hirdetés

Keresési eredmény a(z) „könyvajánló” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Könyvajánló

Spiró György: Kőbéka (részlet)

Legyen a címe ,,Kálmánka"? De ki ez a Kálmánka? Legyen ,,Kálmán vitéz"? Van benne valami, csak éppen Kálmánka nem vitézkedik, bár kitüntetik érte. Legyen a címe ,,Lipót"? Megtévesztő, mert csak a negyede játszódik a Lipótmezőn, az elmegyógyintézetben. – Spiró György Kőbéka című új kötetéből olvashatnak részletet.

Könyvajánló

Karl Ove Knausgård: Szerelem. Harcom 2. (részlet)

Knausgård most is a problémák mélyére néz: mit jelenthet a férfiszerep napjainkban? Mi az erő, és mi a gyengédség? Miképpen viszonyul egymáshoz a szabadság és a boldogság? – Karl Ove Knausgård Harcom sorozatának második részéből, a Szerelem című könyvből ajánlunk részletet, amely 2017-ben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában.

könyvajánló

Deres Kornélia: Bábhasadás (részlet)

Radikális mellérendelés, mégis: fegyelmezett a beszéd. Csendet csinál a fejekben. Bábok leszünk mind, de nem bergmani vagy biológiai értelemben. Átváltozunk, túlélünk, bábozódunk. Egyszer csak nem hasadunk tovább. – Deres Kornéliának a Jelenkornál megjelent Bábhasadás című kötetéből ajánlunk verseket.

Részlet a könyvből

Daniel Kehlmann: El kellett volna menned (részlet)

Mélyen alattunk a völgy, dobókocka-méretű házikóival, hosszában három szalag hasítja végig: az út, a folyó, a vasút. Mint egy vékony ceruzával húzott vonal, különválik a szerpentin, amelyen feljöttünk ide – Részlet Daniel Kehlmann El kellett volna menned című könyvéből.

könyvajánló

Jaroslav Rudiš: Nemzeti sugárút (részlet)

Rudiš legújabb, valós események által inspirált kötete telitalálat. Durva, egyszersmind melankolikus történet a prágai panelvalóságról, amelyben az emberek és a házak dacolnak a természettel és az elkerülhetetlen véggel. – Jaroslav Rudiš Nemzeti sugárút című könyvét ajánljuk, amely a Typotexnél jelent meg Peťovská Flóra fordításában.

könyvajánló

Totth Benedek: Az utolsó utáni háború (részlet)

Ebben a világban nincsenek szövetségesek, csak ellenségek. Az utolsó utáni háború posztapokaliptikus kalandregény egy fiúról, aki egy sebesült amerikai deszantossal vág neki a senki földjének, hogy megkeresse halottnak hitt öccsét. – Totth Benedek új regényéből ajánlunk részletet. A könyvet október 20-án mutatják be a Margón.

könyvajánló

Parti Nagy Lajos: Létbüfé (részlet)

Parti Nagy Lajos tizennégy év után jelentkezik újra verseskötettel. A Létbüfé a költészet igazi mesterfoka, sorai mögött ott a komplett lírai emlékezet, és lírai teremtménye, Dumpf Endre is ott van minden félrecsúszott fülkefényben. A kötet a Magvető gondozásában jelenik meg. Részletet közlünk.

Könyvajánló

Colson Whitehead: A föld alatti vasút (részlet)

Colson Whitehead fordulatos, megindító regénye, A föld alatti vasút (The Underground Railroad) az 1800-as évek Amerikájába repíti az olvasót, ahol rabszolgatartók és abolicionisták feszülnek egymásnak, s ahol a szökött rabszolgák és segítőik büntetése kínhalál. A kötet az elmúlt év talán legnagyobb irodalmi szenzációja és egyik leghangosabb köny​v​sikere. A könyv elnyerte 2016-ban az Amerikai Nemzeti Könyvdíjat, 2017-ben a Pulitzer-díjat.

Részlet a regényből

Kazuo Ishiguro: Ne engedj el (részlet)

Az évek során volt időszak, amikor megpróbáltam magam mögött hagyni Hailshamet, amikor azt mondtam magamnak, nem kellene ennyit foglalkoznom a múlttal. De végül felhagytam az igyekezettel. Ebben nagy része volt egy donornak, aki mellé gondviselői munkám harmadik évében kerültem – A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro regényéből olvashatnak részletet.

Részlet a regényből

Kazuo Ishiguro: Napok romjai (részlet)

Miss Kenton levele megindított bennem egy gondolatsort a Darlington Hallban adódó szakmai problémákat illetően, és szeretném hangsúlyozni, hogy a szóban forgó szakmai problémákkal kapcsolatos megfontolások késztettek arra, hogy ismét fontolóra vegyem munkaadóm előzékeny javaslatát. – A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro  Napok romjai című regényéből olvashatnak részletet.

További találatok