hirdetés

Keresési eredmény a(z) „esszé” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Publicisztika

Vajda Mihály: Heidegger és a nemzetiszocializmus

A Fekete füzetek megjelenését megelőző Heidegger-szövegekben tudomásom szerint nem volt szó antiszemitizmusról, akkor pedig filozófiájának immanens elemzésében antiszemitizmusának emlegetése több mint felesleges. – Vajda Mihály esszéjegyzetei Schwendtner Tibor Heidegger és a nemzeti szocializmus című könyvéhez.

ESSZÉ

Miljenko Jergović: Ott, ahol más emberek élnek

Az persze egyáltalán nem biztos, hogy meg tudnám nevezni az idősebbik bátyám hazáját. Annál biztosabb viszont, hogy nekem nincs hazám. – Az egyik legjelentősebb kortárs horvát író, Miljenko Jergović lesz a Dunapest fesztivál vendége, akinek most az egyik esszéjét olvashatják el nálunk Csordás Gábor fordításában.

A hónap szerzője

Tábor Ádám: A tükör misztériuma

Lehet a mű tükörkép: a külső, érzéki valóság tükörképe. Lehet maga is érzéki valóság: a belső, lelki világ perspektivisztikus tükörképe. És lehet élő lélek: a nem-külső és nem-belső, mert nem-osztott valóság: az igazság tükörképe: bölcsesség. – A hónap szerzője, Tábor Ádám esszéjét olvashatják.

Kozmopolitavita

Milbacher Róbert: A „nemzeti v. egyetemes” kérdés fölvetése mint csapdahelyzet

Kozmopolitavita című, új sorozatunk az Arany-emlékévben Arany János verséből és az egykori vitából kiindulva kozmopolita és nemzeti eszme viszonyát kutatja. Elsőként Milbacher Róbert esszéjét olvashatják.

ESSZÉ

Térey János: Art deco a pusztán

Art deco, itt a pusztán? Igen, itt. Ezek Sajó István műépítész állandó ismertetőjelei, mint arról kőbe vésett névjegye is tanúskodik. Akinek nem csak munkái ilyen karakteresek, hanem az élete is regényes volt. – Térey János esszéje Sajó István építészről.

RECENZIÓ

Szabad szájjal költőtársakról

Lator László könyve összesen öt nagy fejezetre tagolódik: A vers tere és a Szellemidézés című részekben a szerző számára kiemelten fontos modern magyar költőkről ír, kiről részletesebben, kiről kevésbé. Az ezek után következő két fejezetben a versfordításról és annak lehetőségeiről olvashatunk. - Szabó Liza recenziója Lator László Szabad szemmel című kötetéről.

Könyvhét 2015

HAZÁM – esszék

Hazám című esszégyűjtemény 14 magyar értelmiségi – köztük író, orvos, szociológus, filozófus – vallomását tartalmazza arról a hazáról, amelyet többségi vagy kisebbségi alkotóként, gondolkodóként nap mint nap megélnek. A kötetet, melynek szerzője mások mellett Dragomán György, Kemény István, Kun Árpád, Lángh Júlia, Markó Béla, Parti Nagy Lajos és Végel László, Bitó László esszéjével ajánljuk.

Nekem nem mindegy

Keresztesi József: Egy nyílt levél története

Johnny Cash kemény hangú üzenetet intéz az amerikai lemezlovasokhoz, amiért a rádióadók félnek lejátszani az egyik új dalát, az Ira Hayes balladája című számot. – A Világháló Alapítvány Nekem nem mindegy programjának egyik mentora, Keresztesi József most olvasható szövege a szólásszabadságról vet fel kérdéseket a pályázatba meghívott fiataloknak. A pályázat beküldési határideje: március 22.

Iránytű - esszéolvasó

Keresztesi József: Akkor talán még sincs veszve

Meggyőződésem, hogy a filológia a mentális egészség megőrzésének az egyik leghatásosabb eszköze. Engem legalábbis mindig bizakodással töltenek el az efféle írások: hiszen ha rendet lehet rakni a világ egy-egy apró szegletében, akkor talán még sincs veszve minden remény. - Iránytű című esszéolvasó sorozatunkban Keresztesi József Beck András Szerb Antal esete a hungarológiával című, 2007-es esszéjét ajánlja újraolvasásra. 

Iránytű - esszéolvasó

Szilasi László: Isten áldja a lámpagyújtogatót!

E mintaadó szöveg szerint az ’elektromosság’ szó valami nagyon-nagyon veszélyeset jelent. Ezért aztán ‒ Isten áldja a lámpagyújtogatót! -  Iránytű című sorozatunkban kortárs szerzők osztanak meg velünk mértékadó esszéket. Szilasi László Robert Louis Stevenson: A gázlámpák védelmében című esszéjét választotta.

További találatok