hirdetés

Keresési eredmény a(z) „knyvfesztivl” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍR

Orhan Pamuk lesz a 2017-es könyvfesztivál díszvendége

2006 irodalmi Nobel-díjasa, a török Orhan Pamuk lesz a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, adta hírül az MTI.

Interjú

Daniela Kapitáňová: Hamarosan ez is olyasmi lesz, mint az opera

Volt olyan kritikus, aki elhitte, hogy ezt a szöveget egy negyvennégy éves, törpe növésű férfi írta, aki egy tízéves gyerek szellemi szintjén van. Szidta a kiadót, hogy megszégyenít egy szellemi fogyatékost... – A Könyv a temetőről szerzőjét, Daniela Kapitáňovát Juhász Katalin kérdezte.

Interjú

Szabó Róbert Csaba: Ezt nem lehet megúszni

Mi volt az Alakváltók megírásának a tétje? Miért volt kulcsfontosságú az 50-es évek a Securitate megalakulásnak és túlélésének szempontjából? Meddig lehet titkot tartani, és mi volt a regény megírásának hozadéka Szabó Róbert Csaba számára? – Az Alakváltók szerzőjét Tamás Etelka kérdezte.

Interjú

Gideon Greif: Örökké csak halál

Sokaktól hallottam egymástól függetlenül ugyanazt a mondatot: olyanokká váltunk, mint a robotok, élő gépeknek kellett lennünk. Erre kényszerítették magukat, különben nem tudták volna elvégezni a rájuk rótt borzalmas munkát. – A sonderkommandósok történeteit feldolgozó, Könnyek nélkül sírtunk szerzőjét, Gideon Greif történészprofesszort Szekeres Dóra kérdezte a Könyvfesztiválon.

Ott jártunk

Belesni egy lányszobába

Komoly szakmai kihívásoknak kell eleget tenni azoknak a könyvkiadóknak, akik ma Magyarországon ifjúsági könyvkiadással foglalkoznak. Szépirodalomnak lehet-e vajon tekinteni az ifjúsági könyveket? És kik olvassák őket? Mit jelent „felépíteni” egy szerzőt? Milyen honi és külföldi trendek vannak? A Könyvfesztivál keretében öt kiadó képviselője beszélgetett az ifjúsági könyvkiadás magyarországi és nemzetközi tendenciáiról, kihívásairól. Ott jártunk.

Ott jártunk

A történelem legsötétebb bugyrairól

Faruk Šehić új regényének megírásakor megpróbálta kikerülni a háborús tapasztalatokat. Arra gondolt, egyszer már megírta azt, amit a délszláv háborúban tisztként átélt, most inkább megpróbál valami szépet létrehozni. Rá kellett azonban jönnie, hogy a háborús tematikát nem tudja kizárni műveiből. Így született meg Az Una hullámai. – Ott jártunk. 

Hír

A Könyvfesztivál mérlege

A 100 Magyar Népmese a legjobb oktatássegítő könyv, a legjobb hangzóanyag a Napkút Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum közösen kiadott, Lázár Ervin meséit tartalmazó könyv-CD-je lett. A 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál mérlegéről az MTI-nek adott közleményben számolt be a MKKE.

Galéria

A Könyvfesztivál negyedik napja képekben

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál negyedik napján, vasárnap, zord időben is kitartottunk, ott jártunk mások mellett a Lettre-L'Harmattan matinén, a Budai-díj átadásán és Nádas Péter Az élet sója című könyvének bemutatóján. Valuska Gábor fényképezett. 

Könyvbemutató

Németh Gábor: Ballát olvasni milyen

Ballát olvasni olyan, mintha Harry Potter kínálna meg a varázscukrából. Balla a szlováktanárok rémálma. Most, hogy le van fordítva, már a magyartanároké is. – Balla Az apa nevében című könyvét a Könyvfesztiválon Németh Gábor mutatta be. A bemutatón elhangzott szöveget olvashatják. 

Hangulatjelentés

Kispillanat

Bozsiknak nem megfelelők a tőlem tavaly kapott ékjei, hozza, jelzi, mutatja, nem jók ezek az ékek, hovatovább nem is ékek, fadarabok. Ellenszegülök, vitatkozom, billegéscsillapítók, mondom, aztán feladom; karácsonyra más ékeket kap tőlem idén Bozsik. – Jánossy Lajos hangulatjele a könyvfesztivál harmadik napjáról.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Ilma Rakusa: Love after love- kötetbemutató a Könyvfesztiválon


Kezdő dátum: 2016-04-24 16:30:00
Ilma Rakusával Kiss Noémi fordító és Turi Tímea szerkesztő beszélget a Kner Imre teremben.

XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Kongresszusi Központ (Bp, XII., Jagelló u. 1-3.)
Kezdő dátum: 2006-04-23 10:00:00

XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Kongresszusi Központ (Bp, XII., Jagelló u. 1-3.)
Kezdő dátum: 2006-04-22 10:00:00

XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Budapest Kongresszusi Központ (Bp. XII. Jablonka út 1-3.)
Kezdő dátum: 2006-04-20 16:00:05

XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Kongresszusi Központ (Bp, XII., Jagelló u. 1-3.)
Kezdő dátum: 2006-04-21 10:00:00

XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál


Kezdő dátum: 2005-04-24 10:00:00

XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál


Kezdő dátum: 2005-04-23 10:00:00

XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitó


Kezdő dátum: 2005-04-21 15:00:00

XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál


Kezdő dátum: 2005-04-22 10:00:00
Budapesti Kongresszusi Központ

Goretity József: Töredékesség és teljességigény

Bp, VI., Andrássy út 45.
Kezdő dátum: 2005-05-09 16:00:00

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Nádas Péter: Az élet sója – Könyvbemutató

Nádas Péter Az élet sója címmel egy éven át írt a Litera 2flekken rovatába. A sorozatból könyv született a Jelenkor Kiadó gondozásában. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon rendezett könyvbemutató felvételét most teljes terjedelmében megtekinthetik a Literán. 

LiteraTV

Jonathan Franzen díjához – Háy János laudációja

A XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, Jonathan Franzen ma Budapest Nagydíjat vehetett át. Az írót ez alkalomból Háy János méltatta.

LiteraTV

Háy János: Ez a könyv a mindenkori gyerekkorról szól

A könyvfesztiválra jelent meg Háy János Napra jutni című új novelláskötete, amely a szerző saját bevallása szerint is majdhogynem regényként olvasható - egy kisfiú gyerekkorát követi végig. De a történetek nemcsak egyetlen gyermek, család, szülő történetei, hanem univerzálisan szólnak a gyerekkorról. - Videónkban erről mesél nekünk a szerző.

LiteraTV

Sofi Oksanen: Egy író mindent felhasznál

Sofi Oksanen szerint a pontos, tiszta történelmi tények és adatok nélkül lehetetlen megírni egy ország hiteles történetét, Kelet-Európa pedig ebből a szempontból különösen nehéz helyzetben van, hiszen az archívumok máig zárva vannak. - Az írónővel készített interjúnk videós részét tekinthetik meg most a LiteraTV-ben. 

LITERA TV

Most szólunk - Németh Gábor Sofi Oksanen regényéről

Most szólunk című, többek között a kortárs regény útjait vizsgáló videókritikai rovatunkban Németh Gábor Sofi Oksanen, az idei Könyvfesztivál díszvendégének a Scolar Kiadó gondozásában megjelent Mikor eltűntek a galambok című új regényét mutatja be nekünk.

LiteraTV

Szilágyi Zsófia a Móricz-monográfiáról

2013. május 13-án, hétfőn délután 6-tól mutatják be a Nyitott Műhelyben Szilágyi Zsófia Móricz-monográfiáját, amely az idei Könyvfesztiválra jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában. A Millenárison Nagy Gabriella kérdezte a szerzőt.

LiteraTV

Grecsó Krisztián: Laudáció Claudio Magris díjához

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, Claudio Magris Budapest Nagydíjához Grecsó Krisztián mondott laudációt. Ezt a beszédet hallgathatják meg most.

LITERA TV

A dolgok kétértelműsége - Beszélgetés Claudio Magrisszal

"A tenger számomra maga a boldogság, a felszabadulás, az erotika. Ha nem láthatnám a tengert, azt hiszem nyugodtan aszkézist fogadhatnék." - mondja Claudio Magris, akivel a Könyvfesztivál nyitónapján beszélgetettünk. A beszélgetés egyik felét láthatják most a LiteraTV-ben, a hosszabb, írott változatot pedig nemsokára megtalálják interjúink között.

Videó

Mindig is az elme és a test kapcsolata érdekelt

Szendi Gábor pszichológus, valaha programozó matematikus, filmforgatókönyv-író, dramaturg és klinikai szakpszichológus ma leginkább a táplálkozáskutatásban elért eredményei révén ismert. A Libri Szalonban Nagy Gabriella beszélgetett vele még a Könyvfesztivál idején.

Karádi Éva: Európa itt van

Karádi Éva, a Lettre folyóirat főszerkesztője, a könyvfesztiválon évről évre megrendezésre kerülő Elsőkönyvesek Fesztiváljának főszervezője beszélt a Literának az idei elsőkönyves meghívottakról, valamint a szintén a szerkesztésében, a L'Harmattan Kiadó Európa sorozatában megjelenő négy regényről, amelyeknek szerzőivel akár személyesen is lehet majd találkozni a könyvfesztiválon.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Világpor

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2016. április 19.

Csodálatos kiadók csodálatos vezetői és szerkesztői ültek napos londoni parkokban a vásárt megelőző napokon és egy magyar könyvet olvastak (angolul, a szerző saját fordításában). – A Könyvfesztivál hetének második naplóját a Jelenkor Kiadó képviseletében Sárközy Bence írta. 

