hirdetés

Keresési eredmény a(z) „könyvfesztivál” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Könyvfesztivál

Maroš Krajňak: Entrópia (részletek)

A sofőr elgyönyörködik a holdfényes folyó csillogásában, és feltűnik neki, hogy valami oda nem illő úszik a felszínen. Álmodozó tekintetét előbb fürkészővé, majd éberré alakítja. Már fékez is, leállítja a motort, kihúzza a slusszkulcsot, kicsapja az ajtót, és rohan. – Maroš Krajňak regényéből olvashatnak részletet.

Interjú

Szaniszló Judit: Most már akármit nem írhatok le

„Szerintem mindenki családja nagyon érdekes, minden család egy komplett családregény is egyben, és valamennyi érdemes a megírásra.” - Az idén Békés Pál-díjjal kitüntetett Szaniszló Judittal írásról, játékról, sikerekről, genderről és könyvfesztiválos tapasztalatairól beszélgettünk.

Részlet a könyvből

Anna Pasternak: Lara – Zsivago doktor eltitkolt szerelme (részlet)

Borisz Paszternak 1946-ban találkozott a nála 22 évvel fiatalabb Olgával. Anna Pasternak szerint, ha nincs Olga, a Doktor Zsivago sem születik meg. – Paszternak eltitkolt szerelmének történetéről, a Könyvfesztiválra megjelent Larából olvashatnak részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Kemény István: Lúdbőr (részlet)

Ennek a könyvnek az anyaga válogatás a kétezres évek elejétől mostanáig született esszészerű írásaimból. Főleg költőkről, versekről, irodalomról, művészetről. – Részletet ajánlunk Kemény István új kötetéből.

Részlet a könyvből

Király István: Napló 1956-1989

Király István nemcsak jelentős irodalomtudós volt, hanem egyben a Kádár-kor meghatározó és nagy hatású kultúrpolitikusa is, naplói most a Magvető Kiadó nagyszabású kiadásában jelentek meg. – Részletet ajánlunk.

INTERJÚ

Totalitárius rendszerek mindenhol – Interjú Boualem Sansallal

A legkeményebb totalitárius rendszert festi meg orwelli ihletésű 2084 című regényében az egyik legfontosabb algériai író, Boualem Sansal. Hazájában cenzúrázzák, támadják, jelenlétéből mégis valami olyan emberség árad, ami hitre ad okot. – Kollektív / egyéni szabadságról, iszlámosító oktatásról és a boldogság ízéről beszélgettünk vele. Marczisovszky Anna interjúja.

Ott jártunk

A Parlament lépcsőjén

„Lehet, hogy csak azért vagyok az átlagosnál érzékenyebb a korszakfordulókra, mert a XXI. századot várva nőttem fel, és ezért talán ott is a korszakok végét és kezdetét gyanítom, ahol szó sincs ilyesmiről” – írta Kemény István Lúdbőr című esszékötetében, amelynek bemutatóján irodalmi pillérekről és aktuálpolitikai kérdésekről is szó esett. Ott jártunk.

Hangulatjelentés

Szomorú szavak, vidám szívből

Schein Gábor, Peer Krisztián, Háy János könyvei komoly tragédiákat hoztak magukkal az idei könyvfesztiválra. Nekem pedig az jár a fejemben, amit Háy Víg Mihálytól idézett szombat este: „A szomorú szavak is vidám szívből fakadnak elő.” – Mészáros Gábor hangulatjelentése a könyvfesztivál utolsó napjáról.

Galéria

A könyvfesztivál 4. napja képekben

Elérkezett a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál negyedik, zárónapja. Ez alkalommal is sok programon megfordultunk, és ott voltunk a dedikáló írók standjainál is. Kiss Norbert képeit láthatják. – Galéria.

OTT JÁRTUNK

Parazitairodalom? Igen!

Szimultán dráma, zenei struktúrák, nyílt reflexió az aktuálpolitikai történésekre, személyes traumák feldolgozása – a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvesztivál keretében itthon is bemutatták Elfriede Jelinek Téli utazás című könyvét. Ott jártunk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Ilma Rakusa: Love after love- kötetbemutató a Könyvfesztiválon


Kezdő dátum: 2016-04-24 16:30:00
Ilma Rakusával Kiss Noémi fordító és Turi Tímea szerkesztő beszélget a Kner Imre teremben.

XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Kongresszusi Központ (Bp, XII., Jagelló u. 1-3.)
Kezdő dátum: 2006-04-23 10:00:00

XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Kongresszusi Központ (Bp, XII., Jagelló u. 1-3.)
Kezdő dátum: 2006-04-22 10:00:00

XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Budapest Kongresszusi Központ (Bp. XII. Jablonka út 1-3.)
Kezdő dátum: 2006-04-20 16:00:05

XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Kongresszusi Központ (Bp, XII., Jagelló u. 1-3.)
Kezdő dátum: 2006-04-21 10:00:00

XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál


Kezdő dátum: 2005-04-24 10:00:00

XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál


Kezdő dátum: 2005-04-23 10:00:00

XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitó


Kezdő dátum: 2005-04-21 15:00:00

XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál


Kezdő dátum: 2005-04-22 10:00:00
Budapesti Kongresszusi Központ

Goretity József: Töredékesség és teljességigény

Bp, VI., Andrássy út 45.
Kezdő dátum: 2005-05-09 16:00:00

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Péterfy Gergely laudációja

Orhan Pamukot, a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégét Budapest Nagydíja átvétele alkalmából Péterfy Gergely méltatta a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapján, csütörtökön. - A LiteraTV felvételét láthatják.

LiteraTV

Nádas Péter: Az élet sója – Könyvbemutató

Nádas Péter Az élet sója címmel egy éven át írt a Litera 2flekken rovatába. A sorozatból könyv született a Jelenkor Kiadó gondozásában. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon rendezett könyvbemutató felvételét most teljes terjedelmében megtekinthetik a Literán. 

LiteraTV

Jonathan Franzen díjához – Háy János laudációja

A XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, Jonathan Franzen ma Budapest Nagydíjat vehetett át. Az írót ez alkalomból Háy János méltatta.

LiteraTV

Háy János: Ez a könyv a mindenkori gyerekkorról szól

A könyvfesztiválra jelent meg Háy János Napra jutni című új novelláskötete, amely a szerző saját bevallása szerint is majdhogynem regényként olvasható - egy kisfiú gyerekkorát követi végig. De a történetek nemcsak egyetlen gyermek, család, szülő történetei, hanem univerzálisan szólnak a gyerekkorról. - Videónkban erről mesél nekünk a szerző.

LiteraTV

Sofi Oksanen: Egy író mindent felhasznál

Sofi Oksanen szerint a pontos, tiszta történelmi tények és adatok nélkül lehetetlen megírni egy ország hiteles történetét, Kelet-Európa pedig ebből a szempontból különösen nehéz helyzetben van, hiszen az archívumok máig zárva vannak. - Az írónővel készített interjúnk videós részét tekinthetik meg most a LiteraTV-ben. 

LITERA TV

Most szólunk - Németh Gábor Sofi Oksanen regényéről

Most szólunk című, többek között a kortárs regény útjait vizsgáló videókritikai rovatunkban Németh Gábor Sofi Oksanen, az idei Könyvfesztivál díszvendégének a Scolar Kiadó gondozásában megjelent Mikor eltűntek a galambok című új regényét mutatja be nekünk.

LiteraTV

Szilágyi Zsófia a Móricz-monográfiáról

2013. május 13-án, hétfőn délután 6-tól mutatják be a Nyitott Műhelyben Szilágyi Zsófia Móricz-monográfiáját, amely az idei Könyvfesztiválra jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában. A Millenárison Nagy Gabriella kérdezte a szerzőt.

LiteraTV

Grecsó Krisztián: Laudáció Claudio Magris díjához

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, Claudio Magris Budapest Nagydíjához Grecsó Krisztián mondott laudációt. Ezt a beszédet hallgathatják meg most.

LITERA TV

A dolgok kétértelműsége - Beszélgetés Claudio Magrisszal

"A tenger számomra maga a boldogság, a felszabadulás, az erotika. Ha nem láthatnám a tengert, azt hiszem nyugodtan aszkézist fogadhatnék." - mondja Claudio Magris, akivel a Könyvfesztivál nyitónapján beszélgetettünk. A beszélgetés egyik felét láthatják most a LiteraTV-ben, a hosszabb, írott változatot pedig nemsokára megtalálják interjúink között.

Videó

Mindig is az elme és a test kapcsolata érdekelt

Szendi Gábor pszichológus, valaha programozó matematikus, filmforgatókönyv-író, dramaturg és klinikai szakpszichológus ma leginkább a táplálkozáskutatásban elért eredményei révén ismert. A Libri Szalonban Nagy Gabriella beszélgetett vele még a Könyvfesztivál idején.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

A drukkról

Kiadók a könyvfesztiválon – 2017. április 23.

Este, mikor minden elcsendesedik, és eszembe jut, mit csináltam jól, és mit mulasztottam el, elgondolkodom azon, vajon miért vagyok fáradt, ha az egész nap végül is buli volt. Hát a drukk. A drukk annyira kifárasztja az embert, és mi annyira drukkolunk mindegyik könyvünknek, amennyire szeretjük őket, és amennyire hiszünk bennük. – A Magvető Kiadó ikernaplójának másik felét Turi Tímea írta a könyvfesztiválról.

Netnapló

Sorban

Kiadók a könyvfesztiválon – 2017. április 23.

