hirdetés

Keresési eredmény a(z) „könyvtár” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hírösszefoglaló

Írók ünneplése, könyvtárak bezárása

Chinua Achebe, nigériai származású író születésének 87. évfordulóját ünnepelte a Google. Richard F. Thomas, a Harvard Egyetem professzora könyvet írt Bob Dylanről. Anglia Northamptonshire megyéjében 28 könyvtárat terveznek bezárni. Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

HÍRÖSSZEÁLLÍTÁS

Könyvtárak, könyvek és egy levél

Angliában könyvtárakat zárnának be, New Yorkban rangos irodalmi díjat adtak át, míg Dél-Kaliforniában egy híres levélre bukkantak. – Heti hírösszeállítás.

HÍR

Januártól kölcsönzési lehetőséggel várja olvasóit a KSH könyvtára

Január 2-ától minden, a 14. életévét betöltött magyar állampolgár kölcsönözhet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) könyvtárának 850 ezer kötetes állományából; eddig csak a hivatal dolgozói és a főváros II. kerületének a lakosai élhettek ezzel a lehetőséggel - közölte a (KSH) hétfőn az MTI-vel.

HÍR

Könyvtárat ajándékba! - Az OIK karácsonyi akciója

Legyen a karácsonyfa alatt az Országos Idegennyelvű Könyvtár olvasójegye! Ajándékozza meg szeretteit az olvasás élményével!

A hét csodája

A (múlt) hét csodái

A szentendrei könyvtárat épp bezárásra ítélték az ítélkezők. Krasznahorkai László viszont úgy látta, ezt nem lehet szó nélkül hagyni. Cserhalmi Györggyel és Szörényi Lászlóval ültek tehát a könyvtárban, és könyves-könyvtáros történetek meséltek.  - A hétnek három csodáját meséli Jánossy Lajos. Mindhárom: "Egy másik Magyarország".

HÍR

Jogdíj juthat a szerzőknek a könyvtárakból kölcsönzött műveik után

Jövő évtől lehetővé válik, hogy jogdíjat kapjanak a szerzők, illetve a szerzői jogok birtokosai a könyvtárakból kölcsönzött könyvek, valamint kották után - ezt tartalmazza Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön megjelent rendelete.

HÍR

Olvasó Európa: Európai kultúra a könyveken keresztül

Az európai digitális könyvtár, az Europeana szeptember 28-án tette nyilvánossá honlapján a Reading Europe (Olvasó Európa) program eredményeként létrejött, mintegy 1000 műből álló válogatást, mely 23 európai nemzeti könyvtár kincseiből merít.

Könyvtár

Asimovtól Határ Győzőig

Egyéves az EX LIBRIS, az Írószövetség székházában működő új, nyilvános könyvtár. A hamvaiból feltámadt írószövetségi könyvtárból és a nagymúltú Postás állományából a Postás elszánt könyvtárosai hozták létre az Írószövetség Bajza utcai székházában. - Kozák Ignác Tibor írása.

HÍR

Olvassunk együtt

Az Olvassunk együtt! - kampány és programsorozat azt tűzte ki célul, hogy ösztönözze és elősegítse az elszegényedett családok, gyerekek és szülők rendszeres olvasását. A Litera, mint a program partnere, folyamatosan beszámol az eseményekről, és a sorozat saját oldalán, az olvassunkegyutt.hu-n minden részlet nyomon követhető.

Ott jártunk

A Műút a könyvtárba vezet: Bodor Ádám Miskolcon

Bodor Ádámmal nem könnyű beszélgetni. Mintha alkatilag is távol állna tőle a kvaterkázás, a nyílt színi önvallomásoktól pedig – láthatóan – tartózkodik. Semmi ornamentika. Bodor Ádám Miskolcon, ott jártunk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Az Animáció világnapja

Budapesten a KINO-ban, Debrecen több helyszínen
Kezdő dátum: 2008-10-28 11:00:00

Nyitott versest Szabó T. Annával

Inda galéria (Bp. VI. ker., Király utca 34. II. emelet)
Kezdő dátum: 2008-03-13 18:00:00

Nyugat-ünnep

OSZK (Bp. I., Budavári Palota F épület)
Kezdő dátum: 2007-11-26 16:00:00

NYITOTT VERSEST

Inda Galéria (Bp. VI., Király utca 34. II em.)
Kezdő dátum: 2007-11-08 18:00:00

Borislav Pekić-kiállítás

Közép-európai Kulturális Intézet (Bp, VIII., Rákóczi út 15.)
Kezdő dátum: 2007-10-25 18:00:00

A nézőtérrel szemben: Kukorelly Endre

Sirály (Bp. VI., Király u. 50.)
Kezdő dátum: 2007-10-03 18:00:00

Saly Noémi és Zeke Gyula - Irodalmi Párok VIII.

