hirdetés

Keresési eredmény a(z) „irodalomtörténet” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Lendület

Rédey János Gergely: Héraklés és Pallas magyar ivadékai

...a Magyar Királyságban az irodalom nyugati mintákhoz viszonyított művelését és a barbarussal vívott küzdelmet együttesen felkarolni szinte egy és ugyanazt jelenti az Európához, azaz a műveltséghez való tartozással. – A Lendület kutatócsoport sorozatában Rédey János Gergely írása.

Lendület

Hegedüs Béla: Valóságos kaméleon

Meg vagyok győződve róla – mi mást tehetnék –, hogy Kalmár György másfél éves keleti, közel-keleti utazása során láthatott kaméleont. Ha mást nem, hát Stephan Schultz halálában hamuszürkévé vált preparált példányát. – Hegedüs Béla írása Lendület című sorozatunkban.

Részlet a könyvből

Reichert Gábor: Megfelelési kényszer (részlet)

A Megfelelési kényszer című monográfia nemcsak egy írói életpálya interpretációját kínálja, hanem kísérletet tesz a szocialista realizmus fogalmának újraértelmezésére, s ezáltal a magyar irodalomtörténet 1945-öt követő időszakának mélyebb megértésére. – Reichert Gábor Déry Tiborról szóló monográfiájából ajánlunk részletet.

Iránytű - esszéolvasó

Keresztesi József: Akkor talán még sincs veszve

Meggyőződésem, hogy a filológia a mentális egészség megőrzésének az egyik leghatásosabb eszköze. Engem legalábbis mindig bizakodással töltenek el az efféle írások: hiszen ha rendet lehet rakni a világ egy-egy apró szegletében, akkor talán még sincs veszve minden remény. - Iránytű című esszéolvasó sorozatunkban Keresztesi József Beck András Szerb Antal esete a hungarológiával című, 2007-es esszéjét ajánlja újraolvasásra. 

Interjú

Bónus Tibor: A szövegek engem is olvasnak

"De hát az olvasás innen nézve olyan, akár a szerelem, amennyiben önnön felszámolása felé tart, a szöveg, a másik ellenállásának, titkának meg-, illetve feltörését akarja, miközben ennek lehetetlensége adja az olvasás és a szerelem lehetőségét." - Az Alföld-díjas Bónus Tiborral Szegő János beszélgetett.

Megjelent a Magyar irodalom című tanulmánykötet

Régi hiányt pótol e kötet, mely első írásos emlékeinktől egészen a kortárs írók, költők munkásságáig végigköveti irodalmi kultúránk folyamatos változásait, s az egyes korszakokat és irányzatokat a legismertebb szerzők munkáin keresztül mutatja be.

Ott jártunk

Az irodalomtörténet mint provokáció?

A magyar irodalom történetei címet viselő irodalomtörténeti szintézis megjelenése után a Magyar Írószövetség tanácskozást rendezett (Az irodalom a történelemben - Irodalomtörténet). A konferenciakötet bemutatóján ott jártunk.

Lapszemle - május

Lapot kérek - május

A laplopó kifújja orrát, bevesz négy aszpirint, vagyis négy folyóiratot szemléz orvosságul: a Vörös postakocsi, a Café Bábel, a Forrás és Irodalomtörténet kerül terítékre. Jánossy Lajos lapszemléjét olvashatják.

Radnóti-filológia

Radnóti „palackpostája” - Az Újmódi pásztorok éneke egy példányáról

Közismert, hogy Radnóti Miklós második kötetét, az 1931-ben megjelent Újmódi pásztorok énekét a rendőrség elkobozta, [...] viszont máig ismeretlen a kutatók és olvasók előtt, hogy a költő „prózában” is megörökítette a könyv történetét. - Bíró-Balogh Tamás írása egy szegedi Radnóti-feljegyzésről.

Tanulmány

Tervek és kudarcok: egy félbehagyott regény a Nyugatban

Móricz kamasz-hősének, Kesserű Lajoskának [...] még messze van az érettségi, [...] az apjáról benne felépített [...] idealizált képet pedig leginkább az töri benne össze, hogy rájön, apja ugyanúgy a nemi vágyai által vezérelt férfi még, mint amilyen ő éppen lenni kezd. - Szilágyi Zsófia írása.
További találatok