hirdetés

Keresési eredmény a(z) „horvát” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

PORTRÉ

Miljenko Jergović, a Balkán vándora

Miljenko Jergovićot a történelem pokoli laboratóriuma érdekli, műveiben a történelemről, a történelem sokkhatásairól olvashatunk. A boszniai horvát író, napjaink horvát irodalmának meghatározó alakja a Dunapest Fesztivál vendége lesz szeptember 1-én.

Elsőkönyvesek 2014

Kristian Novak: Fekete anyaföld

A regény egy fiatal író traumatikus élettörténetével való szembenézés, szól gyermekkorról, melyet egy muraközi faluban töltött, apja haláláról, nyolc öngyilkosságról, két démonról, barátok elvesztéséről, nagy mítoszokról és helyi legendákról... bűntudatról, kegyetlenségről, magányról és szerelemről. - Kristian Novak az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának horvát vendége. Fekete anyaföld című regényéből Xenia Detoni fordításában olvashatnak most egy részletet. 

HÍR

Megnyílt a Zágrábi Magyar Intézet

Új magyar intézet nyitja meg kapuit Zágrábban 2014. január 3-án 14 órakor. 

OTT JÁRTUNK

sarajevo2.0

A “Reporters sans frontieres” nevű zsurnalisztaszervezet a helyi napilap (Oslobodjenje) alapításának 50. évfordulójára hazánkból a Magyar Narancs delegációját hívta meg. A küldöttség tagjai Eörsi István író, Déri Miklós fotóművész és szerénységem voltunk. Most, szinte pontosan húsz év után, visszamentem. Azóta először. - Vágvölgyi B. András a szarajevói filmfesztiválról és régi emlékekről.

GYÁSZ

Elhunyt Mirko Kovač

Életének 75. évében Rovinjban elhunyt Mirko Kovač író, akit a 20. század szerb és horvát nyelven publikáló egyik legfontosabb írástudójaként tartanak számon.

HÍR

Szláv TeXtus - Mindent a szláv irodalmakról

Új, a szláv irodalommal és kultúrval foglalkozó oldal indul Szláv Textus címmel. A szerkesztők célja tizenkét szláv nyelv irodalmát és kulturáját megismertetni az érdeklődőkkel. A Szláv TeXtus egyrészt le kíván számolni a korábbi berögzült geopolitikai felosztássokal, másrészt új megvilágításban szeretné megmutatni ezeket a rendkívül sokoldalú, de mégis egy gyökérből származó népeket és irodalmukat.

Kritika

Naná, hogy novella!

A szerzőt nem elsősorban az útkeresés, a különféle életvezetési dilemmák, hanem a kamaszlányok hétköznapjai, apró szokásai, csoportdinamikája érdekli.- Kálecz-Simon Orsolya kritikája a horvát Olja Savičević Ivančević Lehet, hogy novella című kötetéről.

HÍR

Indul a könyves hajó az Adrián

Mintegy négy tonna könyvvel, valamint horvát és külföldi kortárs írókkal a fedélzetén kihajózik az Észak-adriai Krk-szigetről július 31-én, szombaton az úszó könyvesbolt.

INTERJÚ

Miljenko Jergović: A múlt nem töröltetik el

Miljenko Jergović boszniai horvát írót az egyik legnépszerűbb napilap, a Jutarnji List olvasói az évtized legjobb horvát írójának választották. Az ostromlott Szarajevót bemutató Szarajevói Marlboro című kötete után, Ruta Tannenbaum című regénye most jelent meg magyarul a L'Harmattan Kiadónál - A szerzővel beszélgettünk.

