hirdetés

Keresési eredmény a(z) „esszé” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Részlet a könyvből

Esterházy Péter: Az olvasó országa (részlet)

Bénaságunk egy része adottság, éppenséggel abból adódik, hogy annyi évesek vagyunk, ahányak, és ott és úgy éltünk, ahogy. De vajon minden bénaságunk szükségszerű? Szükségszerű az, hogy egyre kellemetlenebb, míszebb ez az ország? A szó köznapi értelmében kellemetlen. Majdhogynem a kormányoktól függetlenül. – Esterházy Péteresszéiből, cikkeiből tizenöt év után jelenik meg újabb kötet Az olvasó országa címen, ebből ajánlunk részletet.

Részlet a kötetből

Ki vagy te, vajdasági magyar? (részlet)

Én magam a légiriadókra emlékszem a legtisztábban, ma is föláll a szőr a hátamon, ha eszembe jut. Négyen álltunk a sötét házban a szemöldökfa alatt, és lestük, hogy hull-e bomba a házra. – A Losoncz Márk szerkesztésében  megjelent, Ki vagy te, vajdasági magyar? – Írások az identitásról és annak hiányáról című kötetet Tóth Szilárd János írásával ajánljuk.

Kilátó – Bevezető

Patócs László: Szemben az íróval – Mi vagy te, vajdasági magyar irodalom?

Kilátó című sorozatunk Vajdaság fejezetének nyitányaként Patócs László bevezető esszéjét olvashatják a vajdasági magyar irodalom jelenéről. Helyzetkép „a hegy és a menny határán".

Publicisztika

Vajda Mihály: Heidegger és a nemzetiszocializmus

A Fekete füzetek megjelenését megelőző Heidegger-szövegekben tudomásom szerint nem volt szó antiszemitizmusról, akkor pedig filozófiájának immanens elemzésében antiszemitizmusának emlegetése több mint felesleges. – Vajda Mihály esszéjegyzetei Schwendtner Tibor Heidegger és a nemzeti szocializmus című könyvéhez.

ESSZÉ

Miljenko Jergović: Ott, ahol más emberek élnek

Az persze egyáltalán nem biztos, hogy meg tudnám nevezni az idősebbik bátyám hazáját. Annál biztosabb viszont, hogy nekem nincs hazám. – Az egyik legjelentősebb kortárs horvát író, Miljenko Jergović lesz a Dunapest fesztivál vendége, akinek most az egyik esszéjét olvashatják el nálunk Csordás Gábor fordításában.

A hónap szerzője

Tábor Ádám: A tükör misztériuma

Lehet a mű tükörkép: a külső, érzéki valóság tükörképe. Lehet maga is érzéki valóság: a belső, lelki világ perspektivisztikus tükörképe. És lehet élő lélek: a nem-külső és nem-belső, mert nem-osztott valóság: az igazság tükörképe: bölcsesség. – A hónap szerzője, Tábor Ádám esszéjét olvashatják.

Kozmopolitavita

Milbacher Róbert: A „nemzeti v. egyetemes” kérdés fölvetése mint csapdahelyzet

Kozmopolitavita című, új sorozatunk az Arany-emlékévben Arany János verséből és az egykori vitából kiindulva kozmopolita és nemzeti eszme viszonyát kutatja. Elsőként Milbacher Róbert esszéjét olvashatják.

ESSZÉ

Térey János: Art deco a pusztán

Art deco, itt a pusztán? Igen, itt. Ezek Sajó István műépítész állandó ismertetőjelei, mint arról kőbe vésett névjegye is tanúskodik. Akinek nem csak munkái ilyen karakteresek, hanem az élete is regényes volt. – Térey János esszéje Sajó István építészről.

RECENZIÓ

Szabad szájjal költőtársakról

Lator László könyve összesen öt nagy fejezetre tagolódik: A vers tere és a Szellemidézés című részekben a szerző számára kiemelten fontos modern magyar költőkről ír, kiről részletesebben, kiről kevésbé. Az ezek után következő két fejezetben a versfordításról és annak lehetőségeiről olvashatunk. - Szabó Liza recenziója Lator László Szabad szemmel című kötetéről.

Könyvhét 2015

HAZÁM – esszék

Hazám című esszégyűjtemény 14 magyar értelmiségi – köztük író, orvos, szociológus, filozófus – vallomását tartalmazza arról a hazáról, amelyet többségi vagy kisebbségi alkotóként, gondolkodóként nap mint nap megélnek. A kötetet, melynek szerzője mások mellett Dragomán György, Kemény István, Kun Árpád, Lángh Júlia, Markó Béla, Parti Nagy Lajos és Végel László, Bitó László esszéjével ajánljuk.

További találatok