hirdetés

Keresési eredmény a(z) „film” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

2flekken

Mélyi József: Búék a Blahán

Mintha a képekben sűrűsödne a hetvenes évek minden fojtogató kipárolgása: a vállalati buli, a Kőbányai, a társbérlet szaga. Öklendezni kell a hajnali kilátástól a tizenvalahanyadik emeletről, összeszorul a gyomor a Bástya mozi előtt a kamerába beleintegető emberektől. – Mélyi József 2flekken.

HÍR

Amerikai pasztorál és Emily Dickinson-film a Titanicon

Április 6-án kezdődik és 13-áig tart Budapesten a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A fesztiválon futó filmek közül kettő is szorosan köthető az irodalomhoz. Ewan McGregor Philip Roth regénye alapján rendezte az Amerikai pasztorál című filmet,  a legendás angol rendező, Terence Davies pedig A lélek saját társat választ című drámájában Emily Dickinson életét mutatja be.

Interjú

Enyedi Ildikó: Babonásan tisztelem az irodalmat

„A film az én saját birodalmam, amit lépésről lépésre vettem be” – mondja Enyedi Ildikó, akivel a Testről és lélekről mozgatórugóiról, irodalomról és arról beszélgettünk, milyen eszközökkel sikerült megteremtenie az idegenség érzetét a filmben. – Mészáros Gábor interjúja.

INTERJÚ

Morcsányi Géza: Valami, ami nehezebb a valóságnál

Nem próbálta megfejteni az általa játszott figura mozgatórugóit és sokáig úgy gondolta, a filmet se fogja megnézni. Csak az Arany Medve után hitte el, hogy nagy galibát mégse okozott azzal, hogy elvállalta Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjében a főszerepet. – Morcsányi Gézával Szekeres Dóra beszélgetett.

Film

Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája

Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája címen Szederkényi Olga rendezésében dokumentumfilm-sorozat indult a Duna Worldön. A sorozat első része Gróf Bánffy Miklósról és lányáról, Katalinról, a második Gróf Bethlen Istvánról és dédunokájáról, Stefanóról szól. Március 2-án mutatják be a két részt a Premierben, az alkotók és a film szereplőinek jelenlétében.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Március 9-én jön A fehér király-film

Március 9-én mutatják be Dragomán György világhírű könyvéből készült filmet, A fehér királyt. A filmet 2016-ban az Edinburghi Filmfesztivál Best of British szekciójában mutatták be, most végre megérkezett hozzá egy szinkronos előzetes is.

összeállítás

Szeretföld – Film készült Iancu Laura regényéből

A Iancu Laura azonos című regényéből közösségi finanszírozással készült Szeretföld című játékfilm díszbemutatóját február 14-én, ma tartják Veszprémben, a szakmai bemutató március 7-én 18 órakor a budapesti Toldi moziban lesz. 

A hónap szerzője

Marno János – Marno Dávid: Frammartino filmjéről

Januárban a hónap szerzője a Literán Marno János volt. Rendhagyó filmajánlója egy beszélgetés közte és fia, Dávid között, Michelangelo Frammartino Le Quattro Volte („Négy fordulat”) című, 2010-es filmjéről.

Hír

1945 – Török Ferenc filmje Szántó T. Gábor elbeszéléséből

Amerikában díjat nyert, Európában a Berlinálén debütál Török Ferenc új filmje. 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik a történet, melynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon.

PROGRAMAJÁNLÓ

4. Uriánia Filmnapok – Film és irodalom találkozása

Február 1-én indul Uránia filmfesztiválja, amely ezúttal a montázs fogalma köré szerveződik. Az  irodalom kedvelőinek ajánljuk többek között Film és irodalom találkozása a montázsasztalon című vasárnapi programjukat.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

SONGWRITERS' KLUB – Légyott, ahol a dalok születnek –

Merlin színház (Bp, V. Gerlóczy u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-10-28 21:00:00

Az Animáció világnapja

Budapesten a KINO-ban, Debrecen több helyszínen
Kezdő dátum: 2008-10-28 11:00:00

A nézőtérrel szemben: Békés Pál

Sirály, galéria (Bp, VI., Király u. 50.)
Kezdő dátum: 2008-10-22 18:00:00

Ajvár szerdán: Kié ez a dal?