Vlado Bulić: Utazás a horvát álom szíve mélyére

Vlado Bulić (1979) underground költő, író és népszerű blogszerző Splitben született és Zágrábban él. Diákként megnyert egy költői pályázatot, így jelent meg első verseskötete 2003-ban. Buborék című blogjával Denis Lalić néven vált ismertté az Index.hr web portálon. Első regényével 2006-ban elnyerte a legjobb horvát regény Jutarnji list díját.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Egy kiló magyar paradicsom

2008. június 23. hétfő – Végel László

  Ezúttal, 2008 tavaszán az Avala Expresszben végérvényesen be kellett látnom, hogy lezárult egy korszak, s Közép-Kelet-Európa kezd unalmas lenni. Hol vannak azok az idők, amikor a csempészek légiesítették a határokat? Hol vannak a rigorózus vámellenőrök, akiket le kellett kenyerezni? Hol vannak az értelmiségiek, akik úgy utaztak le-föl, mintha titkos küldetésben lennének? Okkal, hiszen valamiképpen ők is csempészek voltak, titkos árut hoztak - vittek.

Mérges zanót és kalózvircsaft

2008. június 23. - Csordás Gábor
Furcsa egyébként ez a nagy beszélhetnékem idegen közegben, holott egyébként egyáltalán nem vagyok nagy társalkodó. Az álarcos játék izgalma vonz, azt hiszem. A Gadamer-féle hermeneutikai fátyol libbenése.

Obsitos a monszunban

2008. június 9. - Józsa Márta
A zágrábi zarándokút egyébként is rendben prezentáltatott: séta a várban, ami Ladányi szerint nem is vár, csak felsőváros, sörözés a Püspökkertben, tintahal a piacon, travaricák, ami gyógyfüves törkölyt jelent, csülök az Arany Medvében. Amit Medvevárában főznek, ott halt meg a horvátok nagy költője, Janus Pannonius. Mondja Ladányi, aki mégiscsak évek óta magyar lektor a horvát fővárosban, csak tudja, mi a dörgés.

Beérkezett üzenetek

2008. május 17. – Lőkös Ildikó
óóó, már alig tudok kiigazodni az írásodon, ez a sok monogram – már kezd bezsongani a szemem! 
 
Májusban az alábbi Euripidész-variációkkal várjuk a szenvedélyre éhes, hűsítőre szomjas érdeklődőket a MERLINbe. Kecskemét és Pozsony ezúttal két klasszikussal mutatkozik be színházunkban.   
 
ok, de mi is a feladat? tehát hogy is néz ez ki? felolvassák és aztán... 

Kapunyitás

2008. január 14. - Radics Viktória
Negyvennyolc éves lettem. Ez egy szép szám, mondom ma Zsuzsának a telefonba, nem? Megerősítésre vágytam, hogy egyetlen csepp optimizmust kipréseljek a mélységesen pesszimista lelkemből. Egyébként pedig az „igazi” napló nem igazabb. Ezt tegnap sejtettem meg, Karen Blixent olvasva. Azt mondja: „Önmagához talán nem is lehet tökéletesen őszinte az ember. Az igazság fogalma, akárcsak az időé, emberi közösségben keletkezett, és így mindörökre annak a függvénye.”

Az ablak

2007. december 6. - Sári B. László
A test nehéz, pedig én mindig könnyűnek képzeltem. Lehet, hogy a fél tüdő, meg a hiányzó fogak miatt. Ez nem ő. Nem nem ő, hanem nem ő. Az. A jólnevelt énem hiányolja a helyzetből a méltóságot, és ez annyira zavar, hogy részvétet sem nyilvánítok. Mint akit megvertek, visszakullogok a lakásba és magamra zárom az ajtót. Egyedül vagyok, csak este érkezel. Addig nincsenek emlékeim erről a napról.

Némely részletek 7.

2007. április 22. - Fenyvesi Ottó
Babic fordításainak köszönhetően a délszláv térségben valóságos Hamvas-kultusz alakult ki. Hamvas lefordított könyvei nagyobb példányszámban kelnek el a Balkánon, mint Magyarországon. A délszláv mentalitás és kultúra inkább szakrális jellegű, fogékonyabb műveinek mondanivalójára.

Némely részletek 4.

2007. április 19. – Fenyvesi Ottó
Persze minden játéknak megvannak a szabályai. Ezekkel határozza meg magát, a lényegét, és állítja fel saját értékrendjét. Aki részt akar venni benne, annak el kell fogadnia a szabályokat – különben játékrontóvá válik.

