magáért beszél

Azt hiszem, nem véletlenül számít máig az egyik legnépszerűbb klasszikusnak. Mindig találnak benne valamit a rendezők, ami érvényes tud lenni az adott korra. – Március 18-án mutatják be a Katona Kamrában Shakespeare Ahogy tetszik című darabját, melynek szövegkönyvét Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával Závada Péter írta. ˜Őt kérdeztük a készülő előadásról.

Pályázat

Drámaíró pályázat Katona József tiszteletére

A kétszázhuszonöt éve született Katona Józsefre emlékezve – Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával – drámaíró pályázatot hirdet a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Kiadója és a Kecskeméti Katona József Színház. A benyújtás határideje: 2016. május 31.

Irodalom

Orbán János Dénes: A magyar Faust

HATVANI: Az emberiségnek egyelőre a felvilágosulásra van szüksége. Nevelésre, könyvekre, tudományra. Ez az én feladatom, úgyhogy ne kísérts, Ördög! / MEFISZTÓ: Időnként undorítóan nyáladzol, mint egy rossz falusi plébános. De ha megízleled a hatalmat, rálátásod is megváltozik. Addig is apróbb kísértésekkel próbálkoznék… - Orbán János Dénes drámájából olvashatnak részletet. 

Interjú

Orbán János Dénes: Fekete-fehér játék

Hatvanitól jutottam el Goethe Faustjáig és nem fordítva, a Faustot már ennek szemszögéből olvastam. Azaz Faust nekem már „eleve” magyar volt, de persze a németet is egy csodának tartom. – Orbán János Dénessel a debreceni Csokonai Színházban bemutatott és november 28-án ismét színre kerülő A magyar Faust című drámájáról beszélgettünk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Intenzív figyelem

2008. október 1. – Füzi László
A mai kor egyik kulcskifejezése egyébként éppen a hálózat, a kifejezéssel az egyre növekvő tartalommal bíró világhálóra és a legkülönbözőbb tevékenységek hálózatba szerveződésére is utalok. Messzire vezet ez, de most, hogy a magam ráérő idejében éppen Castellsnek Az információ kora című munkáját olvasom, megkerülhetetlen, hogy eszembe jusson.

A Dunánál

2008. június 29. vasárnap - Végel László

A piacok, a pályaudvarok és a kis kávézók mellett a parkokat kedvelem legjobban, a parkokat, amelyeknek a hangulata felidézi a régi újvidéki polgárság életmódját. Kiülni a parkba, valamikor ünnepet jelentett, és a vasárnap délutáni sétára is fel kellett készülni, ki kellett választani a megfelelő gardróbot és vissza kellett nyerni a lelki nyugalmat.

Tányérszéli szavak

2008. május 29. - Centauri
Az öt kilós betűtömeget megemelve világosan éreztem: nem más ez, mint egy regény. Szétverve. Protonkarakterekben. A feladat tök egyszerű. Össze kell rakni, csak ennyi ez. Gondoltam viszek egyet valakinek, aki várja már az első fejezeteket, és a kezébe nyomom az öt kilós csomagot: „Bár még dolgozni kell rajta, csiszolni, húzni, szerkeszteni, átrendezni a szórendeket, sőt a betűrendet is, de a lényeg voltaképp már így is látható.” Igen, így néz ki egy regény, amikor kiveszem a mikrohullámúból. Így néz ki az alapanyag.

Ergo sum?

2008. január 17. - Radics Viktória
Annál jobban becsülöm most ezt a Danilo Kiš-drámát, amit fordítok, mert látom, hogy mennyire szigorúan átgondolt, milyen precíz és milyen felelősségteljes munka. Kiš még azon modernista írók közé tartozott, akik számára a maximális írói felelősség magától értetődő volt. Nem kellett hozzá Istent keresnie vagy külső instanciát, számára ez hivatástudatának része volt (ő még rendelkezett ilyennel: hivatástudattal); ha író, akkor felelősségteljes és nagyon igényes.

No signal

2007. november 8. – Jászberényi Sándor
Egy kétszer kétméteres szobában állok, van benne egy ágy és egy petróleumlámpa a falon. Ablak nincs. A lány ledobja a ruháját és lefekszik az ágyra. „Gyere.” – mondja franciául. Még életemben nem láttam közelről meztelen fekete nőt.

A jelenlét munka!

2007. november 4. - Kozák Ignác Tibor
Nem tanítottak meg minket kérdezni, mert ha egy gyerek kérdez az iskolában, intőt kap, hogy miért zavarja meg az órát. Ha otthon kérdez megpróbáljuk mesével vagy viccel elütni! De az élet nem mindig mese, vagy arra hasonlító történet. Leginkább dráma, abból is az abszurdhoz vagy szürrealistának nevezett ábrázoláshoz áll legközelebb.

Jelentés a Születésnapról

2007. november 2. - KozákIgnác Tibor
Pesten rengeteg ember próbál tenni valamit. Egyetlen estére akár három jelentős kiállítás-megnyitó is eshet, percre pontosan egyszerre! Luxus!

Duna-napló 6.

12-13. nap: Cetate-Szvistov
És ettől még persze az egész lehetne valami úri huncutság, lehetne egy hóbortos milliomos magánprojektje, ahová csak a kiválasztott kevesek nyernek bebocsátást; szerencsére azonban nem ez a helyzet, és ahogyan a birtok körül nem lehet látni magas kerítéseket, ugyanúgy az is nyilvánvalóvá vált az itt töltött másfél nap alatt, hogy az egész művésztelep szoros együttműködésben áll a falu – nagy részében roma – közösségével, akikhez nemcsak, hogy valamilyen szinten közelebb hozza a művészetet, de főleg megélhetést és munkát is biztosít néhányuknak.