Stúdió K Színház (Bp, IX. Ráday utca 32.)
Kezdő dátum: 2008-10-22 18:00:00

KORTANÚ - Posztumusz találkozás Eörsi Istvánnal

Alexandra Irodalmi Kávéház (Bp, VII., Károly krt. 3/c.)
Kezdő dátum: 2008-10-20 19:00:00

Ajvár szerdán: Fövenyóra

Stúdió K Színház (Bp, IX. Ráday utca 32.)
Kezdő dátum: 2008-10-15 18:00:00

Ajvár szerdán: Helyszíni szemle

Stúdió K Színház (Bp, IX. Ráday utca 32.)
Kezdő dátum: 2008-10-08 18:00:00

A Fassbinder-univerzum- szimpózium

Grand Café (Szeged, Deák Ferenc u. 18. II. emelet)
Kezdő dátum: 2008-10-03 15:00:00

A Fassbinder-univerzum - Filmvetítések, szimpózium

Grand Café (Szeged, Deák Ferenc u. 18. II. emelet)
Kezdő dátum: 2008-09-29 14:00:00

Első Budapesti Halottaskönyv Fesztivál

Bakelit Multi Art Center, Hangár (Bp, IX. Soroksári út 164. XVIII. épület)
Kezdő dátum: 2008-09-26 21:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LITERA TV

Parti Nagy Lajos az Írómoziban az Árvácskáról

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatának, az Írómozinak évadzáró darabjában Parti Nagy Lajos volt a vendégünk, aki Ranódy László Árvácska című, Móricz Zsigmond művéből készült filmjét választotta. Videónkból kiderül, hogy miért.

LiteraTV

Cserhalmi Sára: Nagyon bánt a szembenézés hiánya

Javában tart a 43. Magyar Filmszemle, amelyen Cserhalmi Sára: Drága besúgott barátom című nagyjátékfilmjét is vetítik. A fiatal rendezővel Jánossy Lajos beszélgetett a pályakezdő filmrendezők nehézségeiről, a magyar film helyzetéről, közönségfilmről, a rendező most bemutatott filmje kapcsán pedig szembenézésről és felejtésről. - LiteraTV.

Szezont a fazontól

Podmaniczky Szilárdot a producer ajánlotta Török Ferenc figyelmébe - a Moszkva teret magától írta, a második filmhez volt dokumentumanyag, de kellett egy szerzőtárs - Török Ferenc mesél Podmaniczky Szilárddal való megismerkedéséről és barátságukról a Képzett Társítások - Aegon-estek a Nemzetiben 2009. áprilisi estjén.

Drámai helyzetek

Török Ferenc és Podmaniczky Szilárd voltak Alföldi Róbert vendégei a Képzett Társítások - Aegon-estek a Nemzetiben sorozat 2009. áprilisi műsorában. Podmaniczky Szilárd a drámaírásról mesél, Török Ferenc színházi rendezői kalandjairól, hiszen filmrendezőként más közegekhez szokott, még arra is fény derül, miről maradt le eddig...

A királynő új ruhája és a Fejlövés

A Képzett Társítások - AEGON-estek a Bárkában legutóbbi alkalmán Grendel Lajos és Bacsó Péter voltak a vendégek, a zenéről Oláh Kálmán és Bacsó Kristóf, Bacsó Péter fia gondoskodtak.
Grendel Lajos és Bacsó Péter 20 éve ismerik egymást - s hogy mi az a közös film, amelyen dolgozni szerettek volna? Egy Grendel-novella, a Vezéráldozat lett volna az alapanyag - erről beszél Bacsó Péter.

Filmes Tabló Podmaniczky Szilárddal

Podmaniczky Szilárddal forgatókönyveiről, filmes munkáiról és megfilmesített novelláiról beszélgettünk a filmszemle kapcsán, de kiderült, új film is készül: Paczolay Béla lesz a rendezője a Podmaniczky Szilárd új forgatókönyvéből készülő filmnek.

Don Quijotétől Doktor Faustusig és tovább

Grecsó Krisztián új regényének címe egyelőre bizonytalan, de az biztos, hogy a Könyvfesztivál előtt, március végén kerül a könyvesboltokba, s megőrizte a misztikumot és a krimiszerkezetet is. A Megy a gőzös című film forgatókönyve és a regény kapcsán a népi humorról és az olvasói kritika szerepéről is beszélt nekünk.