Ez most nem vers, nem naplóvers, netnaplóvers; a Szép versekbe garantáltan be nem tenném, / a Líracsúcson is csak mélyen szántana, de sorokat látok magam előtt, sorokat írok hát ide is. – A Magvető Kiadó naplóját vasárnapról ketten is írták. Elsőként Szegő János versbe szedett bejegyzését olvashatják. 

Netnapló

Fragile

Kiadók a könyvfesztiválon – 2017. április 19.

Háy János verseskötete – előveszem, végigolvasom, végig gombócot érzek a torkomban, gyakran leleplezve érzem magam. Most ez a fő feladatom: mindent elolvasni, újraolvasni vagy olvasgatni... – A könyvfesztivál napjaiban kiadók írják a naplót a Literán. Elsőként az Európa Könyvkiadó képviseletében M. Nagy Miklós bejegyzését olvashatják. 

Netnapló

Világpor

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2016. április 19.

Csodálatos kiadók csodálatos vezetői és szerkesztői ültek napos londoni parkokban a vásárt megelőző napokon és egy magyar könyvet olvastak (angolul, a szerző saját fordításában). – A Könyvfesztivál hetének második naplóját a Jelenkor Kiadó képviseletében Sárközy Bence írta. 

Netnapló

Kösz, jól vagyunk

Kiadók a Könyvfesztiválon – 2015. április 25.

Franzen három órán át dedikált (én pedig most elnézést kérek azoktól, akikre mégsem került sor), aztán a fárasztó napok után a szerkesztőjével elment madarakat lesni valahová az Alföldre. – A könyvfesztivál hetén 7 kiadó írta a naplót a Literán. M. Nagy Miklós (Európa Könyvkiadó) bejegyzését olvashatják szombatról. 

Netnapló

Osvát és Iniesta

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2015. április 21.

Ma (tegnap) is mennyi minden történt! Most volt például az az ünnepi és mámoros pillanat és pillantás, amikor először láttam meg egy új könyv borítóját. -  A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hetében hét könyvkiadó írja a naplót a Literán. Szegő János keddi bejegyzését olvashatják.

Netnapló

És nemzetközivé lesz…

Kiadók a Könyvfesztiválon – 2015. április 20.

Mondtam, hogy a 220 éves magyar könyvpiac. Mire ő, hogy egyszer náluk is meghívták külföldi díszvendégként a diaszpórában élő horvátságot. Aztán szótlanul bólogattunk, mint Wittgensteinen iskolázott közép-európai polgárok. Ezt a témát kimaxoltuk. – A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hetén hét könyvkiadó írja a naplót a Literán. Elsőként a Libri Kiadó igazgatója, Sárközy Bence írását olvashatják. 

Netnapló

Végre egy regény

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2014. április 22.

Végre egy regény, ami képes a mai Magyarországról és egy akut problémáról hitelesen beszélni. Nevezetesen az otthontalanságról. Hús-vér emberekről egy embertelen világban. - A könyvfesztivál ideje alatt hét kiadó írja a naplót a Literán. A kedd a Magvetőé volt, Király Levente és Darvasi Ferenc jegyzi.

Tájkép billencs teherautóval

2008. április 27. – Gács Anna
megtorpanok tanácstalanul, aztán hirtelen kitágul előttem a kép, és meglátom az egészet: a napfényben úszó parkot tele pólóra vetkőzött emberekkel, a műtóba kavicsot dobáló gyerekeket, és egykettőre világos lesz, hogy a tűzoltó autó is csak a játék része, a súlyos sisakok alatt gyerekfejek forognak a hozzájuk képest hatalmas kormány mögött, sorban állnak a vezetőfülke előtt, hogy pár percre szuperhősök lehessenek.

Egy csók a jobb fülemre

2008. április 24. - Gács Anna
Ágyba viszem ezt a narratológiai tanulmányt. (És ezt mindjárt be is nevezném „a literanaplók történetének legerotikátlanabb mondata” pályázatra.) Arról nem is beszélve, hogy este sokáig szoktam dolgozni, a hét többi napján napközben vagy egyetem van, vagy Miki, tehát teljesen jogos, hogy ezt az időt használjam alvásra. És különben is szarok a jogra. Aludni akarok. 
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

könyvfesztivál

a kedvem ismét elhagyott bár panaszra nincs semmi ok könyvfesztivál - nem ott vagyok én permetezni mentem szemembe a biötvennyóc a pajzstetűre ez tesz jót idegméreg - hallom anyóst majd...

2000-2500

Keresztury azt mondta: a litera.hu látványosan cáfolja azt a nézetet, miszerint az irodalom autentikus megjelenési formája csakis a nyomtatott folyóirat vagy a könyv lehet. Napi 2000-2500 látogatójuk...

Ugye Te is nézed?

http://www.litera.hu/konyvfesztival