hirdetés

Keresési eredmény a(z) „képzőművészet” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Esszé

Perneczky Géza: Egy disszidálás története II.

Ezután újabb ismerősöm akadt, Helmut Rywelski, egy Sziléziából visszatelepült német, aki ez idő tájt a sok-sok drága galéria mellett az egyetlen igazi underground lokált tartotta fenn Kölnben. Nehézkesen sántikáló, fél oldalát maga után húzó, rossz lábú ember volt... – Perneczky Géza írása Körner Évával közös 1970-es németországi útját és disszidálásának történetét beszéli el. Második rész.

Esszé

Perneczky Géza: Egy disszidálás története I.

Én megkockáztattam, hogy eközben óvatosan és kíméletesen beavassam Körnert a disszidálásom tervébe. Elrémült, halálosan megijedt: ezt nem teheted meg velem! Minket egyszerre engedtek ki Magyarországról, és el is várják tőlünk, hogy együtt és egyszerre térjünk vissza oda. – Perneczky Géza írása Körner Évával közös 1970-es németországi útját és disszidálásának történetét beszéli el. Első rész.

Hír

Kortárs magyar írók és képzőművészek tiltakozása

Kortárs magyar írók és képzőművészek tiltakoznak a puncs.hu magyarországi jelenléte ellen. A nyilatkozat szövegét és az aláírók névsorát közöljük.

Nobel-díjas írók civilben

Günter Grass, a képzőművész

Új sorozatunkban olyan Nobel-díjjal jutalmazott szerzőket mutatunk be, akik számára – eredeti foglalkozásuknál fogva – kacskaringós út vezetett a Svéd Akadémia elismeréséhez. Günter Grass például képzőművészként is jelentős hírnévre tett szert.

Kép + szöveg

Kazovszkij – Csendéletek

A túlélő árnyéka című El Kazovszkij-kiállítás képei ihlették Csutak Gabi szövegeit, melyeket egy új sorozat első darabjaiként közlünk. A rendszeresen jelentkező rovatban képzőművészeti alkotásokhoz született írások olvashatóak majd.

Játék

Nyerj jegyet a Schöffer-napra!

Két szerencsés olvasónk belépőt nyerhet a műcsarnoki Schöffer-napra, ahol a képzőművészet, az urbanisztika, a mozgásművészet és az irodalom határmezsgyéin mozogva ismerkedhetnek meg a fénymágus művészetével.

Képmegnyitás

Képmegnyitás – Galéria

2016. január 4-én, hétfőn 19 órától hat szerző "nyitotta meg" ez alkalomra írt történetével Nagy Bernadette Színművek című kiállítását a Nyitott Műhelyben, a Műhely és a Litera szervezésében. Tekintsék meg képgaléránkat. A fotókat Valuska Gábor készítette.

Privát nacionalizmus

Spiró György: Csatorna

A kecske belül üreges, a szakállába hatalmas ünnepség keretében helyezték be a blatvák atombomba színezüst indítókulcsát, erről mind az ötvenhét blatvák televízió helyszíni közvetítésben számolt be... – A Kiscelli Múzeumban látható Képzelt közösségek, magánképzetek kiállításhoz a Litera szerzői írtak szöveget. Spiró György írását olvashatják.

Ott jártunk

Egy fontos kudarc

Akkora élmény az uralkodó zagyvaságban, az értelmes jelentését vesztett közéleti nyelvi zűrzavar­ban ilyen tiszta hangot hallani, hogy az ember óvatosan körülsandít: nem valami gonosz tréfa, kegyetlen csíny áldozata-e... S miután nem ugranak ki a zsinagóga oszlopai mögül fityiszt mutatók, fellélegzik, s arra gondol, szinte már mindegy is, hogyan, milyen művészi eszközökkel szolgálja mindezt a kiállítás. Aztán a helyszínen a véleménye semmi perc alatt megváltozik. - Keresztury Tibor az Ámos-kiállításról.