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-06-09 19:00:00

BOROSTYÁN-ESTEK

Stúdió K (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2007-03-22 19:30:00

Horgas Béla: Mihez közelebb

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára Fogadóterme (Bp, VIII., Reviczky u. 1.)
Kezdő dátum: 2007-03-21 18:00:00

KÉSELÉS VILLÁVAL

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-03-14 19:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Múlás

2008. szeptember 21. – Murányi Zita
De nem is a regények, a polcokon roskadó mázsás várostörténelem vonz a megáldott falak közé. Inkább kiállítást nézni megyek. A fekete-fehér litográfiákon Haslev Kirke még zárkózottabban, még megközelíthetetlenebbül fest – kastélymagányban –, mint a valóságban. Ahogy mondani szokták, a művész elkapta a pillanatot.

Semmi hétfő

2008. augusztus 25. – Dányi Dániel
Nemrég még, hogy könyvtáramhoz könyvtár költözött, és mindenféle felfedezetlen könyvekkel, dobozzal, betűkkel tarkult a lakás. (Milyen az, ha két olvasó állat egymásra nyitja archívumait?) Ingyen elvihető polcot vadásztam az iwiwen, de még nem kaptam megnyugtató választ. Holnapig eldől-e a könyvespolc kérdése? Olyan vidámlehetetlen szavakat ad naplóim szájiba, például "polcsor", maga mintha lapról kérezkedett volna elő, maguk pedig egymás közkönyvtárait stírolják jajdejó, hova is hurrá ezt a sokat. Forgolódnak álmunkban könyvek és lakások, könyvjelző cetlik, névjegyek, képeslapok, hajszálok, porcicók, megaannyi metaadatok között.

Apa, bor, számtan, vs.

2008. augusztus 9-10. – Új Éva
"Akkor jössz vissza, amikor akarsz – mondja A. a buszmegállóban állva – ha úgy érzed, unod már magad otthon, vagy eleget dolgoztál, gyere azonnal. Nyugodtan." Tudom, hogy szeret. Tartósan mosolyogni akkor láttam, amikor dolgozott. Én munka közben nem mosolyogok, vagyis ritkán, de jobban érzem tőle magam. Ezt nevezik terápiás írásnak?

Egy tegnapi kalitka

2008. július 9. - Kali Kinga
Suksin autodidakta író volt, kicsit kevésbé látványosan önpusztító autodidakta, mint mondjuk Panait Istrati, a román irodalomnak szerintem egyik legérdekesebb alakja, aki a nizzai korzón borotvával vágta el a saját nyakát, a belső zsebében búcsúlevéllel, Romain Rollandhoz intézve, akit nem is ismert – innen kezdődött írói élete, no, meg valójában a magánemberi is, mivel túlélte a halálosnak szánt metszést...

Krimi

2008. május 23. - Reményi József Tamás
Összehasonlíthatatlanul szerencsésebb és becsületesebb ezt a mindenkiben letagadhatatlan giccsigényt a nemes ponyvában kiélni, mint a magas művészetekben napra nap elkövetett giccsekért sikkesen ájuldozni. A krimi az olvasó ember szappanoperája. Ezért különösen fontos, hogy a hozzánk kerülő jobb műveket a legkifinomultabb műfordítók kapják kézbe.

Sem(? / De:) rokona. S nem ismer ő se…

2008. február 9. – Tatár Sándor
...sokak fejében az agglomeráció-béli települések hajlamosak a „megközelíthető: expedícióval” kategóriába elraktározódni – külföldi barátaink/ismerőseink általában előbb-könnyebben rászánják magukat, hogy meglátogassanak itt kint, Törökbálinton, mint Budapesten élő honfitársaink.

Miért inkább a BKV, mint a bulvársajtó?

2008. február 7. - Tatár Sándor
(Meglehet, mindközönségesen az irigység beszél belőlem, amiért én nem merem fölütni a telefonkönyvet: „Jónapot kívánok, elnézést a zavarásért, kiskedves, hallom a hangján, hogy magányos / unatkozik / szomorú / rég nem romantikázott Magával a kedves férje; isteni verseskötetem van alkalmi áron. Jól gondolom, hogy érdekli, ugye?”)