"Ziccerszerepeket kell írni"

"Akkor fognak nekem a fejemből ezek a figurák jó mondatokat súgni, hogyha ezeket tényleg élővé tudom kalapálni": Film- és könyvbemutató alkalmából kérdeztük Péterfy Gergelyt: a Kalandorok forgatókönyvírója egykori erdélyi kalandjairól és a film valós alapjairól mesél, tavasszal várható esszéregénye kapcsán pedig megtudjuk, hogy a hofmohroknak a korszak írt ziccerszerepeket.

Nagylányok

"A valóságot a legnehezebb megmutatni, ezt mindannyian tudjuk...."
Bódis Kriszta nem csak íróként, dokumentumfilmesként is ismert: az idei, 39. magyar Filmszemle dokumentumfilmjei között szerepel Báriséj című filmje. A film keletkezéséről, a gender dokumentumfilm lehetőségeiről és a témaválasztás okairól kérdeztük.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Sorozatban

Filmtett folyóirat - 2015. március 29.

Belegondolok, mekkora levegővétel kell hozzá, hogy a néző belezúgjon egy velejéig romlott karakterbe, hétről-hétre együtt lélegezve vele, morális fejlődésének (vagy devalválódásának) minden hullámzását egyforma empátiával követve. - A Filmtett vasárnapi naplóját Jakab-Benke Nándor írta.

Netnapló

A kolozsvári barackvirág

Filmtett folyóirat - 2015. március 28.

Érdekes amúgy, hogy éppen hetvenötödik születésnapjára „kapta meg a mozit”, pont, mint Puskás Öcsi a stadionját. De míg Öcsi betegen szemlélte végig az avatást, Piersic büszkén, lovon vonult be a Széchenyi téren a mozi elé, maroknyi, alaposan átfagyott rajongóval körülvéve. - A Filmtett szombati naplóját Jakab-Benke Nándor írta.

Netnapló

Poszt-Oscar stressz szindróma

Filmtett folyóirat - 2015. március 27.

Elkezdődött a harmadrangú akció-thrillerek, a buta altesti vígjátékok és a soha máskor el nem süthető romkomok ideje. A filmszínházak Bermuda-háromszöge. A hely, ahová kivénhedt filmszínészek járnak kimúlni. Nicholas Cage hónapja. - A Filmtett pénteki naplóját Jakab-Benke Nándor írta.

Netnapló

Mozimizéria

Filmtett folyóirat - 2015. március 26.

Láttunk már olyat, hogy egy egykori, patinás filmszínház előterében virágárus boltot rendeztek be, egy másiknak a színpadán szektások szónokoltak, egy harmadik előcsarnokában pedig kínai rongyokat lehetett vásárolni. - A Filmtett folyóirat csütörtöki naplóját Buzogány Klára írta. 

Netnapló

Halló, itt Janovics!

Filmtett folyóirat – 2015. március 25.

Kolozsvárról persze minden filmes érdeklődésű embernek az ugrik be elsőként, hogy Janovics Jenő meg Korda Sándor meg Kertész Mihály, vagyis az, hogy a kincses város a múlt század elején a magyar filmgyártás egyik centruma volt. – A Filmtett folyóirat szerdai naplóját Papp Attila Zsolt írta.

Netnapló

Mozivég

Filmtett folyóirat - 2015. március 24.

1910 októberében feljelentés érkezett a kolozsvári Városi Tanácshoz, melyben kérték, hogy az Uránia palota homlokzatáról a két meztelen férfialakot ábrázoló faldíszt távolítsák el. - A Filmtett folyóirat keddi naplóját Jakab-Benke Nándor írta.

Netnapló

Csak egy filmtettes hétfő

Filmtett – 2015. március 23.

Idefent, a tornácon álmosan gubbasztottak a galambok, beléjük fagyott a szerelem. Bent legalább meleg fogadott, és végre nem csilingelnek a bögrék a szomszéd utcában múlt héten munkára fogott úthenger dallamára. – A héten a Filmtett folyóirat írja a naplót a Literán. Elsőként Buzogány Klára hétfői bejegyzését olvashatják.

