hirdetés

Keresési eredmény a(z) „erdélyi irodalom” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kilátó: Erdély

KILÁTÓ: ERDÉLY – Leltár

Balázs Imre József erdélyi irodalmi gyorstalpalója mellett csaknem húsz mű a Magasiskolában, nagyvizit Király Lászlónál, interjú Markó Bélával és Borbély Andrással, hét erdélyi folyóirat naplója, három Írómozi, portrék és más írások. Októbertől a Kilátóban Erdély irodalmával foglalkoztunk. Összefoglaljuk.

Kilátó / Magasiskola

Borbély András: Az irodalmi tér

Az úgynevezett irodalmi életről szólóhomályos fogalmak birtokában / kiáltványt írtunk egy bizonyos háromfejű szerző nevében, / előkapartam kortárs erdélyi szerzőket, / bár erdélyiségük lehetett volna hottentotta is akár – Októbertől néhány hónapon át erdélyi szerzők műveit közöljük a Magasiskolában. Borbély András versét olvashatják.

Kilátó

Székely János: Mózes Egyiptomban

Most, miután már szívesen, alássan / És tökéletes magunkmegadásban / Lapítunk, félünk, hallgatunk, halunk, // Ki hitte volna, Áron, hogy még mindég / Eretnekségnek tartsák és tekintsék / A puszta tényt, hogy héberek vagyunk? – Székely János versét olvashatják, saját kéziratban és nyomtatásban.

Kilátó – Interjú

Király László: Csak a tartalom bírja ki az idő rongálását

Király Lászlóval kolozsvári lakásában találkoztunk. A szobában, ahol beszélgettünk, családi fotók között írók, költők, művészek fényképei. A polcok tömve könyvekkel, de mint kiderült, ez csak a családi könyvtár egy része. A másik része a szülőházban van, Sóváradon. – A november 19-én, ma születésnapját ünneplő Király Lászlóval Szihalmi Csilla beszélgetett.

Kilátó / Magasiskola

Jánk Károly: Egy keleti fürdőhelyről

Nem, ez nem az a hely, barátom, / valami ismeretlen időzóna ez már, / titkos és veszélyes fertály, amin / nem lehet csak úgy átlábalni a / bokánkat nyaldosó vízben, ahová / vezető kellene, sztalker... – Magasiskola rovatunkban októbertől három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. E héten Jánk Károly versét olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Borsodi L. László: Öt szarkofág

...mosdótál, magas vetett ágyak nyugalma: nagyanyám, reggeli várakozás kórházi ágyadnál: nagyanyám, remény, hogy mégis megszólalsz, nagyanyám, de csak a neonok üres fénye, távoli visszhangok, nagyanyám. – Magasiskola rovatunkban októbertől három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. E héten Borsodi L. László prózaciklusának részletét olvashatják.

Kilátó - Magasiskola

Egyed Péter: Átmenet; Káosz-töredék

Ez evilági másvilágon / a káoszt tanulom szeretni. / És a káosz nem rendeződhet... – Magasiskola rovatunkban három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. E héten Egyed Péter két versét olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Markó Béla: Szocreál

...a jobb kezét, amellyel az összehajtott / papírpénzt átvette, fázósan zsebre dugja, / a bal kezével egy botra támaszkodik, / azt hiszem, örülne neki Rembrandt, / mert ha ennyire egyszerűen / ábrázolható a nyomorúság, / annak csak örülhet a festő... – Magasiskola rovatunkban három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. Elsőként Markó Béla versét olvashatják.

Kilátó – Bevezető

Balázs Imre József: Gyorstalpaló a kortárs erdélyi magyar irodalomhoz, négy tételben

Kilátó című sorozatunk Erdély fejezetének nyitányaként Balázs Imre József bevezető esszéjét olvashatják az erdélyi irodalom jelenéről. Helyzetkép négy tételben.

Kilátó: Erdély

KILÁTÓ: ERDÉLY – Indul a Litera új sorozata

A Litera KILÁTÓ című vállalkozásában három nagy fejezetben, három-három hónapos szakaszokban ássa magát – lehetőségeihez mérten – meglehetős mélyre a határon túli irodalomban. Elsőként – októbertől december végéig – Erdély áll figyelmünk fókuszában.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Sztárság, eirodalom

Eirodalom – 2017. november 13.

Aztán, ha már szóba került az élő irodalom, hát puhatolózni kezdtem. Hogy például olvasnak-e kortárs (erdélyi) szerzőket. Nem, jött a válasz. Még nem!, néztem rájuk vészjóslóan, úgy, hogy abból nekik érteni kellett (volna). – Ezen a héten az Eirodalom kortárs erdélyi irodalmi portál írja a naplót Székelyudvarhelyről. Az első bejegyzést olvashatják Zsidó Ferenctől.

Netnapló

Ha szerda, akkor Litera

Korunk – 2017. november 8.

Korunk-szerkesztőként úgy tapasztaltam, hogy általában fél esztendő kell egy-egy lapszám kiérleléséhez. Így sincs garancia arra, hogy minden az elképzelések szerint alakul. – A kolozsvári Korunk folyóirat naplóját ma Cseke Péter írta.