hirdetés

Keresési eredmény a(z) „dráma” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Magyar ballada

Szil Ágnes: Cybergésa (dráma)

Na, meg az élet nagy dolgai… Jöttök ezekkel mindig. Kurva közhelyes. Egész csomót tudunk már az életről, nem? Elég csak figyelni benneteket. – Magyar ballada címen heten írtak egyfelvonásost Arany János balladáira a Litera felkérésére. Szil Ágnes a Szőke Pannit dolgozta fel.

Magyar ballada

Székely Csaba: Vörös Rébék (dráma)

Nézem, mi az istenre lőtt ez, hát látom, hogy Rebi néni a földön. Azt nem láttam, hogy Rebi néni, csak hogy valaki a földön. Felugrok, iderohanok, te meg… – Magyar ballada címen heten írtak egyfelvonásost Arany János balladáira a Litera felkérésére. Székely Csaba győztes művében a Vörös Rébéket dolgozta fel.

Magyar ballada

Kiss Tibor Noé: Minden perfekt (fekete komédia)

Havonta jártam felavatni valamit. Átadtunk mindent a csirketeleptől a mozgókönyvtárig. Körbeálltuk az uszodaépület makettjét, azt is felavattuk. – Magyar ballada címen heten írtak egyfelvonásost Arany János balladáira a Litera felkérésére. Kiss Tibor Noé a Hídavatást választotta.

A LITERA BEMUTATJA

Cserne Klára: Nyelv és lélek

Kértem, hogy ne mondjanak semmit, csak hallgassanak, nézzenek, figyeljenek rám, azáltal megy végbe az átváltozásom, de gyűlölöm a csendes, a néma, ostoba figyelmet, utálatos ostoba bunkónak hiszem azt, aki meg sem szólal. Pedig én kértem hogy ne mondjanak semmit. – A Litera bemutatja rovatunkban Cserne Klára drámarészletét ajánljuk.

Magyar ballada

Bartók Imre: Rebeka

...csak ültök a suli udvarán, és azt a másfél méteres varjút bámuljátok. „Kár!, Kár!” (Nevet, aztán a közönséghez) Megható látni az ifjúságot, mintha egyetlen, hatalmas város volna, egymásba nyíló utcák ezreivel. – Magyar ballada címen heten írtak egyfelvonásost Arany János balladáira a Litera felkérésére. Bartók Imre a Vörös Rébékre született művét olvashatják.

Magyar ballada – eredmény

Magyar ballada: íme, a legjobbak

2018. június 10-én este a Margó Fesztiválon, a PIM-ben a zsűri bejelentette a Magyar ballada – Kortárs egyfelvonásosok Arany-balladákra felhívás győzteseit. A döntés értelmében Székely Csaba műve első, a Kovács Dominik és Viktor testvérpár alkotása második, Papp Sándor Zsigmond drámája harmadik lett.

Magyar ballada

Kié lesz a legjobb? – Olvassanak bele!

Bartók Imre, Király Kinga Júlia, Kiss Tibor Noé, Kovács Viktor és Dominik, Papp Sándor Zsigmond, Székely Csaba és Szil Ágnes Arany-balladákra írt egyfelvonásost. Június 10-én, 19:30-kor a PIM-ben Orosz Ákos, Szabó Simon és Szilágyi Csenge előad a művekből, melyekbe most bele is olvashatnak, mielőtt a zsűri bejelenti döntését.

Arany 2.0

Indul a Litera Arany-programjának 2. felvonása

Arany balladáinak témájára születő új magyar drámai művekkel és a fiatal generációkat aktivizáló, Arany János életének helyszínein forgatott filmmel folytatja az Arany-életmű feldolgozását a Litera. A Magyar ballada drámaverseny eredményhirdetése június 10-én lesz, a Margó Fesztiválon, a bemutatók ősszel várhatók.

SZÉP ERNŐ-DÍJ

Megvannak az idei Szép Ernő-díjasok

Elbírálták a Szép Ernő-jutalmakat, melyet drámaírók között osztanak ki évről évre. A kitüntetettek oklevelüket a magyar dráma napján, szeptember 21-én vehetik át ünnepélyes keretek között a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A Szép Ernő-díj kuratóriuma döntése alapján a 2017-es év díjazottjai Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna.

JELENKOR 2017. JÚNIUS

Keresztesi József: Medvevár (részlet)

A Jelenkor júniusban a hagyományoknak megfelelően színházi számmal jelentkezett. Mellékletben ezúttal Keresztesi József Medvevár című, Janus Pannoniusról írt tragikomédiáját közlik, ebből olvashatnak nálunk egy részletet.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Az Évad Legjobb Magyar Drámája díjátadó


Kezdő dátum: 2015-10-12 16:30:00
Az Évad Legjobb Magyar Drámája díj ünnepélyes átadója. Közreműködik: Spiró György, Marton László, Hegedűs D. Géza, Radnóti Zsuzsa, Takács Katalin.

