hirdetés

Keresési eredmény a(z) „hírösszefoglaló” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hírösszefoglaló

Macskát az íráshoz

Rupert Thomson David Bowie könyvlistáján, tippek az alkotáshoz híres íróktól, botrány Milo Yiannopoulos könyve körül, elhunyt Aharon Appelfeld izraeli író. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják Ballagó Mártontól.

hírösszefoglaló

Bukowski, könyvek, bélyegek

2017 végén az évértékelés volt a külföldi kulturális sajtó slágertémája. A népszerűségi listákon túl az év utolsó napjaira megjelentek olyan jellegű visszatekintések is, mint amilyen egy, a nyomtatott könyvek felemelkedéséről szóló cikk, illetve Bukowski eddig kiadatlan műveiről írt ajánló. Hírösszefoglalónkat olvashatják.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Toplisták és álhírgyár

Az év vége felé közeledve egyre több oldalon érhetőek el olyan összesítő listák, amelyek számba veszik 2017 könyveit. A National Public Radio és a Huffington Post visszatekintő összegzése mellett azonban az Independent oldalán már egy 2018-as ajánló is elérhető. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hírösszefoglaló

Díjak Afrikától Amerikáig, új könyvek Zolától Poundig

Bejelentették a Mabati Cornell Kiswahili-díj kiválasztott műveinek és szerzőinek, és az Aspen Intézet First-ever széppróza-díj jelöltjeinek listáját. A héten jelent meg Sam Shepard drámaíró utolsó munkája, a Spy of the First Person. Új életrajzot olvashatunk Ezra Poundról, és megismerhetjük Émile Zola fotós oldalát. Külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hírösszefoglaló

Nádas Frankfurtban, Német Könyvdíj és szimbólumfejtők

Megnyílt a 69. Frankfurti Könyvvásár, ahol bemutatták Nádas Péter memoárját, amely a napokban jelent meg németül Aufleuchtende Details címmel. Szintén a héten adták át az idei Német Könyvdíjat Robert Menasse osztrák írónak. Dan Brown ötödik regénye kevesebb figyelmet kaphat Katalóniában, tekintettel az aktuális politikai helyzetre. – Külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hírösszefoglaló

Szőke eladhatóság és díjak a nagyvilágból

Bejelentették az idei irodalmi Nobel-díj győztesét és az amerikai National Book Award rövid listáját is. Emellett viszont talán kevésbé ismert díjak is gazdára találtak, a lengyel NIKE-díjon a riportirodalom egy értékes darabját, Grúziában az előző év legkiemelkedőbb köteteit ismerték el, a BBC nemzeti novella-díját pedig egy walesi író kapta idén. A díjeső mellett megjelent egy nagyon fontos cikk is a Sylvia Plath testét használó irodalmi marketingről. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hírösszefoglaló

Nádas, Frankfurt, éjszakai ég

Idén emelték a Nobel-díjjal járó pénzösszeg értékét. Nem csak a Nobel-díj, de egyéb rangos irodalmi elismerések győztesének kilétét is megtudjuk nemsokára, addig is böngészhetünk a rövid listákról. A legrangosabb brit pályakezdőknek járó díjat azonban már átadták Ocean Vuongnak. Szintén az Egyesült Királyságban kezdték el a kihalófélben lévő nyelvek verseit gyűjteni. Németországban pedig nemsokára elkezdődik a Frankfurti Könyvvásár, ugyanazon a napon, amikor megjelenik Nádas Péter memoárjának német fordítása. Hírösszefoglalónkat olvashatják.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Nemzeti Könyvdíj, spanyol Nobel és Borges-emlékkönyv a horizonton

Kihirdették a National Book Award hosszúlistáját. Adam Zagajewski veheti át idén az Asztúria hercegnője-díjat. Emlékkötet jelent meg Borges halálának 30. évfordulójára. Mi a befejezetlen művek sorsa a szerző halála után? – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Man Booker, adomány, Austen, Rushdie

Nyilvánossá tették a Man Booker-díj rövid listáját. Megjelent Salman Rushdie új regénye, a The Golden House. Forgalomba került az új Jane Austen-bankjegy. New York-i adományt kapott a Közép-Manhattan-i könyvtár. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hírösszefoglaló

Díjak, dúlák, gyászolók

Elhunyt az amerikai költészet egyik legnagyobb alakja, a gyász mellett azonban izgalommal várjuk a Man Booker- és a Nobel-díj győztesének bejelentését, ahogyan a lengyel Angelus-díjét is, amelynek jelöltjei között Tompa Andrea is szerepel; az ausztrál Franklin-díj nyertesének kiléte azonban nemrég kiderült, ahogyan az sem titok többé, kik azok a könyvdúlák. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

További találatok