Ez az én napom

2014 december 16 - Prizma

Hiába elavult és régi időkből nyakunkon ragadt műfaj, heti filmkritika nélkül olyan egy filmes lap, mint egy Hitchcock-thriller zsarnoki anyafigura nélkül, egy Tarr Béla-film monokróm hosszú beállítások nélkül, vagy épp egy Michael Bay-mozi, amiből kispórolták a gigantikus robbanásokat. A héten a Prizma írja a naplót.

Hallgatási szokások

2009. június 5. - Székelyhidi Zsolt
soundZcapa minimum 25 megjelent albumot jegyez, igaz, egytől egyig az interneten, nincs lemez, lemezeladás – lemezletöltés, lemeznyomtatás, bufferelés és Last.fm van, párezer klikk. Hobbi, szabadidő, életérzés, a befutó előtti csend vagy a lecsengés előtti utolsó csiling.

Valentine's day

2009. február 15. – Szirtes András
Akkurátusan meg volt varrva rajta minden szakadás, golyónyom ütötte seb, aknaszilánk által tépett repedés. Ki is volt mosva, vérfoltokat sem találtam rajta és ráadásul igen sok zsebbel rendelkezett, ami nagyon tetszett nekem. Belepakoltam hát mindenemet és magamra vettem, továbbindultam városnézésre..
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Én magyarok, Te magyarsz, Ő magyar!

Idegen tollakkal magyarni Vegyük például Örkény István Tóték című fergeteges komédiáját. Ha én ezt lefordítom angolra és elviszem Hollywoodba, hogy készítsenek filmet belőle, akkor páros lábbal...

Kapcsolj le mindent

 - Richard! Azt hiszem.... lehet, hogy láttam valamit. - Láttál? Hol? Mikor? Ellen, mondd már! Mi volt az? - Nem tudom egész biztosan, elég sötét van már kint, nem tudtam kivenni, de láttam a mozgó...

A zirodalom, meg a ***tv temporális fluktuációja:avagy tvirodalmi reflexkalapács

(Egy olvasmányélmény és egy „ismeretterjesztő” film nyomán, amely film arról győzködte a nagyérdeműt, hogy mennyire szükségszerű és etikus volt az atombomba használata.) Dicsőség sir Arthur Harris...

Mennyi, Vennyi, Ennyi!

Szupermarket lett a világ, Menj boltba, ha imára vársz! Aki potyás akar lenni szupermarketba kell menni akciósan kell megvenni minden dumát meg kell enni. Potyások és megasztáratyuskák Mióta...

Egyszerhomo

A holdcukor homályt nem tartja sokra. Maga mellé ültet pár üveg piát, és kikel magából, ontva mániát, majd elveti, most nincs szükség azokra. Egy álmot eltesz még, a szebb napokra. Nem angyalt...

SZERELMEM, P. 6. rész

"SZERELMEM, PAMELA. Hollywood rég nem látott sikerre készül. Monstre költségvetéssel, parádés szereposztással és eddig szinte sohasem tapasztalt intenzitású reklámhadjárattal indulnak az új...

ERROR-TERROR! (2. folyt.)

A szóban forgó (és vélhetőleg már megoldást is nyert) biztonság-technikai probléma nyilvánosságra hozatala tehát egyfajta ÜZENET! Üzenet, éspedig azoknak szóló üzenet, akik netán épp ilyesmiben...

Menekülés az M82-ből

Hangulat-„megágyazó” (Előszó helyett) Képzeld el, ott vagy a süllyedő Titanic-on! éspedig a tatja felőli hátsó fedélzeten, a csaknem 240 méter hosszú, négykéményes hajó-óriás középső két kéménye...

Té s tova

Film kéne, és nincs a Réka? Eredj, nyitott már a Téka. Ne lapulj - levelibéka! Elhagyott - bizonyíték a

Útban Egy Szép Új Világ Felé

Már piciny gyermekkoromban bosszantott, hogy nem a bűnt, hanem csak a rosszul elkövetett bűnt büntetik, és ez a negatív hozzáállás gátolt meg később is abban, hogy az igazságszolgáltatás szolgálatába...
További találatok