A Magyar Dráma Napja az Új Színházban

Új Színház (Bp, VI. Paulay Ede utca 35.)
Kezdő dátum: 2008-09-21 11:00:00

műKEDDvelő - költői kérdések és válaszok

MU Színház (Bp, XI., Körösy József u. 17.)
Kezdő dátum: 2008-03-11 18:00:00

Beszélő-est - Levelek Garaczi Lászlóhoz

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-02-28 19:00:00

Bernhard Szegeden

Grand Café Szeged (Szeged, Deák Ferenc u. 18. II. emelet)
Kezdő dátum: 2008-02-12 17:00:00

Három az egyben

Sirály (Bp. VI., Király u. 50.)
Kezdő dátum: 2007-12-05 18:00:00

Kúrós versek

Bárka Színház (Bp. IX., Üllői út 82.)
Kezdő dátum: 2007-10-21 20:00:00

Irodalmi Párok X.

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-10-20 19:00:00

Művészetek Völgye, 2007

Pula
Kezdő dátum: 2007-08-01 17:30:00

Késelés villával

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-06-13 19:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Drámai helyzetek

Török Ferenc és Podmaniczky Szilárd voltak Alföldi Róbert vendégei a Képzett Társítások - Aegon-estek a Nemzetiben sorozat 2009. áprilisi műsorában. Podmaniczky Szilárd a drámaírásról mesél, Török Ferenc színházi rendezői kalandjairól, hiszen filmrendezőként más közegekhez szokott, még arra is fény derül, miről maradt le eddig...

"Ez egy áldásos borulás"

Térey János nyerte el az Aegon Művészeti Díjat az idén - ennek alapján ő lesz az, aki kiválaszthatja az Aegon Művészeti Társdíj nyertesét is. A díjátadás alkalmával a litera közölt interjút a most a Magyar Dráma Napján is kitüntetett szerzővel, de Térey János a literaTV számára is adott egy interjút - ezt láthatják most.


Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Intenzív figyelem

2008. október 1. – Füzi László
A mai kor egyik kulcskifejezése egyébként éppen a hálózat, a kifejezéssel az egyre növekvő tartalommal bíró világhálóra és a legkülönbözőbb tevékenységek hálózatba szerveződésére is utalok. Messzire vezet ez, de most, hogy a magam ráérő idejében éppen Castellsnek Az információ kora című munkáját olvasom, megkerülhetetlen, hogy eszembe jusson.

A Dunánál

2008. június 29. vasárnap - Végel László

A piacok, a pályaudvarok és a kis kávézók mellett a parkokat kedvelem legjobban, a parkokat, amelyeknek a hangulata felidézi a régi újvidéki polgárság életmódját. Kiülni a parkba, valamikor ünnepet jelentett, és a vasárnap délutáni sétára is fel kellett készülni, ki kellett választani a megfelelő gardróbot és vissza kellett nyerni a lelki nyugalmat.

Tányérszéli szavak

2008. május 29. - Centauri
Az öt kilós betűtömeget megemelve világosan éreztem: nem más ez, mint egy regény. Szétverve. Protonkarakterekben. A feladat tök egyszerű. Össze kell rakni, csak ennyi ez. Gondoltam viszek egyet valakinek, aki várja már az első fejezeteket, és a kezébe nyomom az öt kilós csomagot: „Bár még dolgozni kell rajta, csiszolni, húzni, szerkeszteni, átrendezni a szórendeket, sőt a betűrendet is, de a lényeg voltaképp már így is látható.” Igen, így néz ki egy regény, amikor kiveszem a mikrohullámúból. Így néz ki az alapanyag.

Ergo sum?

2008. január 17. - Radics Viktória
Annál jobban becsülöm most ezt a Danilo Kiš-drámát, amit fordítok, mert látom, hogy mennyire szigorúan átgondolt, milyen precíz és milyen felelősségteljes munka. Kiš még azon modernista írók közé tartozott, akik számára a maximális írói felelősség magától értetődő volt. Nem kellett hozzá Istent keresnie vagy külső instanciát, számára ez hivatástudatának része volt (ő még rendelkezett ilyennel: hivatástudattal); ha író, akkor felelősségteljes és nagyon igényes.

