hirdetés

Keresési eredmény a(z) „könyvajánló” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Részlet a könyvből

Horkay Hörcher Ferenc: A szelídek városa (részlet)

Két napon át szakadatlanul / esett a hó. Ezalatt a társaság / a turistaház padlásán megbúvó / teremből ki sem mozdult, / nappal a hó, este a hold / fénye mellett verseket / olvastunk rituális mormolással, / mint szerzetesek rórátén – Horkay Hörcher Ferenc új, A szelídek városa című kötetéből olvashatnak néhány verset.

Forrás 2018/1.

Sándor Iván: A kezdet

Apám temetése napján reggeltől délig zúgtak a leideni harangok. Ismertem jól a hangjukat. Volt, amelyik az időmúlásra emlékeztetett, a másik ünneplésre, a harmadik a gyászra. – A Forrás januári számát Sándor Iván írásával ajánljuk.

Könyvajánló

Száz Pál: Fűje sarjad mezőknek (részlet)

Száz Pál a füveskönyvek földi paradicsomkertjébe invitál: a legendamesék birodalmába, az átváltozások mozgalmas terepére (...) Megmutatja, mire képes az emberi elme a maga korlátai között, ha ki akarja betűzni az Úristen könyvét, azaz ki szeretné olvasni a földi világot, érteni szeretné a teremtést. – Száz Pál könyvéből olvashatnak részletet.

Részlet a könyvből

Lanczkor Gábor: Tájsebzett színház (részlet)

Archaikus torzók, ez a mondat merült fel Lanczkor Gábor drámáit, illetve a szerző pontos meghatározásával, cselekvő verseit olvasva. Ezek az írások a műfajok senkiföldjén születtek, tudatmódosító rítusok a deszki pusztában, a Tisza-Maros torkolatában, a Balaton-felvidéki kőfejtőben. – Lanczkor Gábor Tájsebzett színház című, új kötetéből ajánlunk részletet.

Részlet a könyvből

Puskás Dániel: A vakok zsoltára (részlet)

Ha tudtam volna, Ilja Maskov Székben ülő nő portréjáról írok. / Budapesten volt kiállítva nemrég. / Amikor szemébe néztem, mint a tiédben, / csak a lüktető Balkánt, a fűszeres keletet láttam – Puskás Dániel A vakok zsoltára című kötetéből olvashatnak részletet.

Részlet a könyvből

Tengelyi László: Őstények és világvázlatok (részlet)

Tengelyi László ezt a kötetet 2012-ben állította össze, ám utolsó nagy könyve munkálatai és 2014-ben bekövetkezett halála miatt már nem keríthetett sort a végső simításokra. Az Atlantisz Kiadó elvégezte a hiányzó munkát. A 2017 novemberében megjelent kötetből olvashatnak részletet.

Irodalmi Szemle, 2017/12.

Szűcs Balázs Péter: Felolvasás

Az egész felolvasás nem tartott tovább negyven percnél, de Yorick, aki a harmadik sorban foglalt helyet mellesleg, a fejét tette volna arra, hogy mindössze tíz perc telt csak el, legfeljebb tizenöt. – Az Irodalmi Szemle 2017-ben lépett a 60. évfolyamába, a decemberi lapszámot Szűcs Balázs Péter Felolvasás című prózájával ajánljuk.

Részlet a kötetből

Bodor Ádám: Rebi

Dél felé megint fölmennék, éppenséggel brunyálni egyet, amikor hatalmas, tenyérnyi pelyhekben hó kezd hullani. Igen, valódi hó, rá a sötétkék latyakra, és mindjárt Rebire gondolok, úgy hálóingesen, ahogy a kecskék után szaladt. – Az Alibi új, Felhő című kötetét Bodor Ádám novellájával ajánljuk.

Részlet a könyvből

Tódor János: Vadászjelenetek Magyarországon (részlet)

Tódor János riport-szociográfiája (alcíme: Gyűlölet-bűncselekmények Olaszliszkától a cigány sorozatgyilkosságig) a 2000-es évek első évtizedének legsúlyosabb, gyilkosságokba torkolló etnikai jellegű konfliktusait dolgozza föl azok nyomozó újságírás és az irodalmi szociográfia módszereivel. Az előszóból és a Cigányvadászat fejezetből olvashatnak részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szilágyi Márton: "Mi vagyok én?" – Arany János költészete (részlet)

Arany Jánosról mindmáig nem jelent meg nagy, mértékadó monográfia. Szilágyi Márton Arany-könyve, bár bevallottan nem e hiányt betöltendő készült, jóval több, mint egy tematikus tanulmánygyűjtemény. – Szilágyi Márton Arany-könyvét a Bevezetővel és a záró gondolatokkal ajánljuk.

További találatok