Hír

"Sírba visztek" - Bizottság-kiállítás nyílik a Műcsarnokban

2011. szeptember 3-án, pár nap múlva „Sírba visztek” - A Bizottság a Műcsarnokba megy címmel nyílik a nyolcvanas évek képzőművésztagokból álló kultzenekarának kiállítása a budapesti Műcsarnokban. A november 13-áig nyitva tartó tárlat mellett irodalmi, filmes, zenei, múzeumpedagógiai programok és konferencia is várja az érdeklődőket.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Függetlenek Éjszakája

Budapest, több helyszínen
Kezdő dátum: 2008-09-20 18:00:00

Futaki Attila - Nikolényi Gergely: Spirál - könyvbemutató

Erdész & Makláry Fine Arts Gallery (Bp, V., Falk Miksa u. 10.)
Kezdő dátum: 2008-05-08 19:30:00

100 éves a Nyugat - Kiállításmegnyitó

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-03-27 17:00:00

LOW holland–flamand Kultfeszt megnyitó

Műcsarnok (Bp. XIV., Dózsa György út 37.)
Kezdő dátum: 2008-02-15 19:30:00

Bakos Katalin: 10×10 év az utcán

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-01-29 15:00:00

Hommage a Kassák

Kassák Múzeum (Bp. III., Fő tér 1. )
Kezdő dátum: 2007-07-01 11:00:00

A nézőtérrel szemben

Sirály (Bp. VI., Király u. 50.)
Kezdő dátum: 2007-04-04 18:00:00

Budapesti képzőművészeti könyv- és folyóiratvásár

Ernst Múzeum (Bp. VI., Nagymező utca 8.)
Kezdő dátum: 2007-03-10 11:00:00

BUDAPEST TRANSZFER 2006

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-09-23 15:00:00

BUDAPEST TRANSZFER 2006

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-09-22 10:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Németh Gábor tárlatvezetése

Németh Gábor a Kiscelli Múzeum Privát nacionalizmus projekt keretében megrendezett Képzelt közösségek, magánképzetek című kiállításán tartott tárlatvezetést. Választott alkotója, Gerhes Gábor műveihez fűzött kommentárt. A rendhagyó tárlatvezetést megtekinthetik a LiteraTV-ben.

A legnagyobb megaláztatás

Nádas Péter beszélt arról a Képzett Társítások - Aegon-estek a Bárkában eseményen, miért nem élmény a Kossuth-díj átvétele, s a formaságok mennyire határozzák meg egy-egy díj értékét, érvényét; de szóba került a képzőművészet értése is.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Izmok mögött

2008. február 2. - András Sándor
Istenem, hányféleképp lehet is nevetni. Ha filmre venné valaki, lehetne-e látni a különbséget? Ha jól emlékszem Pudovkin csinálta egy jeles színésszel, aki büszke volt arra, milyen jó színész, mindig a helyzetnek megfelelő a mimikája. Játssza el, hogy evett egy jó tányér levest és örül, aztán azt, hogy kiengedték a börtönből, kilép a kapun és örül. Kiderült, semmi különbség sem látszott a két mosoly között. Most se lenne, gondolom, és mégis van.

The Clown

2006. 07. 21. – Balázs Attila
Esik úgy, hogy átkavarja a szomszéd utcai magányos bohócot, aki meg – ismervén témában a házigazda régi preferenciáit – az óvágású „bítnik haverokról” gyorsan az ostorozandó erkölcstelen jelenségekre tér, amelyek a régi elferdülések eredményei, dühítőek, hovatovább a legnagyobb izé, hogy kiirthatatlanok. És akkor nézi a mennyezetet hosszan ez a paprikajancsi, patetikus hatásszünet, mély levegővétel, majd házigazda bohóc tudja már, mi jönne, tudja fejből.

Keddi másnapló

2006. 04. 11. - Szlukovényi Katalin
Mit érdekli az embert tizenöt évesen, hogy Zrínyi ki vagy be futkosott, hogy Vörösmarty döcögő házaséletéből milyen bölcseleti végkövetkeztetésekre jutott, vagy hogy Julien Sorel ágya és karrierje között mi az összefüggés? (Persze, mindig akad egy-két gyermek, akit épp ez érint meg. De ennek statisztikai valószínűsége józan paraszti ésszel tippelhető módon kétségbeejtően csekély.)

A vízzel elöntött Betyárvölgy felett

2005. 12. 21. - Harkai Vass Éva
A zentai után a topolyai volt az egykor tágasabb ország másodikként létrehozott művésztelepe, ahová az egész országból és külföldről is érkeztek képzőművészek, de írók is megfordultak itt. Egy alkalommal Weöres Sándor is járt itt, a művésztelep emlékkönyvében vers- és rajzrögtönzései őrzik a nyomát, az újvidéki Híd folyóirat le is közölte ezeket.