No signal

2007. november 8. – Jászberényi Sándor
Egy kétszer kétméteres szobában állok, van benne egy ágy és egy petróleumlámpa a falon. Ablak nincs. A lány ledobja a ruháját és lefekszik az ágyra. „Gyere.” – mondja franciául. Még életemben nem láttam közelről meztelen fekete nőt.

A jelenlét munka!

2007. november 4. - Kozák Ignác Tibor
Nem tanítottak meg minket kérdezni, mert ha egy gyerek kérdez az iskolában, intőt kap, hogy miért zavarja meg az órát. Ha otthon kérdez megpróbáljuk mesével vagy viccel elütni! De az élet nem mindig mese, vagy arra hasonlító történet. Leginkább dráma, abból is az abszurdhoz vagy szürrealistának nevezett ábrázoláshoz áll legközelebb.

Jelentés a Születésnapról

2007. november 2. - KozákIgnác Tibor
Pesten rengeteg ember próbál tenni valamit. Egyetlen estére akár három jelentős kiállítás-megnyitó is eshet, percre pontosan egyszerre! Luxus!

Duna-napló 6.

12-13. nap: Cetate-Szvistov
És ettől még persze az egész lehetne valami úri huncutság, lehetne egy hóbortos milliomos magánprojektje, ahová csak a kiválasztott kevesek nyernek bebocsátást; szerencsére azonban nem ez a helyzet, és ahogyan a birtok körül nem lehet látni magas kerítéseket, ugyanúgy az is nyilvánvalóvá vált az itt töltött másfél nap alatt, hogy az egész művésztelep szoros együttműködésben áll a falu – nagy részében roma – közösségével, akikhez nemcsak, hogy valamilyen szinten közelebb hozza a művészetet, de főleg megélhetést és munkát is biztosít néhányuknak.

Sok és kevés

2007. augusztus 30. - Nagy Gabriella
Mi az, ami miatt a társas csevejt habzó éggel tömegesen felfüggesztik az irodalmárok?

K.mama

2007. július 21. - Györe Gabriella
Remekül csinálják, érdemes megnézni őket jövőre a Merlinben, vagy, ha lesz még, a főiskola zeg-zugos épületében, ahol három Kurázsi mama is szerepel.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Gloria mundi

Felhők közt kéne, nem gyalog. Elméd most kicsit tompa tán: Szédült szárnyatlan angyalok szikrázva futnak fémpatán. Részegen isten sem latol: Fiad - ha volt - csak ennyit ér? Melletted megint két...

Menekülés az M82-ből

Hangulat-„megágyazó” (Előszó helyett) Képzeld el, ott vagy a süllyedő Titanic-on! éspedig a tatja felőli hátsó fedélzeten, a csaknem 240 méter hosszú, négykéményes hajó-óriás középső két kéménye...

Mameluk IV. Intermezzo (folytatás és befejezés)

Hát ha nincs geci, bizony spórolni kell, nincs mese, hátha jut még egy tökkelütöttre. Mici, a kis szobatudós alakját vetítette előre, ahogy vitustáncot járt - rángatózott mint egy hideglelős a nyári...

IRODALMI PÁRBAJ! ¦ Első oldal

Jelen közlésben ¦ a helyhez illő módon ¦ a mai nappal IRODALMI PÁRBAJRA hívtam ki: ¦ «ajanosi», ¦ «kriptoman» fedőnév alatt, itt, e honlapon publikáló urakat. Gáláns ajánlatot tettem nekik. I....

Apokalipszis vegyeskarra és szólóhegedűre

Isten ha valóban élsz s létezel s vagy kinek jános képzel el nem gömb mit ember aligha lát nem erdő és bozót és madár s nem csak afféle játékszabály Isten ne félj kegyetlennek lenni ne félj mindazt...

Dráma

Rómeo:felmásztam az erkélyre Júliám,de mi ez?! nem tudok be menni, mert a pici kis ajtódból egy óriási kapulett

(dráma)

(DRÁMA) Sejtelem fogak között homlokok mögött szemtükrökben Elveszttetünk vagy megtarttatunk

Ad hoc esszé a Pesti Színházban, a Képezelt beteg előtt, közeben, után

Párás szememmel bámulom az egyre beözönlő tömeget, és agyamban valahol újra nyugtázni próbálom, hogy mi, emberek, ezerfélék és rettentő különbözőek vagyunk. De vajon ő mért jött pont erre a darabra?...

Biztatás Háy Jánosnak, s más piszkos szájú irodalmároknak

Mottó helyett: "Nem basznak a csávók, úgy néznek ki. A strandon azért a pinát lesik. Emlékezetből áll a faszuk." (Háy János) Kisapám, ezt jól megírtad! Azt a strandos verset! Hogy a fiúknak...