Netnapló

Kösz, jól vagyunk

Kiadók a Könyvfesztiválon – 2015. április 25.

Franzen három órán át dedikált (én pedig most elnézést kérek azoktól, akikre mégsem került sor), aztán a fárasztó napok után a szerkesztőjével elment madarakat lesni valahová az Alföldre. – A könyvfesztivál hetén 7 kiadó írta a naplót a Literán. M. Nagy Miklós (Európa Könyvkiadó) bejegyzését olvashatják szombatról. 

Netnapló

Osvát és Iniesta

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2015. április 21.

Ma (tegnap) is mennyi minden történt! Most volt például az az ünnepi és mámoros pillanat és pillantás, amikor először láttam meg egy új könyv borítóját. -  A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hetében hét könyvkiadó írja a naplót a Literán. Szegő János keddi bejegyzését olvashatják.

Netnapló

És nemzetközivé lesz…

Kiadók a Könyvfesztiválon – 2015. április 20.

Mondtam, hogy a 220 éves magyar könyvpiac. Mire ő, hogy egyszer náluk is meghívták külföldi díszvendégként a diaszpórában élő horvátságot. Aztán szótlanul bólogattunk, mint Wittgensteinen iskolázott közép-európai polgárok. Ezt a témát kimaxoltuk. – A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hetén hét könyvkiadó írja a naplót a Literán. Elsőként a Libri Kiadó igazgatója, Sárközy Bence írását olvashatják. 

Netnapló

Végre egy regény

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2014. április 22.

Végre egy regény, ami képes a mai Magyarországról és egy akut problémáról hitelesen beszélni. Nevezetesen az otthontalanságról. Hús-vér emberekről egy embertelen világban. - A könyvfesztivál ideje alatt hét kiadó írja a naplót a Literán. A kedd a Magvetőé volt, Király Levente és Darvasi Ferenc jegyzi.

Tájkép billencs teherautóval

2008. április 27. – Gács Anna
megtorpanok tanácstalanul, aztán hirtelen kitágul előttem a kép, és meglátom az egészet: a napfényben úszó parkot tele pólóra vetkőzött emberekkel, a műtóba kavicsot dobáló gyerekeket, és egykettőre világos lesz, hogy a tűzoltó autó is csak a játék része, a súlyos sisakok alatt gyerekfejek forognak a hozzájuk képest hatalmas kormány mögött, sorban állnak a vezetőfülke előtt, hogy pár percre szuperhősök lehessenek.

Egy csók a jobb fülemre

2008. április 24. - Gács Anna
Ágyba viszem ezt a narratológiai tanulmányt. (És ezt mindjárt be is nevezném „a literanaplók történetének legerotikátlanabb mondata” pályázatra.) Arról nem is beszélve, hogy este sokáig szoktam dolgozni, a hét többi napján napközben vagy egyetem van, vagy Miki, tehát teljesen jogos, hogy ezt az időt használjam alvásra. És különben is szarok a jogra. Aludni akarok. 

Összegyűjtött fülszövegeink

2007. március 20. – Boldizsár Ildikó
Miközben a történetben fokozatosan pusztul a test, épül le az elme, a két egymásba kapaszkodó kisöreg összetartozása azt a reményt kelti, mintha lenne valami, ami túlélheti a hús felbomlását. Farkas Péter nagyszerű író, és elképesztő pontossággal ismeri azokat az élettani folyamatokat, amelyek során a test és az elme kicsúszik az irányíthatóság alól, és fokozatosan egy másfajta törvényszerűségnek kezd engedelmeskedni.

Akkor most próza (Búcsú az olvasótól)

2005. 12. 25. – Harkai Vass Éva
Tisztelt Olvasó, aki a héten velem tartottál, ha erre jársz, ne várj csodákat, azok más tájakon teremnek. Errefelé lassabban mozdul az idő. Ha mégis erre járnál, megtekinthetsz egy-két, csak erre a városra jellemző látnivalót.

Könyvévszakok, vizek, városok

2005. 12. 19. – Harkai Vass Éva
Amikor az utóbbi 10—12 évben erre felénk több ízben is felmerült a menni vagy maradni kérdése, én erre mindig azt válaszoltam, s félig-meddig komolyan is gondoltam, hogy amiatt maradtunk, mert agyrém lett volna a könyvtárunkat visszavinni azon a  határon, amelyen egyszer már áthoztuk.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

könyvfesztivál

a kedvem ismét elhagyott bár panaszra nincs semmi ok könyvfesztivál - nem ott vagyok én permetezni mentem szemembe a biötvennyóc a pajzstetűre ez tesz jót idegméreg - hallom anyóst majd...

2000-2500

Keresztury azt mondta: a litera.hu látványosan cáfolja azt a nézetet, miszerint az irodalom autentikus megjelenési formája csakis a nyomtatott folyóirat vagy a könyv lehet. Napi 2000-2500 látogatójuk...

Ugye Te is nézed?

http://www.litera.hu/konyvfesztival