hirdetés

Keresési eredmény a(z) „esszé” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Őszi újdonságok I.

Ezeket a könyveket várjuk ősszel - 1.

A nyári pihenés után a könyvpiac is új lendületet vesz: rengeteg érdekes könyv jelenik meg az őszi időszakban. Összeállításunk első részében a Magvető kiadó klasszikus és kortárs magyar prózai újdonságait mutatjuk be.

KRITIKA

Mi, továbbélők

Esterházy módszeréhez maradni hűségesnek hűség-e még, vagy már megszokás, rutin, lekötelezettség? Mert ahol ő ezt egyedülállóan képviselhette, az mintha egy másik ország lett volna még. Nem kizárt, hogy éppen miatta volt másik. Méltó utódnak lenni pedig talán épp mindennek a belátása lenne. – Esterházy Péter Az olvasó országa című könyvéről Fehér Renátó írt.

LENDÜLET

Mészáros Gábor: Botrány/hősök

Alighanem árnyalatnyi különbség mutatkozik meg a reformkor híres írója, Fáy András magánélete és a nőknek szánt közéleti szerep között, mely szerepben szerinte a nő nem jelenhet meg a társadalomban mint független egzisztenciával bíró személyiség, életének középpontjában ugyanis a férjnek kell állnia. – Mészáros Gábor esszéje Pálóczi Horváth Ádámról és Fáy Andrásról a Lendületben.

Részlet a könyvből

Esterházy Péter: Az olvasó országa (részlet)

Bénaságunk egy része adottság, éppenséggel abból adódik, hogy annyi évesek vagyunk, ahányak, és ott és úgy éltünk, ahogy. De vajon minden bénaságunk szükségszerű? Szükségszerű az, hogy egyre kellemetlenebb, míszebb ez az ország? A szó köznapi értelmében kellemetlen. Majdhogynem a kormányoktól függetlenül. – Esterházy Péteresszéiből, cikkeiből tizenöt év után jelenik meg újabb kötet Az olvasó országa címen, ebből ajánlunk részletet.

Részlet a kötetből

Ki vagy te, vajdasági magyar? (részlet)

Én magam a légiriadókra emlékszem a legtisztábban, ma is föláll a szőr a hátamon, ha eszembe jut. Négyen álltunk a sötét házban a szemöldökfa alatt, és lestük, hogy hull-e bomba a házra. – A Losoncz Márk szerkesztésében  megjelent, Ki vagy te, vajdasági magyar? – Írások az identitásról és annak hiányáról című kötetet Tóth Szilárd János írásával ajánljuk.

Kilátó – Bevezető

Patócs László: Szemben az íróval – Mi vagy te, vajdasági magyar irodalom?

Kilátó című sorozatunk Vajdaság fejezetének nyitányaként Patócs László bevezető esszéjét olvashatják a vajdasági magyar irodalom jelenéről. Helyzetkép „a hegy és a menny határán".

Publicisztika

Vajda Mihály: Heidegger és a nemzetiszocializmus

A Fekete füzetek megjelenését megelőző Heidegger-szövegekben tudomásom szerint nem volt szó antiszemitizmusról, akkor pedig filozófiájának immanens elemzésében antiszemitizmusának emlegetése több mint felesleges. – Vajda Mihály esszéjegyzetei Schwendtner Tibor Heidegger és a nemzeti szocializmus című könyvéhez.

ESSZÉ

Miljenko Jergović: Ott, ahol más emberek élnek

Az persze egyáltalán nem biztos, hogy meg tudnám nevezni az idősebbik bátyám hazáját. Annál biztosabb viszont, hogy nekem nincs hazám. – Az egyik legjelentősebb kortárs horvát író, Miljenko Jergović lesz a Dunapest fesztivál vendége, akinek most az egyik esszéjét olvashatják el nálunk Csordás Gábor fordításában.

A hónap szerzője

Tábor Ádám: A tükör misztériuma

Lehet a mű tükörkép: a külső, érzéki valóság tükörképe. Lehet maga is érzéki valóság: a belső, lelki világ perspektivisztikus tükörképe. És lehet élő lélek: a nem-külső és nem-belső, mert nem-osztott valóság: az igazság tükörképe: bölcsesség. – A hónap szerzője, Tábor Ádám esszéjét olvashatják.

Kozmopolitavita

Milbacher Róbert: A „nemzeti v. egyetemes” kérdés fölvetése mint csapdahelyzet

Kozmopolitavita című, új sorozatunk az Arany-emlékévben Arany János verséből és az egykori vitából kiindulva kozmopolita és nemzeti eszme viszonyát kutatja. Elsőként Milbacher Róbert esszéjét olvashatják.

További találatok