A bábeli könyvtáros

2008. január 3. - Kelényi Béla
A soha le nem jegyzett, a múlt süllyesztőjébe zuhant gondolatok miféle szöveggé állnának össze? Megszámlálhatatlan variációkká? Még a bábeli könyvtárban is, ahol az ortográfiai jelek valamennyi változata előfordul, véges a könyvek száma; az arkangyalok önéletírásától a saját halálomról szóló beszámolóig. Melyik a leginkább lehetetlen szöveg: a végtelen vagy az idő?

Őszinte

2007. október 29. - Kozák (Ignác) Tibor
A Zuglói könyvtárra visszatérve, a hazai, családias ízek kedvelőinek ajánlanám, de van pár kortárs falat is. Az összes könyvtárra érvényes diákbérlet ára 5800/2900 Ft egy évre, s ezzel szabadon járhatunk több mint ötven könyvtárba Pesten és Budán! 

Duna-napló 7.

14-15. nap: Bukarest(-Budapest)
...a cseppfolyóssá vált, hömpölygő történelem, földrajz és építészet; és ezzel párhuzamosan, és ettől függetlenül, és ennek ellenére: a folyó végtelen közönye is a Duna, a semleges és jelentés nélküli víztömeg, a – Rimbaud kifejezésével élve – fleuve impassible, mely vállrándítás nélkül cipeli el a Fekete-tengerig a hullákat, a sörösdobozokat, épületeket és kavicsokat, vagy éppen a Theodor Körner részeg hajóját.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

ERROR-TERROR! (3. folyt.)

¦ 1995. – SCREEN-BOOK Az eddigi legnagyobb bánatom! Ezt a „ketyerét” egy Notebook-hoz hasonlatos kinézetű, ám annál kompaktabb és specifikusabb számítástechnikai eszköznek álmodtam meg, mely...

motoszkálás 1

 Néhány hónapja, ahogy elrévedve bámultam a számítógép billentyűzetét, váratlanul az jutott az eszembe, hogy vajon mikor, hogyan keletkezhetett az írógép szavunk? Mi lenne akkor, ha találna valaki...

Könyvtár

Értékes, szép könyv. Kezembe simul. Bőrkötésén éke, védjegye s dísze: Ember. Súlyos, vaskos. Mélyen megbújva Tenyerem puha párnáján fészket rakva: Türelem. Nem nyitom, szeretve tartom....

Harry útja /1. rész/

Alkohol, kifordult agy, kifordult gondolatok, a fájdalmak ellen töménytelen mennyiségű morfin. Harry minden este elindult otthonról, betért a Crackpots Bar-al szemközti itallerakatba és jóféle bort...

kárhozat

- losnak találkozás végzetes álom és hősök kik rég nem hisznek nem álmodnak csak végzik dolguk ha kell küzdenek és ölnek vagy csendben elfordítják a fejük névtelenül. kiábrándult most a reggel kulcs...

LITERA-TÚRA

Kell valami minőség. Nem vagy olyan nagy, amilyen kicsinek látszol. Sok párhuzamos mikrokozmosz. Mind végtelen, kizárólagos. Hatmilliárd létbölcselet. Önmagában kerek, tökéletes. Ég még az...

Szeretettel, vigasztalással töltött vers a kaszkadőrhöz

Hol lehet itt libát venni? - kiáltom, mintha nem tudnám, hogy ez itt a Városi Könyvtár. Pulóveremen megcsavart bánat a minta, ezért hogy hangom ily ócskán rezignált. Így együtt, összerezzenve, mint...

Biblio . . .

A könyvtár üres, vagy szinte az. Hangjai dohosak. Megérte magam elől ide bújdosni. A betűk a könyvekben élnek: kiszáradt kút a tudásé ma. Csontjaimra száradt koncok - fényképkeretek - beleakadnak...

Egy megalomán fogadása a mennyben

Három angyal, mint a Charlie-é, kábé, Isten, szakállas, áldott lélek- Fiam, továbbvezetnélek, itt van cukor, tej meg kávé. Ez a könyvtár, költőklub is- Ha akarsz, fiam, maradj. Ez a karosszék a...

Janó jelenkori amerikai költőktől fordít 2

" . . . a versek önéletrajzok és vélemények, az ingázó váltakozása a történeteknek és a válaszoknak." -- Louise Glück 2003 augusztus 28-án, a Kongresszus Könyvtárának a könyvtárosa James H....
További találatok