Sok és kevés

2007. augusztus 30. - Nagy Gabriella
Mi az, ami miatt a társas csevejt habzó éggel tömegesen felfüggesztik az irodalmárok?

K.mama

2007. július 21. - Györe Gabriella
Remekül csinálják, érdemes megnézni őket jövőre a Merlinben, vagy, ha lesz még, a főiskola zeg-zugos épületében, ahol három Kurázsi mama is szerepel.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Gloria mundi

Felhők közt kéne, nem gyalog. Elméd most kicsit tompa tán: Szédült szárnyatlan angyalok szikrázva futnak fémpatán. Részegen isten sem latol: Fiad - ha volt - csak ennyit ér? Melletted megint két...

Menekülés az M82-ből

Hangulat-„megágyazó” (Előszó helyett) Képzeld el, ott vagy a süllyedő Titanic-on! éspedig a tatja felőli hátsó fedélzeten, a csaknem 240 méter hosszú, négykéményes hajó-óriás középső két kéménye...

Mameluk IV. Intermezzo (folytatás és befejezés)

Hát ha nincs geci, bizony spórolni kell, nincs mese, hátha jut még egy tökkelütöttre. Mici, a kis szobatudós alakját vetítette előre, ahogy vitustáncot járt - rángatózott mint egy hideglelős a nyári...

IRODALMI PÁRBAJ! ¦ Első oldal

Jelen közlésben ¦ a helyhez illő módon ¦ a mai nappal IRODALMI PÁRBAJRA hívtam ki: ¦ «ajanosi», ¦ «kriptoman» fedőnév alatt, itt, e honlapon publikáló urakat. Gáláns ajánlatot tettem nekik. I....

Apokalipszis vegyeskarra és szólóhegedűre

Isten ha valóban élsz s létezel s vagy kinek jános képzel el nem gömb mit ember aligha lát nem erdő és bozót és madár s nem csak afféle játékszabály Isten ne félj kegyetlennek lenni ne félj mindazt...

Dráma

Rómeo:felmásztam az erkélyre Júliám,de mi ez?! nem tudok be menni, mert a pici kis ajtódból egy óriási kapulett

(dráma)

(DRÁMA) Sejtelem fogak között homlokok mögött szemtükrökben Elveszttetünk vagy megtarttatunk

Ad hoc esszé a Pesti Színházban, a Képezelt beteg előtt, közeben, után

Párás szememmel bámulom az egyre beözönlő tömeget, és agyamban valahol újra nyugtázni próbálom, hogy mi, emberek, ezerfélék és rettentő különbözőek vagyunk. De vajon ő mért jött pont erre a darabra?...

Biztatás Háy Jánosnak, s más piszkos szájú irodalmároknak

Mottó helyett: "Nem basznak a csávók, úgy néznek ki. A strandon azért a pinát lesik. Emlékezetből áll a faszuk." (Háy János) Kisapám, ezt jól megírtad! Azt a strandos verset! Hogy a fiúknak...

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Drámai helyzetek

Török Ferenc és Podmaniczky Szilárd voltak Alföldi Róbert vendégei a Képzett Társítások - Aegon-estek a Nemzetiben sorozat 2009. áprilisi műsorában. Podmaniczky Szilárd a drámaírásról mesél, Török Ferenc színházi rendezői kalandjairól, hiszen filmrendezőként más közegekhez szokott, még arra is fény derül, miről maradt le eddig...

"Ez egy áldásos borulás"

Térey János nyerte el az Aegon Művészeti Díjat az idén - ennek alapján ő lesz az, aki kiválaszthatja az Aegon Művészeti Társdíj nyertesét is. A díjátadás alkalmával a litera közölt interjút a most a Magyar Dráma Napján is kitüntetett szerzővel, de Térey János a literaTV számára is adott egy interjút - ezt láthatják most.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Az Évad Legjobb Magyar Drámája díjátadó


Kezdő dátum: 2015-10-12 16:30:00
Az Évad Legjobb Magyar Drámája díj ünnepélyes átadója. Közreműködik: Spiró György, Marton László, Hegedűs D. Géza, Radnóti Zsuzsa, Takács Katalin.

A Magyar Dráma Napja az Új Színházban

Új Színház (Bp, VI. Paulay Ede utca 35.)
Kezdő dátum: 2008-09-21 11:00:00

műKEDDvelő - költői kérdések és válaszok

MU Színház (Bp, XI., Körösy József u. 17.)
Kezdő dátum: 2008-03-11 18:00:00

Beszélő-est - Levelek Garaczi Lászlóhoz

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-02-28 19:00:00

Bernhard Szegeden

Grand Café Szeged (Szeged, Deák Ferenc u. 18. II. emelet)
Kezdő dátum: 2008-02-12 17:00:00

Három az egyben

Sirály (Bp. VI., Király u. 50.)
Kezdő dátum: 2007-12-05 18:00:00

Kúrós versek

Bárka Színház (Bp. IX., Üllői út 82.)
Kezdő dátum: 2007-10-21 20:00:00

Irodalmi Párok X.

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-10-20 19:00:00

Művészetek Völgye, 2007

Pula
Kezdő dátum: 2007-08-01 17:30:00

Késelés villával

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-06-13 19:00:00
További találatok