Kolumbusz, Sólyom, Bölöni Farkas (3)

2006. október 18. – Lövétei Lázár László
„Két nevezetes tárgy lett előttem igen figyelmessé, s az nekem hosszas elmélkedésre adott okot. Az első: hogy midőn Amerikába beléptünk, sem egyik útitársunktól is passzust nemcsak hogy nem kért, hanem még csak nevünket sem kérdezte, s odamenetelünk senki figyelmét magára nem vonta. – A második az: hogy a vámháznál az utazók becsületszavát elégségesnek tartják portékáikra nézve, s azt senki fel nem bontja, s nem hányja ki darabonként, ha vajon igazat mondott-e az utazó.”

Kánikula

2006. 06. 14. – Dalos György
Pedig nem rossz társaság a miénk, a németül író külföldiek műveit értékelő kuratórium. Évente kétszer gyűlünk össze és különféle izléspártokat képviselünk. Azt tesszük, amit az efféle bíráló bizottságok általában: egymáshoz hasonlíthatatlan dolgokat vetünk össze, lírát esszével, regényt novellával. És persze bennünket is érintenek az úgynevezett díjpolitikai megfontolások.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

13 mélymagyar

 Osztrák,német,szerb, horvát, magyarkodóknak fogas a lecke.

Szerfelett

Drága barátaim, Nagyboti naplóján felbuzdulva, kijelentem, hogy megfutamodásom mégis többet ér annál, mintha otthon maradtam volna. S jóllehet szégyen mások naplójába kukucskálni, azt most nem tudom...

Nem tudok aludni

Nem tudok aludni. A falu presszójában töltöm terhesen szürke hétköznapjaimat. Nem tudok aludni. Ülök a kocsmában és gondolkodom. Agyam céltalanul zakatol, mint egy óriási daráló, aminek elrom-lott a...

Én és Ő

Az értelmemre bunkósbottal csapott le a hajnali félelem. Hajnalban, amikor megáll az idő, visszájára fordul minden, a múlt királyai kacsintanak reám, s mellém ülnek bárgyúságokat beszélve. Ősi pompák...

ABnormális érettségi té(v)telek II.

Mikor rendeztek olimpiát Rómában? Számoljon be egy itt született magyar sikerről! A 476-ban. A versenyek helyszínére beözönlő vizigótok minden számban taroltak. Lelkes követőik a diadalittas vandálok...

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Ajvár szerdán: Kié ez a dal?

Stúdió K Színház (Bp, IX. Ráday utca 32.)
Kezdő dátum: 2008-10-22 18:00:00

Elveszett bemutató

Pécsi Galéria (Pécs, Széchenyi tér)
Kezdő dátum: 2006-11-29 17:00:00

GARDEN PARTY a Magyar Fordítóházban

Magyar Fordítóház Alapítvány (Balatonfüred, Petőfi S. u. 36)
Kezdő dátum: 2006-06-17 14:00:00

Horvát költők Magyarországon

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-06-15 18:00:00

Felolvasószínpad - Sultz Sándor: Az aranyvirág

Petőfi irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-02-15 19:00:00

Marina Carr: Macskalápon


Kezdő dátum: 2005-03-25 19:00:00
Bp, IX., Bajor Gizi sétány 1.

Tamara Obrovac (CRO), Muzsikás


Kezdő dátum: 2005-02-23 20:00:00
Bp, IX., Petőfi híd budai hídfő

Szentek és/vagy bolondok

Eugen (Szerbia, Zenta)
Kezdő dátum: 2005-11-04 17:00:00

Örömünnep – Pécs 2010

Pécs, Széchenyi tér, Színház tér, Jókai tér
Kezdő dátum: 2005-10-25 16:30:00

Ödön von Horváth: Szép kilátás

Miskolci nemzeti Színház Nagyszínház (Miskolc, Déryné u. 1.)
Kezdő dátum: 2005-09-30 19:00:00
További találatok